Kariyer mi? Akademik Kariyer mi?

LimonReceli

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Temmuz 2017
2.620
5.789
88
38
Arkadaşlar merhaba,
Yaklaşık 1 yıldır bu soru içimi kemiriyor :/
Özetle; Iyi bir işim ve ıyi bir gelirim var çok şükür. Ama özel sektör olduğu için sonsuza dek bu kadar sabırlı ve fedakar olamayacağım. Geri planda akademik birşeyler yapmayı çok istiyordum ama işle birlikte yürümüyor ne yazıkki. Yazmam gereken bir tez var ve yazanlar bilir öyle kolay bi iş de değil.

Şimdi benim sorum şu; Bir süre çalışmayıp tezimi yazmak ve akademik fırsatları takip etmek istiyorum. Bu arada dilimi de geliştirecek bir kursa gidebilirim. (Yaklaşık 1 yıl idare edebilecek kadar birikimim de var çok şükür, borcum da yok. Yalnız yaşıyorum tam çalışma ortamı yani)
Ama diğer yandan da çok emek verdiğim özel bir şirkette yönetici konumundayım, ekibimi yeni kurdum. Silip atmayı düşündüğümde çok üzülüyorum emeklerine.
Dipnot: Üst yöneticim egoist ve bağırmayı haklı olmak zanneden bir hasta. Henuz bana yapamadı ama yaparsa sakin kalmam, muhtemelen kovulurum

Akademik olarak da hicbirzaman kadro garantisi yok onu da biliyorum, ama keşke demek de istemiyorum. Ha bir de ben tezimi en gec 1,5 yıl içinde teslim edemezsem okuldan atılıyorum, tüm emeklerim çöpe gidecek

Nişanlıyım ve nişanlım tez konusunda sonsuz destek. Dünyanın binbir türlü hali var, tezini yaz ne gerekirse ben yanındayım diyor çok şükür. Evde biraz sıkılacağım ama spora yüzmeye filan gider dağıtırım kafami.

KK'nın sevgili ve akıllı hanımları, siz olsanız ne yapardınız? Hadi bana da bi derman oluverin

Yaşınız kaç?
İyi gelir dediğiniz ne kadar?
Akademik alanınız nedir? Geleceği nasıldır?
İşinizi seviyor musunuz? (Üst yöneticiden bağımsız)
Nişanlınız ne iş yapar, geliri nasıldır? İkinizi idare etmeye yeter mi bir süre?

Diyelim ki 1 yil idare ettiniz .
Sonra geri donebilir misiniz isler ters giderse boyle bir pozisyona ?

Akademidekiler (ben) akademiden kaçıyor :)
Akademik kariyer cok ilginç bir konu. İçinde okunca lanet ediyorsunuz, dısından bakınca imreniyorsunuz.
Ben sizin yerinizde olsam, özel sektörde o kadar yerimi açmışken elimin tersiyle itmezdim. Akademi önümüzdeki yıllarda çok bulanacak. Aşırı belirsizlik var. Dr. Ar. Gör olmayacak, yardımcı doçentlik kaldırılacak, halihazırda kadro bekleyen binlerce akademik insan var. Ben bu belirsizliklerden ve bölümdeki mobbingten bıkıp silip attım kariyeri.
Benim düşüncem böyle. Yapmayın demiyorum, hobi olarak yine yapın ama iş hayatınızı sadece alademiye endekslemeyin.

Siz olsanız ne yapardınız deyince iş değişiyor.
Mesela ben hiçbir zaman akademik kariyer düşünmediğim için özeldeki işimi, işimden, pozisyonumdan, maaşımdan, kariyerimden memnunsam riske atmazdım, memnun değilsem de şirketi değiştirmeye çalışırdım.

Teşekkürler cevabınız için,
4000+ gelirim var, yaşım 30.
Geleceği güzel bir alanım var, ama bir o kadar da zor.
İşimi ve kurumu seviyorum ama üst yönetici yüzünden hepimiz diken üstündeyiz ve yönetim değişikliği imkansız.
Nişanlım da mühendis, kendi işi var. Yeni kurdu işini ufak ufak toparlanıyor. Ama geliri ortalamanın üstünde diyebiliriz bir miktar borcu var sadece. (Bu arada 1 yıl kadar kimseye yük olmadan kendimi idare edecek kadar birikimim var)

Eğer çok çok sevdiğiniz bir bölümse akademik kariyer seçebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla kadrodakiler de yaklaşık 4000+ maaş alıyorlar üniversitelerde.
Tabi yaşamak istediğiniz şehirde kadro bulmak zor olabilir, nişanlınızın kendi işiymiş, sizinle tayin olamaz demektir. Kaç üniversite var yaşamak istediğiniz şehirde?
Zor bir karar.
Birikiminizi evlenirken harcamayacak mısınız bu arada? Herşeyiniz hazır mı?

Çok tatlısınız:)
Ama azcik içim karardı sanki :)
Uzaktan hoş görünüyor tabi, fakat yine özelde çalışabilirim işler kötü giderse

Yaş kaç? Gelir ne kadar? bunları bilmiyorum ama,
Yeni mezun olduktan sonra bu süreçler daha mantıklı geliyor bana. Şahsen şu anki kazancımı geride bırakıp akademik hayatta verecekleri paralarla çalışmayı tercih etmem.

Benzer şartlarda tezi bitmemiş birisi olarak işini bırakma derim

Zira ortam günübirlik yaşamayı gerektiriyor

Tezi yazayım kadro bakayım derken ortada kalma ihtimalin çok akademik ortamlar çokkkk beter zaten hocalar iyice kamplaştı

Pireye kızıp yorgan yakma ya bana da bağırırsa diye iş bırakılmaz

Bu tabiri sevmem ama şartlar akarken doldurma Zaman'ı yani işin varken çalış zira yarın hatta iki dakika sonra işin olacak mı bilmiyoruz. Yeni iş bulmak da zor

Akademik kariyer maaalesef bizim Türkiye şartlarında öyle hayallerdeki gibi olmuyor. İşinizi bırakmayın derim zira şu an bütün sektörler kötü ve tekrar bu ücrete iş bulmanız çok zor.
En iyisi işinize devam edin.

Yönetici pozisyonu için 4000 az bir rakam. 10.000 deseniz biraz daha düşünün derdim ama madem borç yok ve birikiminiz var içinizde kalmaması adına deneyin derim. Çünkü aile kurup hele bir de çocuk sahibi olunca bu hedefler biraz daha uzaklaşacak.

Bence akademik alanı herkes yapamaz. Yani sadece tezimi bitireyim öyle öyle gideyim gibi olmamalı, kişinin içinde sonsuz bir öğrenme isteği olmalı. Akademide her daim öğrencisiniz, kariyerinin en son noktasında olan insanlar bile son gelişmeleri, makaleleri takip etmek zorundalar. Bence akademi tam bir adanmışlık gerektiriyor. Bunu yapabilecekseniz olabilir ama bence siz akademik kariyere yönelmeyin, şu anki kariyeriniz üzerinden ilerleyin.

Zaten başka sehre gitmem imkansız, ama yaşadığım şehir üniversiteler şehri denilebilir :)
Eski konumda var bakmak isterseniz, ev eşya herşey hazır düğün için bir tek biz hazır değiliz Biraz da bu yüzden madem düğün yapamıyoruz ben şu tezi halledeyim diye harekete geçtim

Cok merak ettim mesleginiz ne acaba

%100 katiliyorum sana.

Aslında ben o ortamdan uzaklastigimda mutsuz olmaya başladım, halen okurum araştırırım. Ama özel sektördeki düzensizlikler seviyesiz ilişkiler bana göre değil sanki.
Akademik ilişkilerim iş ilişkilerinden daha güçlü ve sürdürülebilir. Özel sektör boğuyor beni cidden

Çok tatlısınız:)
Ama azcik içim karardı sanki :)
Uzaktan hoş görünüyor tabi, fakat yine özelde çalışabilirim işler kötü giderse
Canım dediğim gibi akademinin içinden biri olarak söylüyorum: ben kaçtım! Ki, ailemdeki herkes akademik benim.
Akademide ciddi değişiklikler olacak. Atanma kriterleri falan çok yükseltildi. Hani, iş sadece tezi yazmak degil. Yayın şartı baya sertleşti. İşin içine bunlar girince akademi artık çekici gelmedi bana.
Sizin tek şansınız kariyeri bugüne kadar dısardan yapmak olmuş. Ben olsam yine böyle devam ederdim çünkü özelde yönetici gibi bir pozisyondan araştırma görevlisine geçiş yapmak zor gelir. Bir nevi ( tabiri caizse) attan inip eşeğe binmem gibi. Bakın benim bu konuda acım çok taze:) ben bıraktım. Dısardan devam edin kariyerinize. Baktınız ilerde bir kadroya uygun şartları sağlıyorsunuz, başvurursunuz. ( ama öğretim üyesi kadroları da genel olarak açılmaz, birtakım özel şartları sağlamanız gerekir)
Olayın içine girince birsürü ayrıntısı var yani. Buradan yazıp kalabalık etmeyim İsterseniz özelden de anlatabilirim.
Ama dedigim gibi, önümüzdeki yıllarda akademi çok bulanacak. Çok farklı değişiklikler yapılacak YÖKün aldığı kararlar onu gösteriyor. Ve tabiki de karamsar olmaktan başka birşey gelmiyor elden

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…