Kendi kendimi nasıl motive ederim...

PembeBeyaz

gel artık bebeğimmm
Kayıtlı Üye
23 Nisan 2007
739
2
Kendi Kendimi Nasıl Motive Ederim:

Motivasyon herhangi bir işi başarmamız için kendi içimizde yaşadığımız güdülenmedir. Yani birşeyi başarmak için bizi harekete geçiren güçtür. Psikoloji de buna güdü veya güdülenme de denir. Genellikle motivasyon içgüdüsel olarak her insanda doğal bir şekilde bulunmasına rağmen bir çok insan çeşitli dış etkenler yüzünden nasıl güdüleneceğini bilmez veya bunu psikolojik olarak karşılayamaz. Bu dış etkenlerden bazıları ailevi nedenler olmakla birlikte, önemli bir kısmı sosyal hayattaki rollerimizle ilgilidir. Örneğin işinde başarısız olan bir kişi bunu kendi hayatının tüm aşamaları için genelleştirerek neredeyse her konuda kendisini başarısız hissedebilir. Doğrusunu söylemek gerekirse genelleştirme yapmak hemen hemen tüm insanların ortak hastalığıdır. Oysa her yaşadığımız olay kendi içinde bağımsız olmakla birlikte bunları birbiriyle ilişkilendirmek te bizlerin kendi ruh sağlığını bozan en önemli etkenlerdendir.
Yaşadığımız sosyal yaşamda elbette ki çeşitli başarılar kazanacağız veya aynı şekilde başarısızlıklarımız da olacaktır. Aslında kazanmak insan oğlunun doğasında olduğu gibi kaybetmek te yine insanoğlunun doğasında yer alır. O yüzden kendi ruh sağlığımız için elbette ki karşımıza çıkacak her duruma karşı hazırlıklı olmamızda fayda vardır.

Peki bir insan kendi kendini motive edebilir mi? Şimdi bununla ilgili sizlere küçük ipuçları vermeye çalışacağım. Eğer belirteceğim konularda kendinizi geliştirebilirseniz inşallah hayatınızın hemen hemen tüm aşamalarında kendinizi motive etmeyi sizler de başaracaksınız.

1- Kendinizi Tanıyın;

Hemen şunu belirtmeliyim ki bizim mesleğimiz olan psikolojik danışmanlık ve bu bilimin ortaya koymaya çalıştığı yegane tutum bireylerin kendi kendilerini iyice tanımalarını sağlamak ve buna göre bir yaşam stili geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Buradan hareketle size ilk önerebileceğim unsur kendi kendinizi iyice analiz etmenizdir. Bunu yaparken şunlara dikkat edin.
a- Güçlü ve zayıf yönlerinizi iyice tanımlayın ve bunları kategorilere ayırın.
b- En sevdiğiniz yiyecekleri, işleri, davranışları, insanları, durumları, tutumları vs. kısaca en sevdiğiniz ne varsa, sizi mutlu eden ne varsa bunları tanımlayın.
c- Şimdi de en sevmediğiniz ne varsa tanımlayın. Bunu yaptıktan sonra sevdiğiniz ve sevmediğiniz herşeyi daha sonra kategorize edin.
d- En çok nelere sinirlendiğinizi, kızdığınızı, üzüldüğünüzü tespit edin.
e- En çok nerelere gittiğiniz zaman ve neler yaptığınız zaman mutlu olduğunuzu tespit edin. Daha sonra da nerelere gitmekten mutluluk duymadığınızı tespit edin.
Bu listeyi uzatmak mümkün. Siz yukarıdaki maddelere daha fazla zaman ayırarak ta olsa kendinizle ilgili tüm detayları ekleyebilirsiniz. Mümkünse bunu beyaz bir kağıt üzerine yapınız. Bunu yaparken kağıdı ortasından cetvelle ikiye ayırın. Sol tarafa pozitif değerlerinizi yazın, sağ tarafa da olumsuz gördüğünüz tüm detayları başlıklandırın.
Bu liste üzerinde en az 2-3 gün uğraşmanızda fayda olduğunu düşünüyorum. Zira bu sizin kendiniz ile ilgili herşeyi gözden geçirmenizi sağlayan önemli bir analizdir. Bu sürecin uzun olması sizin kendinizle ilgili yeni farkındalıklara varmanıza yardımcı olur.

2- Bakış Açınızı Geliştirin;

Hayata güzel bakmak, şikayet etmemek, herşeyin bir nedeni olduğunu düşünmek ve bizim başımıza gelen herşeyin sonucunun bizim için olumlu olduğunu kendinize bir düşünce biçimi olarak kabul ettirin. Eğer başınıza gelen her olaydan sonra umutsuzluğa kapılıyorsanız, çevrenize saldırıyorsanız, bir öfke durumu, intikam durumu içine giriyorsanız, ilk önce olur tarafından bakalım değil de bu olmaz kardeşim diye bakıyorsanız o zaman kendinize şöyle bir dönüp bakın. Bir olaya olumlu yaklaşmak mı güzel yoksa olumsuz yaklaşmak mı? Bir olaya sinirlenerek müdehale etmek mi yerinde olur, yoksa sakin olmak mı daha olumlu ve yapıcı.
Şimdi kendi yerinizi seçin, siz bulunduğunuz topluluğa katma değer katan biri misiniz? Yoksa o toplulukta silik bir şekilde arkalarda yaşayan biri misiniz? Ne zaman etki alanınızı genişletmeyi düşünüyorsunuz? Ne zaman edilgen olmaktan kurtulup, etken birisi olacaksınız ?

3- Bir hedefiniz olmalı;

Bir şirketin amacı para kazanmaktır. Bir sporcu şampiyon olmak ister. Uçağa bindiğiniz zaman bir yerden kalkıp bir yere gidiyorsunuzdur. O uçağın bile amacı sizi bulunduğunuz yerden başka bir noktaya götürmektir. Peki sizin amacınız nedir ? Bu dünyada niçin yaşıyorsunuz? Sizin ulaşmak istediğiniz amacınız ne? Size göre bu hayatın anlamı nedir?
Eğer bir yaşam amacınız yoksa, hayatta neden varolduğunuzu hala sorguluyorsanız, bir hedefiniz yoksa o zaman elbetteki sizi motive edecek, sizi güdüleyecek bir etkenden uzaksınızdır demektir.

Yukarıda yazan tüm etkenleri belirleyebilmeniz için kendinize bir süre zaman tanıyın. Esasında yukarıda yazanların tümü sizin kendinize ait belki de bilinçaltınızda kalan bir çok bilmediğiniz özelliğinizi anlamanızı, farketmenizi sağlayacak alıştırmalardır.
Eğer motive olmayı istiyorsanız paradigmanızı (Kendinize ait bakış açınız; Bir olaya sizin bakışınız, görgünüz, hayata bakış açınız, bilgi birikiminiz ile bakmak) geliştirmelisiniz.
Motivasyon için kendinize zaman tanımalısınız. Bakış açınızı ne kadar olumlu hale getirebilirseniz, kendinize ne kadar somut ve soyut hedef koyarsanız ( kısa ve uzun vadeli hedef) kendinize olan özgüveniniz de o oranda artacaktır. Unutmayın motivasyonun temelinde yer alan unsurlardan önemli olanlarından bir tanesi de özgüvendir.
Kısaca motivasyon konusu burada özetle verdiğimizden çok daha detaylı bir konudur. Ben burada size sadece düşünce biçiminizin küçük te olsa ne olması gerektiğinden bahsettim. Motivasyon için sabırlı olun.


_alıntıdır_
 
X