kan uyuşmazlığı hakkında bilgi

gulenyuzler

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
31 Mayıs 2016
2
0
1
38
şuan 28 haftalık ikizlere hamileyim. ilk gebeliğim. eşimle ikimiz arasında kan uyuşmazlığı var. bundan iki ay önce baya yoğun bi kanama geçirmiştim. bunun içinde doktor uyuşmazlık iğnesi yaptı. böyle durumlarda 72 saat içinde yapmak gerekiyormuş. ama öncesinde indirect coombs testi yapması gerekmez miydi ? bu kafama takıldı. lütfen yardımcı olur musunuz ?

Gebelikte indirekt coombs testinin negatif olması anne kanında bebek kan hücrelerine karşı oluşmuş antikorların olmadığını gösterir. Bu istenilen bir durumdur. Anne ve bebek kanları arasında Rh uyuşmazlığı olmasına rağmen bebek kanı anneye geçerek anne kanına temas etmemiştir ve etkileşme olmamıştır. 28. haftada yapılan indirekt coombs testi negatif ise doğuma kadar etkileşme olmasını engellemek için anneye anti-D immunglobulin (kan uyuşmazlığı iğnesi) yapılır.
Hamileliket indirekt coombs testinin pozitif olması anne kanında Rh antijenlerine karşı antikorların mevcut olduğunu gösterir. Bu istenmeyen bir durumdur çünkü anne kanındaki antikorlar bebeğe geçerek bebeğin kırmızı kan hücrelerindeki (alyuvar) Rh antijenlerine bağlanabilir ve kan hücrelerinin parçalanmasına (hemoliz) neden olabilir, bu da bebekte kansızlığa yani anemiye neden olur.

Yani pozitif gelirse yapılacak bir iğne olmadığı için doktorunuz her ihtimale karşın iğneyi yapmış.
Not: "Ustteki yazı alıntıdır" :işsiz:
Not2: Son yazı benim yorumumdur. Tibbi eğitimim yok

benim de ilk çocuğumda 27 haftalıkken yapıldı negatif çıkmasına rağmen. doğumdan sonrada bebeğin kanı (-) olduğu için yani benim kanımdan olduğu için iğne yapılmadı.şimdi ikinciye hamileyim 7 haftalıkken çok az bi kanamam oldu. doktor hemen yaptırmamı söyledi. ama ben yaptırmadım bir ihtimal zararı olur diye bu tabi sadece benim yorumum kanamam da zaten bi damlaydı çok azdı. önemsemedim. şimdilik bi sıkıntımız yok çok şükür.

İçinizi rahat tutun. Doktorunuz önlem almış. Sağlıkla kavuşun inşallah.

Benimde eşimle aramda kan uyuşmazlığı var ilk çocukta birşey olmuyor bana doktorum iğne yapmadı fakat doğumdan hemen sonra 2. Çocuk için iğne yapıldı sizin doktorunuz her ihtimale karşı önlem almış rahatlamanız lazım :KK66:

Back
X