kendimi kötü hissettim

güzelim sana göre adet saçma geliyorsa bence bu konuya yorum yapman gereksız cunku bır ınsana sacma gelen sey ıcın vakıt ayrmakta sacmadır neyse insanın kültürlere acık olmaması yadırgamasıda ayrıca bır uzucu yazık bence

Konu açarken belirtseydiniz keşke ;
''Benim istemediğim şekilde yorum yapılmasın''diye.

Adetlere,geleneklere saygım sonsuz. Bende 23 gün sonra evleniyorum,nişanlıyım. Ama nişanlımdan şuana kadar hiçbir şey istemedim,tabi kendisi içinden geldiği için bir çok şey alıp verdi bana.Kendimi senin yerine koyunca ben böyle bir istekte bulunamazdım. Emrivaki gibi oluyor biraz. Ama artık söylemişsin bir kere üzülüp sıkıntı yapmanın anlamı yok.

adetlerimiz,geleneklerimiz güzeldir aslında ama ne zaman çirkinleşir ve bir yük haline gelir biliyor musunuz?

işte zorunluluk ya da hesap-kitap işine çevrilince çirkinleşiyor bu işler..

bence tepki veren arkadaşların tepkisi geleneklerimize değil bunların uygulanış biçimine..

bizde koç adeti var sanırım rumelilisin sende .nişanlı kızın ailesine erkek tarafı kurbanlık koç getirir süsler falan filan neyse o şekilde yapılır .hiç olmasa bir hediye alması gerekir bence ama kim ne derse desin sonuçta nişanlın ve evleniyorsunuz .insan kaç kere nişanlanıyor ki ?şimdiki erkekler alıştı rahata zaten 5 kuruş vermeden evlenmek istiyorlar kızlarımızda meraklı evlenmeye aman evde kalmayayım diye birşey istemeden evleniyor valla .ben yapamam bana ters .özel günlerde hediye isterim almassa eşim bozulurum .bende ona hediye alırım .hediyeleşmek güzel birşey .seni eleştirenler olmuş ama herkesin dünyaya bakış açısı hayatı anlama şekli başka boşver .ben senin yerinde olsam yüzüne vurmak yerine gider bir hediye alırdım al bayram hediyen derdim bozardım onu .

iç anadoluda da var koç geleneği gelin kız bayramlığı gelin kız hamamı
kıslar küçümser gibi yazmışsınız üzüldüm valla

olayı doğu kültürü diye trajik hale getirenlere söylüyorum, pardon da doğu bu türkiyenin bölgelerinden değilmi, hayırdır ayrımcılıkmı yapıyorsunuz...kaldı ki size ters ve komik gelen şeyleri adette neymiş diye baltalayamazsınız, size saçma geliyorsa siz uygulamaz ve yapmazsınız, ama burda bu kültürleri ve aderleri de küçük görmeye kimsenin hakkı ve lüksü yoktur diye düşünüyorum...ben doğulu değilim, ama bizde de var koç adeti bayram da gelin kıza hediye alma adetleri..bu ne şimdi, bende mi saçmayım bende mi gülünç durumdayım,
her konuda fikri olan ve eleştirmeye küçük görmeye meraklı olan arkadaşlara diyorum, lütfen size saçma gelen şeyleri gülünç durumua düşürücü ve aşağılayıcı şekilde yaftalamayın...
adetler gelenekler türklerin kültürüdür geçmişidir, onurudur...bunlar güzl şeylerdir...uygulanmazsa dünya yıkılmaz elbette, ama uygulanması sevgiyi muhabbeti artırır...
zaten adetlerin amacı da budur...kafaya göre yeşillik olsun diye çıkmamış bu adetler...
örneğin bayramda gelin kıza alınan bayramlığın manidarlığını anlamaya çalışın da sonra direk yorum yapın...
bu alınan bayramlık sadece kız giysin etsin eksiği tamamlansın diye değil, arada sevgi muhabbet artsın, kızcağız değer verildiğini hissetsin diyedir..
bayramlık almak için oğlan tarafından birileri gelir kaynana görümce vs..beraber gidilir, alınır hediye edilir...bu esnada kız tarafı yemek çay çorba vs ikarm eder, derken muhabbet gibi terimler sağlanmış ve perçinlenmiş olur...
adetlerin hepsinin bi manası vardır....
kaldı ki adetleri saçma bulanlar, tümüyle saçma bulsun o zaman..neden içnden size saçma gelenleri baltalayıp diğer adetleri zevkle yerine getiriyorsunuz..
kına gecesi kına yakması da adettir gelenektir..onu neden yapıyorsunuz o halde..
özenle kına geceleri yapıp eş dost çağırıp birgüzel eğleniyorsunuz...buda saçma olsun ozaman yapmayın....
yorum yaparken lütfen karşıdaki insanı gülünç eşkilde eleştirmeyin...
siz uygun buluyor veya bulmuyor olabilirsiniz..ayrıca bu tür adetler doğuda var sadece gibi benzetme yapılmış...istanbulun göbeğinde, modern şekilde yaşam tarzları olan insanlar bile bu tür güzel adetleri yerien getiriyorlar ki, geçmişmize sahip çıkalım diye, ben bizzat gözümle şahit oldum, bursa da, koç getirip hatta koçu güzelce süsleyip, boynuzuna da altın bilezik bağlayıp kapının önünde kayınpederin gelin kızına bunu hediye etmesine...
çok güzel ve manidar bi görüntüydü...bu tür şeyler türklerin geçmişinde de hep vardı.. adetler sevgi muhabbetin birer göstergesidir...saçma bulanların da kendi bileceği iş..herkese saygımız var...

olayı doğu kültürü diye trajik hale getirenlere söylüyorum, pardon da doğu bu türkiyenin bölgelerinden değilmi, hayırdır ayrımcılıkmı yapıyorsunuz...kaldı ki size ters ve komik gelen şeyleri adette neymiş diye baltalayamazsınız, size saçma geliyorsa siz uygulamaz ve yapmazsınız, ama burda bu kültürleri ve aderleri de küçük görmeye kimsenin hakkı ve lüksü yoktur diye düşünüyorum...ben doğulu değilim, ama bizde de var koç adeti bayram da gelin kıza hediye alma adetleri..bu ne şimdi, bende mi saçmayım bende mi gülünç durumdayım,
her konuda fikri olan ve eleştirmeye küçük görmeye meraklı olan arkadaşlara diyorum, lütfen size saçma gelen şeyleri gülünç durumua düşürücü ve aşağılayıcı şekilde yaftalamayın...
adetler gelenekler türklerin kültürüdür geçmişidir, onurudur...bunlar güzl şeylerdir...uygulanmazsa dünya yıkılmaz elbette, ama uygulanması sevgiyi muhabbeti artırır...
zaten adetlerin amacı da budur...kafaya göre yeşillik olsun diye çıkmamış bu adetler...
örneğin bayramda gelin kıza alınan bayramlığın manidarlığını anlamaya çalışın da sonra direk yorum yapın...
bu alınan bayramlık sadece kız giysin etsin eksiği tamamlansın diye değil, arada sevgi muhabbet artsın, kızcağız değer verildiğini hissetsin diyedir..
bayramlık almak için oğlan tarafından birileri gelir kaynana görümce vs..beraber gidilir, alınır hediye edilir...bu esnada kız tarafı yemek çay çorba vs ikarm eder, derken muhabbet gibi terimler sağlanmış ve perçinlenmiş olur...
adetlerin hepsinin bi manası vardır....
kaldı ki adetleri saçma bulanlar, tümüyle saçma bulsun o zaman..neden içnden size saçma gelenleri baltalayıp diğer adetleri zevkle yerine getiriyorsunuz..
kına gecesi kına yakması da adettir gelenektir..onu neden yapıyorsunuz o halde..
özenle kına geceleri yapıp eş dost çağırıp birgüzel eğleniyorsunuz...buda saçma olsun ozaman yapmayın....

yorum yaparken lütfen karşıdaki insanı gülünç eşkilde eleştirmeyin...
siz uygun buluyor veya bulmuyor olabilirsiniz..ayrıca bu tür adetler doğuda var sadece gibi benzetme yapılmış...istanbulun göbeğinde, modern şekilde yaşam tarzları olan insanlar bile bu tür güzel adetleri yerien getiriyorlar ki, geçmişmize sahip çıkalım diye, ben bizzat gözümle şahit oldum, bursa da, koç getirip hatta koçu güzelce süsleyip, boynuzuna da altın bilezik bağlayıp kapının önünde kayınpederin gelin kızına bunu hediye etmesine...
çok güzel ve manidar bi görüntüydü...bu tür şeyler türklerin geçmişinde de hep vardı.. adetler sevgi muhabbetin birer göstergesidir...saçma bulanların da kendi bileceği iş..herkese saygımız var...
canm ağzına sağlık doğru olanı yazmışsın bende kimse bana kötü yapsın demedım sadece kınanmak gibi yazmaları bıraz agır bence.ayrıca bende ıstanbulluyum ıstanbulda yasıyorum ama adetlerimizi yerıne getırmem ıcın ıllede doguda yasamam lazım değil bence.tabıkıde herkes düşüncelerini söylemeli ama karalayarak küçümseyerek değil:50:

biz boşnağız bizdede var .doğudada vardır belki .

Olabilir valla ya, Iç Anadolu da demiştim mesela, tereddüt ettiğim için editlemiştim. Bir arkadaş orada da olduğunu söylemiş bir üstte.

Kadesa çok güzel özetlemiş aslında:

adetlerimiz,geleneklerimiz güzeldir aslında ama ne zaman çirkinleşir ve bir yük haline gelir biliyor musunuz?

işte zorunluluk ya da hesap-kitap işine çevrilince çirkinleşiyor bu işler..

bence tepki veren arkadaşların tepkisi geleneklerimize değil bunların uygulanış biçimine..

Sevgiler kendisine...

Son düzenleme:
zaten burda tartışma konusu haline gelmesi bu konunun mantığının anlaşılamamış olması..aynen zevkler ve renklerin tartışılamayacağı gibi, adet gelenek görenek ve değer yargılarının da tartışılması çok yanlış ve adeta bir kısır döngüdür...bana hoş gelen başkasına saçma gelebeilir...ama bu saçma duygusu ona benim zevkimi adetimi küçümseme aşğılama hakkını vermez...bilekis saygı duyulur geçilir...örneğin bana göre kırmızı renk güzeldir sana göre yeşil, ama biz ikimiz oturup da hayır yeşil güzel hayır çok saçma kırmızı daha güzel diye tartışamayız ki bu resmen saçmalık üzeridir...
insanların değer yargılarını elşetirirken yıkıcı kötüleyici değil, saygı duyucu olalım lütfen..koç adeti, değer veren için önemli olablir...ama değer vermeyen saçma görebilir...karşılıklı saygı duylursa zaten tartışma ortamının çıkmasına mahal verilmez....
ama şu bir gerçekki, adetler gelenek görenekler, özellikle nişanlılık döneminde, iki aile arasındaki muhabbetin değerin artması için uygulanır...kimse yeşillki olsun diye onca çabaya girmez... adetler bir amaç doğrultusunda uygulanıyor..bunun bilincinde olsak sorun yok zaten...saçma bulanlar da kendi zevki ve fikridir...bişey denilmez...

Olabilir valla ya, Iç Anadolu da demiştim mesela, tereddüt ettiğim için editlemiştim. Bir arkadaş orada da olduğunu söylemiş bir üstte.

Kadesa çok güzel özetlemiş aslında:

Sevgiler kendisine...

ben boşnağım bizdede var .bizim kültürümüzde var .sen nerelisin merak ettim .herkesin geleneği göreneği var kendine .sen uymayabilirsin öle yaşarsın mutlu olursun başka biri geleneklerine uygun yaşar öyle mutlu olur .sen aza kanaat edersin bir başkası etmez .yani kişilikle beklentiyle ilgili birşey bu .kkimisi birşey istemeden evlenir kimisi şu olmadan evlenmem der .herkesin kriteri farklıdır yani .

Bizde de kurban bayramında geline kurban alınır o olmazsa bilezik vs alınır.
ailem adetlere geleneklere önem veren bi aile olsa ben de söylerdim.
adetleri, gelenekleri tartışmak anlamsız.

bir de şu gözlemim var ki etrafımda hangi gelin adetlerde direttiyse, olması gerekeni aldırdıysa kıymetli oldu. her kim elinizden ne gelirse dedi, ileride hor görüldü, umursanmadı.

Son düzenleme:
hersey karsılık sekerım ozaman sende bısey yapmamıssınki beklememişsin haliyle;)

gercekten cok tuhaf birisiniz

bundan bunu cikardiniz ben utandigimdan istemedim,maddi durumlarini skistirmamak icin istemedim..

sen bizim yaptigimizi nerden biliyorsun

haa birde söyle birsey biz alisverise gidince bisey almadim ama sagolsunlar kendileri istedigi icin öyle bir bohca hazirlamislar ki yok yok icinde

benim almadigim herseyden cifter cifter almislar ama almsalar ne olurdu hic benim icin hicti ama sen nasil olurda sende yapmamasin anlami cikariyorsun

basligina ve ilk yazdigna bakinca istedim ama cekindim ay icimde hic rahat degil gibiydi ama sirf bu istediginize tepki gelince üste cikmak icin

ona buna catmaya basladiniz..isteyebilirsiniz,adetlerinizi yerine getirmek isteyebilirsiniz ama sonrasinda buna takilmayin..

sen yapmadin diyemezsin size buinun hesabini verecek degilim ..

ne ben ne ailem ne alinacak ne istiyorsunuz,sunuda alin dediklerinde istemedik

altin seyinde bile ne set istedim ne küpe müpe takamyacagim seyleri sirf adet diye istemedik

hicbir seyin pazarliginida yapmadik ama cok sükür nisanlim öyle bohca hazirlamiski anneside pek bilmiyor ilk cocugu oldugu icin

resmen netten arastirip almis herseyi..ama tek fark ben istemedim kendileri icten gelerek yaptilar

son olarak ben sana ay ne kötü yapmissin,kinadim,maddiyatci filan demegim halde,sana degil baskasina yazdigim halde

ben hicbirsy istemedim diye sen tuttup sende birsey yapmamissin diyorsun..

istiyorsaniz aldirirsiniz,söylersiniz..

ankaraliyim oralarda bu dedikleriniz vardir ama herkes bilmek zorundada degilde,
bana bunu sordular ben yanlarinda bayramda olamayacagim halde istemedim olsamda istemezdim..
kocu filan ama bayramlik denilen seyi zaten nisanlim hediye olarak alirdi bana ,al demezdim zaten

Son düzenleme:
ben seni anlıyorum .şurda önemli olan zaten herkesin beklentisi farklıdır hayattan onu anlamıyor kimse .mesela benim arkadaşım birşey istemeden evlendi .kıza bir tek taş bile almadılar .kızda istemedi .bide soruyolar alalım mı alalım mı diye ee kızda tabi almayın demiş ne desin .soruya bak .alıcaksın tabi sormana gerek mi var .ee sonuç şimdi evlendi ve eşi hiç kıymetini bilmiyor bile .ne güzel sen istemedin beni zorda bırakmadın demiyor .erkek milleti bu .ne kadar kendini ağırdan satarsan o kadar değerli olursun .birşey istemem diyene saygım var tabi seni mutlu eder ama beni etmez .

Gönlünden kopuyor ve maddi durumu iyiyse sana hediye vermeli. Ama kendi istediği anda olmalı. öyle size kurbanlık almamalı.
Bu ne ya. Hangi devirde yaşıyoruz.

Back
X