Kapıma gelen suriyeli

Bu konuda "Suriye'li" lafı etmek çok komik olur.
Uzaktan yakından ne yapılan iyilikle ne de Suriye'li olmakla ilgisi yok.
Bu olay tamamen bahsi geçen adamın çevresinde dönüyor.
Her türlü yorum onun üzerinden yapılmalı.
aynen adam karaktersizmiş suriyeli degil başka bir kadında olsa adam o tiynette oldugu sürece bişey değişmeyecekti

haberlere bak istersen biraz. bu konu derin siyaset yapmak istemiyorum. tabii ki onlara bakılsa kamplar kurulsa bi sıkıntım yok. ama milletimin üzerine başıboş bırakılıp musallat oldular ve bu duruma evet memnun değilim. ve evet malesef onlara hoş gözle artık bakamıyorum. ve yine evet konu sahibinin başına bişey gelmemiş. ama ya gelseydi ve gelebilirdi de. dışarda görüşmek de çözüm değil yardımları hayır kuruluşlarına yapma tarafındayım. önceden önlem almak lazım yarın öbür gün bişey olduğunda konu sahibinin arkasından vah vah demenin bi faydası yok
iyide suriyeliler yokken de buna benzer olaylar oluyordu hemde bizim vatandaşlarımız dan tarafından yapılıyordu

Size daha bi kaç gün önce çevremde yaşanan bi olayı anlatayım. bunun için konu açacaktım dikkatli olun bu insanlara karşı diye ama madem bununla ilgili konu açılmış buraya yazayım.

Kadın evine doğru giderken - kadının adı ayşe olsun- parkta yanında çocuğuyla oturan suriyeli bi kadın görüyor. Suriyeli kadın Ayşe'yi görünce karnımız aç diye yardım istiyor. Ayşe de yufka yürekli, ''gel bize gidelim yemek yiyin yanımda para yok çünkü'' diyor. Eve gidiyorlar yemek yiyorlar birlikte, sohbet ediyorlar.. Suriyeli kadın gidecek yeri olmadığını falan anlatıyor. Ayşe diyor ki, ''gir bi duş al istersen çekinme, çocuğunu da yıka, hem rahatlarsınız hem temizlenmiş olursunuz''

Kadın duş alıyor çocuğunu yıkıyor vs. Sonra biraz daha oturup çay içiyorlar. Kadın koltukta uyuyakalıyor. Ayşe de diyorki ''zaten akşam oldu uyandırıp kovacak değilim, bugünlük burda uyusun yarın kalacak bi yer ayarlayalım bu anne-çocuğa''

Kocası geliyor Ayşe'nin eve, soruyor bu kim falan, Ayşe anlatıyor, adam tamam diyip geçiyor.
Yatıp uyuyorlar bunlar da, sonra Ayşe sabaha karşı uyanıyor, yanında kocası yok, kalkıp salona gidiyor bakıyor ki kocası suriyeli kadının yanında.
Bağırıp çağırarak uyandırıyor ikisini de ağzına geleni sayıyor, adam utanıp sıkılacağı yerde diyor ki kadına ''ben bu kadını çok beğendim yatakta senden daha iyi üstelik, kabul ediyorsan kuma getiricem sana, etmiyorsan sen git evden.'' Suriyelinin tabi sesi çıkmıyo bulmuş sıcak ev gider mi aradıkları bu zaten!

Kadın şu an kafayı yemek üzere, kocasının karaktersizliğine mi yansın, yaptığı iyilikten doğan maraza mı yansın, o evde daha fazla kalamayacağı için yuvasının yıkıldığına mı yansın, bilemiyor.

O yüzden herkese de iyilik yapmamak gerek. Keşke iyiliği hakeden insanlarla karşılaşsakta yapsak.

ohaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ya

bizim milletimiz melek demedim zaten. ama şuan ülkenin içinde milyonlarca başıboş dolanan başka grup olmadığına göre ..
hepsi mi başıboş ve kötüler ? bakın onlar muhacir biz ensarız tabiki aralarında kötüler olacak tır ama her toplulukta bunlar olabilir

Bu konuda "Suriye'li" lafı etmek çok komik olur.
Uzaktan yakından ne yapılan iyilikle ne de Suriye'li olmakla ilgisi yok.
Bu olay tamamen bahsi geçen adamın çevresinde dönüyor.
Her türlü yorum onun üzerinden yapılmalı.

ırk ayrımı yapmıyoruz tabiki türklerin içinde hiç mi kötü insanlar yok suriyeliler gelmeden önce güllük gülistanlık mı yaşıyorduk hayır tabiki ama dil alışkanlığı diyelim buna. suriyelilerden de iyisi var kötüsü var tabiki, komşusunu öldüren suriyeli de gördüm, kardeşinden yakın olan suriyeli de gördüm. ilk başta ben onlara ayrım yapamam çünkü suriyeli bi gelinimiz var çok iyi bi kızdır ailesi de iyi insanlar. bu olayın aslında ana fikri ''iyilikten maraz doğar ve kocanın karaktersizliği'' yani ırkçılık yaptığımızı düşünüp tartışmaya girmeye gerek yok bence :)

tamam sen kapını dilencilere aç ,evinde ağırla umarım başına olay gelmez
konuyu saptırıyorsunuz farkındamısınız ? ben konu sahibini suçlayıcı dilencileri poh pohlayan bir yorumda bulunmadım ve inanaın 4 yıldır hiç bir dilenciye yardım etmiyorum yardım edilmesini de doğru bulmuyorum ben demek istiyorum ki bir kişi için hangi ırk yada millet olursa olsun hepsi kötü dememeliyiz diyorum

haberlere bak istersen biraz. bu konu derin siyaset yapmak istemiyorum. tabii ki onlara bakılsa kamplar kurulsa bi sıkıntım yok. ama milletimin üzerine başıboş bırakılıp musallat oldular ve bu duruma evet memnun değilim. ve evet malesef onlara hoş gözle artık bakamıyorum. ve yine evet konu sahibinin başına bişey gelmemiş. ama ya gelseydi ve gelebilirdi de. dışarda görüşmek de çözüm değil yardımları hayır kuruluşlarına yapma tarafındayım. önceden önlem almak lazım yarın öbür gün bişey olduğunda konu sahibinin arkasından vah vah demenin bi faydası yok

Önüne "malefes" kelimesini sıkıştırman, "zor durumda kaldığından dolayı, istememene rağmen" genelleme yaptığını, acı koşulların seni bu ön yargıya sürüklediğini felan değil, bir ırka yönelik kötülemede bulunduğunu ve üstüne bir de durumunu yumuşatmaya çalıştığını gösteriyor.
Açık açık söyle, kendim için; olağan dışı gerçekleşen, zor, acı dolu durumları önemsemiyorum de.

Kimse kendi sınırları içinde aç insan sayısının artmasını istemez.
Ve bu duruma biran önce çözüm üretilmesini destekler.
Ama bu söylemler eyleme "Suriye'liler hakkında kötü düşünüyorum" şeklinde yansımamalı, yansıyamaz. Yoksa samimi olmaz.
Hayat da zaten bu değil midir...
Ne onlar burada olmak isterdi, ne de burada olanlar yeni bir sorunla cebelleşmek..
Ama olduysa kişi, insanlığını elinden bırakmamalı ve duruma göre "Suriyeli" şeklinde genellemelerden kaçınarak yapabildiğini esirgememelidir.

Senin aksine vakıflara zerre güvenim yok.
Zaten kapının açılmasınıda desteklemedim.
Ortada tehlikenin olduğunun ve önlem almanın gerektiğinin farkındayım.
Benim sorunum, "Suriyeli" şeklinde yapılan genelleme.

"onlar muhacir biz ensar" bu lafın üzerine hiç açıklama yapamam. sizinle taban tabana zıt düşünüyoruz iyi günler dilerim size
yanlış yada hakaret içeren bişey mi söylemişim anlamadım bizim üzerimize Allahım uzak etsin bombalar atılsa Azerbaycan a yada Irak a sıgınsak bu kötü bişey mi oluyor ? ALLAH tüm insanları vatansız ve bayraksız bırakmasın bu arada

Size daha bi kaç gün önce çevremde yaşanan bi olayı anlatayım. bunun için konu açacaktım dikkatli olun bu insanlara karşı diye ama madem bununla ilgili konu açılmış buraya yazayım.

Kadın evine doğru giderken - kadının adı ayşe olsun- parkta yanında çocuğuyla oturan suriyeli bi kadın görüyor. Suriyeli kadın Ayşe'yi görünce karnımız aç diye yardım istiyor. Ayşe de yufka yürekli, ''gel bize gidelim yemek yiyin yanımda para yok çünkü'' diyor. Eve gidiyorlar yemek yiyorlar birlikte, sohbet ediyorlar.. Suriyeli kadın gidecek yeri olmadığını falan anlatıyor. Ayşe diyor ki, ''gir bi duş al istersen çekinme, çocuğunu da yıka, hem rahatlarsınız hem temizlenmiş olursunuz''

Kadın duş alıyor çocuğunu yıkıyor vs. Sonra biraz daha oturup çay içiyorlar. Kadın koltukta uyuyakalıyor. Ayşe de diyorki ''zaten akşam oldu uyandırıp kovacak değilim, bugünlük burda uyusun yarın kalacak bi yer ayarlayalım bu anne-çocuğa''

Kocası geliyor Ayşe'nin eve, soruyor bu kim falan, Ayşe anlatıyor, adam tamam diyip geçiyor.
Yatıp uyuyorlar bunlar da, sonra Ayşe sabaha karşı uyanıyor, yanında kocası yok, kalkıp salona gidiyor bakıyor ki kocası suriyeli kadının yanında.
Bağırıp çağırarak uyandırıyor ikisini de ağzına geleni sayıyor, adam utanıp sıkılacağı yerde diyor ki kadına ''ben bu kadını çok beğendim yatakta senden daha iyi üstelik, kabul ediyorsan kuma getiricem sana, etmiyorsan sen git evden.'' Suriyelinin tabi sesi çıkmıyo bulmuş sıcak ev gider mi aradıkları bu zaten!

Kadın şu an kafayı yemek üzere, kocasının karaktersizliğine mi yansın, yaptığı iyilikten doğan maraza mı yansın, o evde daha fazla kalamayacağı için yuvasının yıkıldığına mı yansın, bilemiyor.

O yüzden herkese de iyilik yapmamak gerek. Keşke iyiliği hakeden insanlarla karşılaşsakta yapsak.
Bana suriyeli nefretini koruklemek icin uydurulmus bir hikaye gibi geldi. Yanlis anlamayin siz tarafindan degil size anlatilan kisi tarafindan. Etrafta boyle kisiler var cunku.

Gercekse de eger zaten bu adamin karakteriymis. Olacagi buymus. Belki suriyeli degil ama bu adamin isinden sokaktan gecen vs her kadinla bu halti yeme potansiyeli varmis. Burda "Tuh kaka ocu" diyecegimiz kisi ilk once bu adam.

Az önce kapım caldı otomatige bastım hemen,hıc yapmam aslında..Bir genc kız cıktı yukarı derdinide anlatamıyor,tek para dedi.Ayy iceri soktum,bozuk paralarım vardı bir sisede,döktüm torbasına,ekmek verdim...Etrafa bakındı,ıkı kucuk cocugum dolanıyor etrafımda...Cıkarken altın kolyemi isdedi boynumdan...Olmaz dedim öyle kapattım kapıyı...
Basiretim baglandı,nasıl aldım iceri anlamıyorum,ya bana bırsey yapsaydı, cocuklarım...Titriyorum suan...Cok korktum..Ama neden o an degilde,simdi bu korku??
Almasaydım keske eve,cok morelim bozuldu...
Benim kapımada iki çocuk geldi böyle. Ama onları bile eve sokamadım. Bize bişey yapması değil bir iftiraya bile maruz kalabilirsiniz. Birdaha kapıya gelen yabancı kimseye kapıyı açmayın. O gelmese bile belki tanıdıkları gelir

Önüne "malefes" kelimesini sıkıştırman, "zor durumda kaldığından dolayı, istememene rağmen" genelleme yaptığını, acı koşulların seni bu ön yargıya sürüklediğini felan değil, bir ırka yönelik kötülemede bulunduğunu ve üstüne bir de durumunu yumuşatmaya çalıştığını gösteriyor.
Açık açık söyle, kendim için; olağan dışı gerçekleşen, zor, acı dolu durumları önemsemiyorum de.

Kimse kendi sınırları içinde aç insan sayısının artmasını istemez.
Ve bu duruma biran önce çözüm üretilmesini destekler.
Ama bu söylemler eyleme "Suriye'liler hakkında kötü düşünüyorum" şeklinde yansımamalı, yansıyamaz. Yoksa samimi olmaz.
Hayat da zaten bu değil midir...
Ne onlar burada olmak isterdi, ne de burada olanlar yeni bir sorunla cebelleşmek..
Ama olduysa kişi, insanlığını elinden bırakmamalı ve duruma göre "Suriyeli" şeklinde genellemelerden kaçınarak yapabildiğini esirgememelidir.

Senin aksine vakıflara zerre güvenim yok.
Zaten kapının açılmasınıda desteklemedim.
Ortada tehlikenin olduğunun ve önlem almanın gerektiğinin farkındayım.
Benim sorunum, "Suriyeli" şeklinde yapılan genelleme.
emin ol benim de vakıflara güvenim yok. acı durumları önemsememek de yok. beni ne kadar tanıyorsun ki. ilk geldiklerinde baya sahip çıkıldı. tek başıma ben ev taşırken baya eşyayı ev kursunlar diye suriyeli bi aileye verdim. ancak olay öyle biyere geldi ki evet hoş karşılamıyorum. olanlar hoşuma gitmiyor. sevip sevmemek de neyi değiştirecekse. sen olağan durumdan memnunsan sıkıntı yok tabi

hepsi mi başıboş ve kötüler ? bakın onlar muhacir biz ensarız tabiki aralarında kötüler olacak tır ama her toplulukta bunlar olabilir
Madem sen ensarsın, onlar muhacir. O zaman sen de kendine bir suriyeli aileyi kardeş edinip evine al ve tüm ihtiyaçlarını karşıla. Zira bahsettiğin ensar-muhacır ilişkisi bu şekildeydi. Ama o olmaz değil mi çünkü işimize gelmez. Böyle tüm ülke adına, gelecek adına karar verip edebiyat yapmak çok daha kolay ve masrafsız.

naptın sen. bu kadar yüz vermişsin gerisi gelir bunun arkadaşlarına anlatır senin eve yollar. evi bi güzel gözlemlemiştir nerde ne var. Allah beterinden korusun

Madem sen ensarsın, onlar muhacir. O zaman sen de kendine bir suriyeli aileyi kardeş edinip evine al ve tüm ihtiyaçlarını karşıla. Zira bahsettiğin ensar-muhacır ilişkisi bu şekildeydi. Ama o olmaz değil mi çünkü işimize gelmez. Böyle tüm ülke adına, gelecek adına karar verip edebiyat yapmak çok daha kolay ve masrafsız.
yaptıgım iyiligi anlatacak degilim neden olayı siyasete taşımaya çalışıyorsunuz tamam o suriyelilere sınır dışı edelim ve sırt çevirelim peki vicdanınız rahat edecek mi ? suriyeli yada Türk benim vicdanımda düşene bi çelmede ben takayım mantıgı yoktur

Burda bir iççamaşırı satan dükkan var arkadaşım olur suriyelilerin aldığı fantezi giyisilere bakarken bile tövbe estağfurullah diyorum:KK70: ve bir iki değil hepsi neredeyse alıyor. 14 15 yaşında gelin adayı damat ve dunürler düğün alışverişine çıkıyor damat yanlarında ablası vs yi alıp geçiyor bu fanetezi giyisi bölümüne bildiğin sece sece stok yapıyor.
Yani" şehirlere bombalar yagardı her gece biz durmadan sevisirdik" tamda bunlara uyuyor. Memeleketsiz kalan yabancı ülkede mülteci olmak zorunda kalan orda birsürü çevresi eşi dostu savaş içinde kalan insanları oraya her gittiğim zaman böyle uçkur peşinde görünce midem bulanıyor . ve ben böyle insanlardan herşeyi beklerim. Daha dün pazar yeri bombalandı suriyede birsürü insan öldü. Bizimkiler hala fantezi kıyafette kırmızı olmaz mürdüm getirin derdinde.

Back
X