• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kim haklı kim haksız ?

Evlilik içinde erkeklerin annelerini savunurken kullandıkları klasik cümleleri nişanlıyken duymaya başlamışsınız.
Normal şartlarda nişanlınızın ailesiyle ilgili, özellikle kültür farklılığı konusunda yazdıklarınıza, nişanlınızın ailesi sonuçta eşinizi nasıl kabul ediyorsanız onlarıda öyle kabul etmeli ve saygı duymalısınız derdim ama şimdi diyemiyorum, insan yaşayınca bütün fikirleri değişebiliyor.
Nişanlınız o aileden çıkmış az çok onlardan mutlaka birşeyler almıştır ama gerçekten de illa ailesi gibi olmak durumunda değil.
Özellikle bu kayınvalidelerin işlerine gelince cahil olmalarını anlayamıyorum.
Benim kayınvalidemde ilkokul mezunu (yanlış anlaşılmasın küçük görmüyorum) kayınpederim üniversite mezunu, evlendiklerinde kayınpederim üniversite okuyormuş. Evlendiğimiz ilk günler kayınvalidem dakika başı, ben de üniversite mezunuyum kayınpederimle göya üniversite okumuşmuş, devamlı aynı şeyi söylüyordu, diploması neredeyse artık. Ama şimdi her konuştuğu yanlış şeyde, ben kayınvalidemle ilgili eşime zaman zaman şikayetlendiğimde, hatta kayınvalideme yansıdığında bu olaylar, hemen ben cahil bir kadınım nerede ne konuşacağımı bilmiyorum ayağına yatıyor. Hem de ne konuştuğunu öyle iyi bilir ki maşallah.
Kimse köle almıyor, herkes kime ne kadar saygı göstermesi gerektiğini bilir, tehdit eder gibi uyarı da bulunulmasına , laf sokulmasına gerek yok, kimse de kimseye bayılmak zorunda değil.

Nişanlınız ve onun ailesi size saygı göstermeli, önünüzde el pençe divan durmalı çünkü;

Siz İzmirlisiniz, aileniz batılı, vs....... hasbelkader Türkiyenin batısında oturuyor olmayı üstünlük olarak görmekle büyük gaflet içindesiniz.

Üniversite mezunusunuz......artık üniversite mezunu olmak, çalışan bir kadın olmak vs. asla bir ayrıcalık değil .

Size gelince sırf sizden daha doğudaki bir koordinatta bulunuyor diye, sizden daha az süre ile okula gitti diye adamın anasına, hatta mezardaki babasına ağzınıza geleni söyleme hakkına sahipsiniz.

Kendinize ve asil ailenize uygun görmüyor idiyseniz, kendi çevrenizden, hatta Edirneden falan( daha batısı elimizde yok kusura bakmayın) bir eş seçseydiniz kendinize.

Daha nişanlıyken böyle, valla evlenince o kaynana oğlunun evine bile girebilirse şanslı saysın kendini bu gidişle.

Nişanlıya da pes ; annesinin cehaleti ne yazık ki akademik hayatının sonuna kadar peşini bırakmayacak. O da bunu bayrak yapıp sallasın artık; "BENİM ANNEM CAHİL BENİM ANNEM CAHİİİİL DİYE"

Sabah sabah çok sinirlendim.

:42::46::46::46::46::46::46::46:

bide bu kültür farkını ben , anlamadım gitti......eşimin ailesiyle kültür farkı var...

bunu okadar çok duyuyorumki son zamanlarda....eskiden okuyan insanlar daha azmış, çalışan kadınlar daha azmış..yani günümüz türkiyeyle bir 40 sene evveli tabiyki bir değildi...sen bu zamanın yetiştirdiği bir gençsin..kayınvalidelerimiz yada annelerimiz 40 yada 50 sene önceki zamanın yetiştirdiği insanlar...nasıl aynı olabilirizki..tabiyki bazı konularda fark olacak..

sen kariyerini konuştururken, onlarda tecrübelerini konuşturur...ayda yada haftada bir kere gördüğümüz eşimizin ailesiyle iki sohbet etmek için aynı kültürden olmak yada bazı konularda denk olmak gerekmiyorki...

yeterki orta yol bulunsun...senin kültürsüz cahil dediğin kayınvaliden sana cahilce laf sokarsa aaaa cahil işte okumamış kültürsüz aramızda kültür farkı var diye sızlanmana hiç gerek yok...sende görmüş geçirmiş biri olarak güleryüzünü eksik etmeden iki laf edersin onlara, 3 ay kendilerine gelemezler....

ama sende kayınvaliden gibi, dediğin lafı bilmezsen ne farkın kalır o aşağıladığın kayınvalidenden...... hani nerde senin kültür farkın diye sormazlarmı adama ......

Son düzenleme:
kızlar şimdi nerden başlasam bilemiyorum, nişanlımın ailesi ile benim aramda çok fazla kültür farklılığı var ben izmirliyim onlar doğu kökenli ama nişanlımla aramızda böyle bi sorun yok kendiside akademisyen uzun yıllar yurt dışında eğitim görmüş biri, sorunumuza gelince malum kaynana derdi, saygıdeğer kaynanacığım !!! olur olmaz yerde konuşmayı pek sever, kaynanayım ben moduna girmeyi de tabii, neyse ben işlerim dolayısıyla (bu bahane tabi) çok sık görüşmüyorum kendileriyle, geçtiğimiz günlerden birinde annemlerle birlikte gittik o arada bi laf sokuşturdu hemen gelinlik görevin tabi gelecek gideceksin gibisinden, aslında çokta umursamam ama bugün annemle telefonda konuşurken kaynanana gidiyomusun dedi bende en son seninle gittim işte dedim, gelinlik görevini aksatma dedi gülerek, benimde canım sıkıldı biraz en azından yalnızken laf sok demi be kadın :47::47: anacığımı niye üzüyosun ufff, nişanlımda bende kalacaktı duydu tabi annemin dediğini, sıkma canını şaka yapmıştır, takmamıştır benim annemin cahil olduğunu anne bilmiyomu sanki (benim annemden bahsediyor) falan dedi, hem ben karışmıyorum sana kim ne diyosa saygı çerçevesi içinde hak ettiği cevabı vereceksin ama annemin kötü niyeti yoktu öylesine laf olsun diye söylemiştir dedi bende biraz sert çıktım, ne sen ne annen hatta mezardan baban çıksa gelse bana durduk yerde laf sokamaz dedim :26: tabi nişanlımda bozuldu birazcık en iyisi ben bu gece kalmayayım bu işin sonu kötüye gider tartışırız dedi evine gitti, bende gitme demedim kötü mü etmişim??

onlar doğu kökenli, sende izmirlisin.........baya bir fark varmış aranızda....onlardan farklı ne yaşıyosun ne yapıyosun mesela izmirde ..çok merak ediyorum...sabah kalkar kalkmaz yüzmeye gidiyorsun...kahvaltını yaptıktan sonra ormanda bir sabah sporu...sonra özel hocan evine geliyor başlıyor yabancı dil kursu...sonra kitap okuma zamanı..genel kültürünü ilerletiyorsun..
sonra arkadaşlarınızla bir cafede oturup türkiyenin son durumu tartışıyorsunuz ekonomiden siyasete.....öylemi ?? ya arkadaşım sen doğu kökenli insandan farklı ne yaşıyorsun da bana farktan bahsediyorsun..sende onlar gibi gece uyuyup sabah uyanmıyormusun..sabah uyanıp okuluna yada işine gitmiyormusun...nedir yani seni onlardan farklı yapan..yada seni batılı yapan özelliğin...cidden merak ettim...

kızlar kaynanamla ilgili ilk sorun değildi bu yalnızca ilk defa buraya yazdım, nişanlımın benim annem cahil demesinin sebebi annesinin hayatı boyunca hiç okula gitmemiş, hatta hiç okuma yazma bilmiyor olması, ve ben mini etek yada askılı birşey giydiğim de biz ......'lıyız ( kol bileklerini göstererek) böyle giyeceksin demesi olabilir mi acaba, kibir dediğiniz şey kendini başkalarından üstün görme dir, ben zaten yalnızken bana laf soksaydı umursamazdım diye size baştan söyledim, kızdığım şey ailemin yanında GELİNLİK GÖREVİN GELECEK GİDECEKSİN, tabi diye söylenmesi, ve bu olayı annemin farketmediğini düşünmüştüm, cevap verseydin diyenlerde olmuş anne ve babamın yanında cevap verip aileler arası bir kaosa mı sebep olsaydım?????

Sizi haklı veya haksızsınız diye yönlendirmicem.

Fakat daha yolun başındasınız. Maalesef ki kaynanalar ağzından çıkan lafın nereye gittiğini düşünmeden kafasındakini söylüyorlar. Sonrada ben cahilim ne konuştuğumu bilmiyorum ayağına yatıyorlar. Aslında bal gibide herşeyi biliyorlar.

Kayınvalidenizin az çok hal ve davranışları ortada. Onu öyle kabul edin. Canınızı sıkmayın nişanlınızla da bunu münakaşasını yapmayın.

Dediğim gibi çok yolun başındasınız. Görüştüğünüz her an size benzer cümleler kuracaktır. Her defasında nişanlınıza mı yükleneceksiniz.Saygısızlık etmeden direk tepikinizi kayınvalidenize belirtin.

Onu öyle kabul ederek kendinize ona göre bir savunma mekanizması geliştirin.

Arkadaşlar genelde size yüklenmişler olabilir oda onların fikri saygı duyarım ama biz gelinler karşımızdkai insanı her şeyi ile kabul ettiğimiz halde onları cahil, görgüsüz vs artık ne denirse değerlendirmeyip insan olarak değerlendirdiğimiz ve değer verdiğimizde maalesef bunu anlamıyorlar. Kendilerinde apır sapır konuşma hakkı buluyorlar. Ve en sonunda da sizin gibi patlamalar oluyor.

amaaaan derse desin canının sıltığın şeye bak...eşini seviyorsan takma sende kiba rbir dille çalıştığını ki çalışıyorsan yada artık dönemin değiştiğini söyleyseydin canının sıkmazdın içinde kalmazdı:37:takma kafana o cahilse sen eğitebilirsin onu...kendini anlat kabul ettir..nişanlın seni sevmiş sen onu birazcık elini beline koy

Son düzenleme:
onlar doğu kökenli, sende izmirlisin.........baya bir fark varmış aranızda....onlardan farklı ne yaşıyosun ne yapıyosun mesela izmirde ..çok merak ediyorum...sabah kalkar kalkmaz yüzmeye gidiyorsun...kahvaltını yaptıktan sonra ormanda bir sabah sporu...sonra özel hocan evine geliyor başlıyor yabancı dil kursu...sonra kitap okuma zamanı..genel kültürünü ilerletiyorsun..
sonra arkadaşlarınızla bir cafede oturup türkiyenin son durumu tartışıyorsunuz ekonomiden siyasete.....öylemi ?? ya arkadaşım sen doğu kökenli insandan farklı ne yaşıyorsun da bana farktan bahsediyorsun..sende onlar gibi gece uyuyup sabah uyanmıyormusun..sabah uyanıp okuluna yada işine gitmiyormusun...nedir yani seni onlardan farklı yapan..yada seni batılı yapan özelliğin...cidden merak ettim...

Konu sahibine sormuşsunuz ama;
Kültür farkından anladığınız sadece yüzmeye gitmek, yürüyüşe gitmek, devamlı kitap okumak, yabancı dil kursu, türkiyenin son durumunu tartışmak mı gerçekten. Bunları pekala hiç okumamış bir insanda , doğulu olanda batılı olanda yapar, bunlar bana göre farklılık değil.
Genelde bu tarz konularda tek bir noktaya takılıp kalınıp, konu sahibinin üzerine gidiliyor ki, bu konuda da büyük ihtimalle doğulu- batılı, doğulular cahil mi, muhabbetine dönüp gidecek, halbuki konu bu değil.
Mesela ben de eşimin ailesinin çok dar alanlarda sıkışıp kaldığını düşünürüm hep, normal şartlarda da bunu hiç kendime sıkıntı yapmam, ta ki bu düşüncelerini yaptırım gibi benim hayatımda uygulamaya kalktıkları zamana kadar, ve onlara göre onlar büyükler ve biz onların düşüncelerini yapmak zorundayız, kusura bakmayın işte bu aradaki fark ve cahillik.
Dediğiniz gibi kesinlikle 40-50 yıl önceyle, şuan ki fikirlerin çakışması kadar doğal bir durum yok.
Sorun ;benim oğlum diye her istediğimi yaptırırım, kendi fikirlerimi empoze ederim ve bunu yapmak zorundalar anlayışı. İnsan ister istemez bazen düşünüyor, bu insanlar acaba okusa ya da o dar kalıplardan çıkacak kadar bu anlayışından uzaklaşsa nasıl olurdu, yanlış anlaşılmasın herkes aynı değil sonuçta, ben kendi yaşadıklarımdan yola çıkıyorum, ki bu arada eşimler doğulu değil. Gayette yakın yaşam tarzlarından geliyoruz, hatta açıkçası bize göre daha lüks yaşıyorlar ama kafa değişmiyor malesef.

Ben kayınvalideye üzüldüm açıkcası istediği çok şey değil bence gelini tarafından aranıp halinin hatırının sorulmasını istiyor ben bunu çok görmüyorum bunda dert edilecek bişey yok, laf arasında bunu senden beklediğini söylemesinde de bişey yok bana göre ..ama oğlunun tutumu ilginç benim annem cahil ne demek ya nişanlısının ailesine karşı annesini aşağılamaya hakkı yok ben düşünemiyorum bu kadıncağız ilerde oğlunun evine nasıl gelip gidecek yahut hastalandığında bu kültürlü insanlar nasıl bakacak bir arayın gelin gidin demesi bu kadar sorun oluyor ki zaten ölüsüne saygısı olmayanın dirisine saygılı olması beklenemez yazık üzüldüm gerçekten hani bir söz vardır diploma insanın cehlini alır hamurunda varsa kibirlilik (aslı başkadır ya neyse :34: )baki kalır

Kültür farkı olayına ben de takıldım. Aslında kültür farkı da demeyelim yaşam tarzı diyelim. Çünkü her aile aslında küçük bir kültürü barındırır içerisinde.

Konu sahibi arkadaşım daha önce de söyledim siz de zaten teyit etmişsiniz. Başka laflar da sokmuştur ki en sonunda patlamışsınız.

Ayrıca benim annem-babam üniversite mezunu, eşimin babası ilkokul, annesi ise hiç okula gitmemiş. Okuma yazma dahi bilmez.Ama ben onlara kendi annemden babamdan daha çok deger veririm. Sebebini başka başlıkta yazmıştım.

Fakat kayınvalidemin de ilk başlarda böyle arada laf sokmaları olurdu. Özellikle de ben dışardan oldugum için dışardan dediğim başka memleketten oldugum için. Eşime her defasında rahatsız oldugumu dile getirirdim.Ama güzel güzel konuşarak... Eşim de annem cahil boşver derdi ve sagolsun annesini uyarırdı. 7 yıllık evliyiz. Kayınvalidem, kayınpederim benden çekinir. Çünkü oglunun kızacagından korkar.

Burada iş nişanlınıza düşüyor. Ben hiç bir zaman kayınvalidemin söylediği bir laftan alınıp da eşime tavır yapmadım. Ama tutup da kayınvalideme de bu güne kadar ters bir şey söylemedim.

Bu arada eşimin ailesi de benim ailem de Akdenizli. Kültür farkı yok denecek kadar az. Ama yöresel olarak...Yoksa çok fark var...

Sen haklısın nişanlıyken annem cahildir derler evlendikten sonra annemin dediği olacak inşallah demezler

Bazı insanlar böyledir be konu sahibi arkadasım. Kaş yapayım derken göz cıkarırlar. Belki kayınvaliden de seni sahiplendiğini göstermek icin "ee gelinim deil misin" gibi bir tabir kullanmıştır. Seni aşağılamamış, küfretmemiş, ailenin yanında kücük düşürmemiş, hatta annene espri malzemesi bile vermiş. Olaya bu acılardan bak. Kendini en basit cümlede böyle yıpratırsan; düğüne kadar ruh sağlığın bozulur....

Şunu da ekleyip bitireyim; Nişanlın annesine "cahil" yaftası yapıştırıyorsa ondan kork olur mu? Annesine de "amaan anne bilmiyor musun gelinini biraz burnu havadadır" demesin.

Bazı insanlar böyledir be konu sahibi arkadasım. Kaş yapayım derken göz cıkarırlar. Belki kayınvaliden de seni sahiplendiğini göstermek icin "ee gelinim deil misin" gibi bir tabir kullanmıştır. Seni aşağılamamış, küfretmemiş, ailenin yanında kücük düşürmemiş, hatta annene espri malzemesi bile vermiş. Olaya bu acılardan bak. Kendini en basit cümlede böyle yıpratırsan; düğüne kadar ruh sağlığın bozulur....

Şunu da ekleyip bitireyim; Nişanlın annesine "cahil" yaftası yapıştırıyorsa ondan kork olur mu? Annesine de "amaan anne bilmiyor musun gelinini biraz burnu havadadır" demesin.

canım gelinsin geleceksin gideceksin bu senin görevin dedi açık bir şekilde, annemin gülmesine gelince insan annesini tanır değilmi bize çata çat cevap verirsin onlara gelince tık yok manasındaydı, annesine cahil demesini ben yadırgamıyorum açıkçası çünkü annesini savunacak başka kozu yok arkadaşlar bunu yanlış değerlendirmişler ama nişanlım orda annesini korumaya çalışıyordu alınma, kadına ters davranıp kendini düşman etmeye vardı cümleleri gecenin sonuna doğru

kızlar şimdi nerden başlasam bilemiyorum, nişanlımın ailesi ile benim aramda çok fazla kültür farklılığı var ben izmirliyim onlar doğu kökenli ama nişanlımla aramızda böyle bi sorun yok kendiside akademisyen uzun yıllar yurt dışında eğitim görmüş biri, sorunumuza gelince malum kaynana derdi, saygıdeğer kaynanacığım !!! olur olmaz yerde konuşmayı pek sever, kaynanayım ben moduna girmeyi de tabii, neyse ben işlerim dolayısıyla (bu bahane tabi) çok sık görüşmüyorum kendileriyle, geçtiğimiz günlerden birinde annemlerle birlikte gittik o arada bi laf sokuşturdu hemen gelinlik görevin tabi gelecek gideceksin gibisinden, aslında çokta umursamam ama bugün annemle telefonda konuşurken kaynanana gidiyomusun dedi bende en son seninle gittim işte dedim, gelinlik görevini aksatma dedi gülerek, benimde canım sıkıldı biraz en azından yalnızken laf sok demi be kadın :47::47: anacığımı niye üzüyosun ufff, nişanlımda bende kalacaktı duydu tabi annemin dediğini, sıkma canını şaka yapmıştır, takmamıştır benim annemin cahil olduğunu anne bilmiyomu sanki (benim annemden bahsediyor) falan dedi, hem ben karışmıyorum sana kim ne diyosa saygı çerçevesi içinde hak ettiği cevabı vereceksin ama annemin kötü niyeti yoktu öylesine laf olsun diye söylemiştir dedi bende biraz sert çıktım, ne sen ne annen hatta mezardan baban çıksa gelse bana durduk yerde laf sokamaz dedim :26: tabi nişanlımda bozuldu birazcık en iyisi ben bu gece kalmayayım bu işin sonu kötüye gider tartışırız dedi evine gitti, bende gitme demedim kötü mü etmişim??

baştan tavrını koymuşsun afferin kız sırtın yere gelmez artık kabul edecekse böyle :52:

canım gelinsin geleceksin gideceksin bu senin görevin dedi açık bir şekilde, annemin gülmesine gelince insan annesini tanır değilmi bize çata çat cevap verirsin onlara gelince tık yok manasındaydı, annesine cahil demesini ben yadırgamıyorum açıkçası çünkü annesini savunacak başka kozu yok arkadaşlar bunu yanlış değerlendirmişler ama nişanlım orda annesini korumaya çalışıyordu alınma, kadına ters davranıp kendini düşman etmeye vardı cümleleri gecenin sonuna doğru

İnsan en çok anne babasını kırar, nazımızı onlar cekiyor cünkü ben de bekarken anne babama cvp veriridim ama baska bir ailenin icine girince ceneni kapatmak zorunda kalıyorsun. Çünkü bunun için gecerli sebeplerin olabiliyor. Eşinle huzursuz olmak istemiyorsun, amaaan bosver diyorsun. Ağzından cıkanı kulağı duymuyor bosver diyorsun....

Bence sen kayınvalidene çözüm bulmaktan ziyade; bu tarz durumları nişanlına yanıstmamayı öğren. Ne kadar kötü seyler yaparlarsa yapsınlar nişanlına anlattığın zaman ya da tesadüfen duyduğunda direk savunma mekanizmaları devreye giriyor.

Hiiiiç yorma kendini, samimi söylüyorum düğün yaklastığında daha büyük seyler yasanacagı icin enerjini tüketme simdiden :D:DD

kayınvalidenizle sırf bu tarz sebeplerden dolayımı görüşmek istemiyorsunuz??? bahane buldunuz??

bence nişanlısı sırf huzursuzluk olmasın konu uzamasın diye annesine cahildir deyip konuyu idare etmeye çalışmış..(ki annesine laf etmeyi göze aldığına göre olayı çok abartıp sıkmışsınız canını) Anneler kutsaldır eminimki oda çok iyi biliyor,evlenince ama kesinlikle bukadr idareci olmayacaktır....

Yalnız "mezardan baban gelse "lafını biri bana edecek..
Perişan ederim o kadını adamı herneyse..
Nişanlın yine de parmağının ucunda haberin olsun efendi gibi çekmiş gitmiş sadece..
o ne biçim laf öyle ölmüş adamla ne derdin var,yoksa o da mı cahilmiş

biraz öyle oldu ama katlanamıyorum yerli yersiz laflarına, akıl izan arıyorum azıcık yahu azıcık, yani aslında takılmazdım sallardım ayda 1 ya gidiyorum ya da sınav okumam gerek falan deyip telefon açıyorum ama annemin yanında laf sokma kadın ona bozuldum ben asıl :30::31::31:

annen babanyanında yokkken laf sokmasındansa annenin yanında laf soksun daha ii bence. çk haddini aşarsa zaten ailen cevabını verir. evliyken o kdar çok lafı duymamazlıktan geleceksin ki. bu küçük laf için şimdiden nişanlını kırma. bak senin tarafında şu an onu ailesini koruyan hale getirme daha büyük sorunlar olur. ne kadar kızarsan kız mezardan baban çıksa filan deme bence. kaynananı takmayacaksın huzurlu lmak istiosan. bu ne ilk ne son laf sokması olcak:)

Bu cahil lafının anlamı o kadar kötü değil. Cahillik bilmemek demek. Adam annem cahil derken artık gelin kayınvalide ilişkilerinin eskisi gibi yürümediğini bilmiyor, eskide kalmış. "Görev" kelimesinin seni sinirlendireceğini "bilmiyor" yani cahil bu konuda demek istemiş. Bilmediği için böyle söylüyor kötü niyeti yok demiş. Annesine hakaret falan etmemiş.
Ne bileyim kayınvalidem de bi kere bana cahil demişti ama ben hiç kızmadım. Çünkü cahili bir konuda bilmiyor anlamında söyledi. Her insan bazı konularda cahildir. Cahil illa okumamış demek değildir. Ne bileyim çok okumuşsundur ama yemek yapmayı bilmiyorsundur o zaman yemek konusunda cahilsindir. Aşağılayıcı bir tonda söylenmedikçe cahil hakaret demek değil. Yani adam annesine hakaret falan etmemiş sadece modern kayınvalide gelin ilişkisinin nasıl işlediğini bilmediğini söylemiş, o konuda cahil yani.

nghn987 sana gelince "ölmüş baban mezardan çıksa" lafı çok ağır olmuş. Çok büyük bir ayıp. Kayınvalidene alışamamanı, sözlerine kızmanı, yadırgamanı anlıyorum. Ama ne demek ölmüş baban mezardan çıksa falan. Haksızsın hem de çok... Nişanlına da bravo olayı güzel idare etmiş. Gitmekle en doğru kararı vermiş. Çok olgun bir insan. Ama malesef sen aynı olgunlukta değilsin.

Back
X