• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İşverenler mi suçlu devlet mi bilemedim

Merhaba,

Ben 1.5 yıldır evliyim. Benim derdim üniversite okuyup iş bulamamam yani aslında var iş ama hep asgari ücret ve üstüne ustluk cumartesi de aksama kadar calistirmalar falan. 10 aydır çalışmıyorum esimin maasi kredi karti kira ve evin masraflari derken gidiyor. Kenara nakit para kalmiyo 100 tlden fazla diger aya kadar. Ben simdi yarin bi ise baslayacagim. 1250 tl maas (yemek icinde) + yol parasi. E nişantasi gibi biyerde de uygun yemek bulunmaz ayda 250-300 yemege gidecek. Isverenin dedigine gorede ayda 200-300 prim geliyormus. He prim gelirse yetecegini dusunuyorum gozum cok yuksekte degil. Veya kesinlikle ve kesinlkle amacim kimseyi küçümsemek degil ama okadar okumusum 2 yilda olsa biraz daha fazla verebilirsiniz be isverenler. Bi yandanda bakarsak kimse oturdugumuz yerden bu parayida vermez. Ama bilemedim.Sizce bu sartlar nasıl.

kimse suçlu değil.. çok çalışacaksın bir zaman sonra kazanırsın.. deneyim yok, hepi topu 2 yıllık üniversite 5000 mi vereceklerdi?? ne kadar çok çalışırsan o kadar deneyimin olur.. artık piyasa okumuş adamdan ziyade tecrübeli eleman arıyor.. ben 4 yıllık mezunuyum, yurt içi yurt dışı ekstra eğitim+stajlarım var buna rağmen işe başladığımda 1300-1400 kazanıyordum sebat ettim 4. senemdeyim 3000 tl.ye geliyor ortalamam..

gerekirse yemeğini evden getireceksin nişantaşında da bi zahmet dışardan yemeyeceksin.. daha ne diyim..

evde otursan o parayı da vermezler..

Ocakta maaslara zam gelecek. Rusyayla olan olaylardan dolayi asgari ücretin 1300 tl olacağını sanmıyorum dolayisiyla ozel sektorde de aman aman bi zam olmaz maaslara. Bence başlangıç icin iyi maas aliyorsun. Tecrube kazanacaksin. O ise devam ederken sagda solda daha iyi islere bakmaya devam edersin. 1000tl eline kalsa fena değil bence. Hic yoktan iyidir yani

Hele siz bir başlayın arkası gelir inşallah,
Bakın evdesizin ve aysonuna zor geliyorsunuz,
Bence değerlendirmeli,tecrübe kazanmalı diye düşünüyorum,

Merhaba,

Ben 1.5 yıldır evliyim. Benim derdim üniversite okuyup iş bulamamam yani aslında var iş ama hep asgari ücret ve üstüne ustluk cumartesi de aksama kadar calistirmalar falan. 10 aydır çalışmıyorum esimin maasi kredi karti kira ve evin masraflari derken gidiyor. Kenara nakit para kalmiyo 100 tlden fazla diger aya kadar. Ben simdi yarin bi ise baslayacagim. 1250 tl maas (yemek icinde) + yol parasi. E nişantasi gibi biyerde de uygun yemek bulunmaz ayda 250-300 yemege gidecek. Isverenin dedigine gorede ayda 200-300 prim geliyormus. He prim gelirse yetecegini dusunuyorum gozum cok yuksekte degil. Veya kesinlikle ve kesinlkle amacim kimseyi küçümsemek degil ama okadar okumusum 2 yilda olsa biraz daha fazla verebilirsiniz be isverenler. Bi yandanda bakarsak kimse oturdugumuz yerden bu parayida vermez. Ama bilemedim.Sizce bu sartlar nasıl.
Kızma ama 4 yıllık ciddi bölümlerden mezun olanlar asgari ücret alıyor bu ülkede. En azından başlangıçta.
2 yıl artık lise kategorisinde kabul ediliyor. Bunu da sen kabul edersen bulduğun işi benimsemen daha kolay olur.
1250TL maaş alıp ayda 300TL yemeğe vermek biraz çok evet. Evden götürmeyi denersen hem daha sağlıklı beslenirsin hem de paran cebinde kalır.
Bana sanki çalışmamak için bahane arıyormuşsun gibi geldi.

Lise mezunuyum bahsettiğiniz maaşla başladım şuan aldıgım maası soylemek ıstemıyorum
sabredın ve calısın

başlangıç için gayet iyi. evde oturduğun zaman kimse sana 1250 tl vermeyecek. ayrıca diğer aradaşların da belirttiği gibi yemeğini evden götürmeni tavsiye ederim..

O maaş 4 yıllık mezunların bile başlangıç maaşı olamayabiliyor.Bence başla ve sabret

Ayrıca başlığı görünce İş Güvenliği eksikliğinden dolayı iş kazası filan var sandım:D Hayal gücümeeee:KK9:

Merhaba,

evde sabah hazırladıgınız bı sandıvıc ve cayla oglen yemegını gecırsenız hem prim hem yemek ıcın harcanabılecek para cepte kalmıs olur ekstradan
hayat zor sartlar acımasız ben iş ogrenım ıyı yerlere gelım dıye para almadan calıstıgımı bılıyorum ustune patron para ıstese verırdım :) ne iş ogretıyorlar ne ıs bılmeyenı alıyorlar bı yere gelene kadar bazı yollardan mecbur gecılecek

günümüz şartlarında kötü meblağ değil. yeni başlayan biri için.
her ay o paranın cebinize girdiğini düşünün. en azından, faturalarınızı yatırır, mutfak masrafınızın asgari kısmını karşılar.
sigortanız yatar. priminiz işler vs.. ilerde iş tecrübesi olarak cv'nize eklenir.
sizin harçlığınız olur. yemek olayı da evden meyve zeytinyağlı salata vs bşyler ayarlanır ilk etapta. hem daha sağlıklı.
arada dışarda takılırsınız, keyif yaparsınız.
zamanla ne olucağı bilinmez, başka fırsatlar gelir. bende 9 yıldır çalışıyorum. işsizlik daha kötü. bu zamanda.
para ile ilgili konulara arada yazarım. 'akmasa da damlar' diye :KK39:

en güzeli kpss kazanmak oh sefasını sürmek en pişman olduğum şey budur işte kpss hazırlanmamak keşke hemen işe gireceğime hazırlansaydım sınava kazansaydım.. şimdi köle gibi çalışıyorum
Kpss kazanmış devlet memuruyum. Maaş 2000 yemek vermiyorlar. Servis de yok maaş iniyor 1500e. Kpss kazanmak mesele de değil ben özelde çalışırken akşamları biraz çalıştım bir de serviste. Öyle kazandım. Özelde şartlarım daha iyiydi. Memur olmamın tek nedeni evlenip şehir değiştirecek olmamdı. Şimdi kocaman bir artısı var. Kızım dünyaya geldi 2 yıl ücretsiz izindeyim.

Kpss kazanmış devlet memuruyum. Maaş 2000 yemek vermiyorlar. Servis de yok maaş iniyor 1500e. Kpss kazanmak mesele de değil ben özelde çalışırken akşamları biraz çalıştım bir de serviste. Öyle kazandım. Özelde şartlarım daha iyiydi. Memur olmamın tek nedeni evlenip şehir değiştirecek olmamdı. Şimdi kocaman bir artısı var. Kızım dünyaya geldi 2 yıl ücretsiz izindeyim.

evet, memurların bu dezavantajı görmezden geliniyor.
maaş dışında hiçbir imkan sağlanmıyor memura. içtiği suya, çaya bile para ödüyorlar.
emeklilik durumunda maaş daha az oluyor.
çoğu yerde kariyer yok, hedef yok.. azmin kalmıyor.
atanma durumları, her seferinde taşın, eşya ev değiş..

yani savunmak için yazmadım ama bu yönden düşününce de sıkıntı..evtt

en büyük nimeti o zaten işçiler 6 aylık izin alıyorlar oda maaşsız ki onu birçok firmada vermiyor bazıları bebeleri 2 aylıkken çalışmak zorunda kalıyor eee yılda bilmem kaç gün rapor kullanma hakları var ben ameliyat oldum 1 haftalık rapor verdi dr bana sorun oldu, onuda geçin izinler var cumartesi çalışılmıyor bayram tatili o tatil bu tatil hep uzuyor zaten maddi oalrak değil manevi olarak şu izinlerden dolayı memur olmak istiyorum... inan parasında değilim...

artık üniversite mezunuolmakta bir meziyet değilki, o kadar çok özel üniversite varken herkes bir şekilde giriyor ve okuyor.bakıyorum ne kadar gereksiz tipler hukuk okuyorum diyor gülermisin ağlarmısın.Haliyle orta düzey bir üniversiteden mezun olmanın hiçbir hükmü yok.Verdikleri maaş ilk giriş için iyi ama primden vs bahsediyorsunuz eğer mağaza gibi bir yerde satış danışmanlığı ise kendinizi geliştirebilecek biryer değil diye düşünüyorum

Kızma ama 4 yıllık ciddi bölümlerden mezun olanlar asgari ücret alıyor bu ülkede. En azından başlangıçta.
2 yıl artık lise kategorisinde kabul ediliyor. Bunu da sen kabul edersen bulduğun işi benimsemen daha kolay olur.
1250TL maaş alıp ayda 300TL yemeğe vermek biraz çok evet. Evden götürmeyi denersen hem daha sağlıklı beslenirsin hem de paran cebinde kalır.
Bana sanki çalışmamak için bahane arıyormuşsun gibi geldi.

Katiliyorum size. Okudugum yeri ve mezun olunca aldigim maasi soylesem oturup hep birlikte aglariz :( Ki gayet gittigi her yerde olumlu izlenim yaratan biriyim. Hani vasifsiz olsam anlarim cunku her sey okumak degil, kisinin gelismisligi de onemli. Ama herkes ayni ucrete calisiyor hemen hemen.Piyasa sorun. Ozel universiteler ve niteliksiz devlet universiteleri sayesinde herkes universite mezunu ve sen calismazsan oburu calisiyor mantigi cok fazla. Hepimizin kanayan yarasi galiba bu konu, baya yaziyoruz. Ha bu arada herkes mukemmel bolum okumak zorunda degil keske bu kadar universite yerine mesleki yuksek okullar artsa yabanci ulkelerdeki gibi, 3 5 alanda niteliksiz universite mezunumuz olacagina her alanda nitelikli elemanimiz olsa ama maalesef.

Konu sahibesi ben genel sisteme yaziyorum ama arkadasin dedigi cok dogru. Ulke sartlarinda 2 yillik bir bolumden mezun olmaya oranla verilen maas normal. Emeginin karsiligi mi tabi ki hayir kiralarin en dusuk 500 ile yol aldigi bir ulkede 1250 para degil tabiki. Keske emegin karsiligi verilebilse ama maalesef imkansiz bu ulkede.

en büyük nimeti o zaten işçiler 6 aylık izin alıyorlar oda maaşsız ki onu birçok firmada vermiyor bazıları bebeleri 2 aylıkken çalışmak zorunda kalıyor eee yılda bilmem kaç gün rapor kullanma hakları var ben ameliyat oldum 1 haftalık rapor verdi dr bana sorun oldu, onuda geçin izinler var cumartesi çalışılmıyor bayram tatili o tatil bu tatil hep uzuyor zaten maddi oalrak değil manevi olarak şu izinlerden dolayı memur olmak istiyorum... inan parasında değilim...
İyi de ben özelde de cumartesi çalışmazdım. Zaten cumartesi çalışmak insanlık dışı bir uygulama. Haftada 6 gün çalışsa insan tek tatil gününde dinlensin mi iş mi yapsın gezsin mi...

Ben de gencim, ben de hayatı sevgiliden, sosyal medyadan ibaret sanan yaşıtlarıma çok kızıyorum. Ama hobi ve kurs olayını imkanı olan öğrenciler yapabiliyor ancak. Baba asgari ücretle çalışıyorsa, çocuk devletin verdiği 300 tl burs ya da kredi ile üniversite okuyorsa hangi parayla hobi veya kurs masrafını karşılayacak acaba? Derslerden kalan zamanda part time çalışsa 300-400 lira para kazanır. Zamanı kalırsa gider artık kursa, hobiye. Bu çocuk ders mi çalışsın, işe mi gitsin, kursa, hobiye mi gitsin? Masrafsız şeylerle kendini geliştirebilir mesela, ona bişey demiyorum. Bana kalırsa bir İktisat son sınıf öğrencisinin dünya ekonomisinden haberi olmalı mesela. FED neden bugüne kadar faiz arttırmadı? Faiz artışı bizim ülke ekonomimizi nasıl etkileyecek? Cds priminin bizim ekonomimize ve Carry Trade'e etkisi nelerdir? Çin ekonomisinin son zamanlarda durgunluk içine girmesi neden dünyayı olumsuz etkiliyor? 2009 krizinde ülkemizin ekonomik sorunu neydi? Diğer dünya ülkelerinin şu andaki en önemli ekonomik problemi nedir? Avrupada şu an neden faizler ekside? Avrupa merkez Bankası bu konuda nasıl bir politika izliyor ve neden? Bana okuduğum okulda şu an bunları öğretiyorlar ve bunları bilmeyeni mezun etmiyorlar. Peki diğerleri? Teorileri, grafikleri herkes bilir. Peki bunlar? Kendim şu an okuduğum bolumle alakalı konuşuyorum tabi. Hobi ve kurs konusunda da haklısınız ama her öğrencinin bunu yapma imkanı yok maalesef. O konuda maddiyat konuşuyor. Ben size bahsettiğim o konular hakkında günlerce konuşurum, peki ya diğerleri? Hobi derseniz, hobim yok. Ya da sizin istediğiniz türden yok.

O sorduğun soruların hiç biri mülakatlarda sorulmuyor bu arada:)

Akıllı bir kızsın, demek istediğimi anlamış olmalıydın. Seni işe almam için senin bir farkın olmalı diğer başvuranlardan. Diğerleri de senle aynı dersleri aldılar, aynı şeyleri onlar da biliyor ama sen o kızdan fazla olarak halk oyunları kursuna gidiyorsun yıllardır haftada 2 akşam mesela, bu durumda her şey eşitse seni tercih ederim anlıyor musun? Ben akşamları ne yapmayı seversin diye sorarım genelde mülakatta (dikkat! boş zamanlarınızda diye değil) Her akşam evde oturup salak salak dizi izleyenlerden mi değil mi anlamak için...Meşgalesi olanları tercih ederim her zaman. Ve emin olun bazı hobiler için para gerekse de çoğu şey için para gerekmiyor. Bütün halk eğitim merkezlerinde bedava kurslar var, olmadı ona katılın ama katılın, evde boş boş oturup tv izlemeyin...Okulunda eminim bir sürü kulüp vardır, neden katılmıyorsun birine? Hayatı dolu dolu yaşayın. Zamanım yok, param yok bunların hepsi bahane; benim bir arkadaşım işyerinde internetten İspanyolca öğrendi, yazın da İspanya'ya gitti pratik yapmaya....Vaktini KK'nde forumları okuyarak yorum yazarak da geçirebilirsin (kendime de taş atıyorum bu arada), İspanyolca öğrenmeye çalışarak da, bir vakıfta gönüllü olarak çalışarak da, körler için kitap okuyarak da...tercih senin...

O sorduğun soruların hiç biri mülakatlarda sorulmuyor bu arada:)

Akıllı bir kızsın, demek istediğimi anlamış olmalıydın. Seni işe almam için senin bir farkın olmalı diğer başvuranlardan. Diğerleri de senle aynı dersleri aldılar, aynı şeyleri onlar da biliyor ama sen o kızdan fazla olarak halk oyunları kursuna gidiyorsun yıllardır haftada 2 akşam mesela, bu durumda her şey eşitse seni tercih ederim anlıyor musun? Ben akşamları ne yapmayı seversin diye sorarım genelde mülakatta (dikkat! boş zamanlarınızda diye değil) Her akşam evde oturup salak salak dizi izleyenlerden mi değil mi anlamak için...Meşgalesi olanları tercih ederim her zaman. Ve emin olun bazı hobiler için para gerekse de çoğu şey için para gerekmiyor. Bütün halk eğitim merkezlerinde bedava kurslar var, olmadı ona katılın ama katılın, evde boş boş oturup tv izlemeyin...Okulunda eminim bir sürü kulüp vardır, neden katılmıyorsun birine? Hayatı dolu dolu yaşayın. Zamanım yok, param yok bunların hepsi bahane; benim bir arkadaşım işyerinde internetten İspanyolca öğrendi, yazın da İspanya'ya gitti pratik yapmaya....Vaktini KK'nde forumları okuyarak yorum yazarak da geçirebilirsin (kendime de taş atıyorum bu arada), İspanyolca öğrenmeye çalışarak da, bir vakıfta gönüllü olarak çalışarak da, körler için kitap okuyarak da...tercih senin...
Sizin hobi olarak kastınız onlarsa gerçekten, bende fazlasıyla var. Ben çok farklı şeyler düşündüm hobi deyince. Benim her şeye vaktim var KK'da takılmaya da, okuldaki sunumlara da, internetten farklı diller öğrenmeye de. Bu arada ben de İspanyolca öğreniyorum üstelik İspanyolca'yı İngilizce üzerinden öğreniyorum. İnternetten tabiki. Ben zaten masraf yapılarak edinilen hobileri kastettim yorumumda. Ben televizyona bir saat bile katlanamayan bir insanım. O sorduğum soruları mülakatlarda sormadıklarını biliyorum ama bunları biz zaten mulakat için öğrenmiyoruz ki. Mülakatlarda çok daha zorları soruluyor. Ve emin olun o saydıklarım her İktisat öğrencisinin bildiği şeyler değil çünkü her okulda o ders verilmiyor. Genelde teoriye dayalıdır bunun eğitimi Türkiye'de hatta o kadar teoriktir ki bazı hocalar otuz yıl öncesinin merkez bankası politikalarını anlatır. Güncel olarak bunları öğreten okul çok çok azdır Türkiye'de. Neden bu kadar çok iibf'li işsiz var sanıyorsunuz mesela, sebebi verilen eğitim pek de kaliteli olmaması. E bunun üstüne öğrenci de kendini geliştirmek adına bişey yapmazsa ortaya niteliksiz üniversite mezunları çıkıyor. Siz neden ODTÜ ile Sütçü İmam'ı kıyasladınız? Verilen eğitimin kalitesini vurgulamak için, yanlış mı anladım? Benim her şeye vaktim var, gezmeye de, insan ilişkilerimi geliştirmeye de, dil öğrenmeye de, kitap okumaya da, burada takılmaya da, teknolojiye de, ekonomiye de... Bunlar masraflı değil zaten ben masraflı olanları kastettiğinizi düşündüğüm için öyle yazdım. Çok şükür boş yaşamıyorum, yaşıtlarıma baktığım zaman okuduğum bölümü de severek ve hakkını vererek okuyorum. Yarın öbür gün iş başvurularında beni hiç tanımadan sadece okuduğum üniversite adına bakarak eleyecek olan işverenlerin de canı sağolsun o zaman, ne diyeyim. Onlar kaybeder, ben kendime güveniyorum. Okulumdaki kulüplere katılmadığımı kim söyledi bu arada? Borsa ve Finans, Muhasebe kulübü, Kişisel Gelişim, Bilişim Teknolojileri... Daha sayayım mı?

Son düzenleme:
Back
X