Karadeniz Bölgesi'nde Görülmesi Gereken 5 Yer!

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
289.400
594.093
42
Şüphesiz Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde keşfedilmeyi bekleyen sayısız yer var, işte bunlar arasından mutlaka görülmesi gereken 5 harika yer.
1. Uzungöl - Trabzon

Trabzon'un Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta olan Uzungöl, Haldizen Deresi’nin önünün alüvyonlarla kesilmesi sonucunda oluşmuş bir doğa harikasıdır. Trabzon merkeze 99km ve Çaykara ilçesine 19km uzaklıkta bulunan Uzungöl, ülkemizin yağmur ormanlarını da kalbinde bulundurur ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir çok hayvanla doğal yaşama da ev sahipliği yapar. Çevresindeki dağlarda yaşayan ayı, kurt, tilki, Kafkas Dağ Horozu doğal yaşamını sürdürebilmiş yaban hayvanlarından bazılarıdır.

Dik yamaçları ve muhteşem ladin orman örtüsü ile gidenleri büyüleyen gölün güneyinde bungalovlardan oluşan konaklama tesisi doğayla uyumlu tek tesis denilebilir. Hızla artan yapılaşma yerli turist sayısını artırırken, doğaya zarar vermektedir.

uzungol_84201e7d-b26b-4fdb-ac51-2967dfe01a67_1.jpg


Gölün etrafında yürüyüşle sınırlı kalmadan güneye doğru uzanan Haldizen Deresi vadisini de görmenizi tavsiye ederiz. Hava sıcaklığı gittiğiniz döneme bağlı olarak deniz seviyesine kıyasla 5-10 derece soğuktur. Trabzon'dan yola çıkarken hava güneşliyken Uzungöl'de sağanak yağmur yağıyor olabilir. Yağmurluk ve doğa gezisine uygun ayakkabılarınızı yanınıza almayı sakın unutmayın.

Gitmişken yöresel lezzetler olan hamsi kuşu, kaygana, haçapuri, muhlama, lahana sarması, Laz böreği ve kilo ile satılan Akçaabat Köftesi'ni tatmalısınız.

2. Ayder Yaylası - Rize

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda 1350 m yükseklikte çam ormanlarıyla kaplı Ayder Yaylası'na, Fırtına Deresi'nin yatağını izleyerek ulaşabilirsiniz. Gelin Tülü Şelalesi, yayla evleri, bin bir çiçeğin tadını taşıyan kıymetli balı ve şifalı kaplıcasıyla inanılmayacak kadar güzel bir doğa harikası olan Ayder, doğa severler için bir cennete benzer.

ayder-yaylasi_8cc1b4ea-e561-42d1-b915-6a8f7ea25187_1.jpg


1987 yılında turizm merkezi ilan edilen Ayder Yaylası'nda doğayla uyumlu ve şirin yayla evlerine yeni yapılan bungalovlar, oteller ve pansiyonlar katılarak turistlerin konaklaması için imkanlar artmakta. Dünyanın her yerinden insana rastlayabileceğiniz bu güzelliği henüz görmeyenlerdenseniz, havası, suyu, doğallığıyla büyülemek üzere sizi beklediğini söyleyelim.

3. Cide - Kastamonu

Halen bakir kalmış bölgeleri bulunan Batı Karadeniz'in güzel ili Kastamonu’nun bir ilçesi olan Cide, bakir koylar, kanyonlar, çeşit çeşit mis kokulu çiçekler, görkemli ağaçlar, karaca ve boz ayı gibi yaban hayvanlarını barındırır.

cide_0fefb1f4-7804-4e4a-bec1-d987c64f676f_1.jpg


Kilometrelerce uzanan sahilinin üzerinden, dimdik yamaçlarla kıyıya ulaşan dağların önünde muhteşem güzellikteki koylar ve her yanı yemyeşil ormanlar bulunan Cide, çarşı içindeki mütevazi barlarıyla ülkemizin henüz keşfedilmemiş bir cennet köşesidir diyebiliriz. Yöre insanın yaz kış tadını çıkardığı bu güzel ilçe, sakin ve doğayla iç içe tatilleri sevenler için ideal bir seçenek. Siz de keşfetmelisiniz.

Malak, pırasa dolması, ıspıt böreği gitmişken tatmanız gereken yöresel lezzetlerden bazıları.

4. Karagöl, Şavşat - Artvin

Doğu Karadeniz turlarının bakir kalmış gözde mekanlarından olan iki Karagöl'den biri Şavşat diğeri ise Borçka ilçesi içerisinde yer alır. Her mevsim ayrı güzellikteki bitki örtüsü ile büyüleyici bir görüntüsü olan Şavşat'taki göl, Trabzon'daki Uzungöl'e oranla henüz pek keşfedilmemiş ve böylece doğasını koruyarak bakir kalabilmiştir.

karagol_2f6a61bc-ddca-4cc6-8a06-621e458f0951_1.jpg


Kış aylarında yağan karın örttüğü toprakta vahşi hayvanların ayak izlerine her yerde sıkça rastlayabilirsiniz. Doğal yaşamının zenginliği ile sizi büyüleyecek olan bu müthiş doğal park alanı, özellikle kış aylarında tercih ediliyor. Karadeniz'in en doğu noktalarından birinde yer alan Karagöl'ü hoş bir kış masalı yaşamak istiyorsanız turunuza mutlaka ekleyin.

5. Amasra - Bartın

Bartın'ın 17 km. kuzeyindeki Amasra, kuzeye doğru uzanan bir yarımada. Doğusundaki koya Büyük Liman, batısındakine Küçük Liman deniyor. Burası yazın haftasonları popüler bir nefes alma yeri. Kumsallar, balıkçı lokantaları, Çekiciler Çarşısı daima tıklım tıklım. Bir çok pansiyon ve otel var ama ev pansiyonculuğu da çok yaygın.

amasra_666f8a76-5a15-4743-8d76-07726986eae8_1.jpg


Romalılar döneminden kalan Amasra Kalesi, Cenova Şatosu, Roma dönemine ait Kuşkayası Yol Anıtı görmeye değer. Sahilden denize girebileceğiniz gibi günlük tekne turlarıyla yarımadanın keyfini çıkarmanız da mümkün.
 
Sümela da çok güzeldi, Manastıra doğru çıkarken ve manastırdan aşağı bakarken ,,,, offff offf offfff, böyle orman sık orman böyle manzara görmedim ben..
 
X