kedimin dişleri...

ToprakAnA2014

ToPRaK uRaS <3
Kayıtlı Üye
24 Şubat 2013
928
84
73

merhaba arkadaşlar 2 gündür kafama takılan bir durum var kedimle ilgili...oğlum şu an 7 aylık civarı temmuz ayında camdan düşmüş ve durumu çok travmatikti dr sağolsun elinden geleni yaptı ve oğlum sağlığına kavuştu...( tedavi esnasında kortizon kullanılmıştı)

kafama takılan soruna gelince oğlum üst süt dişlerini geçen ay çıkardı şu an ise alt dişleri yok bunu yeni farkettim zira iştahında oyununda bir sorunu yoktu tesadüfen gördüm sormak istediğim diş değişirken alt dişlerin tamamı aynı anda düşüp bir süre boş kalabiliyor mu? yenilerin uçları henüz görünmüyor çünkü

2. sorum ise bu kadar geç kalmış olması kortizonun etkisindenmidir yoksa anormal bir durum mu var ortada?

yardımcı olursanız sevinirim...şimdiden teşekkürler

Sorularınıza tek tek cevap vermeye çalışacağım.
Alt çenedeki dişler diye tabir ettiğiniz tüm alt çenedeki dişler mi?(insisiv(kesici diş),canine(köpek dişi),premolar(küçük azı) ve molar(azı diş-öğütücü diş)) yoksa bu parantez içinde belirttiklerimden biri veya daha fazlası mı?
Ancak belirttiğiniz gibi yemek yemesinde bir sorun yok ise alt çenedeki tüm dişlerin yok olmadığını düşünerek ve örneğin insisiv dişlerin yok olduğunu sayıyorum (sağ ve solda 3 er tane olmak üzere 6 tanedir)
En basit örneğinden küçük çocuklardan düşünürsek ön dişlerin 2 veya 3 tanesinin aynı anda olmadığını görebiliriz(bu örneği günlük hayatı da katarak anlatabilmek için kullandım) ve sorun teşkil etmez.
Ancak tabiki ben burada sadece yazdıklarınıza bakarak bir anamoli veya patolojik durum var mı yok mu kesin bir cevap veremem sizin de buna hak vereceğinizi düşünüyorum.
Süt dişleri ortalama 3-7.aylar arasında değişir tabi bu ortalamadır ve çağına uygun olarak değiştirdiği de söylenebilir.
Kortizon(kortikostreoid) kullanamından bahsedecek olursak;
1-Kortizon endikasyonları ve kontraendiksiyonları geniştir.Uzun süre kullanımı sonucu gelişme geriliği yapabilir ancak meslektaşımın bu konuda yeterinde bilgili olduğuna ve yanlış bir uygulama yapmadığını düşünüyorum.Kendiniz de zaten bahsetmişssiniz.
2-Kedinizi yine de veteriner hekiminize göstermeniz taraftarıyım çünkü içinizi tam olarak rahatlacak veya bir anamoli varsa tedavi edecek kişi kendisidir.
3-Herhangi bir anamoli olmasa da düzenli olarak diş bakımına kedinizi götürmenizi tavsiye ederim çünkü kedicikler bizim gibi dişlerini fırçalayamadığı için :) köpeklere oranda daha az karşılaşılsa da (kediler kişisel bakımlarına daha düşkündür) kuru ve yaş mama ile beslenme sonucu
1-Diş taşı (Tartar)
2-Diş etindeki yangı (Gingivitis )
3-Diş kökü İltihabı (Periodontitis) meydana gelir.
+hekimizle birgün belirleyip belli zamanlarda kontorole gitmenizi öneririm.
Bize veteriner fakültelerinde öğretilen en önemli kriter olarak söylüyorum.'hayvanları hastalığını teşhis ve tedavi etmek bizim görevimizdir ancak teşhis ve tedaviden daha önemli olan görevimiz onları hastalıklara karşı korumaktır.'
Umarım yardımcı olmuşumdur.İyi günler diliyorum.

vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim içimi çok rahatlattınız emeğinize sağlık ...

en kısa zamanda veterinerimle görüşeceğim şuan içim içimi yediği için sadece telefonlaştık o da sizin gibi bilgi verdi bana..( dediğiniz gibi yemek yemek sert mamaları parçalamakta bir sorunumuz yok çok şükür) tekrar teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…