Koku almada aşırı hassas bir burnum var

shopsessive

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Mayıs 2011
413
1
68
Ankara
Aşırı derecede hassas bir burnum var.
Koku benim için hayatın kendisi anlamına geliyor zaman zaman..
Şimdi buraya kadar bu da dert mi diyebilirsiniz, haklısınız da aslında ama inanın böyle yaşamak da çoğu zaman sıkıntı veriyor.
Daha açık olmak gerekirse ben tüm insanları ve tüm mekanları kokularıyla hafızama kaydediyorum ve tüm kokuları çok hassas bir şekilde alıyor burnum, beynim de bu şekilde kaydetmesine yardımcı oluyor.
Yani şöyle ki karşı apartmanda biri parfüm sıksa ben odamdan alıyorum.
Yan odamda biri sigara içse ben içmişten beter oluyorum.:5:
Mesela geçen gün bir iş arkadaşımın kendi kokusunu aldım çalıştığım yerde(parfüm değil kendi kokusu) dedim o gelmiş, hayır dediler o şehirdışında yarın gelecek falan hayır dedim o buralarda bir yerde kokusunu alıyorum!
Herkes dalga geçti burada aradan 20 dakika geçmeden işyerine girdi o arkadaş. Herkes şok oldu!:43:
Eğer bir insanın ağzı kokuyorsa yanında asla duramıyorum, tamam bu normal diyebilirsiniz ama sorun benim dışımda kimsenin ne annem ne abim ne arkadaşlarım etrafımdaki hiçkimsenin bulunduğumuz ortamda benim bu aldığım kokuları almaması.
Tüm insanlar beynime kendi kokularıyla kaydolduğu için de eğer kötü kokan bir insan varsa yanımda onu ne kadar sevsem de samimi olamıyorum, geriliyorum, yüzüm gülmüyor.
Resmen psikolojik bir şartlanma ve probleme dönüştü anlayacağınız.:43:
Nasıl yardım edebilirsiniz bilmiyorum ama bu durumdan inanılmaz huzursuzum ve sizlerle paylaşmak istedim canlarım.
Fikirleriniz benim için değerlidir :7:

Son düzenleme:
Parfüm filmi geldi aklıma birden:) karşı apartmandan birinin parfüm kokusunu almanız anormal bir durum aslına bakarsanız diğerleride bir doktora görünün bence

teşekkür ederim canım.
haklı olabilirsin.
yani aslında hiç düşünmemiştim ama doktora görünmek mantıklı olabilir.
bu duyu hassasiyetini azaltacak ne yapabilir ki acaba?

filmlerde olur ya, kurtadamlar bilmem kaç km uzaktan koku alır hisseder falan...:1:

bence kötü bişey değil bu bence bu yönünü kabullenmeyi, bu yönünle barışmayı ve sevmeyi dene

herkeste olmayan bazı insanlarda olan bişey ne güzel, ama hamile kaldığın zaman gerçekten sıkıntı yaratabilir

Son düzenleme:
Ben senin kadar olmasa da mesela geçmişte bir koku duymuşumdur şimdi o kokuyuduysam geçmişteki günler gelir kim sıkmışsa o parfümü o kişi gelir aklıma bazı kokulardan uzak durmak isterim bazıları beni üzer aklıma gelir:1:
Öyle tabi bu normaldir ama seninki artık çok fena olmuş burnun sayesinde 6.hislerinde gelişmiş :9:

Aşırı hassas koku alma durumuna tıpta hiperosmi deniyor.Aslında büyük bir avantaj,mesleğiniz nedir bilmiyorum ama şarapcılık,parfümcülük,aşçılık gibi mesleklerde aranan şartlardan birisi bu.Değerlendirebilirsiniz,can sıkıcı olarak düşünmeyin eğlenceli bile olabilir :34:
ya koku kaybı olsaydı mazallah,çok feci...

Aynı durum bende de var canım. Geçmişteki günleri hatta spesifik bir olayı bile hatırlatır bana kokular.
Yok, aslında bu yönümle barışık değilim denilemez tabi ki eğer hiç koku alamasaydım o zaman da hayattan tad alamazdım halime çok şükür ama açıkcası ben henüz bekarım evlilik yaşantısında başıma iş çıkarmasından tedirginim, çünkü temiz olduğundan emin olduğum insanlar bile bana irite edici kokabiliyor bazen
.
Kuzenlerin, yeğenlerin falan altı değişilirken ben odada duramıyorum.
Hatta size komik gelebilir ama ben kendim tualete girdiğimde bile çoğu zaman elimde parfümlü, kolonyalı mendille giriyorum ya da burnumu tıkıyorum :43:
evet sanırım ben bir sorunluyum :91:

Aşırı hassas koku alma durumuna tıpta hiperosmi deniyor.Aslında büyük bir avantaj,mesleğiniz nedir bilmiyorum ama şarapcılık,parfümcülük,aşçılık gibi mesleklerde aranan şartlardan birisi bu.Değerlendirebilirsiniz,can sıkıcı olarak düşünmeyin eğlenceli bile olabilir :34:
ya koku kaybı olsaydı mazallah,çok feci...

aaa doğru ya!
mesleğim olmasa ya da memnun olmasam düşünebilirdim en azından işe yarardı :52:
parfümleri de birbirinden rahat ayırt edebiliyorum zaten. ki parfüm marka ve isimlerine de ilgim olduğundan birinin parfümünün hemen şıp diye adını tahmin ediyorum, genelde doğru çıkıyor :52:

bayandı o arkadaşım :40:
tam anlatmamışım haklısın.
O daha önce bi girmiş çıkmış biz konuşurken depoya geçmiş, kimse de görmeyince bana inanmadılar.
ben onun girip çıktığındaki kokusunu almışım yani :61:

Ay adam olsa nolucak takıldığın şeye bak. :9:
Gerçekten ilginç, peki sen normal hayatında da hassas yapıda biri misindir duygusal olarak?

Son düzenleme:
Ay adam olsa nolucak takıldığın şeye bak. :9:
Gerçekten ilginç, peki sen normal hayatında da hassas yapıda biri misindir duygusal olarak?

aşırı duygusal ya da romantik bir kız olduğum söylenilemez açıkcası ama hassaslık konusunda haklı olabilirsin birinin yüzünü düşmüş görürsem hemen acaba ben mi bişey yaptım diye düşünürüm.:50:

kokulara karşı bende çok hassasım.. marketlerin, sokakların, avmleri n kokusu bıle bırbırınden farklıdır.. eve bırısı gelsın kokusu sındı dıye kış bıle olsa açar havalandırırım... ama yemek kokusu benı rahatsız etmez.. parfum kokularına karşı çok hassasım... bazı kokular mıdemı bulandırır. mesala eşimin parfumunu bır gun kardeşim kullanmiş. yanıma gelınce berbat kokmuş sende dedım.. tenıne uymamaiş parfum.. bazen guzel kokmuyor dıye çamaşırları gıymeden yenıden yıkarım.. ama çok fazla yumşatıcı kulllanmam çunku onlarda benı rahatsız edıyor.. elimealdıgım herşeyı koklarım.. hatta bır gun bır yapma çıcegı kokladıgımda satıcı kokuyor mu dıye sormuştu alay edercesıne...

ama rahatsız degilim..

Bu durum bende de var çok zor bir durum.mesela ben de evlerin insanların kokusunu kaydediyorum beynime.her evin kendine has bir kokusu var.ben o yüzden birçok kişinin evinde rahat edemiyorum.hele kişiler de kötü koku varsa beni çok etkiliyor yaklaşamıyorum.parfüm kokusu da beni eski günlere o anda neler yaşadığıma götürüyor.en sinir durum sen bir koku alırsın etrafındakiler bunu alamaz "hani ne kokusu" derler.Allah yardım etsin hepimize.

Sizi çok ciddi rahatsız ediyorsa bi doktora görünebilirsiniz ama bu bir nimet olabilir. Bazı insanlar (örneğin) 1000 renk tonunu ayırdedebiliyor,normal bir insan (yine misalen) 100 ton rengi farkedebilirken.. Ve bunun gerekli olduğu kimi meslek dallarında bu özelliğe sahip kişiler tercih ediliyor.Üstelik sayıları da az :) Siz de koku alma duyunuz konusunda böylesiniz anlaşılan.

Sizi çok ciddi rahatsız ediyorsa bi doktora görünebilirsiniz ama bu bir nimet olabilir. Bazı insanlar (örneğin) 1000 renk tonunu ayırdedebiliyor,normal bir insan (yine misalen) 100 ton rengi farkedebilirken.. Ve bunun gerekli olduğu kimi meslek dallarında bu özelliğe sahip kişiler tercih ediliyor.Üstelik sayıları da az :) Siz de koku alma duyunuz konusunda böylesiniz anlaşılan.

bu renk seçme olayı benım sanat hocamda vardı.. hatta kaza yapan arabaları servıs ten gelınce bır ton koyu olmuş dıyerek yenıden tamponu boyatmaya göndermişti... ama yaptıgı işlerde seçtıgı renkler ve buyuk bır uyumluluk içinde oluyordu... muhteşem eserler çıkarıyordu...

ayrıca bazı evlerın kokusundan bende rahatsız oluyorum.. hatta bazen ev gezmesınden geldıgımde tum kıyafetlerımı makınaya atar hemen yıkarım..

Benimde burnum hassas bulunduğum ortam pis knkuyorsa başım ağrır,parfüm kullanamıyorum miğdem bulanıyor ve başım ağrıyor zaten o koltuk altına sıkılan parfümler göğüs kanserini tetikliyormuş duş jel kullanmam petrolün hammaddesi kanseri tetikliyor yeşil zeytinyağlı sabun doğal kullanıyorum,bence burnunun değerini bil ayrıcalık ve üstün yetenektir kokuya hassas olmakağlı sabun doğal kullanıyorum,bence burnunun değerini bil ayrıcalık ve üstün yetenektir kokuya hassas olmak

Back
X