kızım ilkokula başladı bu sene.okula başladığından beri öğretmenden sürekli şikayet geliyor.yalan söylüyormuş,öğretmenini dinlemiyormuş,arkadaşının çantasını karıştırıp izinsiz eşyalarını alıyormuş(beni en çok düşündüren bu yaptığı)
Kaç kere konuştuk anlattık öğretmen ayrı biz ayrı yeri geldi bağırdım ,ceza verdim ama yok olmuyor
Pedagoga götürdük endişe edilecek birşey yok dedi ama ben endişe ediyorum çünki sınıfta birşey kaybolduğunda kızımın üzerine kalıyormuş eşimde ben de çok üzülüyoruz
Var mı bizimle aynı durumu yaşayan,ne yapabilirim,bana bir yol gösterin ne olur ?ne yaptıysam olmadı
Bu sorunu çözebilmek için önce kızınızın davranışlarının altında yatan sebebi bulmak gerekiyor.
Hiç bir çocuk sebepsiz böyle davranışlar sergilemez.
Erken çocukluk dediğimiz 6-7 yaşa kadar olan dönemde,çocuklarda henüz empati ve vicdan duygusu gelişmediği için 'hırsızlık' kavramını anlamazlar ve yaptıkları kesinlikle hırsızlık değildir.
Çok beğendiği ve sahip olmak istediği bir eşyayı çocuk, ilerisini, gerisini düşünmeden alır ve çantasına koyar, duygularıyla hareket eder.
Bu davranışın ahlaki ve toplumsal açıdan uygun olmadığını anlama süreci yedi yaştan itibaren yavaş yavaş gelişir.
Üzülüp sinirlenmenizi anlayabiliyorum ama bağırmanız, kızmanız veya ceza vermeniz durumu daha da kötüye götürür.
Önce okulun rehber öğretmeninden yardım isteyin, sınıf öğretmeni ile işbirliği içerisinde onların bu problemi çözebileceklerini düşünüyorum.
Baktınız olmuyor, istediğiniz kalitede yardım alamadınız o zaman:
Çocuğunuzu bir çocuk-ergen psikoloğuna veya psikolojik danışmana götürün.
Dipnot olarak da şunu eklemek istiyorum bazı uzmanlar pedagog ünvanını uygun kullanıyor ama bizim ülkemizde 1980'li yıllardan sonra 'pedagoji lisans bölümleri' kapandı yani pedagog unvanlı mezun verilmiyor.
Bu tip sorunları çözecek olan ya psikolog ya da psikolojik danışmandır, uzman ararken bu ayrıntıya da dikkat ederseniz daha doğru olur.
Not:Lisansı okul öncesi öğretmenliği, yüksek lisansı PDR olan bir erken çocukluk uzmanıyım.