Arkadaşlar merhaba kızım 5.5 yaşında konuşması diksiyonu gayet düzgün bir çocuktu 5 gün öncesine kadar şimdi bir soru sorduğum da cevaplardan önce hoppa deyip ondan sonra başlıyor cevap vermeye kızım bugün günün nasıl geçti diye soruyorum, hoppa anne arkadaşlarım ile oynadım vs vs kızım ne yemek yedin diyorum hoppa börek yedim gibi cevaplar veriyor sebebi nedir ? Ne yapmam gerekir endişelenmeye başladım.
Birinden duymuştur, özenmiştir. Köyden akrabalarımız geldiğinde biz de onlardan duyup gil'li (teyzemgil, annemgil gibi) konuşmaya başlardık. Nasıl yaklaşmak gerekir bir fikrim yok maalesef.
Kesinlikle birii önünde hoppalaaaa (nerden çıktı bu) gibisinden cümle kurmuştur. Bence bir süre siz de üstüne basmayın kelimenin, unutturmaya çallışmayın.
Bir video izlemiştim, psikologtu sanırım videoyu paylaşan, videoda çocuklar olumsuzluk ekini bilmez ve anlamaz mesela siz yatakta zıplama dediğinizde o zıpla olarak algılayıp daha çok yapacaktır gibi bir örnek veriyordu. Sizi sinirlendirmek için yapmiyordur diyordu. Örneğin zürafayı düşünme desem size aklınıza istemsiz bir zürafa figürü belirecek diyordu. Olumlu bir şekilde söylemeyi deneyin.
Bi yerden duyduysa kelimeyi beğendiği için yapıyo olabilir mi? Üstüne düşmezseniz unutabilir. Bi kerelik hoppa derken ne demek istediğini sorabilirsiniz. Ya da başka bi seçenek hoppa kelimesinin cümle başında kullanmaya uygun olmadığını açıklamak. Öğretmeni mesela bu konuda ne düşünüyo? Bütün gün mü böyle?
Bilmiyorum anne istemeden çıkıyor diyor sadece ama tabii ki güzel şekilde anlattım kızım anlamsız manasız bir şey hoppa demek diye ama dikkatli olarak onun biriyle konuşmasını dinlediğim de gerçekten de istemsizce ağzından çıktığına emin oldum bakalım bir inşallah geçer
Bi yerden duyduysa kelimeyi beğendiği için yapıyo olabilir mi? Üstüne düşmezseniz unutabilir. Bi kerelik hoppa derken ne demek istediğini sorabilirsiniz. Ya da başka bi seçenek hoppa kelimesinin cümle başında kullanmaya uygun olmadığını açıklamak. Öğretmeni mesela bu konuda ne düşünüyo? Bütün gün mü böyle?
Bi çocuk doktoruyla falan görüşün isterseniz en iyi yönlendirmeyi o yapar. Sklınızda kalmaz en azından belki sadece canı öyle yapmak istiyordur. Bilemedim
Bilmiyorum anne istemeden çıkıyor diyor sadece ama tabii ki güzel şekilde anlattım kızım anlamsız manasız bir şey hoppa demek diye ama dikkatli olarak onun biriyle konuşmasını dinlediğim de gerçekten de istemsizce ağzından çıktığına emin oldum bakalım bir inşallah geçer
Geçer belki çok üstüne düşmeyin çocuklar zaman zaman bazı kelimeler takılı kalabiliyorlar çok hoşuna gitmiştir belki :) böyle bir şeyi ilk defa duydum altından başka ciddi bir şey çıkacağını sanmıyorum