Köfte Yapmanın Püf Noktaları

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.044
30.457
61
Köfte, herkesin severek tükettiği bir yemektir. Gerek öğle yemeklerinde gerekse akşam yemeklerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Kırmızı et deyince ilk akla gelen yemeklerden olan köfte, her yerde aynı lezzette olmamaktadır. Herkes, köfte harcında farklı baharatlar kullanması nedeniyle köftenin tadı değişiklikler göstermektedir. Köftenin lezzetli olması, dağılmaması için kıyma yoğrulurken eklenen baharatlar oldukça önemlidir. Öğle ve akşam yemeklerinde sıcak servis edilen köfteler, sabah kahvaltısı ve çay saatlerinde soğuk olarak çayla birlikte servis edilebilir.

Lezzetli Bir Köfte Yapmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köftenin kıvamını tutturmak, lezzetli olması açısından ve dağılmaması için önemlidir. Köfte hazırlanırken içine konulan malzemelerin kıvamı, pişirilen tavanın özelliği, ısı miktarı, köftenin şekli lezzet ve görüntü açısından önemlidir.

Köfte yapımında en önemli malzeme kıymadır. Bu nedenle kıyma iyi seçilmelidir. Köfte için kullanılacak kıyma, ne çok yağlı ne de yağsız olmalıdır. Az yağlı kıymalardan yapılan köfteler lezzetli olmaz, çok yağlı kıymalardan da köfte yapılırken eriyerek küçülmektedir. En lezzetli köfte için kıyma %70 dana ve %30 kuzu etinden oluşan kıymalar, en iyi sonucu vermektedir.
kofte-puf-noktalari.jpg

Köftenin içine bir miktar bayat ekmek katılmaktadır.Bayat ekmek içini köfte harcına eklemeden önce bir miktar su ile ıslatıp iyice sıkın. Mutfak rondosunun içerisine bayat ekmek içi, soğan ve maydanozu ekleyip çektirin. Kıymaya bu ekmek içi, soğan ve maydanozu ekleyip bir yumurta ve baharatları ekleyip yoğurun.

Lezzetli köftelerde en ideal baharat, tuz, karabiber ve kimyondur. Bu baharatların yerine hazır satılan köfte harçlarını da ekleyebilirsiniz.

Köftelerin yumuşak olmasını istiyorsanız az miktarda zeytinyağı ekleyin.

Köfte harcına başka baharat ve malzeme eklemek tadını, kıvamını değiştireceğinden malzemeler mümkün olduğunca sabit tutulmalıdır. Lezzeti artırmak için bir çimdik kadar tarçın ilave edebilirsiniz.

Eğer hamburger hazırlamak için köfte yapıyorsanız veya İnegöl köfte yapıyorsanız bayat ekmek içi kullanmayın.

Bunun dışında tüm köftelere mutlaka bayat ekmek içi eklenmelidir. Bayat ekmek içi eklerken miktarı önemlidir. Kullandığınız kıyma miktarına göre kıymanın çeyreği kadar bayat ekmek içi lezzetli bir köfte için yeterli olacaktır.

Soğanın köfteye tat vermesi için soğan suyu önemlidir. Bıçakla doğranan soğan suyunu kaybedecektir. Bu nedenle soğanı rendelemeyi veya rondodan geçirmeyi tercih edin.

Yumurta köftenin pişerken dağılmaması için en önemli malzemedir. Tüm harcı bir arada tutarak pişerken dağılmayı engeller. Genel olarak tüm köftelerde bir yumurta yeterli olmaktadır. Fakat bir kilogram kıymadan daha çok kıyma kullanıyorsanız iki yumurta kullanabilirsiniz.

Köfte harcının iyi harmanlanması güze pişmesi, dağılmaması ve tüm malzemelerin tatlarının birbirlerine geçerek lezzetin artması için önemlidir. Bu nedenle en az 10 dakika yoğurmaya özen gösterin.

Köfte harcı da tıpkı kurabiye hamurunda olduğu gibi dinlendirilmelidir. Köfte harcını yeteri kadar yoğurduktan sonra şeklini verin, vaktiniz varsa 1 gece buzdolabında üstü kapalı şekilde dinlendirin. Ne kadar uzun süre dinlenirse köfte o kadar lezzetli olacaktır.Vaktiniz olmadığında bir saat dinlendirebilirsiniz.

Köfteleri pişirirken çok yağ kullanmayın ve yapışmaz tava tercih edin. Köfteleri harlı ateşte pişirdiğinizde dış kısmı çabuk pişecek fakat içi çiğ kalacaktır, bu da sürenin uzamasına çabuk pişen dış yüzeyinin kuruyup yanmasına neden olacaktır. Bu nedenle köfte pişirilirken mutlaka kısık ateş tercih edilmelidir.

Köfteleri pişirirken sık çevirmemeye özen gösterin. 3 – 4 dakikada bir çevirerek pişirebilirsiniz. Köftenin pişerken yağını atmaması, malzemelerin birbirini tutup dağılmaması için bayat ekmek içi önemlidir. Bayat ekmek içi olmadığında galeta unu tercih edebilirsiniz.

hayatkolay.com

Bu akşam yaptığım köfte kv dişlerinden.dolayı sert geldi, biraz bakindim nasıl yumuşak olur diye. Ama kafam daha çok karıştı. Zıt bilgiler var:birinde soğanı sadece rendeleyin diyor birinde rondodan da geçirebilirsiniz ; birinde suyinu sıkın diyor, bitinde suyuyla koyun.. burda koymanın çeyreği kadar ekmek.koyun diyor, birisi de ekmeği çok koyarsan daha iyi tutacağını söylemişti..
Benim yaptigimsa ekmeği çok koyup soganin suyunu sıkmak. Tek farklı olan bugün ilk defa rondodan geçirdim ve tavada değil tost makinasında kizarttik.
Acaba sebebi ne olabilir bunlardan?

Bu akşam yaptığım köfte kv dişlerinden.dolayı sert geldi, biraz bakindim nasıl yumuşak olur diye. Ama kafam daha çok karıştı. Zıt bilgiler var:birinde soğanı sadece rendeleyin diyor birinde rondodan da geçirebilirsiniz ; birinde suyinu sıkın diyor, bitinde suyuyla koyun.. burda koymanın çeyreği kadar ekmek.koyun diyor, birisi de ekmeği çok koyarsan daha iyi tutacağını söylemişti..
Benim yaptigimsa ekmeği çok koyup soganin suyunu sıkmak. Tek farklı olan bugün ilk defa rondodan geçirdim ve tavada değil tost makinasında kizarttik.
Acaba sebebi ne olabilir bunlardan?

Köfteye ekmek değil galeta unu koyun ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin harcına. Bu arada etiniz az yağlı ise de köfte sert olur belki ondan olmuştur. Soğanı rendelerim suyunu da sıkmam, içine tuz, karabiber, kimyon, yumurta, karbonat, maydanoz koyuyorum, yoğurduktan sonra bir iki saat buzdolabında dinlendiriyorum

Köfteye ekmek değil galeta unu koyun ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin harcına. Bu arada etiniz az yağlı ise de köfte sert olur belki ondan olmuştur. Soğanı rendelerim suyunu da sıkmam, içine tuz, karabiber, kimyon, yumurta, karbonat, maydanoz koyuyorum, yoğurduktan sonra bir iki saat buzdolabında dinlendiriyorum
ilgi ve bilginiz için teşekkürler..

Galeta unu benimde tercihim daha lezzetli oluyor.Karbonati ilk defa duyuyorum deniyecegim tesekkurler.

Arnavut bir arkadasimdan ogrenmistim, sarimsagi rendeleyip bir iki kasik suda isitiyordu, suyuyla beraber kiymaya dokuyordu, bende denedim gercekten cok lezzetli. Ben kofteye hic ekmek galeta unu vs koymam et, baharat, sogan ve sarimsakla en guzel hali oluyor bence koftenin ve iyice yogurup dinlendirirseniz kizartinca dagilmiyor. Ayrica muhurledikten sonra icide iyice pissin diye biraz tavaya su katip kapagini kapatin, suyun buhariyla iyice piser

X