canım yok istediğin kadar sorabilirsin.Ama direk tüp bebek istiyorsan burada işin biraz zor.Ancak bayanın her iki tüpü kapalıysa,yumurta rezervi baya bir düşükse veya eşinin sperm sayısı-hareketi baya düşükse tüp bebek yapıyorlar çünkü.Bu gibi mecburi durumlar yoksa tüp bebeğe geçmeden evvel bir kaç ay yumurta takibi yapacaklar.Yine olmazsa 2 kez aşılama tedavisi ve ancak yine olmazsa tüp bebek.Ama bakarsın hiç gerek kalmaz tüp bebeğe.Bu tedavilerden biriyle hamile kalıverirsin

Benim ilk aşılama tutmuştu mesela.Kaldı ki tek tüpüm tıkalı ve yumurtlama sorunum var. Ama yine de soruna cevap vereyim aşılama ve tüp bebekte adetin 2.ve3. günleri gibi iğne kullanmaya başlanıyor.İkisinde de aynı ilaçlar kullanılıyor hemen hemen fakat dozları farklı.Tüp bebekte daha yüksek doz kullanılıyor.7-8-9 gün civarı iğneler kullanılıp söyledikleri gün kontrole gidiyorsun.Bu süreçte hiç izin almana gerek yok.Aşılamada söyleyecekleri gün eşinden alınan örnek konsantre edilip senin rahmine bırakılıyor,tüp bebekte ise embriyolar rahme yerleştiriliyor.Fakat aşılamada 1 gün sadece yapıldığı gün izin almak yeterli.Tüp bebekte transfer sonrası istirahat için 3 gün izin almak gerekiyor.Ben aşılamada baya at gibi koşturdum.Hatta annem vardı yanımda.Yavaş ol diye kızıp durdu bana.Ben de amaaan tutmaz anne bu diyip durdum.Çünkü tek taraf kapalı olduğu için aşılama da şansım çok düşüktü.Ama tuttu.Tüp bebekte 1 hafta yattım tutmadı

Şimdi bir daha tüp olacak ve bu kez 3 gün izin alıp sonrasında işe başlıcam.Çünkü evde 1 hafta beklemek beni çok zorladı ve gereksizdi.Doktorum bana transfer sonrası ata binmek falan gibi bişey yapmadığın sürece bir şey olmaz,o 3 günü de içiniz rahat etsin diye veriyoruz.Yoksa ona da gerek yok dedi.Sonuçta o dönemde normal yolla hamile kalanların haberi bile olmuyor neler yapıyorlar.