Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunda kadınlar günde en az iki yada üç kere rujunu tazeliyor. Her süreçte 10 mg sürdüğünü düşünürsek Günde en az 30 mg ediyor. Bu da kadının ortalama hayatı boyunca 3- 4 kg kadar ruju yediği ortaya çıkıyor. Her ne kadar 3- 4 kg az gibi görünse de bir kaba koyulduğunda rujun ne kadar fazla olduğunu gözlerimizle görebiliriz.
İşte rujun içinde kullanılan maddeler ve işlevleri:
Birçok rujun içinde krom, kurşun, kadmiyum ve alüminyum gibi toksik maddeler bulunmaktadır.
Sentetik veya parafin mumları, Mikrokristalin mum (microcrystalline wax) veya polybutene adıyla da rujların içinde yer alıyor. Bu maddeler ruja yoğunluk ve kayganlık veriyor.
Sentetik ve lake renkleri, FD&C renklendirici maddeler genellikle petrolden elde ediliyor ve bazı kurumlar bu maddelerin kesinlikle kanserojen olduğunu söylüyorlar. Bu sentetik boyaların içinde kurşun, alüminyum, baryum potasyum rujdaki renklerin akmasını ve etrafa bulaşmasını engellemek için sabitleyici bir madde olarak kullanılıyor.
FD&C renklerinden; Orange 5, Orange 5 Lake, Red 6, Red 6 Lake, Red 7 Lake , Red 21, Red 21 Lake , Red 27, Red 27 Lake, Red 30 Lake, Red 33 Lake, Blue 1 Lake , Yellow 5 Lake, Yellow 6 Lake
Koruyucular ve sentetik kimyasallar
Birçok rujda hala paraben bulunuyor. Rujlardadaha uzun ömürlü ve raf süresi fazla olması için paraben ve sentetik kimyasallar bulunmakta.
Bu yüzden ruj alacağınız zaman güvenilir marka olmasına ve içeriğinde neler bulunduğuna dikkat ederek alın.
Kaynak:everyday