Yöresel Tarif Konya Mutfağı

Yöresel Yemekler
Merhaba,
Bir Konyalı olarak sorunuzu yanıtlamak istedim.
Etliekmek açık olur. Pide ise genelde ya yarı açık ya da kapalı olur. Kenar kavramı pidedeki gibi değildir. Yani öyle kocaman kenarları olmaz etliekmeğin.

Etliekmek pişerken altına undan hariç kepek de serilir.

Etliekmeğin içine kesinlikle maydonoz konmaz. Çünkü pişerken konması etliekmeği kurutur. Pişip çıkınca üstüne atılır maydonoz.

Etliekmek pişerken içine acı pul biber konmaz. yerken üstüne serpilir.

Etliekmeğin eni geniş, boyu daha kısa olur. Normal etliekmeğin eni 15-16 cm'den küçük olmaz. Şimdilerde pek çok yerde etliekmek diye satılan şey taklidi birer yemektir; kanmayınız. Pidenin eni en fazla 8-9 cm olur.

İlk aklıma gelen farklar bu arkadaşım. Bu önemli bir soru. Bir Konyalı olarak bu soruyu sorup da bizlere anlatma fırsatı doğurduğunuz için çok teşekkür ederim. Yöresel yemekler bizim kültürel birer birikimimizdir. Ne yazık ki şimdilerde ticaret uğruna yozlaştırılıyorlar. Etliekmek yaptığını söyleyen bir çok yer var, ama hakiki etliekmeği bulup yemek zor. Adana kebap yapıyorum diyorlar, ama Adana'dan başka her şeye benzer. çikifteci diye dükkan açıyorlar, ama içinden ketçap bile çıkıyor (ki antiparantez belirteyim, çikiftenin dükkanı olmaz. Çünkü yoğuranın eli kurumadan yenmesi gereken bir lezzettir). Hasıl-ı kelâm, kültürümüze sahip çıkmalıyız. Sevgilerimle.

Çokkk doğru cok güzel anlatmışsınız...

etli ekmek ile normal pide arasında ki farklar neler?

etliekmek incecik olur,o kadar ince pide olmaz.Pide gibi kenarları olmaz.Bi de uzun olur.ben de konyalıyım İstanbul'da etliekmek yemek için gittiğim pek çok yerde karşıma pide gibi bişiler çıkıyor.Bi de sanki Konya fırın kebabı es geçilmiş burda.Fırın kebabı diye burda yani İstanbul'da bişey yedim fırın kebabından başka herşeye benziyodu.
Konyaya gidecekler için tavsiyem fırın kebabı Hacı Şükrü de yenir,etliekmek hemen hemen her etliekmekçide yenilebilir.Ama onun için de havzan etliekmekçisini öneririm.Bir de Konya'dayken etliekmeğin içini hazırlayıp fırına gönderirdik.Etliekmekler yaptırılıp gelinirdi evde yerdik.Bir de aynı şekilde peynirli börek yaptırırdık.Çarşı böreği deniliyodu galiba ona da.
Offfffffff ,Canım çekti yaaaa,Konyaya da ancak yazın falan giderim.:14:

benimde eşim konyalı ve etli ekmek kadar güzel bir pide hiç bir yerde yiyemezsiniz ben en çokta mevlanasını severim inanın vazgeçemeyeceğiniz bir tat konyaya giderseniz mutlaka havzana gidin tandır kebabından bahsetmiyorum bile anlatılmaz yaşanır ev yemeklerindende topalak tek geçerim ben konyayı çok seviyorum konyalı olmama rağmen sorana konyalıyım diyorum bütün konyalılara sevgiler:)))

çok teşekkür ederim bir konyalı olarak geçen hafta sonu ablam geldi konyadan küflü peynir getirmiş sanırım sadece konyalılar bilir bizim kışın vageçilmezimiz birde demirel gevrek fırının konya gevregi var ikisi beraber harika oluyor benzeri bimde var ama aynısı degil

çok teşekkür ederim bir konyalı olarak geçen hafta sonu ablam geldi konyadan küflü peynir getirmiş sanırım sadece konyalılar bilir bizim kışın vageçilmezimiz birde demirel gevrek fırının konya gevregi var ikisi beraber harika oluyor benzeri bimde var ama aynısı degil

Ben normalde küflü peyniri çok yemem ama küflü peynirli iç hazırlanıp fırında börek yaptırılırdı ya.Süpper tadı olurdu.

etliekmek incecik olur,o kadar ince pide olmaz.Pide gibi kenarları olmaz.Bi de uzun olur.ben de konyalıyım İstanbul'da etliekmek yemek için gittiğim pek çok yerde karşıma pide gibi bişiler çıkıyor.Bi de sanki Konya fırın kebabı es geçilmiş burda.Fırın kebabı diye burda yani İstanbul'da bişey yedim fırın kebabından başka herşeye benziyodu.
Konyaya gidecekler için tavsiyem fırın kebabı Hacı Şükrü de yenir,etliekmek hemen hemen her etliekmekçide yenilebilir.Ama onun için de havzan etliekmekçisini öneririm.Bir de Konya'dayken etliekmeğin içini hazırlayıp fırına gönderirdik.Etliekmekler yaptırılıp gelinirdi evde yerdik.Bir de aynı şekilde peynirli börek yaptırırdık.Çarşı böreği deniliyodu galiba ona da.
Offfffffff ,Canım çekti yaaaa,Konyaya da ancak yazın falan giderim.:14:

az yemedim yaaaa...tam da geçn yıl bu zamanlar konya ya gitmek için gün sayıyordum..:31:

etli ekmek neki derler bilmeyenler...gerçekten süperdir..:56:

henüz gitmedim ama kartal e-5 te bir yer var çok övüyorlar..
ben akşamları rast geliyorum ama iğne atsan yere düşmez gibisinden..:34:

gidersen selam sölee benden de:16:

Back
X