Kız oyuncakları', kız çocuklarını bilimden uzaklaştırıyor

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.870
40.691
698
'Kız oyuncakları', kız çocuklarını bilimden uzaklaştırıyor
fft107_mf5716524.Jpeg

http://www.radikal.com.tr/hayat/kiz...den_uzaklastiriyor-1428172&utm_campaign=hayat

RADİKAL – Kız çocuklarına yönelik oyuncaklar onları, daha okul yaşına gelmeden, bilim ve mühendislik kariyerinden uzaklaştırıyor. Cambridge Üniversitesi’nden deneysel fizik profesörü Dame Athene Donald, kız çocuklarına yönelik oyuncakların hayal gücünü geliştirmek ve çocukları daha yaratıcı yetenekler geliştirmeye teşvik etmek yerine pasif oyuna ittiğini öne sürdü. Donald, okulların öğrencilere iş deneyimi kazandırırken hep ‘tembelce’ seçeneklere yönelerek cinsiyet ayrımcılığını artırmasını da eleştirdi. Kızların iş ararken genelde kendilerini kuaför salonlarında erkeklerin de araba tamircisinde bulduğunu söyledi.
Donald, İngiliz Bilim Derneği başkanlığına getirilmesiyle yaptığı konuşmada “Kızlar ve erkekler hakkında düşünüş şeklimizi ve bu erken yaşta onlar için neyin uygun olduğunu belirleyişimizi değiştirmeliyiz. Oyuncak seçimi bu kadar önemli mi? Ben önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
“Çocukların küçüklükten itibaren önüne gelen şeylerle onları tek tipleştiriyor ve sosyal olarak şekillendiriyoruz. ‘Kız oyuncakları’ genellikle Barbie bebeğin saçını yapmak gibi pasif oyunlara itiyor, Lego oynayarak inşa etmeye, hayal etmeye ya da yaratıcı olmaya değil. Ayrıca çocukların akademik ilgilerinin örgün eğitime başlamadan çok önce oluştuğunu da ekliyor. Çocukları bilime yönlendirmenin daha bilinçli ve iyi kararlar veren bir toplum yaratmayı sağlayabileceğini söylüyor. (The Guardian)

Son düzenleme:
'Kız oyuncakları', kız çocuklarını bilimden uzaklaştırıyor
fft107_mf5716524.Jpeg

http://www.radikal.com.tr/hayat/kiz...den_uzaklastiriyor-1428172&utm_campaign=hayat

RADİKAL – Kız çocuklarına yönelik oyuncaklar onları, daha okul yaşına gelmeden, bilim ve mühendislik kariyerinden uzaklaştırıyor. Cambridge Üniversitesi’nden deneysel fizik profesörü Dame Athene Donald, kız çocuklarına yönelik oyuncakların hayal gücünü geliştirmek ve çocukları daha yaratıcı yetenekler geliştirmeye teşvik etmek yerine pasif oyuna ittiğini öne sürdü. Donald, okulların öğrencilere iş deneyimi kazandırırken hep ‘tembelce’ seçeneklere yönelerek cinsiyet ayrımcılığını artırmasını da eleştirdi. Kızların iş ararken genelde kendilerini kuaför salonlarında erkeklerin de araba tamircisinde bulduğunu söyledi.
Donald, İngiliz Bilim Derneği başkanlığına getirilmesiyle yaptığı konuşmada “Kızlar ve erkekler hakkında düşünüş şeklimizi ve bu erken yaşta onlar için neyin uygun olduğunu belirleyişimizi değiştirmeliyiz. Oyuncak seçimi bu kadar önemli mi? Ben önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
“Çocukların küçüklükten itibaren önüne gelen şeylerle onları tek tipleştiriyor ve sosyal olarak şekillendiriyoruz. ‘Kız oyuncakları’ genellikle Barbie bebeğin saçını yapmak gibi pasif oyunlara itiyor, Lego oynayarak inşa etmeye, hayal etmeye ya da yaratıcı olmaya değil. Ayrıca çocukların akademik ilgilerinin örgün eğitime başlamadan çok önce oluştuğunu da ekliyor. Çocukları bilime yönlendirmenin daha bilinçli ve iyi kararlar veren bir toplum yaratmayı sağlayabileceğini söylüyor. (The Guardian)
Kesinlikle katılıyorum oyuncakların da karakterlerinin gelişiminde büyük rol oynadığını düşünüyorum çocuk oyalansın diye veriyoruzkız çocuğuna barbiyi oğlan çocuğunuda arabayıhadiişimi yapayım ben diyoruz.halbuki oturup çocuğumuzla ouun hamuru oynamak,boyama yapmak,puzzle tamamlamak zor geliyor

ehli ehli -i keyf :KK9:
Cocugunla birebir ilgileneceksin, degisik dedigin gibi olaylar var. Kitap okumak beraber, veya puzzle, veya hamur veya baska el becerisini ve böyleliklede beyin becerisini güclendiren seylerle olur bu.
Ve bunun üstüne cocugunun bir kac sporu ögrenmesi lazim, Kücük yasta bisiklet sürmeyi, yüzmeyi, vs. vs.

Doğrudur, ben bir tane bile kız kuzeni olmayan biriyim çocukluğum sapan bisiklet top araba oynamakla geçti simdi Kıyafet Takı ayakkabı hastası degil spor araba hastası bir kızım, kazandığım paramı zamanında arabalara yatırdım hala ayni tutku. Huyum da zaten zirzop gibi.

ehli ehli -i keyf :KK9:
Cocugunla birebir ilgileneceksin, degisik dedigin gibi olaylar var. Kitap okumak beraber, veya puzzle, veya hamur veya baska el becerisini ve böyleliklede beyin becerisini güclendiren seylerle olur bu.
Ve bunun üstüne cocugunun bir kac sporu ögrenmesi lazim, Kücük yasta bisiklet sürmeyi, yüzmeyi, vs. vs.
Aynen ne bileyim kız olsun erkek çocuğu olsun hadi kek yapalım börek yapalım ev süpürelim ev işi bile yapılabilir çocuk çok mutlu oluyor bir işi becerdiğini farkedince tabi bizim de aferin sana diye onu desteklememiz lazım

Çocukluğum boyunca legolar puzzlelar ve arabalarla oynadım. Niye mühendis olamadım ki acaba?

Valla ben pek bişi olmadım.
O okypete sen ne oldun?
:KK53: 20 parçalardan fazla puzzle yoktu oda kuzeyden falan gelenler.
Yine kuzenden gelen oyuncaklar. Legoyu eşek kadardım kesfettivimde. Uzay su bu ulan tv alındığında zaten 7 yaşındaydım.
Kendimiz oyuncak yapardık peaaah:KK43:
PC yi katmiyorun bile

:KK53: 20 parçalardan fazla puzzle yoktu oda kuzeyden falan gelenler.
Yine kuzeyden gelen oyuncaklar. Legoyu eşek kadardım kesfettivimde. Uzay su bu ulan tv alındığında zaten 7 yaşındaydım.
Kendimiz oyuncak yapardık peaaah:KK43:

Kız duyan da aramızda 15 yaş var sanacak.
Ben de kendi oyuncaklarımı kendim yapmayı pek severdim ama.

Kız duyan da aramızda 15 yaş var sanacak.
Ben de kendi oyuncaklarımı kendim yapmayı pek severdim ama.
Bilmem memleket farkı mi acaba.
Şimdi kızım herhalde sahip ama sanki bomboş yetişiyor gbi geliyor. Hayırlısı ya

Bende çocukkene babamın tamir işlerine yardım ederdim o halde bende tamirci olmam gerekirdi oysa ki çok sakarım ,evde herşeyi kırarım

Kızlar illa bilim adamı mühendis vs seğil ki zihin açıcı eğitsel oyuncaklar aklımızı iyi kullanmayı çok yönlü düşünmeyi sağlıyor
sephoraaa mühendis olamamışsın ama bir yazı okumuştum espri yeteneği gelişmiş insanlar çok zeki insanlardır diye huysuz bu senin için de geçerli demek istediğimi anladınız sanırım
ben de çok oyuncak oynamadım öyle aktivite filan da yapamadım çocukluğumda ama imkanlarım olsaydı şu an daha iyi yerlerde olabilirdim
yurtdışında çok iyi imkanlara sahiptim yedi yaşında iken tr yegeldik sonra yasadıklarım adaptasuon sürecim kötü günler geçirdik vesselam :(

Bilmem memleket farkı mi acaba.
Şimdi kızım herhalde sahip ama sanki bomboş yetişiyor gbi geliyor. Hayırlısı ya

Fazla oyuncak da zarar bence cicim. Yaratıcılık diye bişey kalmıyor.
Oyun hamuru bizim için çok ütopikti mesela, hamurumuzu kendimiz yapardık ya da çamurla oynardık.
Şimdikiler gerek duymuyor bişey yaratmaya.

Ben küçükken alınan bütün oyuncakları parçalarmışım kuzeniminkiler dahil. Acaba içinde ne var nasıl çalışıyor vs diye bakarmışım sanki o yaşta anlıcam ya. Ilk masaüstü bilgisayarımı perte çıkana kadar bozdum yaptım söktüm her şekle soktum daha ortaokulda çözdüm işi. Evdeki tüm tamir işlerini ben yaparım neredeyse.

Sonuç olarak mühendisim evet ama uzun zamandır görsel işler daha çok ilgimi çekiyor. Boyama çizme vs gibi. Yaratıcılığım pek yok o ayrı.

8 yaşındaki minigimin herşeye el atmasında yardımcı oluyorum. Puzzlelar legolar vs. Beraber seramik hamuru ile deniz kızları yapmıştık. Dikiş dikmeye teşvik etmeye çalışıyorum bu sıralar. Oda benim aksime çok yaratıcı.

Back
X