• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kiraya %100 zam

Adama düşünecem dedim.o an aklima yattı. Apartmanda araştırdım karşın yüzde 25 altım yüzde 56 zama.e bana neden yüzde 100.bu aklıma yatmiyor

Şimdi orana takılmayın, evin ederine bakın.

Zaten yüzde 25 yasal olarak olması gereken rakam. Üstüne çıkması için ev sahibi ve kiracının oturup anlaşması gerekiyor, ev sahibi talep edemez.

Kiracının bu oranları kabul etmesi için de son kiranın yine piyasaya göre oldukça düşük kalması gerekiyor. Yani oturup eski kiracıdan yeni kiracıdan isteyeceğiniz yüksek rakamları isteyemezsiniz. O zaman kiracı yüzde 25 / tefe tüfe olsun der oturmaya devam eder.

Sizde ise üst kat sobalı evde 2100 e kiracı durmamış, doğalgazlıda 2500 e oturuluyor yani sobalı ev demek ciddi fiyat düşüşü demek.

Kasım ortasındayız tadilat çoktan yapılmalıydı. Ev sahibi ne zaman yaptıracak, geçti artık.

Çevrenizde sobalı arkaya bakan evler için piyasa fiyatı neyse ondan yüksek vermeyin. Yok anlaşamıyorsanız da başka eve geçin.

Kış geliyor ne doğalgaz yaptırmadı? Yazın yaptırmalıydı. Tonla pisliği çıkıyor ev badana istiyor bazı fayanslar hasar görüyor değiştirmek gerekiyor. Cam lar açılacak bu işlemler yapılırken. Evsahibiniz hiç inandırıcı gelmedi bana. Kirayı 1000 TL den en fazla 2000 e çıkart tmm.
Bana kalırsa ev sahibiyle kira artış diyaloğunda karşılıklı yanlış anlamalar olmuş, adam doğalgaz yaptıracağım doğalgaz yaptırınca kirayı 3000 lira yaparım demiş, birkaç ay evvel açtığı konuda anlaşılan aynen bu çünkü.
Pamukpamuk44 de ben doğalgaz istemiyorum çünkü eve aldığım eşyalar doğalgaza uyumlu değil demiş(4’lü Ocak vb şeyler) siz yaptırırsanız yaptırın ama ben 2000 liradan fazlasını vermem deyince adam da sobalı başka bir evini 2100 liraya kiraya verdiğinden, başta 2000 liraya ayak direse de o zaman ev sobalı kalsın 2000 lira olsun deyip mevzuyu kapatmış gibi görünüyor bence.
Doğalgaz yaptırırım 2000 liraya da tamamım dememiş gibi görünüyor diğer konusunda.

Bana kalırsa ev sahibiyle kira artış diyaloğunda karşılıklı yanlış anlamalar olmuş, adam doğalgaz yaptıracağım doğalgaz yaptırınca kirayı 3000 lira yaparım demiş, birkaç ay evvel açtığı konuda anlaşılan aynen bu çünkü.
Pamukpamuk44 de ben doğalgaz istemiyorum çünkü eve aldığım eşyalar doğalgaza uyumlu değil demiş(4’lü Ocak vb şeyler) siz yaptırırsanız yaptırın ama ben 2000 liradan fazlasını vermem deyince adam da sobalı başka bir evini 2100 liraya kiraya verdiğinden, başta 2000 liraya ayak direse de o zaman ev sobalı kalsın 2000 lira olsun deyip mevzuyu kapatmış gibi görünüyor bence.
Doğalgaz yaptırırım 2000 liraya da tamamım dememiş gibi görünüyor diğer konusunda.
siz açıklayınca anladım.doğalgaz yaptırdıktan sonra 3000 3500 isteyebilir bu doğal.çok masraflı çünkü döşetmesi.kombi de alacak.evin bu haliyle de 2000 e yakın isteyebilir.5 yıldan az sürede oturuyorsa pamuk yapmam 2000 1000 tl yi tefe tüfe oranında arttıracağım da diyebilir.ama bir orta yol bulunmalı.ben olsam 2000 e çıkartırdım kiramı.

siz açıklayınca anladım.doğalgaz yaptırdıktan sonra 3000 3500 isteyebilir bu doğal.çok masraflı çünkü döşetmesi.kombi de alacak.evin bu haliyle de 2000 e yakın isteyebilir.5 yıldan az sürede oturuyorsa pamuk yapmam 2000 1000 tl yi tefe tüfe oranında arttıracağım da diyebilir.ama bir orta yol bulunmalı.ben olsam 2000 e çıkartırdım kiramı.
Ben diğer konudan bu şekilde anladım zira adam baharda arıyor doğalgaz yaptıracağım, doğalgaz yapılınca kirayı 3000 lira olarak isterim diyor, Pamukpamuk44 doğalgazı istemiyor, yaparsanız yapın ama vereceğim kira en fazla 2000 lira olur diyor, konusu hala açık Pamuk’un yorumlarını okursanız benim anladığım gibi anlaşılıyor.
Muhtemelen adam ölçüp tarttı, doğalgaz yaptırsa da Pamuk 3000 lira ödemeyeceğinden, adam bence doğalgaz yaptırmaktan vazgeçti, o zaman ev sobalı kalsın Aralık ayından itibaren kirayı 2000 lira olarak kabul ediyorum dedi, zira pamuk başta kendi teklif ettiği 2000 lira kira da gözüne çok görününce 2000 de olmaz 1750 olsun demiş.

Bu yüzden dedim kira artışı konuşulurken bir öyle bir böyle konuşulmaz, adam doğalgaz yaptırmak istediğini çok da makul bir zamanda söylemiş taaa Nisan ayında arayıp demiş doğalgaz yaptıracağım diye.

1000 liradan 2000 liraya arttırmak da çok ama adam sobalı dairelerinin kira gelirini eşitlemek için muhtemelen hepsini 2000 lira civarı, doğalgazlı dairelerini 3000 lira civarı yapmak istiyor, evlerin doğalgazlı olması daha fazla kira demek diye düşündüğü için de nisan ayında kiracısını arayıp söylemiş.

Ben diğer konudan bu şekilde anladım zira adam baharda arıyor doğalgaz yaptıracağım, doğalgaz yapılınca kirayı 3000 lira olarak isterim diyor, Pamukpamuk44 doğalgazı istemiyor, yaparsanız yapın ama vereceğim kira en fazla 2000 lira olur diyor, konusu hala açık Pamuk’un yorumlarını okursanız benim anladığım gibi anlaşılıyor.
Muhtemelen adam ölçüp tarttı, doğalgaz yaptırsa da Pamuk 3000 lira ödemeyeceğinden, adam bence doğalgaz yaptırmaktan vazgeçti, o zaman ev sobalı kalsın Aralık ayından itibaren kirayı 2000 lira olarak kabul ediyorum dedi, zira pamuk başta kendi teklif ettiği 2000 lira kira da gözüne çok görününce 2000 de olmaz 1750 olsun demiş.

Bu yüzden dedim kira artışı konuşulurken bir öyle bir böyle konuşulmaz, adam doğalgaz yaptırmak istediğini çok da makul bir zamanda söylemiş taaa Nisan ayında arayıp demiş doğalgaz yaptıracağım diye.

1000 liradan 2000 liraya arttırmak da çok ama adam sobalı dairelerinin kira gelirini eşitlemek için muhtemelen hepsini 2000 lira civarı, doğalgazlı dairelerini 3000 lira civarı yapmak istiyor, evlerin doğalgazlı olması daha fazla kira demek diye düşündüğü için de nisan ayında kiracısını arayıp söylemiş.
ne söz verildiyse konuşulduysa o olmalı.bizim süremiz doldu evde.taşınacaktık ev sahibine söyledik.sonra çocuğu istediği okula yazdırınca taşınmaya gerek kalmadı.evsahibine oturmak istediğimizi söyledik.o da yüzde yüz zam isterim o zaman dedi.makul bulduk kabul ettik yeni sözleşme imzalandı.aradan 2 ay geçmişti sözleşme için.başka şehirde evsahibimiz.e yeniden pazarlık yapsak olur muydu?pamuk bunu yapmak istiyor.en baştan 2000 e olur demeyecekti o zaman.haklısınız.

Adama düşünecem dedim.o an aklima yattı. Apartmanda araştırdım karşın yüzde 25 altım yüzde 56 zama.e bana neden yüzde 100.bu aklıma yatmiyor
Karşı daireniz sizden yuksekken aklınıza yatıyordu ama?
Yani tamam oran olarak %100 zam çok ama şuan herşey o kadar arttı ki iki tarafta haklı bu durumda. Ciksaniz 2000 e ev bulabilir misiniz?

ne söz verildiyse konuşulduysa o olmalı.bizim süremiz doldu evde.taşınacaktık ev sahibine söyledik.sonra çocuğu istediği okula yazdırınca taşınmaya gerek kalmadı.evsahibine oturmak istediğimizi söyledik.o da yüzde yüz zam isterim o zaman dedi.makul bulduk kabul ettik yeni sözleşme imzalandı.aradan 2 ay geçmişti sözleşme için.başka şehirde evsahibimiz.e yeniden pazarlık yapsak olur muydu?pamuk bunu yapmak istiyor.en baştan 2000 e olur demeyecekti o zaman.haklısınız.
Aynen, yoksa ev sahibinin istediği zam oranı devletin belirlediği orandan yüksek, pamuk çok ucuza otursa bile henüz 2 yıllık bir kiracıya kanunen yapılabilecek zam oranı %25.
Diğer yandan adam evin sobalı haliyle pamuk‘un 2000 lira kira teklifini burun kıvırsa bile kabul etmiş, kiracı doğalgaz istemiyorum dediği için doğalgaz yaptırmaktan da vazgeçmiş çünkü muhtemelen doğalgaz masrafını taksitlere böldürecekti taksitleri de kirayla ödeyecekti.

2000 liraya anlaşılmış gibi düşününce 2000 lirada olmaz 1750 olsun, eve doğalgaz da yapmadın sobalı evde oturuyorum demek olmaz.

Her şey baştan konuşulur anlaşılır sonradan fikir değiştirilmez.

Geçen aralıkta kiram 1000 liraydı.ev sobalı.iki odası karanlık.arka tarafa bakıyor.7 ay önce bir üst katı 2100 e kiraya verdi.sobali orası daadam duramadı çıktı.nisan ayından beri ev sahibi arıyor.eve doğalgaz yaptıracagim.3500 yapacam diye.eve girerken d.gaz istemiyorum diye konusmustuk yeni sözleşme yapmak istiyo.en son iki ay önce aradı.once 2500 istedi ve zar zor 2000 liraya indi.
Apartman içinde araştırdım.karsim doğalgazlı öne bakıyor.ona 2000 lira yapmış.1600lira idi.yuzde 25 yani.annesi kiracı nin arkadaşı imiş.onun bir altı yine2500 lira 1600 den çıkarmış.orasi doğalgazlı öne bakıyor.yuzde 56 eder zam oranı.gel gelelim benden sobalı ev için yüzde yüz zam istiyo.sizce bu hak mi.2000 lira yapmalimiyim
%25 zam yapma hakki' yasal olarak var, Buna birsey yapamazsin.

Gecen ay Izmit civarinda yasayan dayimin basina bir olay geldi. Ev sahibindeki insanligin öldügu nokta diyorum. Ev sahibi kiraya %300 zam istiyor. Ev in cin top oynayan biryerde, kucuk ve de guzel filan degil ev. Yapmayin etmeyin diye pazarlik ediyor dayim.

Tam bu siralarda, is yerinde de yasadigi stres de birlesince kalp krizi geciriyor, ameliyat oluyor vs. Hastanedeyken ev sahibi ziyarete geliyor gecmis olsuna. Ve ziyaretinde %300 zammi gelecek aydan itibaren istedigini, ölumden yeni dönmus kisiye hasta yatağında tekrarliyor....

Insanligin coktan öldügünü biliyorum da, bu durumu hangi duygularla aciklayabilirim bilmiyorum.

Gecen ay Izmit civarinda yasayan dayimin basina bir olay geldi. Ev sahibindeki insanligin öldügu nokta diyorum. Ev sahibi kiraya %300 zam istiyor. Ev in cin top oynayan biryerde, kucuk ve de guzel filan degil ev. Yapmayin etmeyin diye pazarlik ediyor dayim.

Tam bu siralarda, is yerinde de yasadigi stres de birlesince kalp krizi geciriyor, ameliyat oluyor vs. Hastanedeyken ev sahibi ziyarete geliyor gecmis olsuna. Ve ziyaretinde %300 zammi gelecek aydan itibaren istedigini, ölumden yeni dönmus kisiye hasta yatağında tekrarliyor....

Insanligin coktan öldügünü biliyorum da, bu durumu hangi duygularla aciklayabilirim bilmiyorum.
kudurmuş mu tövbe tövbe?öyle zam mı olur?dayınıza çok geçmiş olsun.hiç aldırmasın telefonlara çıkmasın.muhatap bile olmasın.

5 yıldan az sürede oturuyorsa dayınız hiçbirşey yapamaz.5 yıl dolduysa da emsallerine göre artış yapabilir.öyle yüzde 300 isterim 500 isterim diyemez hiçbir evsahibi.
10 yildir ayni yerde. Her yil makul artis zaten yapiliyordu, hicbir sorun yoktu. Ta ki bu seneye kadar.

Korona, zamlar vs derken, herkesin ayarlari bozuldu...

Dayınıza şifa diliyorum çok geçmiş olsun.
Maalesef bazı insanlarda vicdan merhamet kalmadı, kirada olan insanlara ev sahibi olmak nasip olsun, gerçekten iyi ev sahiplerine de hayırlı kiracılar düşsün.

üst kat boşsa konuşun uygun fiyata orayı tutun düzgünse ağzı yanmış sizin gibi kalıcı kiracıyı uygun fiyata tutabilir taşınmakta çok zor olmaz

Dayınıza şifa diliyorum çok geçmiş olsun.
Maalesef bazı insanlarda vicdan merhamet kalmadı, kirada olan insanlara ev sahibi olmak nasip olsun, gerçekten iyi ev sahiplerine de hayırlı kiracılar düşsün.
Cok tesekkurler 🙏

Az once dayimla telefonlastim. Heralde ev sahibi, olabilecek en son noktayi da yapti: 7 yillik kiraciyi, 300% zammi Kabul etmedigi icin Haziran'da evden cikartiyor. Yasal olarak hakki' var mi?

Back
X