hayır "bakamadıkları için" uyutulan hayvan yok, sanırım eksik bir bilgi var o kısımda.. En azından ben hiç duymadım, barınaklara gitmedim ama giden arkadaşlarımdan biliyorum.. ancak çok hasta olanların uyutulduklarını duymuştum..
Hayvan sahipleri sadece kötü davrandıkları için değil, başıboş bırakıldıkları için bile kaybediyorlar hayvanlarını.. yani buradaki gibi "ipini bırakayım da gör bak neler oluyor" tarzı bir davranış sergileyemiyorlar, şaka bile olsa.. benim bahçeme giren kedisi için çırpınan bir komşum vardı, şikayet edeceğim diye aklı gitmişti kadının.. sonradan benim bir kedi aşığı olduğumu öğrenince çok rahatladı.. çünkü orada başıboş hayvan bırakamazsınız..
son cümlenize ise can-ı gönülden katılıyorum.. diyecek birşey yok..
yaşlandıkları için yuva bulamaz, denilen hayvanlar da uyutuluyor; diye çok duydum.
avrupa'da bununla ilgili hayvanseverlerin eylemleri de oluyormuş. master, doktora yapmak için giden arkadaşlarımdan duymuştum, yanlış bilgi verdiklerini sanmıyorum pek. dediğiniz gibi, hayvanlar hakkında çok güzel uygulamaları da var, onları da duydum.
keşke bizde de hayvanını sokağa terk edenlere ceza verilse...
ayrıca bu forumda bir konu açılmıştı. pitbulların uyutulmasını videoya çekmişler. oradaki hayvanların hiçbiri zorla zaptedilen, uyuşturulup uyutulan hayvanlar değildi. hayvanları güzel güzel uyutma yerine götürüp, okşaya okşaya iğneyle uyutuyorlardı. yani o hayvanlar saldırgan olsa, bu şekilde uyutulmazdı. beden dillerinde de agresif olduklarını gösteren hiçbir durum yoktu. rehabilite edilen/edilebilecek hayvanları boşu boşuna uyuttular bana göre.
yine dediğim tv programında(amerika' da geçiyordu sanırım), yaşlı olduğu için sahiplendirilmeyecek diye uyutuluyordu. çok ağır hastalık durumunda, iyileştirme umudu yoksa, veya çok vahşi bir şekilde yetiştirilip hiçbir şekilde rehabilite edilemeyen hayvanların uyutulması bir derece hafifletici olsa bile, o programda da gereksiz uyutulan hayvanlara çok şahit olmuştum...
son cümlemi, hayvanları bir heves alıp, hayvanın ihtiyacına yönelik şartlar sağlamadan beslemeye çalışanlar, şiddet gösteren, aç bırakan, ya da evde olmuyor deyip sokağa terk edenler için daha çok söyledim. evdeki köpeğe iyi şartlar sağlayıp sokaktakilere pislik muamelesi yapanlar da üstüne alınabilir. yükünü taşımak için kullandığı eşeği iyi beslemeyen, taşıyabileceğinden fazla yük yükleyen de... bu benim görüşüm tabii...
ülkemizdeki barınaklarda maalesef şartlar çok çok kötü. bir kısmını yakından gördüm,bir kısmını da netten araştırdım. yani hayvanlara iyilik mi yapılıyor, kötülük mü; görünce karar vermeniz doğru olur. istisna barınaklar da var, bu da barınağa ayrılan bütçe, bağışlar ve yöneticilerin bilinçli ve dürüst olmasıyla orantılı olarak değişiyor.
köpekle başkalarını tehdit etmeyi doğru bulmuyorum tabii. gençliğimde, köpeğiyle beni korkutmaya çalışan(eskiden korktuğum için uzaktan geçerdim, tasmasını çözerler gülerlerdi), kişilik sorunu olduğunu düşündüğüm gençler de oluyordu. bunların hayvanseverliği ile benim hayvanseverliğimi kesinlikle bir tutmuyorum.
hayvanlar hakkında, hayvanseverlerin düşünceleri hakkında
zerre kadar bilgisi olmayan, sırf konuşmak/yazmak için yapılan yorumlara hem burada, hem de reel hayatta çok denk geldim. sadece önyargılarla değil, araştırmalar ile destekleseler hak veririm belki ama, bu şekildeki yorumlar sadece sinir bozuyor. onu da kişilere bağlıyorum artık. önyargıları parçalamak zor. bilmeden konuşmak kolay oluyor.
hayvanlardan korkmak belki kişinin elinde değil, korkan birini görsem, sokaktaki hayvanın önüne geçerim rahat geçsinler diye, ama bu tahammülsüzlüğü, onların yaşamına değer vermeme düşüncesini anlayamıyorum.
%99 u müslüman olduğu iddia edilen bir ülkede, bu derece keyfi uygulamalar gerçekten de çok can sıkıcı.
bazı konularda yurt dışındaki ülkelerde görülen acımasız, vahşi uygulamaların bizde olmaması nispeten iyi.