Kaybolan Mezar

güzel ablacım hepiniz mi Kadiköy doğumlusunuz?

ne mezarlıkları ne müdürlüğü? şu anda kaydı var diye eskiden hep kayıtlıydı mı sanıyorsunuz definler?
sen gel bi bizim köylere.... te Alllahım ya.

@konu sahibi
o yerde sizden sonra definde bulunan kimler var?
anladığım boş yermiş sonradan dolmuş.
e illa defnedenler biliyordur ilk orada kimin mezarı olduğunu..ya da en azından bir çocuk mezarı olduğunu?

neredeyse her yerde taşsız çocuk mezarlarının üstüne başta ölü koyulur. ama en azından koyan bilir yani...
sizin orada mezarları kim kazar mesela? (bizde bellidir kim mezar, kazar kim naaşları yıkar, kim aşağı indirir, kim tahtalar, 3 5 kişiye sorunca bulunur bu kişiler belliyse...)

ben yörüğüm bizim göç yollarında, yaylada, obada ölenlerimizin de çoğu olduğu yere yıkanıp gömülmüştür ne kayıt ne kürek ne taş ne yazı...ama sözlü aktarımla herkes o mezarın orada olduğunu bilir ben 7 göbek ölenlerin mezarı nerede bilirim bu çocukların çoğunun kimliği çıkartılmadan ölmüş çocuklar...
Ben göçmen değilim doğuluyum ancak bizde sizin gibi hangisi kimin mezarı pek bilinmez umursanmazda zaten öldüyse gider gömerler biter gider en azından baba tarafım öyle
Bizden önce mezarlıkta çok az mezar varmış bizden sonra doldu tabii
Kimse bilmiyor komşulara soruyoruz bilmiyoruz filan diyorlar bide bizde mesela doğuda 77 kat yabancının bile cenazesine giderler Komşulara soruyoruz diyorlar ki o kadar çok cenazeye katıldık ki sizinkini hatırlamıyorum yani
Anlayacağınız dedem tek biliyor oda bilmemezlikten geliyor

E devlette ölüm boşanma evlilik hepsi yazıyor normal de ama işte kayıt kimlik olmadığı için yazmiyordur.

Dede kaç yaşında rahatsızlığı mi var unutmuş ya ondan kaynaklı sordum
Evet kimliği olmadığı için yazılmamış
Dedem 68 yaşında ve gayet sağlıklı bedenen de zihinende sorsanız çocukluğunu anlatır o derece aklı yerinde

Şimdi şöyle bir durum var, rahmetli 6 ay hastanede yatmış ve o şekilde ölmüş. Yani evde ölüp hadi gömelim diye bir durum söz konusu değil. Ayrıca da bakın siz diyorsunuz ki ben 7 göbek akrabalarımın nerede yattığını biliyorum fakat konu sahibinin dedesi sizin oğlunuz mu öldü diyormuş. Olay mezar yerini hatırlamamak üzere değil, rahmetli yok gibi davranıyorlar. Mesela biz de göçebe değiliz ama dedim ya 38 ölümlü amcamın mezarı belli. O zaman kayıt bilmem ne var mıydı? Yeni kurulan bir ülkeden bahsediyoruz. Ayrıca da sağlıkçı olanlar daha iyi bilir ama kimliksiz bir hasta 6 ay boyunca nasıl yatar hastanede? İlla ki bebek +soyadı şeklinde kaydı olmalı.

Evet 6 ay yattı ve ondan 1 yaş büyük bir abim daha var ki büyük ihtimal onun kimliğini kullandılar

Evet kimliği olmadığı için yazılmamış
Dedem 68 yaşında ve gayet sağlıklı bedenen de zihinende sorsanız çocukluğunu anlatır o derece aklı yerinde
Anladım o zaman bilerek soylemiyor yada arkadaşların dediği gibi evlatlık mi verdi yada verdiler bilemiyorum belki de size olayları eksik anlatmış olabilirler mi acaba

Anladım o zaman bilerek soylemiyor yada arkadaşların dediği gibi evlatlık mi verdi yada verdiler bilemiyorum belki de size olayları eksik anlatmış olabilirler mi acaba
Evlatlık verme ihtimalleri yok çünkü hastanede öldü ve annem bahçede ölüsünü yıkandığını görmüş hatta kefeni açmış bakmış suratına anlatır hep çok güzeldi cansız suratı bile o kadar güzeldi ki der

Evet kimlik yok herşeyi kendileri yapmışlar kendileri bahçede yıkamışlar kefenlemişler cenazesi de kendileri kaldırmış ve gömmüşler yani öyle başkası yapmamış bunları kendileri yapmış dedemler
Hastanede öldü abim büyük ihtimal diğer abimin kimliğiyle hastanede yattı
Diğer abinin kimliği ile yatsa hastanede ölüm gerçekleşse bu sefer yaşayan çocuk kayıtta ölü olur adına ölüm belgesi düzenlenir yani oda pek olası görünmüyor.

Diğer abinin kimliği ile yatsa hastanede ölüm gerçekleşse bu sefer yaşayan çocuk kayıtta ölü olur adına ölüm belgesi düzenlenir yani oda pek olası görünmüyor.
Cidden o da doğru peki nasıl 6 ay yattı ki acaba
Ayrıca çocuk çok kötü rahatsızdı yani kimlik olmasa bile yoğun bakımdaki bir çocuğun sırf kimliğini yok diye sizce hastahaneden çıkartırlarmı

Görevli kaydeder mi ki öyle? Yani 6 aylık bebek ile 1 yaşındaki çocuk aynı mı olur?
Mesela bundan 3 sene önce bebek kuzenimin kimliği yoktu benim küçük kardeşim de 4 yaşındaydı onun kimliğiyle hastahaneye gidiyordu demekki kaydediyorlar

Ayrıca çocuk çok kötü rahatsızdı yani kimlik olmasa bile yoğun bakımdaki bir çocuğum sırf kimliğini yok diye sizce hastahaneden çıkartırlarmı
Hayır çıkaramazlar. Muhtemelen bebek+soyadı şeklinde kayıt altına alınmıştır.

Öyle belki ama düşünsenize torununu yokmuş soruyoruz diyor ki sizin çocuğunuz mu öldü bilmiyordum
Gelde cinnet geçirme sanki insanla dalga geçiyor kendi ellerinle gömdün ne ara unuttun bu çocuğun öldüğünü
Annem her sabah kalktığında ilk ondan bahsediyor özlüyorum onu diyor yoksa bende bu kadar uğraşmam uğraşsamda şimdi uğraşmam çünkü uğraşacak çok başka şeylerin var
Dedenizin alzheimer olabileceğini, gerçekten hatırlamadığını düşündünüz mü hiç?
Bir kez daha yazdım konunuzda alzheimer hastaları, ki bu hastalık evre evredir çok geçmişi hatırlar ama yakın geçmişi unutabilir, dedemin hastalığı böyle başlamıştı, önce bizim gittiğimiz yere hayır gelmediniz siz yoktunuz demeye başladı, 5-6 yıl içinde de biz dahil herkesi unuttu.

Ayrıca bebek gerçekten ölmüş, bunu anneniz kendisi teyit ediyor zaten, yıkandı vs diye anlatıyor size, eee dedeniz neden özellikle saklasın?
Babanızın ismini bile anmadığı bebek için sizin de annenizin de direkt dedenizi suçlayıp hedef göstermeniz mantıksız kusura bakmayın.

Anneniz bebeğinin mezarının bulunmasını istiyor madem, gömüldüğü mezarlık belli öldüğü tarih de belli, bebeğin gömülü olduğu il/ilçenin mezarlık müdürlüğüne gidersiniz durumu anlatır o tarihte gömülen bebeklerin anne baba ismiyle kaydını istersiniz, eğer mezarlığa gömüldüyse mutlaka kaydı vardır.

Ayrıca çocuk çok kötü rahatsızdı yani kimlik olmasa bile yoğun bakımdaki bir çocuğum sırf kimliğini yok diye sizce hastahaneden çıkartırlarmı
Yatar ne varki bunda benim kimliğim 8 yaşında cıktı okula kimliksiz kayıt oldum gittim 200lerin başı birde hastanede doğmuşum ve bebekken defalarca kes hastanede yatmışım 90larda mümkündü demek hemde istanbul gibi büyük şehirde.

Back
X