• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

konuşma gerilemesi

gkulata

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Temmuz 2022
749
1.125
63
oğlum şu an 13 aylık.
ilk bilinçli kelimelerini 8 aylık söylemişti.
8 aylık 4 kelime,
9 aylık 10 kelime,
10 aylık 15 kelime
ve 11 aylıkken 22 kelimesi vardı.

sonra 11 aylıkken birden sustu. bir ay boyunca hiç kelime söylemedi. 12 aylıkken sadece bir iki kez yeni bir kelime söyledi.
şu an 13 aylık ve sadece baba-aydede kelimeleri kaldı.

bu iki aylık süreçte ne oldu da oğlum sustu hiç konuşmadı anlamıyorum. kelime söyletmeye çalışınca utanıyor gibi yapıyor gülüyor. anlamıyoruz. doktora da sorduk, 13 aylık iki kelime normal dedi geçti. ama 11 aylıkken 22 kelimesi vardı şimdi neden söylemiyor onları neden unuttu? bu çocuk zürafa, oje, aslan, ördek, günaydın anneanne vs her şey söylerdi. hani otizmde vs böyle şeyler oluyormuş ama otizm belirtisi herhangi başka bir bulgu yok.
aslında eskiden söylediği kelimeleri biliyor mesela bu ne? diye aslan gösteriyorum utanır gibi yapıyor ama zebraya bu ne? diyorum o gülmeyi yapmıyor çünkü zebra hiç söylemedi zaten. yani eskiden söylediği kelimeleri unutmamış sadece söylemek istemiyor veya konuşamıyor söyleyemiyor??

başına gelen var mı hiç? neden sustu bu çocuk ve nasıl tekrar hatırlatabiliriz?

oğlum şu an 13 aylık.
8 aylık 4 kelime,
9 aylık 10 kelime,
10 aylık 15 kelime

sonra 11 aylıkken birden sustu. bir ay boyunca hiç kelime söylemedi. 12 aylıkken sadece bir iki kez yeni bir kelime söyledi.

bu iki aylık süreçte ne oldu da oğlum sustu hiç konuşmadı anlamıyorum. kelime söyletmeye çalışınca utanıyor gibi yapıyor gülüyor. anlamıyoruz. doktora da sorduk, 13 aylık iki kelime normal dedi geçti. ama 11 aylıkken 22 kelimesi vardı şimdi neden söylemiyor onları neden unuttu? bu çocuk zürafa, oje, aslan, ördek, günaydın anneanne vs her şey söylerdi. hani otizmde vs böyle şeyler oluyormuş ama otizm belirtisi herhangi başka bir bulgu yok.
aslında eskiden söylediği kelimeleri biliyor mesela bu ne? diye aslan gösteriyorum utanır gibi yapıyor ama zebraya bu ne? diyorum o gülmeyi yapmıyor çünkü zebra hiç söylemedi zaten. yani eskiden söylediği kelimeleri unutmamış sadece söylemek istemiyor veya konuşamıyor söyleyemiyor??

Benim takip ettiğim bir doktora sorulmuştu böyle bir soru o da şey demişti gelişimin parçası olarak olabilir böyle şeyler bebekler yeni şeyler öğrendikçe eskileri söylemek istemez bazen demişti. Bide şey ekran bakma durumu falan varsa o da geriletmiş olabilir onun harici normaldir yani. Doktorumuz hep şey der çocuğun her hareketinden anlam çıkarmaya çalışmayın adı üstünde dünyayı yeni öğrenen bi çocuk 🫢

Yürümeye başladı mı? Yürüme ve konusma beyinde birarada olmayan bölgeler, biri aktifken diğeri duruyor benim bildiğim kadarıyla

Onceki kelimelerin bilincli olduguna emin misiniz?
evet eminim :( mesela kitaptan zürafa gösteriyorduk züdada diyordu. veya teyzesi gelince teyze diye bağırıyordu, sabah uyanınca günaydın diyordu. şimdi hiç biri yok.
Benim takip ettiğim bir doktora sorulmuştu böyle bir soru o da şey demişti gelişimin parçası olarak olabilir böyle şeyler bebekler yeni şeyler öğrendikçe eskileri söylemek istemez bazen demişti. Bide şey ekran bakma durumu falan varsa o da geriletmiş olabilir onun harici normaldir yani. Doktorumuz hep şey der çocuğun her hareketinden anlam çıkarmaya çalışmayın adı üstünde dünyayı yeni öğrenen bi çocuk 🫢
ekran da hiç olmadı aslında ama anlamadık. evet fazla irdeliyoruz belki de. sürekli çocuğun gelimişine bakıp duruyoruz.
Yürümeye başladı mı? Yürüme ve konusma beyinde birarada olmayan bölgeler, biri aktifken diğeri duruyor benim bildiğim kadarıyla
aslında tam olarak yürümeye başladığında durdu dil gelişimi. 11 aylık tam olarak yürümeye başlamıştı ve o günden beri kelime de yok konuşma da yok.

Bebekler bir dönem öğrendikleri seyleri söylemeyi bırakabilir ama o söylemedikleri dönemde de yeni kelimeler öğreniyor bir süre sonra hepsini birlikte söylemeye tekrar başlayabiliyorlar demişti doktor.
Hemen otizm olarak düşünmeyin zaten bu süreç gelişimin bir parçası olarak degerlendiriliyor. Doktorunuz da zaten gerekli bilgilendirmeyi yapmıştır endişenizden bahsedince

oğlum şu an 13 aylık.
8 aylık 4 kelime,
9 aylık 10 kelime,
10 aylık 15 kelime

Bizim de sizin kadar olmasa da yaşına göre kelime sayısı iyiydi. Şu an bana da bi azaldı gibi geliyor. İkiye de düşmedi tabi de. Tam 1 yaşında şu an. 11 aylıkken adımlamaya başladı. Hala daha seri yürümeye geçmedi ama bi azaldı sanki kelimeler. Ben de öyle biliyorum. Başka bi beceri gelişince diğeri bi süre duraklarmış.

Back
X