ilk işyerimde ekip lideri tarafından 8-9 ay net mobbing gördüm.
karşımdaki insan sahiden hasta ruhlu, kaostan beslenen, milleti birbirine düşürmeye bayılan, yalancı, iğrenç karakterli ve aslında cahil bi herifti.
küçük bir reklam ajansıydı öyle kurumsallık falan beklemeyin. bütün gün arkadaşlar, bu ayı, patron, patronun karısı vs iç içe çalışıyorduk hepimiz.
alenen kimseye hakaret etmezdi çünkü değişik bir zekası vardı ama ettiği laflarla sen salaksın demeye getirirdi. anlardın yani. zekana laf edecek mesela, ukala biçimde "bu işi yapmak için çok da zeki olmaya gerek yok" derdi, öyle örnek vereyim.
aşırı egoistti, belki de narsist. ama gerçekten tuhaf biriydi. çok yalnız olduğunu düşünürdük, gece 2'de işle alakalı bişey sor, hemen dönüş yapardı. tatil günlerinde bile çalışırdı (ya da kendini öyle gösterirdi) özel hayat falan yoktu yani eminiz.
bana ve ekipteki diğer arkadaşlara mobbing yapard, patronun eşi de hiç sevmezdi ama patron bunu köle yapmış, yaptığı her saçmalığa göz yumuyordu.
şey yapardı mesela, bir iş verirdi, şöyle böyle yapabilirsiniz vs şeklinde yönlendirirdi. tamam derdik, onun dediği gibi yapardık çünkü yapılan işi onun onaylaması gerekirdi. işi gönderirdik, siz beni çok yanlış anlamışsınız, ben bunu kastetmedim, ben böyle demedim falan derdi. işe yeni başladığım zamanlarda hiç unutmuyorum, sabahında bi toplantı yaptık konuştuk. öğleden sonra da konuştuğumuz yönde bir iş yaptık, zıtlaştı bizimle. sonra da algılama sorununuz mu var falan dedi. ben tabii şoke oldum, diğer kız şey dedi, bu böyledir, gıcıktır, sakın işten soğuma, normal biri değil falan dedi. ama inanın bana yani herhalde toy olmasam şu anki aklımla, büyük konuşmayayım ama çekmezdim böyle birini. ekipten 3 kişi istifa etti bunun yüzünden. patrona kaç kez şikayet ettik, yalanlar söylediğini kanıtladık. patron ne dese beğenirsiniz: olabilir, her insan yalan söyleyebilir, dedi.

ölür müsün öldürür müsün... patron da bunu koruma taraftarı değildi aslında ama herif patronun o kadar çok işine yarıyor ki, çalışanlara da idare ediverin, alttan alıverin tarzı yaklaşıyordu. ben kaç kez diklendim kendisine ama diklenmek çözüm olmadı. hani toyum diye ezsin beni napiiim kafasında değildim, arada tepki koyardım. istifa noktasına geldim kaç kez ama en azından 1 sene sabredeyim, cv'de iş deneyimi olsun diye düşündüm hep sıktım dişimi. ekipteki diğer arkadaşlar da benim gibi kariyerinin başındalardı. ama istifayı basıp gidenler daha tecrübelilerdi. ben bu kişi sayesinde mobbingin her yerde karşıma çıkabileceğini ve tetikte olmayı öğrendim. sonra bu şahıs işten ayrıldı, ben de birkaç ay sonra başka nedenlerle ayrıldım oradan.
şu anki iş yerimde 4. senem, mobbingle karşılaşmadım çok şükür ama burada da birilerinin birilerine yatay mobbing (çalışanın çalışana mobbingi) olduğunu duyuyorum. yöneticilerimden memnunum ama işte çok tetikte olduğum için de zaman zaman bir iki bişey olsa hemen gardımı alıyorum. birkaç kez işle alakalı benden kaynaklanmayan bazı şeyleri bana mal eder gibi olmuştu, iki kez üst üste gelince ben bir süre sürekli ekran görüntüsü aldım mesela. bazı şeyleri maillerde özellikle üzerine basa basa sordum ki bana sonradan senden dolayı demesin diye. telefonda konuşurken konuşmayı kaydetmişliğim var. tabii artniyet olmadığına inanınca bıraktım ben bunu ama tetiktesin işte. belki yoğunluktan kendisi karıştırdı ya da hata yaptı, farkında değildi ama bilemem.
mobbing maalesef var, kanıtlanması çok zor ve olmaya da devam edecek. allah herkesi içinde allah korkusu olan, iyi insanlarla karşılaştırsın. empati yeteneği çok önemli. ne olursa olsun karşımızdaki de insan, duyguları var, bazen farkında olmadan yapılan bişey, söylenen bir söz karşı tarafa acaba mobbing mi yapıyor gibi düşündürebilir. ben bundan bile kaçınan bir insanım. daha yolum var ama günün birinde yönetici olursam en çok buna dikkat edeceğim.