Tüketici, malı aldığı tarihten veya hizmet sözleşmesinin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden mal veya hizmeti iade edebilir
Tüketiciye düzenlenen süre içinde hiçbir gerekçe göstermeden malı iade etme imkanı tanınmaktadır.Bu husus, satılanın mal veya hizmet olmasına göre farklılık göstermektedir.
Satılan bir mal ise :Kapıdan satışlarda eğer satılan bir mal ise, bu durumda kanun tüketiciye malı aldığı tarihten itibaren 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddedebilme imkanı sunmaktadır.
Satılan bir hizmet ise : Kapıdan satışlarda tüketicicnin malı iade etmesi için öngörülen bu 7 günlük reddetme süresi, sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren başlamaktadır.Yani tüketici sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilir.
Satıcı, 7 günlük süre dolmadan tüketiciden herhangi bir ödeme veya tüketiciyi borçlandırıcı belge talep edemez
Satım gerçekleştikten sonra, satıcı, tüketiciden herhangi bir ödeme alabilmek veya tüketicinin borcunu gösterir bir belge alabilmek için, sattığı malın tüketici tarafından teslim alınmasından veya hizmet satımı için tüketici ile imzaladıkları sözleşme tarihinden itibaren 7 gün beklemek zorundadır. Bu 7 gün sonunda tüketici herhangi bir red beyanında bulunmamışsa, bu durumda satıcı, tüketiciden sattığı mal veya hizmetin bedelini veya tüketicinin bu bedeli ödemeyi taahhüt ettiği bir belgeyi talep edebilir.
Satıcı malı geri almakla yükümlüdür
Madde satıcıya, tüketicinin sözleşmeden cayıldığı bildiriminin kendisine ulaşmasından itibaren 20 gün içinde malı geri alma zorunluluğu yüklemiştir. Buna göre satıcı, tüketicinin süresinde yaptığı bir cayma bildiriminin kendisine ulaşmasından itibaren 20 gün içinde sattığı malı geri almak zorundadır.
Tüketicinin cayma bildirimi için herhangi bir şekil şartı gerekmez.
Tüketici, mal veya hizmeti reddetmeyi seçerse, cayma kararını satıcıya herhangi bir şekil sınırlaması olmadan bildirebilir. Cayma bildirimi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununda değişiklik yapılmasına dair 4822 Sayılı Kanun’un 12. maddesinde şekil şartı kaldırılmıştır. Buna göre cayma bildirimi sözlü dahi olabilmektedir. Ancak Medeni Kanun’un 6. Maddesine göre, cayma bildiriminin yapıldığını ispat tüketiciye ait olduğundan, cayma bildiriminin yazılı olarak yapılmasında fayda vardır.