Kilo Almanın İpuçları

Huy Meselesi

🌜🌚🌛
Kayıtlı Üye
29 Şubat 2012
61.512
62.457
kilo-almanin-ipuclari_646x340.jpg



Toplum içinde her ne kadar kilo vermek için çaba gösterilse de zayıflıktan şikayetçi olan birçok kişi vardır. Düşük kiloluluk (zayıflık), vücut ağırlığının boy uzunluğuna göre az olmasıdır ve bu durum uzun süren yetersiz enerji alımı sonucu oluşur.

BKİ (beden kitle indeksi, vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranı) sonucu 18,5 ve altı olan kişiler obezite sınıflandırmasında zayıf (düşük kilolu) sınıfa girerler. Bu durum beslenme ile yetersiz enerji alınması, alınan enerjinin vücut tarafından kullanılamaması, sindirim sistemi bozuklukları, çeşitli metabolik rahatsızlıklar sonucu oluşabilir.

Kilo almaya karar veren kişiler öncelikle zayıflık durumunun nedenini araştırmalıdır. Doktor kontrolünden geçip, gerekli tahliller yaptırılmalıdır. Varsa hastalık durumu tedavi edildikten sonra diyetisyen kontrolünde kişinin beslenmesi düzenlenmelidir. Düzenli aralıklarla kontrollerine devam ederek sonucu değerlendirilir.

Kilo almak isteyen kişiler öğün atlamak, besin değeri düşük besinleri sıklıkla tüketmek, ana öğünlerde aşırı sıvı tüketerek yeterli kaloriyi alamamak gibi hatalar yaparlar. Oysa ki yaşamın her döneminde düzenli ve dengeli beslenmek gerekir.

Kilo Almak İçin İpuçları

Öğün Atlamayın: Özellikle kahvaltı olmak üzere ana ve ara öğünler mutlaka yapılmalıdır. İştahım yok bahanesine sığınılmamalı, yavaş yavaş porsiyonlar büyütülerek yemek yeme isteği artırılmalıdır.

Ana Öğünlerde Sıvı Tüketmeyin: Yemeğe başlamadan içilen su, meyve suları, çorbalar midede hacim olarak fazla yer kapladığından doygunluk hissi verir ve öğünden alınması gereken kaloriyi azaltır.

Salata: Öğün sırasında salata en son yenmelidir. Bu şekilde daha fazla kalori alınabilir. Salata yapımında çeşitli soslar kullanılarak hem alınan kalori artırılabilir hem de lezzetli öğünler oluşturulabilir.

Ana Öğünlerde Besin Dengesi Sağlanmalı: Öğünlerde sadece makarna, salata gibi tek bir besin grubu tüketmek yerine kıymalı sebzeli makarna, kuru baklagilli / peynirli / ton balıklı mısırlı salata gibi farklı besin gruplarının bir arada olduğu öğünler oluşturulmalıdır.

Az Miktarı Fazla Kalori İçeren Besinlere Sık Yer Verilmeli: Örneğin ara öğünlerde fındık, badem, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler veya kuru kayısı, kuru erik, kuru incir gibi az miktarı fazla kalori içeren kuru meyveler tercih edilerek günlük alınması gereken kalori artırılabilir.

Ara Öğünler Atlanmamalı: Yemek yeme isteğini artırmak için evde hazırlanmış cevizli kek, üzerine fındık serpilmiş sütlaç, kuru meyvelerle yapılmış renkli tatlılar gibi hem kalorili hem iştah açıcı ara öğünler yapılabilir.

Meyve Yerine Taze Sıkılmış Meyve Suyu: Meyveler, lif içeren besinler olduklarından yendikten sonra mide de şişer ve yer kaplarlar. 1 porsiyon meyve yaklaşık 60 kaloridir. Bir bardak meyve suyu için ise 4-5 porsiyon meyve kullanmak gerekir. Bu da yaklaşık 240-300 kalori eder. Bu nedenle kilo almak isteyen kişiler meyve ihtiyaçlarını taze sıkılmış meyve suyundan yana kullanarak daha fazla kalori alabilirler.

Su İçmeyi Unutmamalı: Yaşamın her döneminde vücudumuz düzenli çalışmak için suya ihtiyaç duyar. Kilo alabilmek için de gün içinde 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir.
nasılkolay
 
X