Kemoterapi gören babamın yanına bebeğimle gidebilir miyim

neslihan903

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
15 Aralık 2024
35
9
1
28
Merhaba babam kemoterapiye başladı(akıllı ilaç) 10 aylık bebeğim var doktoru bebeği uzak tutun demiş ama bu hangi sınırlar dahilinde bilgim yok babamı 15 gündür görmüyorum ve görmek istiyorum bebeğimi bırakacak bir yerim yok tek yakınım zaten ailem bebeğimle gitsem ama farklı odada tutsam onu babamı görebilir miyim yada odamı riskli bir durum olur böyle bir süreç yaşayan arkadaşlar varsa tecrübelerinizi paylaşır mısınız

Öncelikle gecmıs olsun Eabbım şifa versin . bu bebeğin babası yok mu eşiniz nerde ? Kız Kardesınız anneniz babaanne hala dayı amca kimse mi yok ilgilenicek?

Konu hakkında bilgim yok yapay zekaya sordum .

Akıllı İlaç ve Kemoterapi Sonrası Temas Riski:
Kemoterapinin klasik türlerinde (damardan alınan, hücre öldürücü ilaçlar) hastanın vücut sıvıları (ter, idrar, dışkı, tükürük vs.) genellikle ilk 48-72 saat boyunca bulaşıcı kabul edilir. Bu süreçte özellikle bağışıklığı düşük bebek ve çocuklardan uzak tutulmaları önerilir.

Akıllı ilaçlar (targeted therapy) ise çoğunlukla klasik kemoterapi gibi bulaşıcı değildir, ama yine de
  • İlacın türüne ve etkisine bağlı olarak, doktorlar genelde önlem amaçlı “bebekten uzak durun” uyarısı yapar.
  • Bu durum ilaç alımından hemen sonra ilk birkaç gün için daha geçerlidir
10 Aylık Bebeğin İçin Önerilen Koruma Sınırları

Eğer baban:
  • İlacı alalı 3-4 gün geçmişse,
  • Aktif bir enfeksiyonu yoksa (ateş, öksürük, halsizlik vs.),
  • Direkt ten teması (öpme, kucaklama vs.) olmazsa
şu koşullarda görüşmek daha güvenli olabilir:
Uygulanabilir Görüşme Planı:
  • Ayrı odada bulunmak (baba ile bebek aynı ortamda olmamalı)
  • Hava akımı olmaması (klima, vantilatörle oda oda hava geçişi olmamalı)
  • Bebeği annenin/bir yakının kucağında tutarak babana sadece mesafeli görsel temas sağlanması
  • Aynı eşyaların kullanılmaması (havlu, koltuk örtüsü vs.)
  • Babana maske taktırmak (özellikle yakın temas olacaksa)
  • Ziyareti kısa süreli tutmak (30 dakikayı geçmemesi idealdir)
Gerçek Hayattan Deneyimler

Benzer durumda olan bazı anneler şu şekilde çözüm bulmuş:
  • Bebek arabasıyla gitmiş, arabayı diğer odada tutmuşlar, arada kamera ya da görüntülü konuşma yapmışlar, kısa süre sonra annenin yanına dönmüşler.
  • Babasını dışarda (balkonda veya bahçede) kısa süreliğine uzaktan görmüş, dokunmadan vedalaşmış.
  • Babası maskeyle gelmiş, anne de bebeği sling’e koyup sırtını dönerek sadece kendisi konuşmuş.
️Önemli Uyarı:

Eğer babanın aldığı akıllı ilaç “immünsüpresif” yani bağışıklığı baskılayan türdense, bu sefer o senin bebeğinden enfeksiyon kapabilir. Yani risk çift yönlü olabilir.
Babanı görmek istiyorsan ve bebeğini bırakacak yerin yoksa, yukarıdaki önlemlerle kısa ve mesafeli bir görüşme büyük olasılıkla güvenlidir.
Ama en doğrusu: babanın ilacını ya da en azından ilaç türünü (örneğin “imatinib”, “rituximab” gibi) öğrenip , daha net olarak “güvenli – riskli” ayrımı yapmak ıcın araştırın .

Zaten bu bahsettiğiniz kişiler anneanne dayı teyze hepsi aynı evde yaşıyor babamla, babası evet var ama tip1 diyabet hastası hipoglisemi var ani şeker düşüklüğü yani çocukla eşimi tek bırakıp bir yere gidemem çünkü ileri seviyelerde hastalığı aniden şekeri düşüyor şurunu kaybedebiliyor ve evet bunun dışında kimse yok burda herkes uzak yerlerde sadece benim ailemle yakınız olsaydı zaten bu soruyu sorup risklere girmezdim hiç. Başta belirttim zaten bırakıcak kimsem yok diye oda mı yok buda mı yok şu da mı yok gibi gereksiz yakınmaları kabul edemicem yapay zekaya bende sorabilirim benim sorum süreci yaşamış ve bilgisi deneyimi olan kişilere

Bebeği başka odada bırakıp 5 dk babanızın yanına girip temas etmeden çıkabilirsiniz. Eşinizle beraber gidip eşinizle bebeği başka odada yalnız bırakabilirsiniz. Bebeğinizle babanızın yanına girmemeniz gerekli gibi duruyor.
Babanız bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanıyor mu?

Sakin olun isterseniz yaftalamak için sormadım yapay zekaya. konunuz yorumsuz kalmış acaba dedim bi faydası dokunur mu yazarsam konusu üste çıkar birileri görür mu düşüncesiyle yazdım .

Bazıları gerçekten yorumsuz kalsa iyi olacak babası çocuğuna 5 dk arabada bakabilir yan odaya bırakınca bakacak kişi de babası olabilir o manada babası yok mu vurgulaması yaptım.

5 dk çocuğunuzu bırakamayacak kadar yalnız olduğunuzu anlayabilirim ama üslubunuzun sertliği anlaşılır değil dayısı teyzesi evli olma ihtimali olabilir dimi aynı evde olmayadabilir . Neyse gereksiz gereksiz ugrasmamalıymısım gece vakti saolun . Siz gerekli gerekli yakınıp kalmalıymıssınız aşagılarda kimse görmeden .

Ben sureci yasadim, agir kemoterapiler aldim ve şükür atlattim. Burda problem olan bebeginiz degil babaniz. Bebege temas olmadigi surece bsy bulasmaz. Zaten babayada moral olur bebegi gormek. Ama babaniza herturlu hastalik bulasabilir. Allah korusun baba icin acı verici olur. Bagisiklik sistemi yok çünkü.

Kendinizi bebeginizi agiz burun guzelce kapatip giderseniz, mesafeli durursaniz ve hijyene cok dikkat ederseniz sorun olacagini dusunmuyorum. Zaten diger herkes yaninda demissiniz. Tecrit gerektiren asiri agir bi durumda degil diye anliyorum.

Yalniz ilaclari tedavileri radyoaktif biseyler iceriyosa goturmeyin bebegi. Hatta emziriyosaniz sizde gitmeyin. Iste o cok kolay etkiler bebegi.

Ben olsam giderdim, en kötü ihtimalle bebegi kapi onunde birakip siz girersiniz, icerden baska bi akraba sizin bi 5dk cikip bebege goz kulak olur. Nobet gibi.

Evet bende hep birlikte gidip başka odada bırakıp görüşmeyi düşünüyorum mesafeli bir şekilde ama aynı eve dahi girmem tehdit oluşturursa bebeğim için tabiki gitmem yapıcak birşey yok aslında onu merak ettim akıllı ilaçlar haplar nasıl bilmiyorum çevresine etkisi vs bir yandan bebeğimi de riske atmak istemem

Daha hiç bir sorum yanıtsız aşağılarda kalmadı ama iyi niyetiniz için teşekkür ederim belkide ben yanlış anladım olabilir eğer sizi yanlış anlayıp üslubumu boş yere sertleştirdiysem özür dilerim

Dediğiniz gibi yapacağım gitmesem de içim rahat etmicek durumu biraz ağır zaten 10 gündür görmüyorum

Benim kanayan yaramdir.babam akciğer ca idi.bende hastanede calisiyordum o dönem.coxuga bakacak kimse yok annem bakıyor.ama hiç dikkat etmediler.kemoterapi de sıkıntı olmuyor.ama pet filmi çekilince Dr kesinlikle yaklasmasin camları açın iki gün ev havalansin diyordu.ben gidip günü cuma akşamına aliyordum.abim eniştem bosluk bulduk hemen çekilsin diyordu.pet ve tomografi çekildiği zamanlar gitmeyin diğer günlerde gidilebilir.eger öksürüğü çoksa fazla yanında tutmayın.benim babam yüzüne yüzüne oksurdu.ilerde insaAllh bişey çıkmaz ama çok radyasyona mikroba maruz kaldı cocugum.babam oğluma çok düşkündü moral de oluyordu.simdi torununu gormezse oda çökertir adamı.onlemleri alarak gidebilirsiniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…