Ocak sonundan beri vakalarin gorundugu ve sureci cok dogru yoneten(2 ayda yalnizca 1000 vaka, yarisi yurtdisindaki vatandaslarini ulkeye geri cagirdiklari icin onlar karantinadayken cikanlar), bu sebeple Dunya Saglik Orgutunden defalarca ovgu almis bir ulkede yasiyorum. Burada bize yalnizca 1 kere 4 adet maske dagitildi, hasta olunca takarsiniz diye o da. Onun disinda ayni sekilde hasta degilseniz maske takmayin diyorlar. Eldiven hic konusulmadi bile, eldiven takan kimseyi de gormedim. Acikcasi bu forumda okudum eldivenle alisverise gidildigini vs. Ama bunlar haric devlet cok ciddi onlemler aldi. Ve o onlemlere uymayan herkese cok ciddi yaptirimlar yapti. Mesela yurtdisindan gelen ya da pozitif bir hasta ile kontak kurmus herkese 14 gun ev karantinasi var ve telefonunun GPSi takip ediliyor, gunde 2 kez de araniyor. Buna uymayan yabanci calisanlarin istisnasiz hepsinin calisma vizesi iptal edildi, vatandaslarin ise pasaportu iptal edildi. Sokakta 1m kuralina uymayan herkese 10.000$ ceza veya 6 ay hapis cezasi, ya da ikisi birden veriliyor. Ayrica devlet cok ciddi bir butce ayirdi vatandaslarina, ozellikle su an kendi isini yapan ve 4 kisilik ailesi olan kisiler ortalama 5000-6000$ lik yardim alacak devletten eylule kadar. Aile kuculdukce yardimlar daha az tabii ama gelir durumuna gore az cok demeden herkese yardim ediliyor. Biz gunde 2 defa ates olcup isverenimize bildiriyoruz ki en ufak bir degisiklikte mudahale edilebilsin. Ek olarak telefona bir aplikasyon indirdik ve bluetooth alanimizda olan kisilerden pozitif cikan varsa biz tanimasak bile hemen bize haber geliyor onlem almamiz icin. Boylece ne sokaga cikma yasagi geldi, ne okullar tatil edildi salginin kontrol edilebilmesi icin. O yuzden bireysel cabadan daha onemli olan seyler var malesef, bizzat yasayip goruyorum.
Bu arada sirke antibakteriyel ve antifungaldir. Virusler uzerinde bir etkisi yoktur. Virusler dis yapisinin bozulmasi gereken canlilar, o yuzden deterjanla muamele edilmeleri gerekiyor.