Kışlık gıda hazırlıkları başlasın:)

misilleme

. . .
Kayıtlı Üye
27 Ağustos 2008
573
321
Kışlık gıda hazırlıklarına yavaştan başladım. Evlendiğimden beri becerebildiğimce kış için hazırlık yaparım. Özellikle benim gibi çalışanlar için bu hazırlıklar, zaman alan ve zor işler, o yüzden sanırım mutfağı sevmek, zevk alarak yapmak gerekiyor.

İlk yapılan hazırlıklar bazen başarısızlıkla sonuçlansa da vazgeçmemek lazım. Benim ilk acemiliklerimi görseydiniz, dedikodu malzemesi yapardınız. Bazı tarifleri annemden gördüğüm gibi bazılarını da internetten bularak yapardım. Zamanla hem hazırlık konusunda hem de internetten her bulduğumu uygulamama konusunda ustalaştım. :KK48:

Neyse, bu yılki hazırlıklarıma geçeyim;

Ezme domates turşusu: Bizim mutfağın vazgeçilmesi her yıl mutlaka yaparım. 3 kilo domates, yarım kilo acı ve tatlı biber karışık (tamamen acıdan da yapabilirsiniz, biz aşırı acı sevmediğimiz için karıştırıyorum) Yarım demetten biraz fazla maydonoz, 1 baş sarımsak, 4 kaşık kadar kaya tuzu, 2 çay bardağı üzüm sirkesi ve kavanozların üzerine zeytin yağ. Malzemeler elinizin altında olduktan sonra istediğiniz şekilde yapabiliyorsunuz, az sulu isterseniz doğrama ve rendeleme yöntemini kullanılıyor, sulu seviyorsanız sebzeleri rondodan geçiriyorsunuz. Yalnız pişirilmeden yapıldığı için püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Tüm malzemeyi büyük bir kapta karıştırıp ve 1-2 saat bu şekilde bekletiliyor. Arada karıştırıp üstte oluşan köpükler alınıyor. Bu yöntem domatesin asidini azaltıyor ve kavanoza koyduğunuzda taşmayı önlüyor/azaltıyor. (1 gece bekletip asidi tamamen yok eden de var ama İzmir çok sıcak olduğu için ben cesaret edemiyorum.) 3 kilo domatesten 5 kavanoz çıktı.

Haşlanmış kırmızı biber turşusu: Közleme biber de yapacağım için bunu 5 kilo biberden yaptım. Biber yıkanıp içi ayıklanıyor, haşlama suyu hazırlanıyor, suya 1 paket turşu kur (ben sirkeyle yapardım, tavsiye üzerine daha lezzetli olur diye ilk kez turşu kur kullandım, bakalım nasıl olacak), 1 su bardağı zeytinyağı konuyor. Haşlanan biberlerin kabukları soyuluyor, kavanozlara tek tek ve düzenli şekilde diziliyor, biberleri dizerken aralarına sarımsak atılıyor ve üzerine haşlama suyu konuluyor. Közlenmiş biberin lezzeti apayrı ama donmuş poşetin çözülmesini beklemeye zaman yoksa kurtarıcıdır kendisi.

Taze fasulye turşusu: Başıma en çok dert olan turşudur. Son iki yıldır gayet güzel oluyor ama öncesinde bir türlü lezzeti tutturamamıştım. Şoklama yöntemiyle yapıyorum artık lezzetli oluyor.

Derin dondurucuda çiğ sebze: En kolay ve sevdiğimdir. :KK48: Pazardan barbunya ve taze fasulye buldum. Açıkçası daha geç çıkar ve sonradan ucuzlar diye bekliyordum ama gayet güzeldi sebzeler. 2 şer kilo alıp poşetledim dolaba koydum. Taze fasulye için herkesin yöntemi farklı, ben domatesle hafif kavurup donduruyorum. Dolmalık biber ve bezelye de koyacağım bekliyorum.

Daha yolun başındayım yapılacak çok şey var; közlenmiş kırmızı biber, salatalık turşusu, karışık turşu vs. Annem ve kayınvalidemin katkılarını da unutmayım; annemden şişe domates, kayınvalidemden de biber salçası ve tarhana gelecek, sağolsunlar. Domates salçasını kendim yapacağım. Geçen sene ilk kez tek başıma salça yaptım, çok güzel oldu ama 10 kilodan yaptığım için kışın yarısını görmedi.

Of ne çok yazdım, ama bilmediğim, unuttuğum da vardır. Sizlerden gelecek tavsiyelere açığım :KK9: