isin icinde cikamiyoruz, lüften bir okuyun

Evet üniversiteye baslamasi icin annemler cok zorladi en azindan bir meslegi, diplomasi olsun diye. Agresifligi zaten sadece annemlere karsi normalde cok kirilgan bir cocuk, yabanci biriyle konusurken kizarir eder öyle de özgüvensiz. Hayali yurtdisi öyle söylüyor sürekli, bir de yakin zaman da bana kizlarla nasil tanisilir diye sormustu:) Kiz arkadasi da olsun istiyor ama dedigim gibi cok cok cekingen.

Öncelikle annenize babaniza saygilar hürmetler, ama bir süre su okuma meselesini rafa kaldirsinlar. Biliyorum bu Türkiyede biraz zor bir konu, ama kardesinizin sagligi bozulmaya basladigi icin ilk önce kardesinizin omuzundan o yükü almalari lazim. Anneniz babaniz meslek konusunda tabi ki hakli, ama kadesiniz o yoldan gitmek istemiyor. Siz hicbirseye ilgisi yok yazmissiniz ama her insanin bir ilgisi var, bazilari ama aile icinde kabul edilmez diye saklar. Ablam mesela hep tasarimci olmak istiyordu, ama annem babam "düzgün meslek degil" diye okula basvurmasina bile izin vermedi halbuki.
Kardesiniz bir süre kendine gelmeli bunun icinde ailesi iyilesme süresi icin biraz geri durmali. Profesyonel destegi elbetde alsin saglik sorunlarinin artmasini engellemek icin, ama öz güven sorunun üzerine de calismasi lazim. Bu öz güven eksikligi ile kendini gerceklestiremez
 
Psikolojik destek alması gerekiyor bence. Ülke şartlarında genel olarak gençlerin kaygı ve umutsuzluk seviyesi çok yüksek. Ama sanırım aile içinde de kendini rahat hissetmiyor ki iyice içine kapanmış
Diger kardesim ve ben evde olursak cikiyor odasindan cogunlukla, beraber film izliyoruz, yemek falan yapiyoruz. Yemek yapmayi seviyor mesela, ama anne ve babamla anlasamiyor, onlar monoton diyor. Aramizda cok fazla yas farki olmasi onun dezavantaji oldu iste, diger kardesim ve ben evden ayrilip, hayatlarimizi kurduk o tek cocuk gibi kaldi evde.
 
interneti kapattırın artık ona harçlık vs verilmeyeceğini söylesin aileniz bir kafe restoran yada fabrikada işe başlasın. güvenlik belgesi alsın. aileniz ne zamana kadar kardeşinize bakacak. psikoloğu pek önermem ileride askeriye polislik vb iş düşünürse hiçbirşekilde işe giremez bunlar hep karşısına bir engel olarak çıkar ama yinede siz bilirsiniz
 
Diger kardesim ve ben evde olursak cikiyor odasindan cogunlukla, beraber film izliyoruz, yemek falan yapiyoruz. Yemek yapmayi seviyor mesela, ama anne ve babamla anlasamiyor, onlar monoton diyor. Aramizda cok fazla yas farki olmasi onun dezavantaji oldu iste, diger kardesim ve ben evden ayrilip, hayatlarimizi kurduk o tek cocuk gibi kaldi evde.
Neden bu halde olduğu da az çok ortada. çok eleştiri yapıyoruz ama neden bu hale gelmişler anlamak istemiyoruz gençlerin
 
Kardesiniz fark etmeden panik atak geciriyor muhtemelen..zamaninda belirtiler kalp sorunu isaret ettigi icin hastaneye bile yatirdilar beni. Ama kalpte sorun yok. Yatarken birden carpinti olmaya basliyorsa mesela veya biraz hareket edince oluyorsa panik atak olma ihtimali cok yüksek. Benim mesela bir kulagim da devamli kapanirdi
Spora gidiyordu düzenli, carpinti oluyor diye birakti o zaman dediginiz gibi panik atak bu. Her yerim agriyor diyor bugün de neren agriyor deyince bilmiyorum her yerim agriyor gibi diyor, panik atakta böyle bir sey oluyor mu ?
 
Neden bu halde olduğu da az çok ortada. çok eleştiri yapıyoruz ama neden bu hale gelmişler anlamak istemiyoruz gençlerin
Annemler ona ayak uyduramiyorlar maalef, tabi yaslandilar da ama beraber vakit gecirmek cok önemli. Annem varsa yoksa dizi, babam haberler ve siyase, kardesim de oda da iste.
 
Spora gidiyordu düzenli, carpinti oluyor diye birakti o zaman dediginiz gibi panik atak bu. Her yerim agriyor diyor bugün de neren agriyor deyince bilmiyorum her yerim agriyor gibi diyor, panik atakta böyle bir sey oluyor mu ?

Panik atagin yaninda farkli fiziksel durumlar görülebiliyor karin agrisi, mide yanmasi kasilmalar felan. Bende stresden dolayi romatizmam tetikleniyordu.
 
İyi akşamlar. Öncelikle geçmiş olsun. Ve geçecek de.
Aile olarak süreci iyi yönetirseniz kardeşiniz bu bunalımdan çıkar.

Kardeşinize hak veriyorum, ülkenin belirsizliği, ekonomik krizler, alım gücünün düşmesi, üstüne doğal afetler, insanların
psikolojisini bozdu, yeni kuşakları gelecek kaygısıyla, bilinmezliklerle baş başa bıraktı.


Kalp sıkışması, okula gitmek istememek, agresiflik vb bunlar biraz da anksiyete belirtileri.
Muhakkak psikolojik destek almalı.
Kendi isteğiyle psikoloğa gitmek istemiyorsa bu yaşadığı semptomlar nedeniyle onu Kardiyoloji, Nöroloji vb bölüm
doktorlarına götürmeniz gerektiğini belirtin. Eğer psikolojik olduğuna inanmıyorsa demek ki fizyolojik bir rahatsızlığı var ve tedaviye başlanmalı. Kardiyoloji, Nöroloji nereye giderseniz gidin fizyolojik bir rahatsızlığı yoksa muhakkak Psikiyatri'ye sevk edeceklerdir. Yani birinde sağ eliyle sağ kulağını tutacak, diğerinde sol eliyle sağ kulağını tutacak; biri kısa yol, diğeri uzun. Hangisini isterse seçebilir.

Bu semptomları ben de üniversiteye başladığımda yaşamıştım. O zamanlar doktor doktor gezdim, fizyolojik hiçbir hastalık çıkmadı, ama kalbim sıkışıyordu, nefes alamıyordum, kendimi yerlere atıyordum nefes alabilmek için. Semptomlar genelde okul ve sınav günleri oluyordu. Bölüm değiştirdim. Tüm semptomlar bitti. Ta ki seneler sonra iş hayatına başlayıncaya kadar. Ama o noktada yaşadığım şeyin anksiyete olduğunu öğrenip üstüne gittim ve çözdüm.

Kardeşinizin nerede yaşadığını bilmiyorum ama İstanbul B.Belediyesi'nin Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri var(ALO 153). Her ilçede görevli danışmanlar ve psikologlar ücretsiz hizmet veriyor. Eğer kardeşiniz gitmek istemiyorsa, anne-baba randevu alıp gitmeli. Çocuğu gelmek istemediği için randevu alıp kendi giden anne-babalarla dolu. Ve bazen sorun anne-babaların tavrında, davranış şekillerinde olduğu için çocuk gitmeden bile bazı sorunlar çözülebiliyor.

İstanbul dışında bir şehirdeyseniz bulunduğunuz şehrin merkez belediye, ilçe belediye hizmetlerini araştırın, Çocuk ve Gençlere yönelik kurulan bazı vakıf ve derneklerin bünyesinde de ücretsiz danışmanlık veriliyor.
Yukarıda bir arkadaşımız online psikolog desteği önermiş, evden çıkmadan internet üzerinden görüşme yapabilir kardeşiniz(Hidoctor, Hiwell, vb)

Yurt dışında okuma fikri çok güzel, bunu destekleyen konuşmalar yapabilirsiniz. Bölümünde dereceye girerse Erasmus gibi seçeneklerle yurt dışına okumaya gidebilir veya sizin araştırdığınız Avrupa Gönüllüleri projeleri, Work and Travel, üstelik masraflarını da (belli bir miktara kadar) karşılıyorlar.
Bir önceki mesajlarınızda yazmışsınız, anne-bana onun yerine araştırıp yönlendiriyor diye. Onun bizzat kendisi araştırmalı, seçenekleri ve en mantıklı olanı da o sizin(ailesinin) önüne sunmalı. Siz istediğiniz kadar araştırın, en iyi seçenekleri sunun, (farz edelim) onu yurt dışına gönderin(okumaya veya çalışmaya), eğer kendisi yapmazsa bütün bu aşamaları, ileride yurt dışında yaşadığı problemlerin suçunu sizin üstünüze atabilir/atacaktır. "Aslında ben bu ülkeyi değil de şunu istiyordum, siz zorla bu ülkeye gönderdiniz beni." "Aslında ben bu okulu değil, şunu istiyordum, siz zorla seçtirdiniz bana" vs vs. Burada önemli olan sizin/ailenizin ona karşı olan ve onun kendine/hayata/size/ailenize karşı olan davranış şeklini ele alıp hata varsa düzeltmek olmalı. Çünkü istediğiniz kadar koşullarını değiştirin(mekan, ülke, bölüm vb vb), eğer kendi kararlarının sorumluluğunu almazsa süreç hep başa saracak, hep bunalıma girecek, kısır döngü. Sizin araştırmanız, yardım etmeniz çok güzel fakat olması gereken onun kendisinin araştırıp karar vermesi. Karar aşamasında elbette sizlere danışabilir, fikir alabilir. Fakat sizin onun yerine araştırmanızla onun kendi kendine yapması çok farklı.

Ki hangi yurt dışından bahsediyor kardeşiniz bu da önemli? Avrupa ve K. Amerika'da Ortadoğu ırkçılığı had safhada. Sadece sokakta değil, iş yerinde patronlar, üniversitede hocalar arasında bile ırkçılık var, bunlarla baş edebilecek mi, bu sorunlardan haberi var mı(Avrupa şehirlerindeki pahalılıktan, kültürel uyum sürecinden, dil zorluğundan vb bahsetmiyorum bile). Balkanlarda özel ve yarı burslu bölümler var, bazı ülkeler hem ucuz hem TR'ye yakın hem de Türkçe bilen çok var ve kültürel olarak da zorlanmayabilir.

Yanlış anlaşılmasın, negatif bazda yazmıyorum bunları. Sadece ayağı yere basan kararlar almanız, çok uçmadan gerçekçi adımlar atmanız kardeşiniz için en iyisi olacaktır.

Mesela bu dönem tüm üniversiteler online. Sadece bazı bölümler hibrit ama genel olarak dersler de sınavlar da online.
Bu dönem hiç okula gitmeden derslerini bilgisayar başında alıp sınavlarını verebilir. Hatta üstten (veya yaz okulunda üstten) ders alma şansı varsa gelecek seneye daha az dersi kalır ve daha az gün okula gitmek zorunda kalır.
Bunun gibi bazı seçenekleri anlatırsanız belki mantığına uyan bir şeyler çıkabilir aradan, belki kendi rotasını çizebilir.
Ama illaki gitmek istemiyorum, okumak istemiyorum derse, onu nasıl bir geleceğin beklediğinin portresini çizerek anlatın.
İlk aşama askerlik var. Okula gitmeyecekse tecil hakkı da olmaz, şu an zorunlu askerlik yaşında kendisi. Bu durumdan haberi var mı, planı var mı? Bedelli düşünüyorsa, ücretini kendisinin ödemesi gerektiğini, ailenin ödemeyeceğini vb(misal).
Okula gitmeyecekse nasıl bir işte, bir meslekte, ne pozisyonda çalışmayı düşünüyor? Gelecek için planları nedir? Biliyorum, hiçbir şey yapmak istemiyor, gelecek kaygısı var diye yazdınız fakat biraz daha detaylı sohbet edin kendisiyle(siz veya ebeveynler).


Son olarak da şunu önericem: Ödüllendirme yöntemi.
Hani "üniversiteyi kazanırsan sana araba alıcam", "son seneye ders bırakmadan geçersen yurttan ayrı eve geçmene izin vericem" sözleri vardır ya ebeveynlerin, bu tarz şeyleri aile bütçenize göre uyarlamak.
Örneğin bu dönem vizelerden iyi not alırsa Gamer Kulaklığı veya sandalyesi almak. Finallerden iyi not alırsa bilgisayar modelini, monitörün modelini yükseltmeye söz vermek, vb. Veya istediği oyunda kullanmak üzere "xxx TL"lik hediye çeki vermek. Şirketler bile çalışanlarını motive etmek amaçlı ödüllendirme sistemi uyguluyor, bilirsiniz, maaşa zam, ikramiyeler, seyahat fırsatları, hediye çekleri... Hayatta onu motive edebilecek şeyleri en iyi siz bilirsiniz, yaşantınıza uyarlayabilirsiniz.

Ayrıca kızlarla en iyi tanışma/kaynaşma yöntemi ders hakkında bir şey sormak veya ders notları alıp vermek bahanesiyle telefon numarası alıp vermektir. Dersler, notlar, sınavlar hakkında ufak ufak sohbet açabilir. Hele ki bir- iki derste uzmanlığı olup da "Gel çalışalım, ben sana yardım ederim" diye kızı kütüphaneye davet edebilir(veya kafeye, veya online görüşmeye). Bu şekilde ufak fikirler yerleştirerek okula biraz daha yaklaşabilir.
Veya bilgisayar oyunları üzerinden arkadaş edinip tanışmak. Ki bu da onu reelden daha çok koparır.

Her şeyin bir çaresi, yolu var. Hepimiz bu sıkıntıları bir şekilde yaşadık, el yordamıyla atlattık.
O da atlatacak, mutlaka bu telkini verin.
 
Iyi aksamlar herkese öyle doldum ki yine size danismaya karar verdim. Benim 22 yasinda bir erkek kardesim var onla nasil basedecegimizi bilemiyoruz. Iki kere üniversite sinavina girdi, ikincisinde ailemin yasadigi sehirde zor da olsa bir bölümü tutturdu. Ders calismaz, bilgisayar basindan kalkmaz, geceleri uyumaz, dogru düzgün arkadas cevresi yok, disariya karsi cok ice kapanik, özgüvensiz, evde asiri agresif; bir sey dense bagirir, kapisini carpar. Bugünlerde sürekli kalbim agriyor heryerim agriyor diyor, kalp doktoruna gittik bir sey cikmadi. Neden oluyor bilmiyoruz. Ben Türkiyeden nefret ediyorum diyor, mutsuzum diye agliyor, okusam ne olcak sanki diyor. Hic kiz arkadasi da olmadi, hayattan bir beklentisi yok. Ne yapacagimizi gercekten cok sasirdik. Sizce neler yapmaliyiz one nasil davranmaliz ?
Valla onu bu hale getirenler utansın. Bir psokolova götürün. Sonra a pasaportu alip yurtdışina yollayın bari o kurtulsun
 
Evet üniversiteye baslamasi icin annemler cok zorladi en azindan bir meslegi, diplomasi olsun diye. Agresifligi zaten sadece annemlere karsi normalde cok kirilgan bir cocuk, yabanci biriyle konusurken kizarir eder öyle de özgüvensiz. Hayali yurtdisi öyle söylüyor sürekli, bir de yakin zaman da bana kizlarla nasil tanisilir diye sormustu:) Kiz arkadasi da olsun istiyor ama dedigim gibi cok cok cekingen.

Sosyalleşebileceği ortamlara girmesi lazım. Mesela yurt dışı istiyorsa yabancı dil öğrenebilir. Bilgisayara ilgisi varsa bilişimle ilgili kurslara katılabilir. Hem tembelliği azalır hem de evde pineklemesi. Öğrendikçe özgüveni de gelir, yeni arkadaşlar da edinir.

Kalp ağrısı dediği belki de midedir. Göğsünde baskı varsa kaygıdan olabilir. Psikiyatriyi ikna etmek için kaygı bozukluğun olabilir diyebilirsiniz. İlaçla kalp ağrın da azalır vs. Fiziki iyileşme için kabul edebilmesi daha olası.
 
Back
X