<div class="bbWrapper">Mümkün Kılıcı<br />
<br />
"Çocuğum çikolata yiyor, engel olamıyorum. Çocuğum saatlerce televizyon izliyor, ne yapayım"lar zamanla çocuğum bilgisayarın başından kalkmıyor, çocuğum okula gitmiyor, çocuğum 30 yaşında, hala bizimle yaşıyor ve iş aramıyora dönüşüyor. Bu da neredeyse her zaman erkek çocuklara oluyor. Sebebi neredeyse her zaman aile.<br />
<br />
Çocuğunuzun yaptığı ve yapmadığı pek çok şeyi kendi başına yapması mümkün değil. Bunları yapabilmek için sizin kaynaklarınıza ve yardımınıza ihtiyacı var. Bağımlı insanların bağımlılıklarını devam ettirebilmesi için gerekli kaynak ve yardımı sağlayanlara psikolojide mümkün kılıcı deniliyor. Siz de bir mümkün kılıcı olabilir misiniz?<br />
<br />
Çocuğunuz bilgisayarın başından kalkmıyorsa ve dışarı çıkamayacak denli bağımlı hale geldiyse, bunun sorumlusu anne-babasıdır. Bu sorun nedeniyle ağlayan birden fazla aile gördüm. Hepsine çok basit bir çözüm önerdim. Evden interneti kestirin. Hepsi şok içinde, sanki çocuğunuzu öldürüp çöpe atın demişim gibi baktı bana. Başka bir tavsiye ya da yorum yapmam mümkün değil. Çocuğunuz internet bağımlısı ise, interneti kesin, telefonuna veri planı almayın. Ölmez. <br />
<br />
Çocuğum çok para harcıyor diyen birine de, bu sefer içimden, “verme” dedim. Çözümü daha basit bir problem düşünemiyorum. 40 yaşında hala ailesinden gelen parayla yaşayan insanlar dolu. Aile desteği ile bir ömür boyu sürecek mümkün kılıcılığı karıştırmayın.<br />
<br />
Çocuğunuzun hayatını kaybetmekten daha çok korktuğunuz şey, onun bağımlılığına müdahale ettiğinizde size saldırması. Bu hoş bir şey değil, haklısınız. Ama bağımlılık çok ciddi bir sorundur. Ve çözmek için bir çaba göstermeseniz bile, en azından sorunun parçası olmayı reddedin. Çocuğu uyuşturucu bağımlısı pek çok aile de, çocuğun bu parayla uyuşturucu alacağını bilerek para vermeye devam eder. Kıyamazlar.<br />
<br />
Siz bağımlılığa destek olmayı bırakırsanız, sorun pat diye çözülmez, ama ilk adım atılmış olur. Çocuk size saldıracaktır. Sizi suçlayacaktır. Bu belki fiziksel bir saldırıya dönüşebilir. Hayatınız alt üst olabilir. Bütün “sahte huzur”unuz yok olur. Hasır altı ettiğiniz pek çok sorun yüzeye çıkar. Belki konu komşuya rezil olursunuz. Bunlara hazırlanın ve adımınızı atın. Atın. Birkaç ay, birkaç sene çok büyük zorluklarla baş etmeniz gerekebilir, ama çocuğunuzu kurtarmak için bu ödenmesi gereken bir bedeldir. Çocuğunuzun mümkün kılıcısı olmayın.<br />
<br />
Aysuda Kolemen</div>