Ekmeğin kepeklisini tercih edin
Günlük hayatımızda en çok tükettiğimiz gıdalardan olan ekmeğin, özellikle de kepekli ekmeğin birçok faydasının olduğunu çoğumuz bilmeyiz.
İşte hergün yediğimiz ekmeğin önlediği hastalıklar ve yeterli miktarda alınmadığı zaman meydana gelebilecek hastalıklar. DEĞİRMEN UNLARI DAHA ZENGİN Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olmaktadır. Un, umumiyetle değirmen veya fabrikalarda tahıl tanelerinin öğütülmesi ile olur. Fabrikalarda öğütülen unlarda kepek çok az olmaktadır. bu yüzden de mineral, vitamin ve protein yönünden çok fakir olmaktadır. Değirmenlerde öğütülen unlarda kepek olduğu gibi kullanılacağı için fabrika unlarına nazaran çok zengin niteliktedir. BERİBERİ HASTALIĞINI ÖNLER Prof. Dr. Polat Has'ın 'Peygamberimizden Günümüze Beslenme' adlı kitabında, kepeksiz ekmeğin kepekli ekmeğe oranla çok fakir olduğunu ifade ederek, şöyle devam eder: "Vitamin kaynakları açısından buğday kabuğunun önemli bir yeri vardır. Buğday kabuğunun elenmesi tiamin kaybına sebep olur. İnsanda tiamin yetersizliğinin belirtileri sinir ve sindirim sistemi bozuklukları şeklinde görülür. İştah azalması, yorgunluk da tiamin eksikliğindendir. Aşırı tiamin eksikliğinde ise 'beriberi' hastalığı olur. Ayırca ekmekte, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir gibi maddeler de bulunmaktadır." CİLT TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ Cildiyeciler 'Akne Rosse' denilen cilt hastalığı tedavisinde özellikle kepekli ekmek yenmesini tavsiye etmektedir. Halk arasında 'gülleme' olarak bilinen bu hastalık, daha ziyade 40-50 yaşlarında görülür. BARSAK KANSERİNİ ÖNLÜYOR Sleisenger "Gastrointestinal Disease" isimli kitabında, Amerika ve Avrupa'da barsak kanserlerinin, ülkemiz dahil, İslâm ülkelerine nazaran daha fazla görüldüğünü ifade ederek, bu durumu şöyle izah eder: "Avrupa'da ve Amerika'da ekmek fazla yenmemektedir. Böylece kepek fazla kullanılmamış oluyor. Posa bırakan yiyecekler kabızlığı önlemektedir. Kabızlık müzmin tahrişe sebep olarak barsak kanserlerine yol açmaktdır. Böylece kepekli ekmek yenilen ülkelerde barsak kanseri az meydana gelmektedir." PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYESİ İnsan için faydalı veya zararlı ne varsa bunu 14 asır önce Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bildirmiştir. Peygamberimiz 14 asır öncesinden bu olaya ışık tutarak, buğdayın elenmeden, kepekli olarak yenmesini tavsiye etmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.)'in bildirmesinden 1400 yıl sonra tıp araştırarak bunun gerçekliğini ortaya koymuştur.
Günde Ne Kadar Kepek Ekmeği Tüketmeliyim?
Soru: BEN SAYENİZDE GÜNDE 1 SAAT EGZERSİZ YAPIP,DİYETİME DİKKAT EDİYORUM.ANCAK GÜNDE KAÇ GR.KEPEK EKMEĞİ TÜKETMELİYİM BİLMİYORUM.ÖRNEĞİN 100 GR.KEPEKLİ EKMEK FAZLA MI?AZ MI BİLMİYORUM.(ÖĞÜNLERDE 5 KAŞIK PİLAV YA DA MAKARNA TÜKETİYORUM.)TEŞEKKÜRLER
Cevap: Merhabalar, öncelikle sizi tebrik ediyorum.
Öğle ve akşam yemeklerinde belirttiğiniz kadar pilav / makarna yiyebilirsiniz. Eğer menüde bunlar yok ise 2 dilim tost ekmeği kadar (50 gram) ekmek yiyebilirsiniz. Kahvaltı da aynı şekilde olabilir. Yani günde 150 gram yeterlidir, pilav veya makarna gibi karbonhidratlı bir besin varsa ekmek yemeyiniz. Ekmekleriniz esmer olsun, yani kepekli, çavdar, yulaf, bol tahıllı, tam buğday ekmeği olabilir. Sağlıklı günler dilerim...