örtünmekten kasıt ne peki? baş örtüsü mü? ne? çarşaf mı? takva elbisesi mi? pardesü mü? ne kadar örtünmek lazım,, asgari nereleri örtmek lazım? neyle örtmek lazım, mesela cıvıl cıvıl renklerle örtmek uygun mu?
işte bunlara verilecek cevap islam çeşitlerine göre degişir. sana göre örtüdür, digerine göre çarşaf giymeyen günah işler, digerine göre peçe de takmak zorundasındır hatta güneş gözlügü de...
öyle kesin emir diye bir şey bu konuda.
ÖZELDEN ATMIŞTIM AMA!!örtünmekten kasıt ne peki? baş örtüsü mü? ne? çarşaf mı? takva elbisesi mi? pardesü mü? ne kadar örtünmek lazım,, asgari nereleri örtmek lazım? neyle örtmek lazım, mesela cıvıl cıvıl renklerle örtmek uygun mu?
işte bunlara verilecek cevap islam çeşitlerine göre degişir. sana göre örtüdür, digerine göre çarşaf giymeyen günah işler, digerine göre peçe de takmak zorundasındır hatta güneş gözlügü de...
öyle kesin emir diye bir şey bu konuda.
aslında kesin emir diye birsey var.. lakin bunları günümüz hocaları da diyanet de gündeme getirmez,gizlerle.. misal verecek olursam da müslümanların örnek aldığı peygamber ve sahabe eşleri baştan aşagı ortunurlerdi. gelgelim günümüz de bu olayy değişim göstermiş farklı şekiller ortaya cıkmıs. aynı şey yahudiler ve hristiyanlar için de geçerli aslında.. yıllarca bi tahrip olma var değişim gösterme var yoksa yasaklar yine aynı yasak haramlar yine aynı haram.
günümüz hocası falan degil, bu tartışmalar hep vardı. yeni çıkan şeyler degil.
kesin emir diye bir şey yok. kesin emir diyorsan, buyur getir bakalım neredeymiş o emir.
burada yasak değil. siyasette sadece dini konu konuşmak serbest.forumda ayet hadis gibi şeylerin paylaşılması yasakmış o yuzden bişey getiremiyorum :)
ve bu tartışmalar hep yoktu 1400 yıl once kimse ortunme konusunu tartışmıyordu herkes baştan aşağı örtünüyordu yüzleri de dahil olarak. birçok hadis de bu mevcut..
forumda ayet hadis gibi şeylerin paylaşılması yasakmış o yuzden bişey getiremiyorum :)
ve bu tartışmalar hep yoktu 1400 yıl once kimse ortunme konusunu tartışmıyordu herkes baştan aşağı örtünüyordu yüzleri de dahil olarak. birçok hadis de bu mevcut..
ÖZELDEN ATMIŞTIM AMA!!
bazıları günah falan demiş ama bunu 'islam böyle diyor' gibisinden söylemeyin. 'benim kafamdaki islama göre günah' deyin. çünkü bi başkalarının kafasındaki islama göre çarşaf giymemek de agır bir günah, ya da erkeklerin arasında çalışmak... bir başkasının kafasındaki islama göre el ele horon da günah olmayabilir.
yani bu işin çözümü yok. bir kaç tane de kadınlara özel plaj oluversin. buna karşı çıkmanın geçerli bir nedeni yok.
Adam sevgilisiyle el ele tutusup ayni lavaboya giriyor yurtdisinda sahit oldum.Kimse de yadirgamiyor bizler disinda.Biz yine feryat figan...Kalkmis plajin bayan erkek ayri olmasindan dem vuruyoruz...Erkeklerimiz okuz.Onlari yetistiremeyisimizi nerelere bagliyoruz.Sahilde 70 yasindaki teyzem de 20li yaslarda citir hanim kizimiz ustsuz gunesleniyordu.Biri de donup bakmadi bizimkiler disinda.Bu toplumsal bisey.Sığız sığ
kafadaki islam diye bir şey mi varmış.İslam islamdır.Kafadakini işin içine sokmadığımız sürece en mükemmelidir de.Ama ne yazık ki islamı düzgün yaşayamıyoruz.İslamı kullanarak adam öldürüyoruz,sonra da dinimzi iyi bilmeyen,belli bir birikmişlikle gelmeyen,zaten en ufak zorlukta yılacak olanlar da islamı böyle zannedip soğuyorlar dinimizden.
rica ederim rahat yaşamayı,insanın kafasına göre hareket etmesini,soyunmasını olması gereken bir şey gibi göstermeyin.Bunun sığlıkla ilgisi yok.Elbette öyle birine erkeğin gözünü dikip bakması doğru değil.Ama ben de görsem pek hoş şeyler düşünmem açıkçası.En çok da üzülürüm onun sonraki yaşamı için.
kafadaki islam diye bir şey mi varmış.İslam islamdır.Kafadakini işin içine sokmadığımız sürece en mükemmelidir de.Ama ne yazık ki islamı düzgün yaşayamıyoruz.İslamı kullanarak adam öldürüyoruz,sonra da dinimzi iyi bilmeyen,belli bir birikmişlikle gelmeyen,zaten en ufak zorlukta yılacak olanlar da islamı böyle zannedip soğuyorlar dinimizden.
rica ederim rahat yaşamayı,insanın kafasına göre hareket etmesini,soyunmasını olması gereken bir şey gibi göstermeyin.Bunun sığlıkla ilgisi yok.Elbette öyle birine erkeğin gözünü dikip bakması doğru değil.Ama ben de görsem pek hoş şeyler düşünmem açıkçası.En çok da üzülürüm onun sonraki yaşamı için.
işte bu çok doğru teşhis.
bu tarz şeylerden dolayı insanlar islamdan korkuyor. hala recmi ve işidi savunan insanları kkda gördükten sonnra ben korkuyorum şahsen.
Allah Teala şöyle buyurmuştur: “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle (Herhangi bir ihtiyaç için dışarı çıkarken) dış örtülerini üzerlerine alıp örtünsünler Bu onların başkaları tarafından tanınıp rahatsız edilmemeleri için daha uygundur. Allah, çok bağışlayan, çok merhamet edendir.” (Ahzab 59)
Bu Ayetten Sahabeler Yüzün Örtülmesi Gerektiğini Anlamıştır Abdurrazzak, Ma’mer – İbn Huseym – Safiyye bt. Şeybe – Ümm Seleme radıyallahu anha isnadıyla rivayet ediyor:
“Bu ayet (Ahzab 59) nazil olunca Ensar kadınları başlarında karga varmış gibi sükûnet içinde oldular üzerlerinde siyah çarşaflar vardı.”4
Aişe radıyallahu anha’dan gelen rivayette; “Allah ilk muhacir hanımlara rahmet eylesin. “Ey peygamber, hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle…” ayeti nazil olunca elbiselerinin bir parçasını yırtarak yüzlerini örttüler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in arkasında başlarında kargalar varmış gibi namaz kıldılar.”5
4 Ebu Davud (4101-4) Taberi (22/29) Beyhaki (2/234, 7/88) Ahmed (6/30) Hakim (2/397) Tefsiru Abdurrazzak (2/101) İbn Ebi Hatim (10/3154) Cessas (3/372) İbnu Katan Kitabu’n-Nazar (s.175) Cemu’l-Fevaid (5730) Suyuti Durru’l-Mensur (8/208) en-Nihaye (3/352) İbni Kesir (6/482) Kayrevani Cami (210) Belazuri (1/574) 5 Buhari (4759) Ebu Davud (4102) Taberi (18/94) Beyhaki (7/88) İshak b. Rahuye (1280) Hakim (2/431, 4/216)) İbnu Katan Kitabu’n-Nazar (s.173) İbn Ebi Hatim Tefsir (8/2575) Fethu’l-Bari (8/490) İbni Habib Gaye ve Nihaye (s.213) Durru’l-Mensur (8/209) Zemahşeri Keşşaf (4/401)
Ümmü Atiyye'den rivâyet olunduğuna göre, o şöyle demiştir:
"Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bizlere, ergenlik çağına eren kızları, hayız gören kadınları ve evlenme çağındaki bâkire kızları Ramazan ve Kurban bayramlarına çıkarmamızı emretti.Hayız gören kadınlara gelince, onlar namaz vaktinde namaz kılınan yerden (musalla'dan) uzak dururlar, hutbeye ve müslümanların duâlarına şâhit olurlar (iştirak ederler).
(Ümmü Atiyye):
- Ey Allah'ın elçisi! Bizden birisinin cilbabı yoksa ne yapmalıdır? diye sordum.
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:
- Kızkardeşinin ihtiyacı olmadığı cilbabını ödünç alıp giyer." (Buhârî ve Müslim).
Âişe'den rivâyet olunduğuna göre, o şöyle demiştir:
"Biz, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte ihramlı kadınlar olduğumuz (yüzlerimiz açık olduğu) sırada süvâriler (binekliler) yanımızdan (biz kadınlar topluluğunun yanından) geçip giderlerken tam bizim hizamıza geldiklerinde her birimiz cilbabını başından yüzünün üzerine doğru sarkıtırdı.Bizi geçip gittikleri zaman yüzümüzü açardık." (Ebu Dâvud; hadis no: 1562).
şuan bunları bulabildim gerekli araştırmaları yaptıgınız da daha fazlasını bulabilirsiniz..
recm ve işidi savunan kimmiş kk da ? umarım beni düşünerek yazmamışsındır :) yoksa cok güleceğim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?