Kismet mi?

hepii

Yolun açık olsun diğer yarım...
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
7 Nisan 2015
1.855
2.929
Evlilik tamamiyle kismet mi? Onceden yazilmis birsey mi?

Evleneceğimiz boşanacağımız çocuğumuz ne zaman öleceğimiz belli ise hiç emek harcamayalım

Hatta hiç yemek yemeyelim yesek da aynı tarihte öleceğiz yemesek de

Olur mu hiç öyle şey
Kader seçme şansımızın olmadığı noktada yazılmaya başlar :KK66:

olurmu oyle sey.. hayat bi cok sans kisi vs vs cikarir insanin karsisina. irade akil gibi unsurlarda vermis yaratan bize. kullanin bunlari demis. oldu basindan tanimadan analiz etmeden yda hatalari alttan alarak evlenelim sonra adam sarhos ayyas dayakci cikinca kaderimmis diyelim. bu sadece bahane:KK66:

Insanin dogum nikah ölüm tarihleri önceden belli diye biliyorum. Bu evleneceğin kişinin belli olmasi anlamına gelmiyor tabi. Kişiyi seçmek senin elinde ama nikah tarihi kader.

Bir teyzeden duymuştum bende sana söyleyeyim hiç aklımdan çıkmaz benim.:KK35: Bizim hayatta 3 ruh eşimiz varmış. fakat nerede ? kim? onu bilemeyiz tabi. farklı dinden olabilir farklı memleketten olabilir bize çok yakın biri bile olabilir. :KK58:Ama bu insanlarla hayatta 1 kere bile olsa mutlaka karşılaşacakmışız.:KK39: buraya kadar alın yazısı diyebilirim. Yalnız iş burdan sonrasında. Doğru kararı verip yolunu çizmen sana kalmış bir şey. Bundan sonrası tamamen senin iradene kaldı. Ki evlenmek te bi anda karar verilmesi gereken bişey değil emek ister. Yani alın yazısı vardır evet ama alın yazımız bizim seçimlerimize göre yön değiştirir düşüncesindeyim ben. hayırlı akşamlar.:KK25:

Evlilik tamamiyle kismet mi? Onceden yazilmis birsey mi?

tamamen kısmet bence. ayrıca kaderde vardır benim düşünceme göre.

kader diye bir şey olduğu gerçek. iki kişinin kaderi bir noktada birleşiyorsa bu zaten önceden yazılmıştır.

bu iki kişinin ortak bir çocuğu olacak belki. bundan dolayı bellidir diye düşünüyorum.

elbette irademiz aklımız var. ama sonuçta dini konulara girmek istemesem de Allah bizim vereceğimiz kararları zaten biliyor.

Evleneceğimiz boşanacağımız çocuğumuz ne zaman öleceğimiz belli ise hiç emek harcamayalım

Hatta hiç yemek yemeyelim yesek da aynı tarihte öleceğiz yemesek de

Olur mu hiç öyle şey

ortaokulda din hocamız, herkesin kaderi olduğunu fakat bunu yönlendirebilmek için karşımıza zaman zaman iyi veya kötü şansların çıktığını söylemişti. Yani doğum ve ölüm gibi değişmeyen şeylerin yanında seçebileceğimiz yolların olduğunu belirtmişti.. O zamanlar çok mantıklı gelmişti bana, aslında hala da mantıklı geliyor :KK9:

eğer annemiz ve babamız önceden belli ise kaderimizde evleneceğimiz kişi de hazırdır diye düşünüyorum ben. bizim çocuğumuzun da annesi babası önceden belli olmalı yani.

sonuçta o insanların evlenceği kaderdeydi biz de onların çocuğu olduk gibi.

bu konulara genelde mutsuzken gireriz, ben de çok okudum bir süre...
doğum, ölüm, evleneceğin kişi kaderinde yazılı deniyordu

Kadere zerre inanmayan biriyim herşey insanın elinde.

Kader halkın anladığı gibi alın yazısı değildir.

Kader bir anlamda ölçü ya da kural demektir. Allah her şeyi bir kadere yani kurala göre yaratmıştır. Buna nedensellik ilkeside denir.
Kurallar hep aynı işler ve aynı davranır. Bunlara yasa formul vb. denir icad olunur ama tüm bunları zaten koyan Allahtır.

Allah için dün ya da bugün ve yarın kavramları yoktur. O zamandan münezzehtir. Zaman kavramı bizim için vardır.
Şöyle düşünün 1 milyon yıl öncesi ile bir milyon yıl sonrası Allah için bir nokta gibidir.
hal böyle olunca Allah için bir konuyu bilememe gibi bir durum yoktur. Zaten böyle bir durum olsaydı o zaman allah olamazdı...
Ancak dikkatinizi çekerim Bilmekten bahsediyoruz. Bir işi yapmaktan değil.

Kader konusunda 3 genel görüş var.
1 - İnsanın tıpkı bir yaprak gibi rüzgarın önünde sürüklenerek gitmektedir. Yani her şeyi yapan Allah kul ise bu anlayışta robot gibidir. O zaman insanın sorumluluğu ortadan kalkmaktadır.
2 - Allah hiç bir şeye karışmaz her şeyi insan yapar ve yaratır... Bu durumda da Allahın yaratıcılığı ortadan kalkmış olur.
3 - 2 tür irade vardır.
A - Külli irade (Allah'ın iradesi) Göz rengi cinsiyet boyumuzun uzunluğu, Irkımız, soyumuz vb. gibi bizim isteklerimiz dışında olanlar. Bunlardan biz hesaba çekilmeyeceğiz ve sorumlu değiliz.
B - Cüz'i irade (İnsanın İradesi) Allah insana akıl vermiştir. Bu akılla Allah'ın koyduğu sınırlarda (Aklının gücü kadar, Sesinin çıktığı kadar, gözünün gördüğü kadar ya da bu dünya içinde...) fiiller yaparsın bu yaptıkların Allah'ın sınırları içindeyse sorun olmaz ama dışına çıkarsan eleştirilirsin...
Basit bir örnek
eşiniz size bir araba aldı ve dediki şu mahalleye asla bu arabayla gitmeyeceksin...
bir gün o mahallede arabayla gittiniz ve eşinizle karşılaştınız
size sordu neden ?
Siz savunma olarak diyebilir misiniz?
Ben gelmedim araba geldi ya da beni getirdi?
Derseniz çok abes olur ve de inandırıcı olmaz.

Bu örnekteki araba bizim cüzi irademiz ve aklımız burada arabayı götüren yani fiili işleyen biziz
Kul ister Allah yaratır.

Allahın bizim yaptıklarımızı bilmesi (buna Kader deniyor) onları bize yaptırdığı anlamına gelmez.
O Allahtır zaten her şeyi bilir çünkü onları yaratan kendisidir.

Basit bir örnek verecek olursak

365 yapraklı bir takvim düşünelim.
20 nisanda güneş tutulacak yazıyor diyelim 20 nisan gününe gelen yaprağında...
Bu güne yazılan yazılar bu yıl girmeden yani bir önceki yıl içinde yazılıyor.
Şimdi güneşin tutulması takvim yaprağında yazdığı için diyebilir miyiz?
Burada güneşin tutulacağını daha yıl girmeden insanlar çeşitli hesaplarla-kurallarla (yani bir çeşit kader...) tespit edip takvim yaprağına yazmışlar...
Bu takvime yazma işi ile Allah'ın önceden bilmesi hemen hemen aynı

sonuç olarak Herşeyin allah tarafından yaratıldığı sınırlı imkanlara sahip olduğumuz bir vucutla bu dünyada yaşamaktayız. Bizlere verilen irade sonucunda yaptıklarımızdan sorumluyuz. Bunlarıda Allah bizi yaratmadan biliyordu ancak onun bilmesi bize bunları yaptırdığı sonucunu çıkartmaz.

bir öğretmen bir öğrencisinin yazılı yapacağı dersinden o öğrencisinin hemen hemen kaç alacağını tahmin edebilir.
Ancak hiç bir zaman ben zarten seni biliyorum 55 ten fazla alamazsın al sana şimdiden 55 otur demez.. Desede o kişi bunu kendide tahmin etsede itiraz eder belki ben bu nottan fazla alırım ya da ben alacağım der...
Allah'ta bizim ne yapacağımızı bilmesine rağmen bizi sınamaktadır.

Link eklemek istedim ama olmadi bi turlu.
Youtudan Mehmet YiLdiz evlilik kadermidir diye yaz canim, tum sorularin cevabi orda.
Pisman olmuycaksin.
Hersey oyle aciga kavusacakki.

eger evlenecegimiz kişi önceden yazılmış denirse suçlamaları dikkate almamalı :KK66:
burada kocalarından dert yananlara ' böyle biriyle neden evlendin baştan hata yapmışsın' gibi söylemleri bitirecek bir tez :KK66:

Kaderinde belli insanlar vardır.
Onlardan kiminle evleneceğin ise senin tercihindir.
Aynı şekilde hiç evlenmemeyi seçersen, bu da senin kararın ve sonuç olarak da kaderin oluyor.
Kaderimiz seçimlerimizdir.

Mesela senin karşına hayal ettiğin gibi bir erkek çıkmayabilir ömrün boyunca.
Ya da kimisi çocuğu olsun ister ama olmaz. İşte bu da kaderdir ama senin seçim hakkın yoktur burada.

Onceden yazilmistir, evlenecegimiz tarih, adam, vs bellidir laflarina inanmam. Insanin kendi iradesini, aklini, secme yetisini kullanabilecegi konularda kaderci degilim. Allah akil vermis kullanalim diye. Hersey kaderse kimse bosanmasin, ya da dogru adami bulabilmek icin ugrasmasin, kocasina kaderine razi olsun.

Evlenmek istiyorsan sosyal ortamlara gir, tanis, gorus. Kader kismet diye yillarca evinde bekleyen kizlar var. Sonra buralarda agliyorlar evlenemedikleri icin, az gormedim. Birilerinin kendilerini kapali kapilar arkasinda kesfetmesini bekliyorlar, kader diyerek. Boyle olma. :)

X