kadınlar evin maddi sorumluluğunun ne kadarını üstlenmeli?

Bu kadına, evliliğine ve kocanın karakterine göre değişen cevaplar gerektirecek bir soru...

Bu sorunun tek bir cevabı olamaz bence...

Bugün buna benzer bir konuya cevap yazdım mesela... O konuda, bence bayanın yapması gereken oydu.. Zira kocası biraz fazla finans müdürüne dönüşmeye ve kadının yaptığı bu "fedakarlığı", işçisi gibi görev addetmeye başlamıştı...

Bir de şu var;
Şimdilerde gençlerin maaşı bir evi geçindirmeye yetişmeyecek gibi duruyor.. Erkekler de genelde yirmi beşinden önce yada hemen biraz sonra evlenmek için acele ediyorlar.. Dolayısıyla maaş artışı da gerçekleşmiş olmuyor... Eğer karşılıklı anlaşmaları "Bak Ferit bıdı bıdı, yapacağız, çalışacağız, altından kalkacağız beraber" gibi olursa, kadın çalışıp evine bakmak zorunda.. Ne yorulabilir, ne sıkılabilir.. Verilmiş bir söz vardır bence...

Ama kadın hiç çalışmadıysa, erkek de yetişemiyorsa, evlenmeyecekti... O kadını çalıştıramaz.. Hele kadın istemiyorsa...

Kadın çalıştıysa ama evlenirken çalışmakla ilgili hiçbir taahhütte bulunmadıysa, bunu da açık açık söyledi ise, erkek ya evin geçimini sağlayacak çalışarak, ya sağlayacak... Kadına mı güvenmiş evlenirken?...

Her ikisi de çalışıyorsa ve kadın eve katkıda bulunacağını söyledi ise, helal olsun.. Diyorum ya, imrenirim buna... Hatta bazı arkadaşlar tüm çalıştığı maaşı teslim edip haftalık alıyorlar... Hatta çoğu zaman onu bile alamıyorlar... Bu bayanlar cennetliktir bence... Şikayet etmeye başladıklarında tek söylediğim ki hep arkasındayım;

Maaşını daima 3'e böl... 1 birim eve... 1 birim bankaya.... 1 birim kendine....

Aldatıldığında, evden kovulduğunda, tartıştığınızda, açıkta kaldığında, kaynanan kötü davranıp da kocan sana patladığında, evden çıkacak paran olsun... Bu fedakarlıkların konvertibilitesi yok çünkü...

Evin görevlerini de hizmetçilik olarak algılarım... Zira yaptığım bir "Hizmet" işidir... Gayet de iyi yaparım.. Hizmetçilik utanılacak bir meslek de değildir... Hizmet sektörünün bir koludur... Durumum olmasaydı evlenmek için, eşimle çalışmak konusunda müşterek katkı yapacak olsaydık eğer, direkt bölerdim bu evde ki hizmet işini.. Şunu sen, bunu ben diye... Hayat müşterekse ve emeğimin değerini bilecekse "Müşterekleştiririm" her işi..

Ben kazandığım paranın tümünü bankaya yatırıyorum.. Kendi adıma... Dolayısıyla eşimin de hakkı var üstünde ancak çekimini yapamaz... Para kaçırmıyorum mesela ondan... Erkekleri tutum konusunda yeterli görmüyorum.. Eşime de para biriktirmesini söylüyorum... Yaptığını söylüyor, bakacağız.. onun da maaşına hiç karışmam... Ver hepsini demedim asla.. Eve bakıyorsa, kalanını ne yaparsa yapsın... Birikim de yapacak elbette ama üstüne de alacak.. Arkadaşlarıyla da çıkacak... Çocuk gibi hesap mı versin bana... Hiç karışmam...

Diyorum ya... Bu soru çok çetrefilli...
Kişiye göre, evliliğe göre değişir...

Yine de çalışıp, eve gelip hizmetini yapan, kocasının gönlünü eden, parasının tümünü veren her kadına imreniyorum.. Bunu binlerce kere yazdım, yine yazacağım.. Bir de bu normal demezler mi? Sarkastik yaklaşmıyorum, cidden cennetliksiniz bence..

Selamlar,

henüz evli değilim..ama evlenmek üzere olan ikisi de memur bir çiftin erkek olanının kadına ,''sakın çalışıyorum diye benden ev işi için yardım bekleme ,ben zaten düzenim olsun diye evleniyorum ,ayrıca ev işinden nefret ediyorum''dediği için herkeste böyle mi işliyor merakıyla yazdım.bu adamın böyle demeye ne kadar hakkı var diye soruyorum kendime..

evlilik tabii ki doğallığın,fedakarlığın olduğu bir kurum olmalı..ev arkadaşlığı gibi nöbet ve yüzde yüz eşit katkının beklendiği bir mekaniğe
boğulmamalı..tabi bu erkeğin bencil olmadığı evlilikler için geçerli..

ama şu konuda fikrim sabit,eğer erkek ev işinin kadına ait bir rol olduğunu düşünüyorsa,ikisi de işten döndüğü zaman erkek tv karşısına ,kadın mutfağa gidiyorsa,o zaman o kadının da eve para getirme rolünü erkeğe paslamaya hakkı var diye düşünüyorum..

benim ki biraz çevremde duyduğum ,biraz da burada açılan başlıklara tepki..

evet herşey ortak olmalı bir evlilikte...evlenme adayı isen kurallarını baştan koy

Bu sorunun binlerce cevabı var doğru olan...
Çünkü kadınına, evliliğine, kocanın tutumuna göre değişir...

Başta verilmiş sözlere göre de...

Paranın kullanımı eşe göre değişir bence. Erkek karısını suistimal ediyorsa o adama kuruş harcanmamalı

Ancak maddi sıkıntının olduğu, eşlerin hayatı eşit bölüştüğü bir evlilikte ortak harcama yapılmasından yanayım.

Ev işlerini hizmetçilik olarak görmüyorum, insan evli olmasa da zaten evinin işini yapacak. Aile ile yaşarken yapıldığı gibi, eş ile yaşarken de yapılıyor ve zaten insan evlenince bir aile kurmuyor mu? Bizim Türk erkekleri genelde aynı, çoğu iş bilmez, babaya, erkek kardeşe iş yapmakla kocaya yapmak arasında ne fark var.

Ancak insan olarak herkesin özel alanları olduğu gibi, özel bir de bütçesi olması gerektiğine inanıyorum. Bireysel emeklilik gibi, yatırım için alınacak 1+1 ev gibi, altın biriktirmek gibi, bireysel bir tasarrufu olmalı insanın. İşler kötü giderse sarılacak bir yatırım olmalı, kadın olsun erkek olsun böyle bir tedbire ihtiyaç var.

kızlar kızlar ben daha beterini gördüm valla gördüm.:21: nasıl mı?

eski binada bir komşum vardı.kadın çalışıyordu üstelik vardiyalı bir şekilde,kocası çalışmıyordu hiç de çalışmamış.sadece gençliğinde bazen canı isterse günlük işler yapmış.
kadın,işe gidiyordu,eve gelince evin tüm işini yapıyordu.kocası kendini ezik hissetmesin diye onu sürekli pohpohluyordu.sigarasını cebine koyup kahveye yolluyordu.adam da tüm gün aylaklık yapıp mahallenin kadınlarına bakıyordu.iğğrreeeeeeenç.kocan niye çalışmıyor diye sorduğumuzda "içinden gelmiyor derdi.:52:

e bu durumda çalışıp paraya kocaya verenlerin durumu bile kat kat iyi.beterin beteri var arkadaşlar.:1:

O bahsettiğiniz çiftin ev işinden, paradan daha büyük sorunları var bence, onlar oturup sil baştan konuşmalılar her şeyi.

Düzenim olsun diye evlilik mi olur?

Kursun tek başına düzen, haftada bir evini temizletsin, yemeğini dışarda yesin madem.

Evlenmenin idrakine varamayan insanlar neden evleniyor, anlayamıyorum.
Karşısındakine değer vermeyecek insan tek başına yaşlanıp ölsün mümkünse.

Kadın tehlikenin farkında mı?

kadınlar ev işini de üstlendikleri için eve yapacakları ufak katkının dışında ki tüm paralarını tasarruf etme hakkına sahipler bence..evin geçimini erkek yüklenmeli ve kadından ciddi bir katkı beklememeli..çünkü ev ve çocuk sorumluluğu eşit değil ,eve maddi katkının da eşit olması gerekmiyor..eğer kadın evin temizlik,ütü,yemek,çocuk bakımı yükünü çekiyorsa ,ki çekiyor..tüm parasını kendine ayırsa yeridir..gönüllü hizmetçilik yapıyoruz resmen bari bu hizmetçiliğin karşılığını gene kendi alın terimizden karşılayalım..valla tabiri caizse hizmetçilik ev işi.başkasının hizmetini görüyorsan,ve bu senin görevin haline gelmişse ne farkı var bunun hizmetçilikten..bir de patrona hizmet edip,ondan kazanacağın parayı da eşinin eline sayman bekleniyor..

yazılan yorumlara bakınca ben mi seni yanlış anladım diye tekrar okudum yazdıklarını ama pek de yanlış anlamamışım. biraz eksik anlamışım ama mühim değil. canım bak benm annemin bi lafı vardır: kadın kymakam da olsa c.başkanı da olsa kadındır diye. çok haklı tabii. evde kadına eşi ne kadar yardım ederse etsin kadının yeri hep ayrıdır. yükün çoğu bizim üzerimizde. bu durum yani senn yadıkların bence eleştriye çoook kapalı. çünkü her aile, eşler farklıdır. senn eşin sana evde zerre yadar yardım etmiyorsa üzerine bir de sen paranı olduu gibi ona verip harçlık alıyoran olmaz,sen haklısın. benim eşim de bana pek yardım etmez. yalvar yakar yapar sonra da of puf eder. ama ben maaşımı overiyorum, o da bana asla cşmrilik etmez bol bol verir. senin paran benim param mezu olmaz. hizmetçilik meselesine gelirsek; eşin sana kendini bunu hissettirmiş ki en bunları yazmışsın. bence diğerlerinin sana kızmaya ve eni yargılama pek hakkı yok. eğer eşin evde sana az da yarım etse, gönlünü alsa bence sen paranın adını anmıycan ama durumaq göre değişiyor işte. her evlilik farklı...

mhr benim bildiğim evli değil, sadece evlenirse düzeni nasıl kuracağının planlamasını yapıyor.

Aslında bu kasıtla yazdığınıda sanmıyorum, yorumları çok olgun ve düzeyli olan bir arkadaş bence kendini ifade edemedi. Burada sürekli aldatılan ve parası olmadığı, gücü olmadığı için ayrılamayan arkadaşları okuyunca bir savunma mekanizması oluşturmaya çalışıyor.

ben evli sandım arkadaşı.ama durum daha da vahim öyleyse daha evlenmeden böyle yargılar beslemek kendisi için yıpratıcı.çünkü bu düşüncelerle başlayan bir ilişki yada evlilikten hayır gelmez bence.ben de nişanlıyım ve daha şimdiden paramızı ayırmıyoruz.anca beraber kanca beraber diyoruz.
evin temizliğine gelince : insan kendini evini temizlemeyi neden hizmetçilik olarak görür ki?
sonuçta pislik senin pisliğin.yanlış düşünceler bunlar ve maalesef artık birçok kişi karşısındaki kişiyi sevgilisi olarak değil de rakibi olarak görüyor.yazık.

para konusunda eve giren iki eşe de aitdir bence. biz de öyle mesela. ikimizde çalışıyoruz o ay ki ihtiyaçları beraber öderiz kalanı da (tabii kalırsa:27:) birikiyor tatil vb ihtiyaca kullanılıyor.
ev işine gelince ne yazık ki baştan nasıl alıştırdıysanız öyle gider. ben başta pek iş yaptırmadım eşime. hali ile şuan da temizlik yemek çamaşır hepsi bende .. ama ilk evliyken ütü yapardı hala yapıyor sağolsun:51: buda yeter ne yapalım:51:

kadınlar ev işini de üstlendikleri için eve yapacakları ufak katkının dışında ki tüm paralarını tasarruf etme hakkına sahipler bence..evin geçimini erkek yüklenmeli ve kadından ciddi bir katkı beklememeli..çünkü ev ve çocuk sorumluluğu eşit değil ,eve maddi katkının da eşit olması gerekmiyor..eğer kadın evin temizlik,ütü,yemek,çocuk bakımı yükünü çekiyorsa ,ki çekiyor..tüm parasını kendine ayırsa yeridir..gönüllü hizmetçilik yapıyoruz resmen bari bu hizmetçiliğin karşılığını gene kendi alın terimizden karşılayalım..valla tabiri caizse hizmetçilik ev işi.başkasının hizmetini görüyorsan,ve bu senin görevin haline gelmişse ne farkı var bunun hizmetçilikten..bir de patrona hizmet edip,ondan kazanacağın parayı da eşinin eline sayman bekleniyor..

aynen öyle,dışarda çalısıp birde maaşlarını kocalarına veren hanımlara çok kızıyorum...bayanın hakkı nerede?ben ev hanımıyım ama eşim aylık dükkan geliri hesabıma bağlattı...üstelik evin geçiminide eşim sağlıyor...sonucta bayanlarında kendıne göre ihtiyacları oluyor bunu erkeğin düşünmesi gerek birde üstüne kadının parasını alıyorlar yazık ...

ama arkadaşım evliliğe böyle işçi işveren ilişkisi gibi yaklaşırsan işgöremez duruma geldiğinde ben hiçbir iş göremiyorum bununda karşılığında adam bana bakmamakta haklı diyebilirmisin

evet aslında mantıklı düşününce hamilelik-çocuk bakımı-temizlik- yemek - hatta cinsellik (bundan kastım epilasyon ,saç bakımı cilt bakımı vs. gibi zaman feda ettiğimiz durumlar)- misafir ağırlama -market alışverişi-hasta bakımı
bunlar hep kadının sırtında birde maddi destekmi olsun demek lazımda
evliliğin yürümesi için karşındaki insan sıkıştımı tüm mal varlığın olan iki bileziği zaten gönüllü bi şekilde çıkartıp verebilmek lazım

çevreme bakınca evlilik o kadar değişkenki bugün karısına canım diyen yarın canın çıksın diyebilir, kadınlar kendini bi şekilde garantiye almalı, en azından bireysel emeklilik
genel olarak konuşmak gerekirse bence çalışan kadının sırtındaki yük çok ağır helede çocuk varsa, erkekler napıyor, işten eve işten eve, evde de genellikle ya kanepeyle ya bilgisayar koltuğuyla bütünleşiyorlar, bence bu olaya pembe gözlüklerle bakmak yarın büyük bi hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir
ama tabii herkesin ilişki dinamiği farklı, evin ve çocuğun sorumluluğunu yarı yarıya paylaşanda var hatta tüm bunların sorumluluğunu tek başına alan kocalarda var 1000 tane 1 çıksada
:27::27:

Son düzenleme:
Çalışan bir bayanım ben de..

Eve katkım elbetteki var ama sorumluluğunu bilen bir eşe sahibim çok şükür...

Kızımın kreş masrafını ve giyim ihtiyacımızı ben karşılıyorum...Ara sıra mutfak için el attığımda oluyor tabi.

Artan kısım ise direk birikime gidiyor..Ev almayı istiyoruz.

Bizim kesemizde senin kazancın benim kazancım ayrımı yok..Hatta eşimin maaşından arta kalan parayı da alır direk benim altın hesabıma atarım..

Hiç böyle birşey düşünmek aklıma gelmedi açıkçası..Ama zorbalıkla maaşımı elimden alan bir eşe sahip olmuş olsaydım rüyasında görürdü maaşımı :))

Ev işlerine %85 yardımcı olan bir eşim var ahaha yüzdeye bile vurdum durumu iyi mi ? :)))

Onun yardımı olmasa gerçekten başedemem...Hem ev, hem çocuk, hem yemek, hem iş..Zor oluyor maalesef.

Sağolsun varolsun öpüyorum kendisini buradan :)

Son düzenleme:
şimdi konuyla ilgili arkadasımıza bi cok elestiri gelmis ammavelakin dinimize göre bir erkek evine bakmakla bir kadın evini cekip cevirmekle yükümlüdür kadının calısma gibi bir zorunlulugu yoktur yani calıstıgı parası kendinede kalabilir evede harcayabilir bu onun kendi insiyatifindedir isteyen istedigi kaynaktan arastırabilir benim sahsi fikrim evlenmeden yada evlendikten hemen sonra bu maddi konuların konusulmasıdır cünkü gercekten cok önemli mesela bizde ev kredisini ve mutfagı esim ödüyoken faturaları ve özel ihtiyaclarımızı ben karsılıyorum hamilelik boyunca calısmadıgım icin güzelce aza az coga cok idare ettik onun getirdigiyle Allah razı olsun kanaat etmektir bence önemli olan belki cok lüks icinde degiliz para biriktiremiyoruz ama borclada olsa ev almaya calısıyoruz mesela..

kadınlar ev işini de üstlendikleri için eve yapacakları ufak katkının dışında ki tüm paralarını tasarruf etme hakkına sahipler bence..evin geçimini erkek yüklenmeli ve kadından ciddi bir katkı beklememeli..çünkü ev ve çocuk sorumluluğu eşit değil ,eve maddi katkının da eşit olması gerekmiyor..eğer kadın evin temizlik,ütü,yemek,çocuk bakımı yükünü çekiyorsa ,ki çekiyor..tüm parasını kendine ayırsa yeridir..gönüllü hizmetçilik yapıyoruz resmen bari bu hizmetçiliğin karşılığını gene kendi alın terimizden karşılayalım..valla tabiri caizse hizmetçilik ev işi.başkasının hizmetini görüyorsan,ve bu senin görevin haline gelmişse ne farkı var bunun hizmetçilikten..bir de patrona hizmet edip,ondan kazanacağın parayı da eşinin eline sayman bekleniyor..[/QUOTE

4 yıllık evliyim ve benim evliliğimde asla söz konusu olamaz senin söylediklerin. Günde 9 saat çalışırım eve gelince ve hafta sonları da aslanlar gibi ev işimi yaparım. Çoğu ev hanımından düzenli bi evim ve her akşam 3 çeşit yemeğim vardır dolabımda. Eşimde süpürge olsun salata olsun her zaman yardımcıdır. Ben ona güvenip evlenmedim sonuçta. İstediğimi de alır her yaz tatilime de giderim.

Son düzenleme:
iyi giden erkeğinde kadına evde yardımcı olduğu bir evlilikte bence de senin paran benim param ayırımı olmamalı.herkes kazancını ortaya koymalı harcamalardan sonra kalan para varsa birikim yapılmalı ama erkek herşeyi çalışan karısının üstüne atıyorsa evde paşalar gibi davranıp eşinden dört dörtlük hizmet bekliyorsa kadın çok yıpranır hatta parasını eşiyle paylaşmask istemeyebilir

valla arkadaşlar önemli olan işe koşup eve para getiren, evin her işini mükemmel yapıp, çocuklarına şahane annelik yapıp süper kadın olmak değil, bu süper kadınlar süperlikleriyle çok övünür ama nedense en çok depresyona giren ve hızlı yaşlananda onlardır
önemli olan, hayat arkadaşlığı için çıktılan evlilik yolcuğunda hayatın yükünü paylaşabilmek, gerçekten hayat arkadaşlığı yapabilmek birbirine, diğer türlü evli olmanın ne anlamı var zaten, erkekler evde köşe minderi ya da süs bitkisi olmasın lütfen, öyle olacaksa alırım bi salon bitkisi karşılıklı otururuz
:27::27::27:

valla arkadaşlar önemli olan işe koşup eve para getiren, evin her işini mükemmel yapıp, çocuklarına şahane annelik yapıp süper kadın olmak değil, bu süper kadınlar süperlikleriyle çok övünür ama nedense en çok depresyona giren ve hızlı yaşlananda onlardır
önemli olan, hayat arkadaşlığı için çıktılan evlilik yolcuğunda hayatın yükünü paylaşabilmek, gerçekten hayat arkadaşlığı yapabilmek birbirine, diğer türlü evli olmanın ne anlamı var zaten, erkekler evde köşe minderi ya da süs bitkisi olmasın lütfen, öyle olacaksa alırım bi salon bitkisi karşılıklı otururuz
:27::27::27:

Aynen vallahi.
Genç kızlarımız dikkat etsinler evlenecekleri kişilere.
Zira bunlar çok önemli konular.

Açık söylüyorum, eşimin bana her konuda yardımcı olacagına kanaat getirmeseydim,
asla onunla evlenmezdim.
Hadi ola ki evlendim, asla 2. çocugu yapmazdım.
Yüzüne de söylerim bilir yani :)

Ama zorla yapmaz hiç bir zaman,
yetiştirilme tarzı ile ilgili diyorum.
Çünkü eşim kadar olmasa da,
kaynım da eşine çok yardım eder.

Hiç de gocunmaz eşim bundan.
Hani bazı erkekler evde yaptıkları işi saklarlar ya çevresinden,
hiç öyle degildir.
Herkesin yanında yapar.

Biz oglum dogdugunda ilk bir yıl dönüşümlü baktık ki bebeklik dönemi zor bir süreç.
Sabah ben giderdim, ben gelince eşim giderdi işe...

Kızlar seviyorum vs diye evlenmeyin,
elbette sevgi olacak, olmadan evlenilmez de
ama bunlar evlilik söz konusu oldugunda
üstü örtbast edilemeyecek şeyler...

ben yaptığım işi hizmetçilik olarak nitelendirmiyorum..başkası dediğiniz kişi de sevdiğiniz adam,eşiniz...ev işi de kazanılan para da ortak olmalı..eşim de ben de çalışıyoruz.ikiz çocuklarmız var...eve geldiğimizde o çocuklarımızla ilgilenirken bende yemek masasını hazırlıyorum örneğin..ya da ben temizlik yapacaksam ya çocuklarımızı parka götürür ya da silmeme yardım eder..herşeyi ortak yaparız ve bütçemizde tabii ki ortak.düşünceleriniz gerçekten yanlış çünkü evlilik ortak yaşam demektir...eşlerimiz bitki değil,tabii bize yardım edecekler.her işi paylaşacağız.kadın evin hizmetçisi,erkek maliye bakanı gibi bir düşünce olamaz :)...bu aynı evin içinde ortak değil bağımsız yaşam olur.

Son düzenleme:
bence eşler arasında ayrım olmamalı

ne o öyle kocanın parası evin parası senin paran senin

mantıklı mı

hem kadın kendi evinin hanımı olur hizmetçisi diğil

başkalarına hizmet ediyosan budur hizmetçilik

eşine çocuğuna yemek ütü vs yapmak hizmetçilik diğildir bana göre

bide kadın erkek eşitliğinden söz ederler

iş paraya gelince eşitlik kalkıyo mu

böyle düşünmenize çok şaşırdım

Son düzenleme:
Back