Nerede yaşadığınıza bağlı, sanayi bölgesi mühendisler için hep daha avantajlıdır.
Ne zaman mezun oldunuz? Yeni başlayanlar için hep asgari ücret önerilir ve buna razı olunması beklenilir. Razı olacaksınız ve ilk iki yıl falan para olarak değil iş deneyimi olarak bakmalısınız olaya. Ben de yeni mezunum, öyle yapıyorum. Hiç görüşmeye gitmedim şimdiye kadar, pek dönüş olmuyor o da ayrı bi trajedi. Yani benim yerimde olup 1 yıldır iş arayan insan da aynı ilana başvuruyor, ben de. O 1 yıldır iş arayan her şeye razı geliyor. Fazla mesai, vardiya, asgari ücret... Maalesef emek arzının bu kadar yoğun olduğu bir piyasada bizim rekabetimiz de bu. Ben de kendimi asgariye değer görmüyorum ama mecburum. Ben daha mezun olalı 2 ay anca oldu, ailem başladı konuşmaya. Sırf çeneleri kapansın diye bir de evde oturmayı sevmediğim için ben de razı olmak istemediğim hatta yapmak istemediğim işler için başvuruyorum. Çağrı merkezine başvurdum mesela, tek sebebi kurumsal şirket olması. Banka çağrı merkezlerine de başvuracağım yine aynı şekilde kurumsal oldukları için. Yük olmak diye birşey bal gibi var kimse kusura bakmasın, üzülmesin kimse ama öyle. Ve bu yük manevi yük. Aile bir süre sonra çok saçma sapan işler öneriyorlar size, o zaman kendinizi kötü hissediyorsunuz belki 2 ay daha arasan istediğin gibi bir iş çıkacak ama yok, baskı var her yerde. Ne kadar açık görüşlü olsalar da ailelerimizle bizim aramızda mutlaka bazı konularda düşünce farklılıkları oluyor. Onlara piyasayı bazen anlatamıyorsun, çok fazla iş arayan olduğunu, iş bulmanın çok zor olduğunu falan... Onlar farklı bir dönemde yaşamışlar, biz şu an farklı bir dönemdeyiz...