SİZİN KÖPEĞİNİZ NASIL?
Bir dakikanızı ayırıp düşünmek, onu ailenizle uyumlu bir hale getirmek için nasıl bir eğitim programı çizmeniz gerektiğini görmenize yrdımcı olur. Köepeğinizin eğlenceli şeylere nasıl tepkiler verdiğini, oyuncaklarla ya da oyunlarla motive olup olmadığını bilmeniz, uygulaması daha kolay olan bir program hazırlamanızı sağlar.
KÖPEĞİNİZİ NE KADAR İYİ TANIYORSUNUZ?
Eğitim çalışmalarınızı küçük adımlara bölmek, köpeğinizi neyin motive edeceğini ortaya çıkarmak ve nerede dikkatinin dağıldığını bilmek, eğitime nereden başlayacağınızı planlamak açısından önemlidir. Aşağıda eğitim programınıza başlamadan önce kendinize sorabileceğiniz bazı sorular sıralanmıştır.
- Köpeğiniz enerjik mi ağırkanlı mı? Forlatılan her şeyi deli gibi koşup getiren bir köpek mi yoksa yatağına yığılıp kalan bir patates çuvalı mı?
-Aslında ona yaptırmak istediğiniz ama nasıl yaptırabileceğinizi bilmediğiniz bir şeyi kendiliğinden yapabilir mi?
-Dikkatini odaklama süreci kısa mı uzun mu? Bir olayın ortasında aniden meydana çıkan dikkat dağıtıcı şeylere tepkisi nasıl?
-Yapmayı en çok sevdiği hareket ya da favori oyuncağı ne?
-Çok kolay pes ediyor mu yoksa başladığı şeyi bitirene dek sabır gösterebiliyor mu?
Köpeğinizin kişiliğini anlamak ve stilini bilmek eğlenceli ve başarılı bir eğitim için gereklidir..
ENERJİ SEVİYESİ
HAREKETLİLİK
Çok hareketli köpekler, doğal olarak hızla dönme, sıçrama, havlama ve pençe atma hareketlerini sıklıkla yaptıklarından karekterlerine uygun olarak hareketli oyunları severler. Köpeğiniz bu kadar enerji doluysa bu avantaj değerlendirilerek onlara uygun hareketli beceriler öğretmelisiniz
Hareketli bir köpeği fazla uzun çalışmalarla bunaltmadan çalıştırırsanız öğrettiğiniz becerileri çok sevecektir.
DAHA AZ AKTİF
Düşük enerjili köpeklerin, ne yapmalarını istediğinizi anlayarak harekete geçmelerini sağlamak daha zor olabilir. Bu tür köpekler düşünür statüsüne alınabilir; onlar sizin tüm bunlarla nereye varmak istediğinizi anlamak isterler. Köpeğiniz bu karakterdeyse acele etmeyin. Çalışmalarınızı kısa tutun,çünkü hayvan kolaylıkla sıkılarak,bu ardı ardına yinelenen denemeleri yapmaktan nefret edebilir. Ama ödül olarak çok sevdiği yiyecekleri sunarak onları neşelendirebilir ve iyi bir ders yapabilirsiniz.
Orta enerjili köpekler, daha az tepkisel olduklarından sizin hata yapmanıza daha çok izin verdikleri için , birlikte çalışmanın en kolay olduğu türdür.
Denemeleri tekrar tekrar yapmaya aldırmazlar, bir hata yaptığınızda ya da öğretmeye çalıştığınızı iyi planlamadığınızda sabırlı davranırlar. Orta enerjili köpeklerin tüm eğlence ve enerjileri içlerinde saklıdır; gerektiğinde bir roket patlaması gibi bunu ortaya çıkarabilirler, ama genellikle siz ne yapmayı istiyorsanız uyum içinde olurlar.