Kış hazırlığı - Buzluğa ne koymalıyım?

AnlatmayaGerekYok

Ekspresko sıcak içilir lütfen.
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2013
2.182
2.122
333
Kızlar yarın kayınvalidemlerin yazlığına gidicez. KV her sene menemen, turşu, salça, yemeklik domates yapar. Bana da verir yaptıklarından.

Ama o ordan sebze alıp da İstanbul'a getirmez buzluk için. Ben ordan almak istiyorum hem fiyatı hem lezzeti buraya göre çok çok güzel, orda köylüler kendi yapıp bahçelerinden getirip satıyorlar.

Kırmızı biber yeşil biber alıp doğrayıp yemeklik koyuyorum her sene. Elimin altında oluyor pilavlara tavuk sotelere koyuyorum. Kışın kırmızı biber çok pahalıydı.

Dolmalık biber alıp temizleyip buzluğa atmayı düşünüyorum deneyen var mı?

Geçen sene denemelik patlıcan alıp az yağlayıp fırın tepsisine dizip pişirmiştim. Karnıyarık için ama hiç güzel olmadı yaklaşık 1 saat pişmişlerdi ama tam olmamışlar. Ondan memnun kalmadım acaba normal yağda kızartıp mı koysam öyle yapan var mı?

Yeşil biberleri kırmızı biberleri közleyip koysak nasıl olur?

Fikirlerinizi bekliyorum

Canim kizartilmis bir seyi dondurmak saglikli değil patlican sunger gibi yağ cekiyor zaten.Fasulye bamya alip domatesle hafif soteleyip koyabilirsin ben cok seviyorum

Canim kizartilmis bir seyi dondurmak saglikli değil patlican sunger gibi yağ cekiyor zaten.Fasulye bamya alip domatesle hafif soteleyip koyabilirsin ben cok seviyorum

evet elimin altında hazır olsun istiyorum

güzel sebzeler bulunca da değerlendirmek istiyorum :)

normalde de karnıyarık yapınca kızartıyoruz buzluğa atınca daha mı yağ çekiyor?

Tam 80 kilo domates konservesinin sonuna yaklaştım dinleneyim dedim konuyu gördüm. Ben buzluğa közlenmiş patlıcan ve biber koyuyorum 10'ar kilo. Haşlanmış mısır, doğranmış kırmızı, yeşil biber, bamya, fasulye, barbunya, bezelye, vişne, doğranmış salatalık, doğranmış maydanoz, doldurulmaya hazır patlıcan, biber, kabak vs. İstediğin herşeyi koyabilirsin ama özellikle çok sulu sebzeleri çözdürmeden sıcak tencereye atmalısın.

Bir de şeftali, kayısı ve elmaları komposto halin getirip şişeleyerek saklıyorum. Benim ufaklıklar çok seviyor. 120 şişeyi kilerde üst üste depolamak daha kolay oluyor:

Kırmızı biber ve patlıcan da konserve şeklinde daha güzel oluyor .. kırmızı biber ayrıca doğrayıp sizin gibi kullanıyorum güzel oluyor.

taze fasulye az haşlanmış güzel oluyor dolapta . Bezelye ve barbunya yı çiğ olarak koyuyorum sıkıntı olmuyor.

Fasulye, barbunya, patlican (kozleyerek), bamya. Ben artık domatesi de doğrayıp dondurucuya koyuyorum.

dolmalık biberleri fırında közleyip koyuyorum ben hem az yer tutuyor hem lezzetli oluyor. en miniklerinden şöyle lüp diye ağıza atılacak gibi olanlardan

Taze fasulye, bamya, barbunya bunların üçünü temizledikten sonra kaynar suda 5 dk kadar haşla. sonra iyice süzülsün, buzdolabı poşetine koyup sakla mevsimindeymiş gibi oluyor

allahımm keşke komşum olsaydın közlenmiş patlıcanla biberi nerede közlüyorsun ve nasıl koyuyorsun

maydanozla dereotu bir de taze nane koymayı düşündüm ama salatada donuk olmuyor mu?

doğranmış salatalık da ilk kez duydum onu da alıp direkt salataya mı koyuyorsun

bezelye taze barbunya bende de var

biberle patlıcan konserve nasıl oluyor anlamadım

Patlıcan ve kırmızı bıber kozleyebılırsın
Barbunya bezelye koyabılırsın rahat oluyo aklına yemek gelmedıgınde çıkarması

işte közleme kısmını bir türlü bilemiyorum

mangal da mı közlenecek, yoksa ocakta mı közleniyor? ya da fırında mı?

hiç denemedim ne annemde gördüm ne de kayınvalidem de

Fasulye, barbunya, patlican (kozleyerek), bamya. Ben artık domatesi de doğrayıp dondurucuya koyuyorum.

patlıcan közlemeyi nasıl yapıyorsun?

içini mi alıyorsun?

geçen sene ben çok istedim diye kayınvalidem birkaç kavanoz patlıcan közlemiş içini koymuştu. 1 hafta 10 günde berbat olmuştu patlıcanlar köpürmüştü yiyemedik

allahtan az yaptık demiştik

Ben ocakta yapiyorum.
Közleme tavası ya da teflon tava kullaniyorum. Soyup dograyip soğuttuktan sonra buzluğa koyuyorum.
Kışın salata ya da yemeğe koyuyorum.
Üzerine kiyma kavurup domates sosla fırına veriyorum mesela. Bayıla bayıla yiyorlar.

Şu an mutfaktaki kışlık hazırlıklardan tükenip kendini koltuğa atmış perişan bir ev kadını ile karşı karşıyasın:)) buzluğa neler koyduğuma gelince ;
Şu anda 9 paket türlüm var
Barbunya
Taze fasulye ( yemeklik, diblelik, smilalık olmaz üzere bir kaç çeşidi)
Etli biber dolması
Doğranmış kıl biber ve kapya biber
Maydanoz, dereotu,reyhan
Bamya
Bezelye
Közlenmiş patlıcan ve kapya biberler
Sarılmaya hazır asma ve karalahana
Bunun yanı sıra 35 kavanoz domatesim var
Çilek, vişne, şeftali reçellerim var
Eylül sonuna doğru ortalama 30-35 kilo fasulyeden turşu yapacağım nasipse
Kışlık hazırlıkları parça parça yapıyorum ben hepsine gücüm yetmiyor. Bu hafta izinliyim o yüzden biraz hız verdim. Ağaçtan toplanmış organik elmalarım var onlardan sirke yapacağım yarın. Kızarmış yağların dondurulması sakıncalı olduğundan artık kızartma türü şeyleri koymuyorum buzluğa, patlıcan biber kızartmalarını kavanozlamayı düşünüyorum

evet elimin altında hazır olsun istiyorum

güzel sebzeler bulunca da değerlendirmek istiyorum :)

normalde de karnıyarık yapınca kızartıyoruz buzluğa atınca daha mı yağ çekiyor?
Daha cok yag cekmiyor ama zaten dondurucu sağlıklı degil yine de kullaniyoruz ya kizartilmis bir yag donuyor tekrar çözüyor haliyle saglik acısından bir tehdit.Yine de sen bilirsin ben koymuyorum canim

Ocakta közlemek için aparat var, hatta adı közmatik Ben onda közlüyorum patlıcan salatası, kırmızı biber mezesi vs. için. Hatta şu an kışlık fasulye hazırlığımı bitirip oturmuştum. Dün de domates konservesi yaptık. Gün içinde yine kapya ve çarlistonları yemeklik doğrayıp güneşte bekletip kaldırdım buzluğa. Turşu kurdum. Parmaklarım su topladı. Çok güzel fikirler geliyor, benim de ilk hazırlığım, takipteyim konunuzu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…