kira sözleşmesi (bilenler bakabilir mi?)

Generosa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2013
146
139
103
Herkese selam,
Aranızda avukat olanlar ya da aynı şeyi yaşamış olan vardır diye sormak istiyorum.

Ben bir dükkan tuttum sözleşme imzaladım. Eğer işler umduğum gibi gitmezse ve çıkmak zorunda kalırsam sözleşme dolmadan mal sahibine 3 ay önceden ihtar çekerek çıkma hakkım var mıdır? Dava açıp sözleşme süresince kira tutarını talep edebilir mi?

Borçlar Kanunun 325. maddesine göre, kira kontratında belirtilen süre dolmadan kiracı evden çıkarsa, ev yeniden kiraya verilene kadar, kiracı geçen makul süre kira parasından, yani ev sahibinin zararından, sorumlu olur. Makul süreden kasıt normal koşullarda evin kiraya verilebilme süresidir. Evin özelliği, konumu vs. önemlidir. Örnek vermek gerekirse, kiracı 1 yıllık kira sözleşmesi imzalayıp, 9 ay sonunda evden çıkarsa, kalan 3 ayın kirasından kural olarak sorumlu olur. Fakat evin konumu ve özelliği gereği 1 ay içinde kiraya verilebilecek durumdaysa kiracı sadece 1 aylık kira tutarından sorumlu olur. Şöyle ki, gerek Borçlar Kanununa göre gerekse Yargıtay uygulamasına göre, kiracı kira süresinin sonuna kadar ev sahibinin uğradığı tüm zararı ödemekle yükümlüdür. Ev sahibinin zararı, evin tahliye tarihinden, kiralananın aynı koşullarla yeniden kiraya verilebileceği tarihe kadar boş kaldığı süreye ilişkin kira parasından ibarettir.

kira sözleşmesini imzalamışsınız . Erken ayrılırsanz 1 yıllık kirayı ödemek zorundasınız. Ev sahibi bunu talep edebilir.. Sözleşmede ki hususi şartlar kısmında yazıyor.. .

Ne kadar zaman önce ihtar çekmeniz gerektiği kira sözleşmesinde yazar hiç okumadan mı imzaladınız ?

Ne kadar zaman önce ihtar çekmeniz gerektiği kira sözleşmesinde yazar hiç okumadan mı imzaladınız ?
üstte yazılan yorum anlatmış. kendi sözleşme detaylarımı sormak istemiyorum herhalde. hukuki açıdan farklı görüşler var mı ne yapılabilir diye sormak istemiştim

Borçlar Kanunun 325. maddesine göre, kira kontratında belirtilen süre dolmadan kiracı evden çıkarsa, ev yeniden kiraya verilene kadar, kiracı geçen makul süre kira parasından, yani ev sahibinin zararından, sorumlu olur. Makul süreden kasıt normal koşullarda evin kiraya verilebilme süresidir. Evin özelliği, konumu vs. önemlidir. Örnek vermek gerekirse, kiracı 1 yıllık kira sözleşmesi imzalayıp, 9 ay sonunda evden çıkarsa, kalan 3 ayın kirasından kural olarak sorumlu olur. Fakat evin konumu ve özelliği gereği 1 ay içinde kiraya verilebilecek durumdaysa kiracı sadece 1 aylık kira tutarından sorumlu olur. Şöyle ki, gerek Borçlar Kanununa göre gerekse Yargıtay uygulamasına göre, kiracı kira süresinin sonuna kadar ev sahibinin uğradığı tüm zararı ödemekle yükümlüdür. Ev sahibinin zararı, evin tahliye tarihinden, kiralananın aynı koşullarla yeniden kiraya verilebileceği tarihe kadar boş kaldığı süreye ilişkin kira parasından ibarettir.
Sözleşme bitmeye yakın çıkacaksam ihtar çekmek zorunda mıyım yoksa sözleşme bitince yenilemeyip çıkabilir miyim?

Sözleşme bitmeye yakın çıkacaksam ihtar çekmek zorunda mıyım yoksa sözleşme bitince yenilemeyip çıkabilir miyim?

Sözleşmenin bitmesine 15 gün kala bildirmeniz gerekiyormuş bitince çıkacagınızı...sözleşme bitmeden cıkarsanız da biraz ev sahibinin tutumuna da bağlı..

netten de ogrenebilirsiniz zaten

Sözleşme bitmeden bir ay önce mal sahibine ihtar çekersiniz. Eğer çekilmezse sözleşme yenilenmiş sayılır. Sözleşme bitmeden çıkarsanız gelecek ayların kirasını yatırıp yine çıkarsınız. Dükkan sahibiyle konuşup durumunuzu anlatmayı deneyin. Karşılıklı anlaşarak erken tahliye edilmesini isterseniz belki anlayışla karşılar.

Back
X