Mutfak Püf Noktaları Kekim önce kabarıp sonra geri çöküyor???

Poison

tarçınlı kek =)
Kayıtlı Üye
26 Temmuz 2008
631
10
318
40
Merhabalar

ben havuçlu keki çok seviyorum aslında güzel de yapardım ama tarifi kaybettim ve farklı bir tarif uyguluyorum. Yalnız kekim önce çok güzel kabarıyor sonra geri çöküyor ve içi hamur kalıyor benneyaptımki
kullandığım tarif de, iki iri havuç rendesi, 3 yumurta, 1 sb şeker, 1 sb sıvıyağ, 3 sb un, 1 pk vanilya, 1 pk kabartma tozu, tarçın.
bu arada başka tariflerde kabartma tozu yerine karbonat kullanıldığını gördüm o yüzden yarım çay kaşığı da karbonat ekledim, sebebi o olabilir mi acaba benneyaptımki

yardımcı olursanız çok sevinirim...

keki her zaman soğuk fırına atıp daha sonra fırın sıcaklığını ayarlıyorum ben ve sadece kabartma tozu kullanıyorum hiç böle bi sorunolmamıştı havuçlu kekimde
bi keresinde pandispanyayı atmıştım, önceden ısıtılmış fırına aynı senin dediğin gibi önce çok güzel kabardı sonradan çöktü yapış yapış bişi olmuştu,
içine iri kırılmış ceviz içide ilave edersen güzel olur...

kek piştikten sonra hemen fırının kapağını açma bu hemen söndürüyor keki 10 dk falan bekle öyle aç fırının kapağını canım hiç sönmez
bir de kek için 1 su bardağı yağ bence çok fazla

Son düzenleme:
ben her zaman önceden ısıtılmış fırına koyarım malzemeleri yanlış mı yapıyordum acaba... :sm_confused:
ceviz koydum evet yazmayı unutmuşum..

canım zaten 10 dk beklettim açmadan ama önce bi kürdan testi yapıp hemen geri koydum..
yağ bana da fazla geldi evet haklısın CADIARZU

Son düzenleme:
genelde keklerin un miktarını ayarlayamazsan eğer önce kabarıp sonra çökme yapar ....ben bir iki defa ununu az koymuştum cıvık bir hamur olmuştu fırına baktım amanın nasılda kabarmış taşmak üzereydi sonra çıkartmak için açtığımda sönmüş içide çiğ kalmıştı şimdilerdede kekin ununa çok özen gösteriyorum biraz koyu yapıyorum bide içine 2 tane kabartma tozu koyuyorum keklerim harika oluyor herkes beğeniyor biz böyle kabartamıyoruz sen nasıl yapıyorsun diyolar hatta geçen cuma yaptım kek misafirlerime fırının azizliğine uğradım sonra komşumun fırınına götürdüm baya zaman geçti kek kabarmaz güzel olmaz dedim ama sanki dahada güzel oldu iyide kabardı istersen bide böyle dene bakalım nasıl sonuç alacaksın

arkadaşlar mrb, ben istediğim gibi bir kek yapamamaktan şikayetçiyim.her şey mükemmel,175 derece pişiriyorum,güzelde kızarıyor ama içi nedense hep hamur gibi.sıvı yağ kullanıyorum ondan mı diye düşünüyorum ama kek tariflerinin hemen hemen çoğunda sıvıyağ kullanılıyor zaten.fikri olan var mı?

önceden bende ısıtılmış fırına koyardım çıkarınca hep çökerdi şimdi soğuk fırına koyuyorum çökme olmuyor.yumurtayı 2 tane, yağını da yarım bardak koyuyorum 1 bardak çok yağlı oluyor. son olarakta önce sadece yumurtaları belli bir süre çırpıyorum sonra şeker ilave edip yine belli süre çırpıyorum daha güzel oluyor :lepi:

demek ki sadece kabartma tozu kullanıyorum, yağı ve yumurtayı azaltıyorum ve en önemlisi fırını önceden ısıtmıyorum kaydirigubbakcemile2

yardımcı olan herkese çok teşekkürler opuyorumnanaktan

İlk 20 dk.fırının kapağinı kesinlikle açmamalıyız..tv deki ustalar da aynı şeyi söylüyorlar..

aynı sorunu bende yaşıyorum kızlar sadece limonlu kekim sönmüyor,diğer yaptığım bütün tariflerde kek kabarıyor taşacak gibi oluyor,pişince hemen puuf sönüyor,ben kek pişse bile kapağı hiç açmam bu yüzden değil ama soğuk fırını bende bir denemeliyim,

benimde keklerimi çok begenirler keki nasıl fırında pişirdiğimiz de önemli ben davul fırında yaparım güzel olur ama turbolu fırınlar daha güzel yapıyor dakika falan ayarlayabiliyorsun kekin kapagını açmadan kekin kokusu çıkmaya başlayınca açarım eger davul fırında pişiriyorsam kürdanı batırırım eger kek gelmiyorsa cıkarırım kek dinlenir sonra dilimlerim şekerle yumurta kar beyazı oluncaya kadar çırparım,unun içine kabartma tozunu döker öyle karışıma ilave ederim benimde püf noktalarım bunlar kızlar...

ayy kızlar ya öyle güzel anlatmışsınız ki canım kek istedi kalkıp yapiim bari:)bakalım benmki nasl olacak zira benmde her zaman tutmuyor

canım kekının kıvamını cıvık tutyorsundur o yuzden sonuyordur pişince.. kıvamını katı yapıcaksın biraz.. fırındaykende ic kıvamının tutup tutmadıgını kontrol icin kurdan batırcaksın.. böyle yaparsan sönme olmaz.

sıcak fırın birçok keki balon gibi kabartıp kapağını açınca da fos diye söndürür içide hamur olur sadece dış kısım kabuk gibi pişer ve kek çöp olur fırını illede ısıtıcaksanız çok ılık yapın ama soğuk fırın risksizdir sıcak fırında kek pişmiyor ne yazık ki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…