evet kolay
b.k gibi evlilikler, biryere varmayacagi belli olan iliskiler, igrenc kocalar
kimse duzelmeyecek ki. olan yirmilerinde yaptigin yanlis secim yüzünden mahvolan hayatina olacak.
bir yakin arkadasim vardi. görücü usuli tanistigi cocugun babasi vefat etmis, annesi adami tabiri caizse kocasi yerine koymus. zaten görücü isini bile annesi ayarlamis kizi o secmis. herseyde annesinin agzina bakardı adam. nisandan once yuzuk ve taki secmeye kuyumcuya gitmisler onda bile kizin zevki, begendigi seylerin vs onemi yok. kimse kiza fikrini sormamis,annesi fiyat sora sora almis.
nisanda da kizin hevesi olan seye adam olumlu bakardi sonra annesinin agzina bakar yok o gereksiz derdi.
daha nisandan önce uyardim "ayril, bunla evlilik olmaz" diye. "yok, herkese haber verdik nisan var diye. simdi ayrilamam evleneyim oyleyse bosanirim" dedi

evlendi adam daha beter. kadina bir kurusu gecse yanar yanar üzülür, eve ekmek almaZ, evdeki herseyi anasina naklen yayin yapar.
o zaman da dedim "bak hazir cocuk yok ayril, mutlu olamazsin" diye. "yok zaten cocuk yapmicam , ayrilacagim da soyle boyle" dedi.
derken bir cocugu oldu. "gelirken cocuga süt al" desen "onu da bana kitledin ya helal olsun" diyen, cocuk icin alinmis pirzolayi tek basina pisirip yiyen, bir kere altini degistirmemis, cocuk icin yararli olacak ama para harcanacak herseye "ne gerek var" diye cocugu krese bile gondermeyen ve hatta cocugu dövmüş bir adami baba yapti. sonra da diyor ki "cok isterim bosanmak ama evladim var. ilk onu düşünmem lazim"
e böylesi sana dert anlatsa ne olur ki?
kendi teyzem de oyleydi. serefsiz ac kopegin tekini aldi, besledi büyüttü, en basindan beri daha nisanliyken "ayril" diyen annemi sallamadi hatta gitti adamdan üredi.
en sonunda gitti ayrildi, adam şam kocasi gibi sam babasi oldugu icin olan cocuga oldu bugunun parasiyla yilda 100 tl verse "sakla kimseye verme" diyen dangalak bir babasi oldu.
halallarimin da yarisi bosandi ama hepsi cocuklari buyutunce. hepsi de cok mutlu - daha once bosanmadigina pisman
biri bosanamadi esi tarafindan öldürüldü o toprakta
keske zamaninda bosanabilseydi bugun hayatini yasayabilirdi.
bu arada bu saydigim insanlarin kumari, alkol bagimliligi, aldatması falan yok (belki halalarda dayak vardir ama benim haberim yok)
yani disaridan bakana "neden yikasin yuvanı" gibi gelebilir ama kötü evlilikte ömrün çürüyene, hastalik sahibi olana kadar - sana saygi duymayan adamla yasayip kendinden nefret edecek hale gelene kadar ayril gitsin.
bak bunlara ek b.k gibi kocayı bosamayan var. kocasi serefsizin önde gideni (biz erkek tarafiyiz). adamda baska kadinlar da var, evin parasini vermemek de var, asla kendine bir bardak cay alamaz hizmet bekler, çocuklarına saygi duymaz. leşş gibi bir adam. kadin bosanmadi, simdi atmislarindalar. gecenlerde yine bir araya geldik. Kadın "sunu suradan alip soyle yapalim" dese adam herkesin icinde "cok biliyorsun" diye azarlar. kadin (adamin ailesine) gulse konussa "ne cok cikti sesin" diye milletin icinde kadini bozar. kadin 60 yasinda tonla hastalik sahibi.
deger mi yani?
yirmilerinde sevdin sandin, kandin, ya da bir anlik heveslendin, bir sekilde evlendin diye 60 sene ayni dangalagi cekmek, hastayken elin p.çine bakmak, ölürken bile mendebur suratini gormek mi gerekiyor?