Onkoloji - Kanser ve Türevleri Kan Kanseri (lösemi)

cirkinsey

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Eylül 2007
2
0
36
- Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı, enfeksiyon, ateş, alışılmadık kanamalar, vücutta morarmalar, boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde lenf bezlerinde ağrısız büyüme kan kanserlerinin en önemli belirtileri sayılıyor. Araştırmalar kan kanserlerinin tedavisindeki başarının yüzde 40-90 arasında değiştiğini gösteriyor.
LÖSEMİLERİN OLUŞUM MEKANİZMASI
Kan kanserini oluşturan lösemilerin kemik iliğinden, lenfomaların ise genellikle lenf bezleri ve bazen de kemik iliğinden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Siret Ratip, löseminin oluşum mekanizması ve belirtileriyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor:
“Kandaki hücre çeşitlerinin üretiminden sorumlu olan kemik iliğinde her an binlerce hücre üretilmektedir. Bu hücrelerin üretiminden sorumlu ve anne hücre olarak tanımlanabilecek stem hücrelerde oluşan kanser lösemi olarak tanımlanır. Lösemide stem hücreler, vücut kontrolü dışına çıkıp bağımsızlık kazanır ve sayıca kontrolsüz olarak artar. Bu durumda olgunlaşma ve çalışma kapasitesi olmayan binlerce kanser hücresi kemik iliğini doldurur ve normal hücre üretimini ağır derecede aksatır. Kanda oksijen taşıma sorumluluğu olan kırmızı hücrelerin eksikliği hastada halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetlere neden olur. Enfeksiyonlarla çarpışma sorumluluğu olan beyaz hücrelerin eksikliği vücudun çeşitli yerlerinde sık ve ağır enfeksiyonlar ve ateşe zemin hazırlar. Kanamayı durdurmadan sorumlu olan trombositlerin eksikliği de kolay morarma ve alışılmadık derecede ağır kanamalara neden olabilir.”

KAN KANSERLERİNDE TEDAVİ
Kan kanserinin tipi ne olursa olsun başlıca tedavi yöntemi kemoterapi. Kemoterapi için kullanılan ilaçlar vücuttaki tüm hücreleri etkileyebilmelerine karşın, kanser hücrelerinin içine girme olasılıkları bu hücrelerin daha hızlı çoğalmaları nedeniyle daha yüksek. “Böylece teorik olarak kanser hücrelerinin ölmesi ve normal hücrelerin daha az etkilenmesi beklenmektedir” diyen Doç. Dr.Siret Ratip, şunları söylüyor:
“Kemoterapinin yan etkileri: Kemoterapinin normal hücreler üzerindeki etkileri hastada saç dökülmesi, ishal gibi problemlere neden olabilmektedir. Kemoterapi ayrıca bulantıya neden olabilmekte ve bunu önlemek amacıyla gerekli ilaçlar tedaviden önce hastaya verilmektedir. Kan kanserinde kullanılan kemoterapinin normal kan hücreleri üzerindeki etkisi, hastayı yaklaşık bir ay süresince etkilemekte ve bu sürede hastanın kırmızı hücre içeren kan tranfüzyonları ve kanamayı önleme görevi olan trombosit transfüzyonlarına ihtiyacı olmaktadır. Ayrıca, bu dönemde hastanın enfeksiyonlara yatkınlığı artmakta ve çeşitli antibiyotiklerle tedavisi gerekmektedir.
Ek kemoterapi: İlk kemoterapi aşamasından sonra kemik iliğinde hastalık belirtisi olmayan hastalara ek kemoterapiler uygulanmaktadır. Ek kemoterapiler uygulanmadığı taktirde lösemi her zaman tekrarlamakta ve tekrarladıkça da ikinci bir tedaviye yanıtı daha zor olmaktadır. AML tedavisinde ek tedavi olarak her biri yaklaşık 1 ay hastanede yatmayı gerektiren 3-4 kemoterapi uygulanmaktadır.
ALL tedavisi: Ek olarak ikinci bir yoğun tedavi ve beyinde hastalığın tekrarlamasını önleme amacı ile verilen radyoterapi sonrası 2 yıl süresince poliklinik takipli daha düşük şiddette ancak sayıca daha fazla kemoterapi ilacı verilmektedir.
Lenfomaların tedavisi: Lenf bezi tümörleri yıllar içerisinde ilerleyen birçok tümör çeşidinden tedavi edilmediği taktirde haftalar içinde hastayı öldürebilen tümör çeşitlerini içine alan bir spektrum oluşturur. Tedaviler de aynı şekilde lenf bezi tümörünün çeşidine ve vücuttaki yaygınlığına göre tedavi vermeden hastayı izlemeden, sadece radyoterapi, sadece kemoterapi veya radyoterapi ile birlikte kemoterapi içerebilir.”


KEMİK İLİĞİ NAKLİ
Kemik iliği nakli, tedaviye yanıtsız lösemili hastayı kurtarmak için son çare olarak değil de tedaviye yanıt gösteren hastada, hastalığın tekrarını önleme amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor. Kemoterapiye yanıtsız hastalarda ise başarı oranı son derecede düşük. Lösemili hastalarda genellikle öz kardeşten kemik iliği nakli başarı ile gerçekleştirilebiliyor. Doç. Dr. Siret Ratip, kemik iliğinin başarılı olması için öz kardeşin dokusunun hasta ile tamamen aynı olmasının önemine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürüyor:
“İki kardeşin dokusunun tamamen uyumlu olma olasılığı yaklaşık dörtte birdir. Bu nedenle birçok hastada kardeşle uyumsuzluk nedeniyle kemik iliği nakli söz konusu değildir. Kemik iliği nakli için gerekli hücreler hastanın doku uyumlu kardeşinden ya ameliyat şartlarında veya ilikteki hücreleri ilaç ile uyararak kana çıkmalarını sağlayıp özel bir cihazla toplanır. Bu aşamadan sonra, yüksek doz kemoterapi verilen hastaya kemik iliği hücreleri damar yoluyla kan transfüzyonu verirmiş gibi aktarılır. Kardeşten hastanın kanına gönderilen ilik hücreleri hastanın kemik iliğine yönlenip oraya yerleşir ve yeni kemik iliğini oluşturur. Lenf bezi tümörlerinin bazı çeşitlerinde ise hastalığı kemoterapiden sonra tekrarlayan hastalarda kemoterapi ile hastalık uzaklaştırıldıktan sonra hastanın kendi hastalıksız kemik iliği toplanıp kemik iliği nakli yapılabilir ve bu da hastalıksız yaşamda başarı oranını artırır.
Tedavilerin başarı oranı : Araştırmalar lösemi çeşitlerinden AML’ de hastalıktan kemoterapi ile tamamen kurtulma şansının yüzde 30-40, ALL’ de ise yüzde 20 civarında olduğunu gösteriyor. Hem AML hem de ALL’ de uygun kardeşten yapılan kemik iliği naklinde ise bu başarı oranı yüzde 50’yi bulabilmektedir. Lenfomalarda ise lenfomanın çeşidi ve yaygınlığına göre yüzde 30’dan yüzde 90’a varan hastalıktan tamamen kurtulma oranları söz konusudur. Bilimsel çalışmalar hem elimizdeki tanı yöntemlerinin hem de verilen kemoterapilerin geliştirilmesi açısından devam etmektedir ve önemli gelişmeler söz konusudur. Son yıllardaki en önemli ilerlemeler arasında lösemiye dönüşen bir hastalık olan kronik myeloid lösemide, hem yan etkileri daha düşük hem de etkinliği daha yüksek olan imatinib adlı bir ilaç ve tekrarlayan bazı lenfoma çeşitlerinde monoklonal antikor tedavileri bulunmaktadır. İleriki yıllarda lösemi ve lenfomaların tedavisinde yeni ilerlemeler kaydedilmesi son derecede gerçekçi bir umuttur.”
 
Uzun süre geçmeyen gribal enfeksiyonları lütfen dikkate alın.başımıza geldi 2sene önce. ablamın 2 ay geçmeyen grip gibi rahatsızlığı vardı. antibiyotik tedavileri vs. sonra bir gece yüksek ateşle acile gittik ve gidiş o oldu 6 ay lösemi tedavisi gördü.ve kaybettik. hafife almayın şüphelendiğiniz durumlarda bir kan tahlili isteyin. hşkln
 
Uzun süre geçmeyen gribal enfeksiyonları lütfen dikkate alın.başımıza geldi 2sene önce. ablamın 2 ay geçmeyen grip gibi rahatsızlığı vardı. antibiyotik tedavileri vs. sonra bir gece yüksek ateşle acile gittik ve gidiş o oldu 6 ay lösemi tedavisi gördü.ve kaybettik. hafife almayın şüphelendiğiniz durumlarda bir kan tahlili isteyin. hşkln

basiniz saolsun. mekani cennet olsun. canim cok uzuldum!!!!senağlama
 
benımde anaem lösemi bir anda nasıl oldugunu bıle anlayamadık sureklı her ılacı kullanıyodu en son muayeneye gıttı ve bılıp bılmeden her doktorun verdıgı ılacı kullanda sonuç kullandıgı antıbıyotıkler kanını kurutmus doktorlar en fazla 3 ay yasar dedı belkıde o kadar bıle surmez allaha sukurler olsun 1 seneye yaklastı hala yasıyo rabbım kımsenın basına vermesın çok zor......
 
benımde anaem lösemi bir anda nasıl oldugunu bıle anlayamadık sureklı her ılacı kullanıyodu en son muayeneye gıttı ve bılıp bılmeden her doktorun verdıgı ılacı kullanda sonuç kullandıgı antıbıyotıkler kanını kurutmus doktorlar en fazla 3 ay yasar dedı belkıde o kadar bıle surmez allaha sukurler olsun 1 seneye yaklastı hala yasıyo rabbım kımsenın basına vermesın çok zor......

çok geçmiş olsun. bildiğim kadarıyla çocuklarda ve yaşlılarda yaşama şansı daha yüksekmiş. yetişkinlerde bu oran düşükmüş. daha öncede söylediğim gibi ailelerinizde bu tip vakalar varsa ara ara kontrollere gitmekte fayda var. Allah acil şifalar versin ve tekrar geçmiş olsun.:teselli:
 
slmlar arkadaşlar benimde sizlere danışmak istedigim bi konu var erkek arkadaşımla tanıştıgımızda kanser oldugunu sölemişdi. sürekli tedavi görüyo en son testlerinde kanser orasnı %12 idi. nedense bukadar azalmasına ragmen belinde agrısı arttı. nefes alamadıgını söledi ve bu durum beni korkutmaya başladı. ama bi yandanda kuşkulanmaya başladım acaba kanser degilde bana öle bi yalan mı söledi die :KK43: böle düşündügüm için kendime kızıyorum ama hep aklımda çünkü şubatta askere gidecek anlamadıgım konu kanser olan birinin nasıl askere gidicegi:KK43: lütfen bana yardımcı olun. bukadar azalmasına ragmen halsizligi yorgunlugu normal mi? uykusuda iice derinleşmeye başladı. çok korkmaya başladım:'(
 
slm arkadaşlar benim 4,5 yaşında bir oğlum var bu sabah bir uyandık acayip bir şekilde lenf bezleri şişmiş bi an kaba kulak mı çıkarıyor acaba diye düşündüm neyse apar topar doktora giittik doktor muayne ettikten sonra seni korkutmak istemem ama en kötüsünü düşünüyorum benim gözlemlerim öle dedi yani losemi olabilir dedi bu arada bi ton tahlil yazdı biz kendimizi en kötüsüne hazırlıyalım gibilerindende saçmaladı bian şuurumu kaybettiğimi sandım ne demek ne oluyor nasıl böle bir teşhis koyarsın tahlil sonuçlarını görmeden dedim ve ağlayarak çıktım odasından neyse tahlil sonuçlarını beklemek saat deil sanki bir asır gibi geldi perişan olmuştum benim küçüçük yavrum annesinin minicik aşkı böğle amansız bir dertle nasıl başa çıkar allahım yardım et diye allahıma adeta yalvarıyordum olamaz allahım bu bir kabus olmalı doktorun saçmaladığı bir şaka olabilirmi ki die bende şaçmalamaya başlamiştım artık

neyse tahlil sonuçlarını elimize aldık ama ayaklarım doktorun odasına gitmiyo ya gerçektende öğleyse doktor doğru tahmin etmişse die de düşünmekten kendimi alıkoyamıyordum nihayet dr un odasına girdik tahlil sonuçlarına baktı çok şükürkü kortuğumuz gibi birşey deilmiş dedi gözünüz aydın dedi o an dünyalar benim oldu ve o kabus dolu saatleri bize yaşattığı için o an orada o doktoru boğmak istiyordum benim aklımdan bunlar geçerken doktor ekledi kandaki demir seviyesi çok düşük en az 90 larda olması gerekiyor muş bizimki 12 ymiş ve ekledi diş etlerinde kaamarda oluyormu die evet dedim sustu takibe alalım dedi .lenf bezlerininde şişmesindeki sebepte mikrobik dedi bi kaç ilaç verdi kulanın 1 hafta sonra gelin dedi.


şimdi benim içimi öğle bir kurt soktuki yarın tahlilleri alıp doktor doktor gezmeyi düşünüyorum

arkadaşlar sizce gerçekten benim oğlum losemi olabilirmi allahım çok korkuyorum hiç bögle bişey başına gelen varmı bana biraz bilgi verirseniz sevinirim yani lenf bezleri şişipte losemi teşhisi konan varmı varsa lütfen bana cvp yazsın........

yüce rabbim tüm hastalara acil şifalar versinnnn

allahım inşallah hiç bişey yoktur .....
 
slm arkadaşlar benim 4,5 yaşında bir oğlum var bu sabah bir uyandık acayip bir şekilde lenf bezleri şişmiş bi an kaba kulak mı çıkarıyor acaba diye düşündüm neyse apar topar doktora giittik doktor muayne ettikten sonra seni korkutmak istemem ama en kötüsünü düşünüyorum benim gözlemlerim öle dedi yani losemi olabilir dedi bu arada bi ton tahlil yazdı biz kendimizi en kötüsüne hazırlıyalım gibilerindende saçmaladı bian şuurumu kaybettiğimi sandım ne demek ne oluyor nasıl böle bir teşhis koyarsın tahlil sonuçlarını görmeden dedim ve ağlayarak çıktım odasından neyse tahlil sonuçlarını beklemek saat deil sanki bir asır gibi geldi perişan olmuştum benim küçüçük yavrum annesinin minicik aşkı böğle amansız bir dertle nasıl başa çıkar allahım yardım et diye allahıma adeta yalvarıyordum olamaz allahım bu bir kabus olmalı doktorun saçmaladığı bir şaka olabilirmi ki die bende şaçmalamaya başlamiştım artık

neyse tahlil sonuçlarını elimize aldık ama ayaklarım doktorun odasına gitmiyo ya gerçektende öğleyse doktor doğru tahmin etmişse die de düşünmekten kendimi alıkoyamıyordum nihayet dr un odasına girdik tahlil sonuçlarına baktı çok şükürkü kortuğumuz gibi birşey deilmiş dedi gözünüz aydın dedi o an dünyalar benim oldu ve o kabus dolu saatleri bize yaşattığı için o an orada o doktoru boğmak istiyordum benim aklımdan bunlar geçerken doktor ekledi kandaki demir seviyesi çok düşük en az 90 larda olması gerekiyor muş bizimki 12 ymiş ve ekledi diş etlerinde kaamarda oluyormu die evet dedim sustu takibe alalım dedi .lenf bezlerininde şişmesindeki sebepte mikrobik dedi bi kaç ilaç verdi kulanın 1 hafta sonra gelin dedi.


şimdi benim içimi öğle bir kurt soktuki yarın tahlilleri alıp doktor doktor gezmeyi düşünüyorum

arkadaşlar sizce gerçekten benim oğlum losemi olabilirmi allahım çok korkuyorum hiç bögle bişey başına gelen varmı bana biraz bilgi verirseniz sevinirim yani lenf bezleri şişipte losemi teşhisi konan varmı varsa lütfen bana cvp yazsın........

yüce rabbim tüm hastalara acil şifalar versinnnn

allahım inşallah hiç bişey yoktur .....




Merhaba kan değerleri nasıl acaba tam kan değerlerini yazabilirmisiz buraya geçmiş olsun ama dr kan değerlerini şüpheli görse ilik kontrolü yapardı yoktur bişeyi siz yinede başka doktorlarada gidin tabi
 
anladim peki bu verilen aralikta olmazsa illaki kan kanseri denmez demi ama?
 
Allahım herkesin şifasını versin....Rabbim çaresiz hastalıktan korusun....acil şifalar tüm hastalara...TÜM KALBİMLE TÜM İÇTENLİĞİMLE...DUALARIM ONLARLA...
 
ben bir tek doktorun dedikleriyle sakın kalmayın diyorum. içinize sinmeyen her şeyi durumunuz müsaitse başka bir hastanede ve mutlaka araştırma hastanelerinde yaptırın. son bir aydır neler çektiğimi ben biliyorum. en kaliteli hastane diye özel bir hastaneye gittim bana gece gece tomografi çekip bir dolu tahlil yapıp hiçbirşeyin yokmuş rahat olabilirsin dediler. bir gece sonra ateş ve bulantıyla başka bir doktora gittim vücudunda bağırsak lenflerinde iltihap var dediler. birkaç antibiyotik verdi. bir hafta yattım kendime gelemeyince başka bir hastaneye gittim. acil yatırdılar bir hafta boyunca tahlil ultrason ne varsa baktılar. sonuç lenfoma yada lösemi olabilirmişim:KK43: anlayamadılar. şu an kocaeli üniversitesinde tahlillerim devam ediyor. preferik yayma yaptılar. bir dolu kan verdim sonuçlarını bekliyorum. boynumda koltuk altımda karnımda kasıklarım bütün lenflerim şişmiş durumdayım. çok zor allah kimseye vermesin. kimseyi bilmeyen doktorların eline düşürmesin. Bazen herşeyden vazgeçip sadece sağlığımızın peşinden koşmak gerekiyor.
 
ben bir tek doktorun dedikleriyle sakın kalmayın diyorum. içinize sinmeyen her şeyi durumunuz müsaitse başka bir hastanede ve mutlaka araştırma hastanelerinde yaptırın. son bir aydır neler çektiğimi ben biliyorum. en kaliteli hastane diye özel bir hastaneye gittim bana gece gece tomografi çekip bir dolu tahlil yapıp hiçbirşeyin yokmuş rahat olabilirsin dediler. bir gece sonra ateş ve bulantıyla başka bir doktora gittim vücudunda bağırsak lenflerinde iltihap var dediler. birkaç antibiyotik verdi. bir hafta yattım kendime gelemeyince başka bir hastaneye gittim. acil yatırdılar bir hafta boyunca tahlil ultrason ne varsa baktılar. sonuç lenfoma yada lösemi olabilirmişim:KK43: anlayamadılar. şu an kocaeli üniversitesinde tahlillerim devam ediyor. preferik yayma yaptılar. bir dolu kan verdim sonuçlarını bekliyorum. boynumda koltuk altımda karnımda kasıklarım bütün lenflerim şişmiş durumdayım. çok zor allah kimseye vermesin. kimseyi bilmeyen doktorların eline düşürmesin. Bazen herşeyden vazgeçip sadece sağlığımızın peşinden koşmak gerekiyor.


gecmis olsun oncelikle,sikmayin caninizi geciyor gercektende varsa bir sorun,ben atlattim en agir turlerinden birini 6 ay annemden baska kimseyi gormedim hic bitmicek bidaha hic mutlu olamicam gbi geliyodu,ama simdi aklima bile gelmiyor saka gibi geliyo,artik herseyin caresi var en onemlisi de moral.bana moralini yuksek tut dedikleri zaman nefret ediyodum ya manyakmisiniz sz moralinizi yuksek tutun benim durumumda olunda deyip.azmi isyan attim azmi sinir harbi yasadim neden ben diye,sonra kabullendim ve hic kotuyu dusunmedim iyilesmek icin elimden geleni yaptim,bir gun uyanacagim kotu bir ruya,bunalimli bir evre gibi dusundum ve cok sukur de uyandim. Bence guvendiginiz doktoru buldugunuzda sakin bir baskasina gitmeyin tedaviyi degistirmek kestirmek cok riskli dusunun basit bir grip antibiyotigi bile vucudu nasil etkiliyor,kemoterapi ilaclari kac kat kuvvetli antibiyotik, Allah yardimciniz olsun,sonra da siz kendinize yardim edin olumlu olun.

Kan degerlerinin bozuk olmasi sadece losemi belirtisi degildir lenflerin sisligi de oyle,daha bir cok basit hastalikda olabilir,arastirin kotuyu dusunmeyin,olaki korktugunuz sonuclari aldiniz unutmayin,Allah herkese tasiyabilecegi yuku yukler,demekki siz guclu olanlardansiniz bas edebilecek kuvvetiniz var,o zaman guclu durur dusmani yener onunuze bakarsiniz :)
 
hangi hastanede oldunuz tedavinizi
şu an yakın bir arkadaşımız yaşıyor bu sorunu herşey 5 gün içinde oldu bitti, dün kemoterapisi başladı



gecmis olsun oncelikle,sikmayin caninizi geciyor gercektende varsa bir sorun,ben atlattim en agir turlerinden birini 6 ay annemden baska kimseyi gormedim hic bitmicek bidaha hic mutlu olamicam gbi geliyodu,ama simdi aklima bile gelmiyor saka gibi geliyo,artik herseyin caresi var en onemlisi de moral.bana moralini yuksek tut dedikleri zaman nefret ediyodum ya manyakmisiniz sz moralinizi yuksek tutun benim durumumda olunda deyip.azmi isyan attim azmi sinir harbi yasadim neden ben diye,sonra kabullendim ve hic kotuyu dusunmedim iyilesmek icin elimden geleni yaptim,bir gun uyanacagim kotu bir ruya,bunalimli bir evre gibi dusundum ve cok sukur de uyandim. Bence guvendiginiz doktoru buldugunuzda sakin bir baskasina gitmeyin tedaviyi degistirmek kestirmek cok riskli dusunun basit bir grip antibiyotigi bile vucudu nasil etkiliyor,kemoterapi ilaclari kac kat kuvvetli antibiyotik, Allah yardimciniz olsun,sonra da siz kendinize yardim edin olumlu olun.

Kan degerlerinin bozuk olmasi sadece losemi belirtisi degildir lenflerin sisligi de oyle,daha bir cok basit hastalikda olabilir,arastirin kotuyu dusunmeyin,olaki korktugunuz sonuclari aldiniz unutmayin,Allah herkese tasiyabilecegi yuku yukler,demekki siz guclu olanlardansiniz bas edebilecek kuvvetiniz var,o zaman guclu durur dusmani yener onunuze bakarsiniz :)
 
Merhaba,
Almanyda yasiyorum ve babama ALL teshisi konuldu ve kemoterapisi baslamis durumda. Bir kac gün morali iyiydi, Türkiyeden kardesi gelince dahada bi mutlu oldu. Ama bugün tam tersi kendini ölüme hazirlamisdi resmen bana ve kardesime annemize iyi bakmamiz icin nasihat verdi. Kendi moralim sifir insanin elinden hic birsey gelmemesi cok kötü. Moral vermeye calistim ama ise yaramiyor. Aranizda bu hastalikdan kurtulan varmi? Babama moral verebilecek insanlar ariyorum ben ne kadar konussam bos. Kendisi icin ona umut olabilecek hastaneye bir mektup yazacak kendi deneyimlerini anlatacak birini ariyorum. Bana yardimci olabilecek birisi varsa cok mutlu olurum.
 
merhaba arkadaslar size bir sorum olucak lütfen meragımı endişemi giderecek bir cevap verin bana gecen hafta dedemin %8 ilik kanseri oldugunu ögrendik doktor ilaçlı tomografi sonucunu da getirin bi daha bakim dedi dedemi getirelim mi dedim gerek yok dedi sizce hastaneye yatırır mı kemoterapi uygulanır mı yoksa sadece ilaçla mı tedavi olur hem kalp hastası hemde 73 yasında kemoterapiye dayanabilir mi bilmiyorum çok üzgünüm babanem onsuz ne yapacak biz ne yapacagızz :110::KK17:o_O
 
X