İsraf

her ne kadar israf etmeyim desem de bi şekilde yaptığım yemeklerin çoğu çöpe gidiyor. çok üzülüyorum ama önüne geçemiyorum bi türlü. yemeği normalde çok az yaparım. göz kararım çok iyidir ama bi şekilde bir tabak artıyo ve ben bu bir tabağı önemsemiyorum. ya açıkta unutuyom yada dolaba kaldırdıysam dolapta kalıyo. aksi gibi beklemiş yemeği hiç sevmem. illa taze olacak. geçende bekleyen kuru üzüm vardı . siyah çekirdekli. birazda kuru kaysı , gün kurusu olanlardna. ikisinid esevmiyom israf olmasın dedim komposto yaptım. soğuması için balkona bıraktım. ve sadece bir sefer getridim sofraya . kaç gündür balkonda ve bozulmuş. eşim dalga geçer benle . sen , bir yemek nasıl çöpe atılır tarifi versene diye. bende bazen üzülerek dalga geçiyom bu huyumla . illa direk niye atalım önce pişirip, yağ soğan kolayım, enerji tüketelim sonra atalım diye . acı ama maalesef böyle bir huyum var.

geçen haftalarda radyoda bu konu ile ilgili program vardı, israfın hangi boyutlara ulaştığı ile ilgili bilgilerin verildiği güzel bir program. kendimden utandım:43:

canım israf etme yazık ve günah :50:

kalan yemekleri bende kedilere götürüyorum

mahallemizde bi sürü kedi olduğu için muhakkak birinin damak tadına uyuyor :27:

Mercimek çorbasını da saklama kabında dondurucuda muhafaza edebilir miyiz acaba ?

evet kesinlikle :) hatta ben çoğu zaman mercimek çorbasını haftasonu yaparım çünkü fazla yapar buzluğa atarım. haftaiçi çıkarır direk tencereyle ocağa koyarım. ısınınca mis :)

Kızlar lutfen cope ymk atmyn ıllakı hpmzde oluyo ufak tefek seyler bunlarıda arsalara atın hayvanlar yesın. Bıcok ac ınsan var bndede bıara ekmkler kuflenıodu ekmk ymgı bıraktım sadece khvltıda .ve btmneden asla almıorum. Annm sutlac vermstı unutmusum bozulmus:(nıye unutuyoruzkı acaba., anneler neden unutmaz.

Ben ilk zamanlar ölçüyü tutturamıyorudm hep fazla oluyordu
Şimdi az yapıyoruz, kalsa bile duygu sömürüsü yapıp eşime yediriyorum yine :1:
Bozulmuşsa döküyoruz artık sadece, inşallah bunu da atlatırız da bozulmadan tüketebiliriz iyice

Israf gerçekten hem dinen hem vicdanen kötü bir olgu.. Ekmek bulamayan insanlar var.. Çok şükür halimize..
Elimizde olanların kıymetini bilenlerden olalım inşallah :3:

Bizim eve de yemek dayanmıyor :1: 1 öğünde tencere biter her seferinde ve herkes 2 tabak yer genelde. Ailecek oburuz resmen kardeşim şehir dışında olduğu halde böyle (3 kişiyiz evde şu an annem babam ben) Bir tepsi börek yapılır ertesi güne kalmaz israf olmuyor dolayısıyla kolay kolay çok şükür.Gerçi böyle olunca nefis oluyor ama orta ayarı tutturmak lazm işte.
İsraf gerçekten önemli çünkü açlıktan ölen insanlar var :31:

kar-altindaki-hayvanlar-icin-ekmek-agaci-3274174_6305_300.jpg
evinizin yakınlarında böyle ağaçlar varsa asabilrsiniz sulandırıp en azından kuşlar faydalanır. yemek artıklarını da kedi ya da köpeklere verebilirsiniz. plastik bir kaba koyup.. kış ayındayız ve birçok sokak hayvanı mağdur durumda ne yazık ki.:31:

Back
X