Kadın- Bayan Arasındaki Fark Nedir?

Bende bayan kelimesini kullanmıyanlardanım ne öyle bayanmış kimi bayıyoz..Kibarlık için söyleniyo ama hiç kibar bi kelimede değil

üniversiteye gittikten sonra daha çok bu 2 kelimenin farklarını anladım hocalarımız ders harici güncel konulardada bizimle konuştuğu için onlarda kadına bayan denmesinin itici olduğunu içerikleriyle anlattı..

KADIN ya kadın bayan nedir

Bende bayan kelimesini kullanmıyanlardanım ne öyle bayanmış kimi bayıyoz..Kibarlık için söyleniyo ama hiç kibar bi kelimede değil

üniversiteye gittikten sonra daha çok bu 2 kelimenin farklarını anladım hocalarımız ders harici güncel konulardada bizimle konuştuğu için onlarda kadına bayan denmesinin itici olduğunu içerikleriyle anlattı..

KADIN ya kadın bayan nedir

Benim gibi düşünenleri görünce nasıl mutlu oluyorum anlatamam :)) İyi ki açmışım bu konuyu, sevindirik oldum birden :9:

Benim gibi düşünenleri görünce nasıl mutlu oluyorum anlatamam :)) İyi ki açmışım bu konuyu, sevindirik oldum birden :9:

iyiki açmışssın :) millet bayan diyince hep kadın kadın diye düzeltiyodum :) burda içimi döktüm azcık şu konuyla ilgili :D

" kocaman bayan oldum! " demişti bi gün birisi
çok komik geldi ya kadınlığından utanıyor gibi
'ben bakireyim valla bak,kadın da ne demek,utanırım ki.Sütten beyazım bilmem öle şeyler' dermiş gibi.
Ne var yani aynı atarını "kocaman kadın oldum!" diye yapsan :)
Hadi dilin varmıyo 'kocaman kız oldum,ne yapacağımı kendim bilirim' falan de. Kocaman bayan oldum ne :))

konuya farklı bir açıdan yorum yapacağım.canım babacım benim hakkımda konuşurken çok zorlanıyor.şöyle kızsın diyemiyor çünkü 9 yıllık evliyim kültürümüzde evlilere kız diye seslenilmez.kadın demeyide yakıştıramıyor bayanla kurtarıyor.şöyle bayansın sen diyip cümleyi tamamlıyor :))) babamın bu hali bizi çok eğlendiriyor :)

bence de kadın daha kaba geliyor bana bir mağzaya girdiğinizde mağza shibinin yardımcılarına ''şu kadınla ilgilenir misiniz?'' demesini mi yoksa ''şu bayanla ilgilenir misiniz?'''demesini mi isterdinz. bence bayan daha kibar kabul edilesi

ama mağazaya bir erkek girdiğinde de şu erkekle ilgilenin denmez,şu beyefendiyle ya da şu beyle ilgilenin denir
bayan kelimesi bay ya da bey gibi bir sıfattır cinsiyet ismi değildir,zamir olarak kullanmak da doğru değildir diye düşünüyorum.oysa kadın cinsiyet ismidir ve kullanımı daha doğrudur
ülkemizde bakireyken kız bekaret bozulduktan sonra kadın olur gibi bir anlayış olduğundan kadın kelimesinden utanılıyor,evli olmayan biri için kadın demek ayıp algılanıyor.
oysa kadın kadındır, 15 yaşında da olsa 55 yaşında da olsa,erkeğin erkek olduğu gibi..

" kocaman bayan oldum! " demişti bi gün birisi
çok komik geldi ya kadınlığından utanıyor gibi
'ben bakireyim valla bak,kadın da ne demek,utanırım ki.Sütten beyazım bilmem öle şeyler' dermiş gibi.
Ne var yani aynı atarını "kocaman kadın oldum!" diye yapsan :)
Hadi dilin varmıyo 'kocaman kız oldum,ne yapacağımı kendim bilirim' falan de. Kocaman bayan oldum ne :))

ozaman şimdi dinle benii :) 20 yaşında genç bir Kadınım kadınım ne yapıcağıma ben karar veririm. bence aşılmalı artık bişeyler bayan değil kadındır o :)

evli olmayıda temsil etmez nasıl erkek erkekse kadında kadındır başka bişeyi yok hanımefendide güzel bak ama heryerde kullanılmaz :)

Son düzenleme:

Bugün işe gelirken çok enteresan birşey gördüm shiningg, Eyüp'te Tahtaminare durağının orada bir camii var.
Caminin ön giriş kapısında kocaman "WC - Bay - Bayan içerdedir" yazıyor. Aklıma bu konu geldi.
Sonra kafamı şöle bi uzattım ilerdeki bir tabelaya, bu tabela da camiinin iç avlusunda ve aynen öyle yazıyor:
"WC - Kadın - Erkek" ve oklar ile gösteriyor... Çok şaşırdım...

Demekki istenildiğinde bir tabela üzerine dahi "Kadın - Erkek" şeklinde yazılabiliyormuş.
İsteğe bağlı...

konuya farklı bir açıdan yorum yapacağım.canım babacım benim hakkımda konuşurken çok zorlanıyor.şöyle kızsın diyemiyor çünkü 9 yıllık evliyim kültürümüzde evlilere kız diye seslenilmez.kadın demeyide yakıştıramıyor bayanla kurtarıyor.şöyle bayansın sen diyip cümleyi tamamlıyor :))) babamın bu hali bizi çok eğlendiriyor :)

:)))))))

farklı değil aslında tam da konuyu özetleyen bir yorum olmuş...

kadın ve erkek cinsiyet ismidir

bay ve bayan hitap şekli

siz adını bilmediğiniz birine seslenecekseniz şşşt erkek şşşt kadın demezsiniz dimi ? beyfendi diyebilirsiniz bayan,hanfendi diyebilirsiniz

ama burdaki üyeler biz baymıyoruz bayan değiliz diye espri(!) yapıyolar... biz kadınız bayan değiliz diyolar

bilip konuşmak lazım...

avratla hatun arasında ne fark varsa kadınla bayan arasında da o fark var:)))

herifle bey de iyi bir örnek olabilir:)

Bay ve bayan,tek başına kullanılmaz.
Örneğin Ayşe Mutlu adındaki bir kadına,Bayan Ayşe Mutlu veya Bayan Mutlu denir.

Erkeklere Bay diye seslenmediğimiz gibi,kadınlara da bayan diye seslenmek aynı derece manasız aslında.
Beyefendi,hanımefendi daha uygun.
Ama sanki sözkonusu kadın,çok sayılan veya kibar görünen birisi değilse,hanımefendi demekten kaçınılıyor.

İkisi mana olarak farklı bence.İlk sayfada sweedy nin dediği gibi bir mağzada sahibinin yardımcılarına şu kadınla ilgilenirmisin demesi yerine bayanla yada hanımla ilgilenirmisin demesi daha hoş.Aynı şekilde sokakda birinin arkasından kadın/erkek bakarmısın demeyiz,bayan/beyefendi bakarmısınız daha hoş.
Mesele cinsel kimliğin öne çıkmasıysa bana dişi kelimesi bunu daha güzel vurguluyor bence

bay ve bayan hitap şekli

siz adını bilmediğiniz birine seslenecekseniz şşşt erkek şşşt kadın demezsiniz dimi ? beyfendi diyebilirsiniz bayan,hanfendi diyebilirsiniz

ama burdaki üyeler biz baymıyoruz bayan değiliz diye espri(!) yapıyolar... biz kadınız bayan değiliz diyolar

bilip konuşmak lazım...

Eğer yorumların tümünü okuduysanız adını bilmediğimiz birine nasıl seslenilmesi gerektiğini kendi düşüncelerime göre yazdığımı görürsünüz. Bayan yerine hanımefendi bakar mısınız gibi bir hitap şeklinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca bilip konuşmak lazım, aklı sıra espri yapıyorlar diyerek burada farklı düşünen herkesi küçümsüyorsunuz. Şimdiye kadar birçok kişi yorum yaptı fakat kimse saygı sınırlarını aşmadı. Herkes sınırını ve yerini bildi. Size de aynı kibarlıkta yorum yapmak yakışır, bana göre.

Bayan hitap şekli değildir, bayan ünvandır. İşin sosyolojik ya da toplumsal boyutunu bir kenara bırakırsak bayan kelimesi kadın kelimesinin yerine kullanıldığında anlam bozukluğuna neden oluyor.

Siz bayan kelimesini art niyetsiz kullanıyor olabilirsiniz, ama kadın kelimesini cinsellikle eş değer gören ata erkil zihniyet, kadının cinsel kimliğini baskı altına almak için bayan kelimesini kullanıyor kadın yerine.

Evet ben bayan kelimesini kullanmıyorum. Birine ünvanıyla hitap etmem gerekiyorsa eğer bayan kelimesini kullanıyorum. Bayan kelimesini kullanmıyorum, çünkü ben kimseyi baymıyorum. (!)

Yorumunuz için -her ne kadar tartışma yaratmaya açık bir üslupla yazılmış olsa da- teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Bugün işe gelirken çok enteresan birşey gördüm shiningg, Eyüp'te Tahtaminare durağının orada bir camii var.
Caminin ön giriş kapısında kocaman "WC - Bay - Bayan içerdedir" yazıyor. Aklıma bu konu geldi.
Sonra kafamı şöle bi uzattım ilerdeki bir tabelaya, bu tabela da camiinin iç avlusunda ve aynen öyle yazıyor:
"WC - Kadın - Erkek" ve oklar ile gösteriyor... Çok şaşırdım...

Demekki istenildiğinde bir tabela üzerine dahi "Kadın - Erkek" şeklinde yazılabiliyormuş.
İsteğe bağlı...

Şaşırdım :) Elbette isteğe bağlı, bir de sanırım mantıklı düşünmeye.. Erkeğe erkek diyorsak kadına da kadın demeliyiz. Neden kaba gelir kulağa anlamıyorum. Çok doğal geliyor bana..

Son düzenleme:
Şimdi senin dediğin noktadan baktığımız zaman şöyle bir durum çıkıyor ortaya (konu erkeğin sıfatının "erkek" olarak kullanıldığı halde, kadının sıfatının "kadın" olarak kullanılmaması olduğuna göre):

Bir erkeğe 9 yaşındada olsa, 40 yaşında da olsa "erkek" deniliyor.
Bir erkeğin erkek halini alması eğer ergenlik çağından sonra ise, ki "erkek oldun" muhabbetini öne sürerek söylüyorum bunu.
Bir "kız çocuğunun" ergenlik yaşına girdiğinden itibaren (adet döneminden sonra) kadın olarak anılması yanlış olmamalı.
Tam tersine doğru olan budur!
Senin "en basıtı 14 yasındakı bır kıza kadın dıyebılırmısınız? boyle dusunelım bır de. nıye o zaman kız cocugu dıyoruz kadın demıyoruz o bıreylere. hos olmadığı ıcın degılmı?yakıstıramadığımız ıcın." söylemine istinaden diyorum.
Aslında doğru değil, hoş olmadığı için değil, insanlar bunu "ayıp, yakışmayan" olarak gördüğü için bunu kullanıyoruz.
Fakat ortada ayıp veya yakışmayan bir durum yok...

Senin tezin ile gidersek, erkeğe de belli bir yaşa gelene kadar veya cinsellik yaşayana kadar "oğlan" dememiz gerekir.
Çünkü "kız" sıfatının karşılığı "oğlan"dır. (sözlüksel ve mantıksal böyledir, ama biz kız sıfatının karşılığını hep erkek olarak kullanırız)
Hadi bakalım hangi "erkek" bunu kabul edecek...
Misal olarak, en yakınında bulunan bir erkeğe böyle bir fikri söylesen, kavga edersiniz!
Çünkü onlar kendi sıfatlarına sahip çıkmasını bizden daha iyi biliyorlar, toplum "erk egemen" olduğu için de kaynaklı bu tabii.

"kadını kadın yapan cinsellik yaşamasıdır" zihniyeti çok yanlış, bizi kadın yapan bu değildir. Biz zaten "kadınız"!
Kadın olmak için cinselliğe veya her ne anlam yükleniyorsa bunu ayıpsayacak/ayrıştıracak, ona ihtiyacımız yok!

"Erkek" gerine gerine "ben erkeğim" derken, biz ne diyeceğiz? "bayanız" mı?

Niçin "kadın" kelimesi bu kadar itici, nahoş, veya cinsellik içeren bir kelime olarak algılanıyor? Bunu bu hale sokan yine bizler değil miyiz?
Kendi annemden biliyorum, çok uzağa bakmamak gerek, "ne biçim laf o öyle kadın? kızsın sen!" dediği olmuştur.
Hanım, Hanımefendi, Hanım Hanımcık (maynak_zgr'nin de bahsettiği gibi) vb. tabir/sesleniş biçimleri bir kadına kibarlık, nezaket ve görgü kuralları içerisinde kullanıldığında hem güzel, hem de yakışan sıfatlardır.
Fakat bayan veya bay sıfatlarının Shiningg'in de bahsettiği ve açıkladığı gibi ancak ve ancak birer ünvan olarak kullanılabileceğini savunuyorum.

Dünyanın herhangi bir ülkesinde "kadınlar" ünvanlar ile anılmazlar! (Gelişmiş ülkelerden bahsediyorum - Türkiye ile kıyaslanabilecekler)
Ancak ünvan kullanılması gerektiği yerlerde "bay ve bayan" kullanılır.
Kurulan cümlelerde, günlük konuşmalarda (10 yıl Amerika'da yaşamış biri olarak) "kadın" sıfatı kullanılır, çünkü bizler kadınız!
Bu kelimeden başka bizi ne anlatabilir ki? Zaten doğal olanda budur.

Shiningg'in anlatımından yola çıkarak, WC'lerde yazan "bay & bayan" yazıları da benim komiğime gider.
Çünkü ingilizce "Men & Women" yazar (tam karşılığı "erkek & kadın"dır) ama bizde nedense bunu kullanmaya gerek duyulmaz.
Çünkü birine "erkek" yazacaksa diğer kapıya karşılık olarak "kadın" yazmak zorundadır, "kadın" ayıpsanan bir olgu haline geldiği için, "bay & bayan" tercih edilir.
Buna kendimiz sesimizi çıkartmadığımız, "kadın" olgusuna sahip çıkmadığımız sürece de bu böyle sürüp gidecektir.

Şunu da dip not olarak düşmek istiyorum, belki biliyorsunuzdur fakat bilmeyenler için tekrardan bir bilgilendirme olsun, kısadan anlatıyorum:
Hanım sıfatı Cengiz Han'dan gelir. Kendisi "Han" olduğu için bir gün bir toplantısında eşi de yanındayken şöyle demiştir: "Ben Hanların Hanı Cengiz Han, hepinizin hanıyım, - eşini göstererek- bu da benim "Han'ım"dır"demiştir. O zamandan bu zamana erkekler eşlerine "Hanım" der. Sözün özü "Hanım" kelimesi dolu dolu anlam, saygınlık taşımaktadır...

miaselinam - Beni yanlış anlamamanı umarım, fikirlerine saygım var, senin görüşündür.
Fakat bende kendi görüşlerimi paylaşmak istedim...

şöyle söyleyeyim. Bir erkeğe 9 yaşındada olsa, 40 yaşında da olsa "erkek" deniliyor.
bu cümlenize istinaden : 40 yasındaki birine adam dememiz lazım. kadın kadınsa o da adamdır.
ingilizcede ise bir kelimenin pek çok anlamı vardır. men : erkek değil daha cok adam karşılığındadır women ise kadın karşılığındadır.
zaten bizim toplumumuzda da 40 yasındaki bir beye adam dendiğide oluyor :))

şöyle söyleyeyim. Bir erkeğe 9 yaşındada olsa, 40 yaşında da olsa "erkek" deniliyor.
bu cümlenize istinaden : 40 yasındaki birine adam dememiz lazım. kadın kadınsa o da adamdır.
ingilizcede ise bir kelimenin pek çok anlamı vardır. men : erkek değil daha cok adam karşılığındadır women ise kadın karşılığındadır.
zaten bizim toplumumuzda da 40 yasındaki bir beye adam dendiğide oluyor :))

Men= Erkekler demektir.
Man= Adam demektir.
Sözlükten bunu araştırabilirsin.

Fakat Women ve Woman = Kadınlar/Kadın demektir.

Burada çoğul ve tekil teşkil eder bu harf değişiklikleri.
Ha adam ha erkek pek birşey fark etmez, sonuçta burada paylaştığımız konu Türk Dil Kurumuna göre "erkek" sıfatının ne hallerde ve nasıl kullanıldığı değil.
Bize ait olan "kadın" sıfatının bizden alındığıdır!

Ayrıca yazmış olduklarımın içinden sadece bunu cımbızlamış olman enteresan geldi...

:42:

Son düzenleme:

bay ve bayan hitap şekli

bilip konuşmak lazım...

Bu mudur yani? Bunu mu anladınız?
Bay ve bayan unvandır, hitap değil, isimsiz kullanılmaz. Bay Ali, Bayan Ayşe gibi...
Ancak bayan doktor olmaz, bayan öğretmen olmaz, bayan avukat olmaz.
Kadın doktor, kadın öğretmen, kadın avukat vs olur.
Ben kadınlığımı bir kenara koymadan da işimi yaparım.
Adını bilmediğiniz birine "Bayan bakar mısınız?" değil "Hanımefendi bakar mısınız?" dersiniz.
Bayan kelimesinin kullanım alanıyla, hanımefendi kelimesinin kullanım alanı farklıdır.
Evet bilip konuşmak lazım.
Ben bayan ladyfog'um ve kadınım.

bay ve bayan hitap şekli

bilip konuşmak lazım...

"Bayan" kelimesi yalnızca adı bilinmeyen, tanış olunmayan kadınlara arkadan seslenmek üzere mi kullanılıyor? Maalesef "kadın" yerine "bayan" denmesini haklılaştırmak için tercih edilen tek örnek bu, ama bu da o haklılaşmayı sağlayamıyor. Çünkü "kadın"ın "kaba" gelmesinin, kullanılmak istenmemesinin altında yatanlar, çoğu kişinin yazdığı gibi kadınlığın çağrıştırdıkları ile paralel. Kadın yerine bayan denilerek o çağrışımlar bir nevi "yumuşatılıyor", hatta üstü örtülüyor. Buradaki üyeler tabii ki bayan değil kadınız derler; size cinsiyetiniz sorulduğunda "bayanım" mı diyorsunuz? İşte "kadın" yerine "bayan" kullanmak bu kadar absürd bir durum yaratıyor.

Bay kelimesinin kullanıldığı yerde bayan,
Bey kelimesinin kullanıldığı yerde hanım,
Erkek kelimesinin kullanıldığı yerde kadın kullanılmalı. Doğrusu bu.

Bir cinsiyeti belirten kelime olan erkek kelimesinin kullanıldığı yerde, bir hitap kelimesi olan 'bayan'ı kullanmak çok abes.
Benzer bir konuda yaptığım yorumum;

Bayan/bay bunlar hitap kelimesi benim bildiğim, hanım/bey, hanımefendi/beyefendi gibi.
Örnek; Ayşe hanım, Ali bey. Pek kullanılmasa da bay Yılmaz, bayan Demir(soyisim kullanılır benim bildiğim) gibi...

Bir de sesleniş tarzı olarak kullanılıyor.
Bayan bakar mısınız? Beyefendi size bir konuda danışabilir miyim? gibi...
Burada kadın veya adam kelimesini kullanırsak kabalık etmiş oluruz. Sesleniş olarak bay pek tercih edilmiyor, alışkın olmadığımızdan sanırım. Bence bayan yerine de hanımefendi daha bir kibar sanki.

Ama hitap ve sesleniş dışında genel olarak kullanılırken kadını tercih ederim ve bence bu kullanım tercih edilmeli. 'Kadın' kelimesini kızlıktan olgunluğa geçis olarak görüp ona göre kullanmak pek akıllıca değil. Dışarıdan bakarak genç bir kızın kadın(?) olup olmadığını anlayamayız değil mi? Bunu akıldan geçirmek bile bence çok ayıp. İnsanların cinsel hayatına, bekaretine göre ona isim biçmek kimseye kalmadı. Buna bakarak da kadın yerine bir hitap kelimesi olan bayanı kullanmak bence çok abes.
Bunun aslında ne kadar abes olduğunu biraz düşünürseniz anlarsınız. Kadın kadındır. Doğumundan ölümüne kadar(cinsiyetini değiştirmezse tabi ki) kimliğinde cinsiyet hanesinde kadın yazar. Küçük bir kız çocuğuna tabiki de kadın diyemeyiz. Benim bahsettiğim genel kullanım. Kadın doktor, kadın milletvekili gibi. Veya güzel kadın, zeki kadın, iyi kadın gibi. Ne kadar yakışıyor ama değil mi bu sıfatlara 'kadın' kelimesi? :16: Bazen sanki kadın kelimesinden utanılıyormuş izlenimi yaratıyor ben de kadın yerine bayanı kullanmak. Sanki ayıpmış gibi. Mesela kötü bayan denmez, bayan kibardır çünkü, kötü sıfatına yakışmaz. Ama kadın... Ne rahat kullanılıyor bu sıfatlarla...
Kadın daha iyi sıfatlara layık değil mi ama?..

http://www.kadinlarkulubu.com/anket-100-kisiye-sorduk/144181-kadin-mibayan-mihangisi-16.html#post24381949

Back
X