Köpeğinizin Stresli Olduğunu Gösteren İşaretler

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.783
118.864
stresli-kopek_orig.jpg

Köpekler de, tıpkı bizler gibi, stres yaşayabilirler. Daha utangaç olan köpek ırkları streslerini içlerine atarlar ve bu nedenle kendinlerini fiziksel olarak hasta bile edebilirler. Peki siz, tüylü dostunuzun stresli olduğunu nasıl anlayacak ve onu bu durumdan nasıl kurtaracaksınız? İşte köpeklerde stres belirtileri:

Fazla tüy dökmek
Her köpek tüy döker ama strese bağlı tüy dökmek, normalden çok daha fazla tüy dökülmesi anlamına gelir. Mesela, köpeğinizin veterinerdeyken ne kadar çok tüy döktüğünü daha önce fark ettiniz mi?

Geriye yatmış kulaklar
Her köpek ırkının kulak şekli farklıdır ama pek çok köpeğin kulakları, stresliyken, tamamen geriye yatar. Bu, bir şeylerin yolunda gitmediğini farketmenin en kolay yoludur.

Dudak ve burnu yalamak
Köpekler sık sık bir şeyleri yalarlar. Ama çok tekrarlı burun ya da ağız yalaması stresi gösterir.

Esnemek
Strese bağlı esneme, genellikle, geriye yatmış kulaklarla birlikte görünen bir durumdur.

Dilin dışarı sarkması ve nefes nefese olmak
Köpekler genellikle terlediklerinde nefes nefese solurlar. Eğer köpeğiniz ortada bir durum olmadığı halde nefes nefeseyse bu, stresli olduğunun göstergesidir.

Yıkıcı davranışlar
Özellikle daha agresif ırklarda görülen bu davranış, bir şeyleri ya da mobilyaları çiğnemek, parçalamak hatta zaman zaman kendi vücutlarını kemirmek, yalamak olarak görülür. Bu davranışları ortaya çıkaran durumları gözleyin.

Sakınmak
İnsanlardan, diğer köpeklerden uzak durmak, kendini sakınmak köpeklerde görülen bir davranıştır. Göz teması kurmamak, arkayı dönmek, kuyruğu bacakların arasına sıkıştırmak sakınma davranışlarına örnek olabilirler. Bunların hepsi, köpeğinizin durumdan rahatsız olduğunu gösteren hareketlerdir.

Kazalar
Stresli bir köpek, ev içinde istemeden bir şeyleri devirebilir, kazalar yaşayabilir.

Aşırı koklamak
Bir şeyleri aşırı koklamak, stres göstergesidir.

Hastalık
Köpeğinizin stresi fiziksel semptomlar halinde mi ortaya çıkıyor? İştah kaybı, kusmak, ishal, deri problemleri ya da alerjiler stresin işaretleri olabilirler. Bu semptomlardan birini köpeğinizde yaşıyorsanız stres ilk göz önünde bulundurmanız gereken neden olacaktır.

Havlamak
Köpeğiniz çok fazla mı havlıyor? Aşırı havlamak, ev içinde ya da dışında, gerginliğin belirtisidir. Buna neden olan stresi bulmaya çalışın. Bu durum, siz evden gidince mi, kapıya yabancılar gelince mi yaşanıyor?

Silkelenmek (yıkandıktan sonra yaptığı gibi)
Bu, genellikle birkaç köpek bir arada, bir şeyler paylaştığında yapılan bir harekettir.

Köpeğinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Köpeğinizin stres sorunu olduğunu anlamak, ona yardım etmenin ilk adımıdır. İşte size stressiz bir hayat için öneriler;

Rutininizi mümkün olduğunca bozmayın
Rutin sahibi olmak köpekler için önemlidir. Rutine bağlı kalan köpeklerde daha az stres görülür. Uyuma,beslenme, gezme saatlerinizin aynı kaldığından emin olun.

Stresli durumlardan kaçının
Köpeğinizin hangi durumlarda stres yaşadığını bilmek ve bu durumlardan kaçınmak ona yardımcı olacaktır.

Sık sık egzersiz yapın
Egzersiz yapmak, köpeğinizin stresini alacaktır. Üstelik eğlenmesine ve rahatlamasına yardım etmeniz onu mutlu edecektir.

Onunla daha çok vakit geçirin
Köpeğinizle mümkün olduğunca çok vakit geçirin. Sizin yanınızda olmak hem onun hem sizin ruhunuza iyi gelecektir.

Kurallar
Köpekler onlardan ne beklendiğini bilirlerse daha az stres yaşarlar. Evinizde kurallarınız olsun ve bu kurallar konusunda katı olun. Fakat kurallara uymadığı zamanlarda sert tepkiler vermeyin. Köpeğinizin tek istediğinin sizi mutlu etmek olduğunu unutmayın.

Köpeğinize belli kurallar koyar, onunla vakit geçirir ve rutininizi değiştirmeden uygularsanız köpeğiniz de daha mutlu ve stressiz olacaktır.






İstanbella'dan alıntı..
 
Kizimin sinirleri alinmis gibii hic sinirliyken gormedimm onuu : )) anca biri bana mahsus saldiriyo gibi yaptiginda hemen ustume cikip karsi tarafa havliyor saldircak gibi canimmmm kizimmm
 
X