1460 kalori bana biraz az geldi. Ben de aynı hesaplama yöntemlerini kullanıyorum. Hareketsiz yaşam tarzını seçtiğimde dahi günlük kalori ihtiyacım 1650 kalori civarında. Her gün sporla 400 kalori yakarak künlük yaktığım kalori miktarını 2000 civarına çıkarıyorum. 1300-1400 kalori arasında beslenerek de ayda yaklaşık 2,5 kilo verebiliyorum.
Acaba siz bazal metabolizma hızını mı ölçtünüz? Bazal metabolizma, bütün günü hareketsiz yatarak geçirsek dahi vücudumuzun yakacağı kalori miktarıdır. Bu miktar organlarımızın doğru şekilde çalışabilmesi için gereklidir. Ancak pratikte bütün gün evde otursak bile pek çok aktivite yapıyoruz (yataktan çıkmak, üzerimizi giyinmek, yemek yemek, televizyon izlemek vs.) Dolayısıyla en hareketsiz yaşam tarzında bile bazal metabolizma hızının yaklaşık 300 kalori üzerinde bir kaloriye ihtiyaç duyuyoruz. Sizin gerçek kalori ihtiyacınız 1700 kalori civarında olabilir bu nedenle. Bu ayrıma dikkat ederek yeniden hesaplayın bana kalırsa.
Sorunuza gelecek olursam, evet günlük yakılan kalorinin altında beslenerek kilo verebilirsiniz. Bu yöntem takibi kolay olmakla birlikte belli sıkıntılara da neden oluyor. Örneği, daha çabuk kilo verebilmek için aldığınız kalori miktarını çok azaltırsanız, bir süre sonra metabolizma yavaşlıyor ve kilo verme duruyor. Bu nedenle 1000 kalorinin altındaki diyetler asla önerilmiyor. Aslında en ideal oran, günlük yakılan kalori miktarının 500-600 kalori kadar altında kalori almak.
Yalnızca sayısal kalori değerine odaklanmak da yanlış. Örneğin günlük alınacak kalori miktarınız 1300'se, o gün içinde yalnızca bu değere karşılık gelen mikarda cips, çikolata vs. yiyebilirsiniz, ve hala kilo vermeye devam edebilirsiniz. Ancak 2-3 saat sonra acıkacağınız için bu şekilde beslenmek pek mantıklı olmayacaktır. Koyulan kalori limitini aşmamak için belli besinleri (yağ, et, peynir, karbonhidrat vs.) diyetinizden çıkarırsanız bir süre sonra vücudunuz bunlara olan ihtiyacını farklı şekilde hissettirecektir (baş dönmesi, saç dökülmesi, halsizlik vb.) Bu nedenle, kalori miktarını azaltsanız dahi, yediğiniz besinlerin niteliğine ve her besin grubundan yemeye dikkat ederek sağlıklı şekilde kilo verebilirsiniz.
Tabii gün içinde yaptığınız spor da yaktığınız kalori miktarını artırır. Yani, günlük kalori ihtiyacınız + yaptığınız sporla yaktığınız kalori = gerçekte yaktığınız kalori biçiminde bir denklem kurulabilir. Bu nedenle, spor yaparak daha fazla yemek yeme hakkı elde edebilirsiniz.