• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Koruyucu Aile Olmak İsteyenlere Rehber

40oldum

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
31 Ağustos 2025
17
15
3
40
Kızlar 6 aylık "Koruyucu Aile" sürecinde yaşadığım deneyimlerimi paylaşacağım. Başvurmak isteyenler için çok detaylı bilgi kaynağı yok ve bildiklerimi aktaracağım.

Kimler nasıl başvurabilir? Süreç nasıl ilerler ve ne kadar sürer? İstenen şartlar? Eşleşme?
Ben süreci tamamladım ve dosyam kurulda. Tamamladığım süreçleri ileteceğim. Yeni üye oldum detayları yazıyor olacağım, sorularınız olursa yanıtlarım.

Bu başlığa gelen iyi yüreklere ve cesur kızlara selamlar 😍

Ben ileride koruyucu aile olmayı çok istiyorum. Benim merak ettiğim konu şu eğer başka çocuğunuz varsa ikisinin de yaşları kaç? Birde aralarında sorun oldu mu? İlerisi için istiyorum ama şimdiden merak ediyorum 🌸

Kızlar 6 aylık "Koruyucu Aile" sürecinde yaşadığım deneyimlerimi paylaşacağım. Başvurmak isteyenler için çok detaylı bilgi kaynağı yok ve bildiklerimi aktaracağım.

Kimler nasıl başvurabilir? Süreç nasıl ilerler ve ne kadar sürer? İstenen şartlar? Eşleşme?
Ben süreci tamamladım ve dosyam kurulda. Tamamladığım süreçleri ileteceğim. Yeni üye oldum detayları yazıyor olacağım, sorularınız olursa yanıtlarım.

Bu başlığa gelen iyi yüreklere ve cesur kızlara selamlar 😍
Biyolojik aile ile görüşme sıklığı ne oluyor ve her izin verilen dönemde görmeye geliyorlar mı?
Çocuk yaşı itibariyle küçük olursa 2/3 yaş vs o anda kim olarak tanıtılması öneriliyor ?
Buluşma içerisinde aile ile mı kalıyor o sürede yoksa siz de yanında kalıyor musunuz?

Ben ileride koruyucu aile olmayı çok istiyorum. Benim merak ettiğim konu şu eğer başka çocuğunuz varsa ikisinin de yaşları kaç? Birde aralarında sorun oldu mu? İlerisi için istiyorum ama şimdiden merak ediyorum 🌸
Ben size tüm başvuru ve hazırlık sürecini anlatayım. Diğer kızlar da belki bu bilgilerden istifade eder. 5 yıllık evliyim, Ben 40, eşim 60 yaşında. Önce EVLAT EDİNME başvurusu yapmak istedik. Fakat evlat edinmede ebeveyn adaylarının yaş ortalaması alınıyor ve evlat edinilecek yavrunun yaşı ona göre belirleniyor. Bizim yaş ortalamamız nedeniyle malesef 11 yaş ve üzeri uygun bulundu. Biz daha küçük bir yavruya yuva olmak istiyorduk ve bu sebeple süreci durdurmak zorunda kaldık henüz daha başvuru aşamasında. Uzmanlar KORUYUCU AİLE başvurusu yapmamızı önerdi. Orada yaş kriteri farklı işliyor dendi. Biz de birkaç gün düşündükten sonra başvurmaya karar vererek kuruma gittik.

Başvuru online olarak da yapılabiliyormuş fakat İstanbul Bahçelievler'de bulunan birimi telefonla arayarak da randevu alabilirsiniz. Biz evlat edinme biriminden yönlendirildiğimiz için direkt o görüşmeye geçtik.
Sürecin başından sonuna kadar aynı uzmanla görüşme yapılmakta. Görüşmelere çift olarak gitmeniz gerekmekte. İlk görüşme ön bilgi alışverişiyle geçiyor. İkinci görüşme evrak teslim görüşmesi. Her görüşme arasında 3 hafta olması gerektiği söylendi ve görüşmeleri uzman o şekilde planladı bizim için.
İstenen evraklar internette liste halinde mevcut. Çoğu kolay temin edilebilir şeyler, tek yorucu olan hastane raporları. Bulaşıcı hastalık, psikolojik sağlık ve akciğer sağlığınızla ilgili rapor sunmanız isteniyor. Bu raporları her devlet hastanesi vermiyor. Biz iki ayrı hastaneye gittik (randevu almak da zor biliyorsunuz) Seyrantepe Araştırma Hastanesi ve Beykoz Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binası. Psikolog tarafından verilen raporu almak için 550 soruluk teste girmeniz gerekiyor eşinizle ayrı ayrı :) Ama amaç kutsal olunca çekilen çilenin de derdi olmuyor... Evrak listesini zaten uzman size verecek. Uzun uzun yazmayayım. Evraklar arasına ayrı ayrı birer de niyet mektubu koymanız gerekli. Hem sizi hem geçmişinizi hem de kararınızı etkileyen faktörleri öğrenebilmeleri için bir araç olabilir bunun amacı.
Her görüşmede biraz daha ilerliyorsunuz. Ama süreç hiç bitmeyecek gibi de geliyor bir yandan. Toplam 5 yüz yüze görüşme gerçekleştirdik biz. Başvuru, evrak teslimi, görüşme, ev ziyareti, son görüşme şeklinde. Ev ziyareti dışındakilerin tamamı kurumda yapıldı. Ev ziyaretinde öyle önceden hazırlanmış çocuk odası falan beklenmiyor. Öncelikle verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu sonra da evin bir bebek yada çocuk için uygun olup olmadığını inceliyor uzman. Önem verdikleri şey daha çok güvenlikmiş. Zaten çok kısa kaldı, 15 dakikada bitiverdi.
5. ve son görüşmeden sonra dosyanız evraklarınız yada kararlılığınızda bi eksiklik yoksa, tercihleriniz belliyse size artık dosyanızın kapatılacağı ve 1 ay içinde yapılacak kurul toplantısında kurula sunacağı söyleniyor. Kurul çeşitli uzmanlardan oluşuyor ve ailenizin hangi çocukla hangi çocuğun da sizin ailenizle uyumlanacağına karar veriyor. Bu kriterler şunlar olabilir: Çocuğun yaşı (Çift olarak sizin tercihiniz dışında sizin yaşınız ve dinamizminiz ile hayat akışınızın hangi yaş grubuna uygun olduğuna bakılıyor.) Uygun bulunacak yaşla eşleşmeniz gerçekleşiyor. (Biz ilk etapta 3-4 yaş bir kız çocuğu için başvurmuştuk fakat çeşitli nedenlerle son görüşmeye geldiğimizde bu çerçeveye bayağı esnettik. Nedenini yazacağım)
Şuan kurulu bekliyoruz. Bu ay sonunda kurulun toplanacağı ve bize uygun yaş grubunun bildirileceği iletildi. Ardından artık eşleşme beklenevek. Yani telefon bekleyeceğiz. Telefonda bize şu yaş şu cinsiyet şöyle bir dosyası olan yavrumuz var görüşmek ister misiniz? diye sorulacak. Eğer evet diyorsak gidip tüm dosyasıyla ilgili bilgi alacağız. Görme kararı bize bırakılacak. Görmek istiyorsak bir kısa süre içinde görmemiz için görüşme ayarlanacak. (3 yaş altı bebeklerde çok kısa sürede ailenin bakım ve gözetimine verilirken 3 yaş üstü için brkaç ön görüşme, belki dışarıda görüşme de ayarlanıyormuş.) Uzman bize 3 ayrı dosya için görüşme hakkınız olabilir ama sürekli o olmaz başka görüşme istiyoruz diyemez aileler şeklinde ön bilgi verdi. Sonra öğrendim ve hissetmeye başladım ki zaten görünce insan dönüp gidemez gibi... Öyle değil mi?
Şimdi basit kriterleri ileteyim.
Bekar olabilirsiniz. Yalnız yaşıyor olabilirsiniz. Varlıklı biri olmayabilirsiniz. Başka çocuğunuz olabilir veya olmayabilir. Yaşınız 40 altı yada 40 üstü olabilir. Bunların hiç biri engel değil. Amaç bir yavruya yuva olmak, onun kendini inşa edebilmesi için uzanan el olmak...
Koruyucu aile süreci sonsuza kadar aynı şekilde devam etmiyor. Bakım veren olarak 1 yıl dolduğunda evlat edinme başvurusu yapabiliyorsunuz. Eğer böyle bir süreç istiyorsanız tabi. Fakat burada biyolojijk ailenin onay vermesi yada 1 yıldır hiç bir şekilde iletişim kurmamış olması gerekiyor. Evlat edinme başvurus da kurum aracılığıyla ve mahkeme yoluyla gerçekleşiyor.
Ben henüz başvuruyu tamamladım. Kuruldan heyecanla haber bekliyorum. Ortalama 4 ay sürdü bu aşamaya gelebilmemiz. Şimdilik benden bu kadar.
Bu süreci paylaştığım güzel kalpler siz de yazarsanız güzellikleri çoğaltırız.
Sevgiyle...

Biyolojik aile ile görüşme sıklığı ne oluyor ve her izin verilen dönemde görmeye geliyorlar mı?
Çocuk yaşı itibariyle küçük olursa 2/3 yaş vs o anda kim olarak tanıtılması öneriliyor ?
Buluşma içerisinde aile ile mı kalıyor o sürede yoksa siz de yanında kalıyor musunuz?
Ayda 1 biyolojik ailenin görme izni var. Fakat aylık düzenli görüşme nadir ailelerde gerçekleşiyormuş. Görüşmeler kurumda oluyormuş. Tanıtılması konusu psikolog konusu henüz o aşamaya gelmediğim için yönlendirme yapmasam daha iyi.
Biz başvuruda ya ailesine geri verilirse endişesi taşıyorduk, o örnekler çok az da olsa var, fakat istatistik aldık %2 dendi. Yani koruyucu aile olduğunuz yavrunun biyolojik ailesine geri verilmesi bu kadar düşük bir ihtimalmiş...

Bizim çocuğumuz yok. İlk evladımız olacak inşallah :) Fakat ben bu süreçte çok araştırma yaptım ve birden çok uzman görüşü aldım. Deneyimleri de dinledim, izledim. Biyolojik çocukların kabullenmesi çok daha kolay oluyormuş. Doğru şekilde anlatılıp sürece doğru şekilde dahil edilmeler önemli elbette.

Ayda 1 biyolojik ailenin görme izni var. Fakat aylık düzenli görüşme nadir ailelerde gerçekleşiyormuş. Görüşmeler kurumda oluyormuş. Tanıtılması konusu psikolog konusu henüz o aşamaya gelmediğim için yönlendirme yapmasam daha iyi.
Biz başvuruda ya ailesine geri verilirse endişesi taşıyorduk, o örnekler çok az da olsa var, fakat istatistik aldık %2 dendi. Yani koruyucu aile olduğunuz yavrunun biyolojik ailesine geri verilmesi bu kadar düşük bir ihtimalmiş...
Yanıtlarınız için canı gönülden teşekkür ederim.🙏
Umarim süreciniz kolaylıkla tamamlanır ve musmutlu olursunuz yavrunuzla. İlk görüşme anınızı buraya yazarsanız bizlere biraz cesaret ve umut bırakmış olursunuz güzel haberlerinizi bekliyoruz .🌿

"Sonra öğrendim ve hissetmeye başladım ki zaten görünce insan dönüp gidemez gibi... Öyle değil mi?" Şu hissiniz öyle tanıdık geldi ki 🫠 emin olun, vakti geldiğinde görmeden de hissedip isteyeceksiniz. Son görüşmemizde uzmanımız 8 aylık bir bebek olduğunu söyledi. Adını sordum Funda dedi, o andan sonra uzun süre o odadaki hiç bir konuşmayı duymadım, uzman başka bebeklerden bahsediyor eşim sorular soruyor ama benim tüm algılarım kapanmış, kızımı hayal ediyordum. Adını ilk duyduğumda kalbim sıcacık oldu 🤗 eşim Funda'yla tanıştıktan sonra karar vermek istedi ama ben ısrarla görürsem aklım hep onda kalır, vazgeçemem dedim. Ki görmediğim halde vazgeçmedim, 104 gündür bizimle. Şuan odasında mışıl mışıl uyuyor boncuğum. Dilerim süreciniz kolaylıkla ilerler ve bir an önce kavuşursunuz yavrunuza 🌸

Yaaa🤍 İyi ki yazdınız. İnşallah deneyimlerimiz diğer kızlara da motivasyon kaynağı olur. Mutluluklar diliyorum.
Dosyanız kurula girdikten sonra ne kdr sürdü kızımızın haberini almanız?

Siz iyi ki yazdınız🤗 çok teşekkür ederim. Merak edenler ve sizin gibi bekleyenler için sürecimizi anlatayım, elimden geldiğinde kısa tutmaya çalışacağım 🙈
Biz 2.5 yıl önce başvurumuzu yapmıştık ama kurumdaki ilk görüşmemizden sonra elimizde olmayan nedenlerden dolayı hiç istemeyerek dosyamızı dondurmamız gerekti. Sorunları halledince 7 nisanda evraklarımızı yeniden hazırlayıp kuruma gittik, şansımıza ilk başvuruda ev ziyaretine gelen uzmanla karşılaştık, o bizi yeni uzmanımıza yönlendirdi. Başvuru esnasında evimize çok yakın bir adrese ev ziyaretine gideceklerini duydum, biraz ısrar edince ertesi gün bizim ev ziyaretimizde aradan çıkmış oldu. Aynı size denildiği gibi her birinin arasım3 hafta olan 5 görüşme yapılacaktı ama ben öyle sabırsızdım ki, sürekli arayıp kendimi hatırlattım, her görüşmede bir sonraki görüşmenin tarihini öğrenmek istedim ki beklemek daha kolay olsun. Böyle olunca görüşmelerimiz erkenden bitti. Son görüşmede uzmanımız yasal süre dolduğunda dosyamızın heyete sunulacağını söyledi. Yani yine uzunca bir bekleme süremiz olacaktı. Yine aynı görüşmede kızımın varlığından haberdar olmuş olduk. Ondan sonra sancılı bir bekleyişe girdik, ben artık Funda'dan başka birşey düşünemez, yemek yiyemez ve uyku uyuyamaz olmuştum. Funda kurumdaydı, ben kararımı vermiştim, eşim sonunda görme isteğinden vazgeçip, içimdeki hisse güvenerek kararı bana bırakmıştı, o halde bence beklemeye gerek yoktu. Görüşmeden sonra 4 gün ancak sabredildim ve yine uzmanı arayıp durumumu anlattım. Elimden geleni yaptığıma emin olun ama sistem buna müsaade etmez dedikten 2 gün sonra beni arayıp Funda'yla tanışmak istersek yarın gidebileceğimizi ve eğer uyum sağlarsak bayramdan önce kızımızı evimize getirebileceğimizi söyledi. Çok şükür imzalarda bayram öncesine yetişti ve çifte bayramımızı 3 kişilik bir aile olarak geçirdik. Bu süreç toplamda 57 gün sürdü. Bahsettikleri yasal süre dolduğunda sözleşmemizi imzaladık, aradaki sürede kızımız geçici izinle misafirimiz oldu 😊 aklınıza takılan, merak ettiğiniz ne varsa sorabilirsiniz, memnuniyetle cevaplamaya çalışırım

Masal gibi bir kavuşma hikayesi 😍🤩🤍Uzun süre bekleyenlerden olmaktan çekiniyorum açıkçası. İnşallah biz de sizin gibi hiç beklemeden kavuşuruz yavrumuza. Diğer aileler de böyle çabuk mu eşleşmiş bilginiz var mı?

İnşallah 😊her nasip vaktine esir, hiç karamsar olmayın. Sizin yavrunuz belki şuan kurumda bile değildir. Bu açıdan düşünmek psikolojik açıdan güçlü kalmanızı sağlayabilir. Keşke bende vaktiyle böyle düşünüp kendimi bu kadar yıpratmasaydım diyorum şimdi.
1 Ayda yavrusuna kavuşanlar olduğu gibi 1 yıla yakın bekleyenlerde var. Başvuru yapılan ile, uzmana ve ailenin yetkinliğine göre süreler değişkenlik gösteriyor diye düşünüyorum ben. Size tavsiyem ara ara uzmanınızı arayarak motivasyonunuzun farkına varmasını sağlayın.

Öncelikle merhaba benim hamilelik te 4 kez yasadım ve kaybettim sonra dedim ki koruyucu aileye başvurdum bitti işlemler şimdi 10 aylık bır erkek bebek cıktı ve düşünme asamasındayız...
Ama korkuyorum da ona alısacagım biliyorum seveceğim ama annesı 5 aylıkken bırakmıs geri 5 ay görmeye bile gelmemiş bende geri alma ihtimali var biliyorum ama bu aklıma geldikçe korkuyorum... Ne yapmalıyım

Ne kadar zor bir karar olduğunu biliyorum. İnşallah en doğru kararı verirsiniz.

Biz de görüşmeler sürecinde hep bu ihtimali göğüsleyebilir miyiz konuştuk eşimle. Uzmanlar aileye geri döndürmenin %2 gerçekleştiğini söyledi. Size de böyle mi dendi?

Bir de dosyanız kapandıktan sonra ne kadar beklediniz ilk öneri için? Emin değilseniz belki biraz daha bekleyebilirsiniz.

Öncelikle merhaba benim hamilelik te 4 kez yasadım ve kaybettim sonra dedim ki koruyucu aileye başvurdum bitti işlemler şimdi 10 aylık bır erkek bebek cıktı ve düşünme asamasındayız...
Ama korkuyorum da ona alısacagım biliyorum seveceğim ama annesı 5 aylıkken bırakmıs geri 5 ay görmeye bile gelmemiş bende geri alma ihtimali var biliyorum ama bu aklıma geldikçe korkuyorum... Ne yapmalıyım
Merhaba, kayıplarınız için çok üzgünüm, bundan sonra güzelliklerle dolu bir hayat yaşarsınız inşallah. O korku malesef hep var olacak. Yaşamadan bilemeyiz. Biz ailesine dönmeme ihtimaline tutunup yola çıktık.

Merhaba, kayıplarınız için çok üzgünüm, bundan sonra güzelliklerle dolu bir hayat yaşarsınız inşallah. O korku malesef hep var olacak. Yaşamadan bilemeyiz. Biz ailesine dönmeme ihtimaline tutunup yola çıktık.
Merhaba
Benim de evlat edinme konusunda yaş sorunum var, o yüzden bir yandan da koruyucu ailelik düşünüyorum. İzninizle bir kaç soru sorabilir miyim? Ne kadar oldu kızınıza kavuşalı? Biyolojik ailesi görüşme talep ediyor mu? Eğer etmiyorsa evlat edinme için dava açma hakkınız var mı? Cevaplarsanız çok mutlu olurum.

Merhaba, istediğinizi sorabilirsiniz, memnuniyetle cevaplamaya çalışırım.
Kızıma kavuşalı bugün 115 gün oldu 🥰 kızımın biyolojik ailesi evlat edindirilmesini istemiş ama yabancı uyruklu olduğu için bunun mümkün olmadığını, koruyucu aile yanına verileceğini söylemişler, şimdiye kadar görüşme talepleri olmadı.
Eğer kızımızda isterse okul çağı gelmeden dava açıp evlat edinmek istiyoruz.

Merhaba, istediğinizi sorabilirsiniz, memnuniyetle cevaplamaya çalışırım.
Kızıma kavuşalı bugün 115 gün oldu 🥰 kızımın biyolojik ailesi evlat edindirilmesini istemiş ama yabancı uyruklu olduğu için bunun mümkün olmadığını, koruyucu aile yanına verileceğini söylemişler, şimdiye kadar görüşme talepleri olmadı.
Eğer kızımızda isterse okul çağı gelmeden dava açıp evlat edinmek istiyoruz.
Bu çok güzel bir durum, bana da sosyal danışmanımız yabancı uyruklu bir çocuğa kurum evlat edindirme için dava açamaz ama siz açabilirsiniz demişti. Ama bana çok daha zor gelmişti onların kanunları bizim kanunlarımız vs diye, ama sizin durum çok başka aile zaten istemiş evlat edindirilsin. Bence 1 yıl sizinle kaldıktan sonra dava açın, niyeyse ben de çok heyecanlandım 😊 Umarım birlikte çok güzel bir yaşamınız olur ❤

Çok teşekkür ederim🌸 Kızımız 1 yaşına girmek üzere, görüştüğümüz avukatlar dava açmadan önce bizle bağ kurmuş olmasının önemli olduğunu ve 4 yaş civarı dava açmamızın iyi olacağını söylediler. Başta bizde yabancı uyruklu sıcak bakmamıştık. Yanlış anlaşılmasın ırkçı olduğumuz için değil, sağlık eğitim vatandaşlık mevzularında karşılaşılacak sorunlar dolayı, her ikimizde çalıştığımız için bu konular bizi ekstra yorar diye düşündük. Ama uzman kurumda yabancı uyruklu8 aylık kız bebek var deyince sadece adını sorup tamam dedim ben. Hikayesini, Funda'yı evimize getirmek için gittiğimizde hiç istemeğim halde öğrendim. Bende bundan sonrası için çok heyecanlıyım.

• Muhteşem
Reactions: Akc
Çok teşekkür ederim🌸 Kızımız 1 yaşına girmek üzere, görüştüğümüz avukatlar dava açmadan önce bizle bağ kurmuş olmasının önemli olduğunu ve 4 yaş civarı dava açmamızın iyi olacağını söylediler. Başta bizde yabancı uyruklu sıcak bakmamıştık. Yanlış anlaşılmasın ırkçı olduğumuz için değil, sağlık eğitim vatandaşlık mevzularında karşılaşılacak sorunlar dolayı, her ikimizde çalıştığımız için bu konular bizi ekstra yorar diye düşündük. Ama uzman kurumda yabancı uyruklu8 aylık kız bebek var deyince sadece adını sorup tamam dedim ben. Hikayesini, Funda'yı evimize getirmek için gittiğimizde hiç istemeğim halde öğrendim. Bende bundan sonrası için çok heyecanlıyım.
Demek ki herkesin bir nasibi var cümlesi çok doğru 💖

Back
X