işyeri-işveren ve tutanak...

kelemelek

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Şubat 2011
1.142
1
66
Antalya
özel sektörden ve işverenin her zaman haklı olmasından nefret ediyorum...
acaba bi daha var mıdır bizim patronlar kadar bencili egoisti..
kızlar sorun şu; az önce bi tutanak hazırlanıdım sevgili patronumun isteğiyle.. ve hiç istemesemde altında imzam bulunuyor.. iş yerinden bi abimiz 1 hafta önce rahatsız olduğu için rapor almıştı.. ve işverenimiz şimdi sırası mı.. işler akasadı gibisinden laflar etmişti..bi hayli çalışanını ve gururunu kırmıştı.. işte tutanak tutmasının da sebebi bu.. raporu bittiği halde gelmedi bugün. aramamışta.. sebebini bilmiyorum.. belki durumu ciddi..belki hastanede ama telefon açıp bi sormak yerine tutanak tutuyorlar.. bu mudur adalet.. patron olmak bunu mu gerektiriyor bilmiyorum.. ama ben bi kez daha böyle insanlarla çalıştığım için çok üzgünüm.. ve şu an çok sinirliyim... aranızda bu tutanak tutulması konusunda bilgisi olan var mı acaba

Son düzenleme:

bundan sonra iş yerinizdekilere söyleyin hasta olmadan önce patrondan izin alsınlar,belki sırası falan değildir hastalıklarını sonra oluversinler..bu bakış açısıyla işlerini yürüten biri kazandığı paradan hayır alır mı bilinmez,Allah akıl fikir ve vicdan versin!o tutanağa imza atmak zoranda mıydınız,atmasanız ne olurdu?ben olsam "hemen arkadaşı arayalım,belki hastanededir" falan gibi şeyler söylerdim..

Canım kurallar bu şekilde işliyor. Ölüm-kalım da olsa bildirmesi gerekiyor. Patronun suçu yok. İş yerinde duygularla hareket edersen nasıl ayakta kalabilirsin. Ay sonunda maaşınızı veren o. Adamın izin süresi bitmiş. İş yerine gelmemiş ne yapacaktı patron iyi gelmesin ben maaşını öderim mi ?
Biraz da çift taraflı düşünün.
Maaşından kesin ama tutanak tutmasın diyorsan o zaman aksayan işleri kim halledecek. Adamı işten çıkarmak istese tutanak tutmadığı için boşuna tazminat ödemek zorunda kalacak vs.
Bunları mantıklı düşünürsen patronuna hak verirsin.

Çalışanın haber verme zorunluluğu var.
Patronunuzun bu şekilde konuşması onun haber vermeme lüksü vermez.
Ya gelecekti, ya da mazeretini bildirecekti.
Hastaneye yattıysa bir telefon edebilir, raporunu uzattıysa bir yakınıyla gönderebilrdi.
Şimdi artık o da patronunuz kadar kusurlu

hayır canım zorunda değildim.. ama tartışmak istemedim açıkçası.. şimdi pişman oldum ama :26:

hiç bi şekilde hak veremiyorum canım.. belki bi çok çalışanı olan koca bi şt olsa hak verirdim.. ama 10-15 işçisi olan bi patron için çok egoist yaklaşıyor.. en azından bi arayıp sorabilir önce.. o samimiyeti var çünkü çalışanlarıyla..
bi de şöyle bi durum var.. adam zaten bu ayın sonunda işi bırakacaktı.. istifa dilekçesini falan verdi.. o yüzden 2 gün için bu tutanak sorun yaratmaz diye düşünüyorum :26:

Senin hiç bir şekilde hak verememeni, duygusal düşünmene bağlıyorum canım..

Küçük yada büyük, çalışanı az ya da çok, sonuçta orası bir iş yeri. Ve iş kanununda her iş yeri için geçerli bazı kurallar var.

Mesela bir tanesi: Bir işçi, iş yerine 3 gün boyunca mazaretsiz gelmediğinde, işverenin bu çalışanı tazminatsız çıkartabilme hakkı doğar.

Farzedelim; bu çalışan 3 gün habersiz raporsuz iş yerine gelmedi, peki tutanak tutulmazsa, işveren bunu nasıl ispat edebilir ?

Yada farklı düşünelim canım; bir işçi iş yerinden ayrılmaya karar verdi, haber vermedi, artık işe gelmiyor ve yasal olarak iş yerinden ayrılırken ihbarname imzalaması gerekiyordu ama imzalamadı ve iş verende bu süre zarfında farzedelim ki kaaleye almadı ne tutanak nede herhangi bir bildirimde bulunmadı. Sonra bu işçi gitti, işçi mahkemesine, işten çıkartıldıgını ve tazminatının verilmediğini belirten bir dava açtı. Ee iş verenin elinde ne ihbarname var ne tutanak. Şahit v.s ispatlanabilir ama buna gerek kalmadan, 5 dk lık bir tutanakta zamanında tutulabilirdi.

İşte bu ve daha sayamadığım pek çok durumlar için kesinlikle tereddütsüz tutanak tutmaları hem haklı hemde DOĞRU bir davranış canım, duygusal olarak değil mantıklı düşünmeye çalış.

Ayrıca burada senin imzalaman yada "keşke imzalamasaydım" diye düşünmen sana vicdan yaptırmasın yada üzülme, sonuçta sen imzalamasan başka biri imzalayacaktı..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…