Ben ileride koruyucu aile olmayı çok istiyorum. Benim merak ettiğim konu şu eğer başka çocuğunuz varsa ikisinin de yaşları kaç? Birde aralarında sorun oldu mu? İlerisi için istiyorum ama şimdiden merak ediyorum
Ben size tüm başvuru ve hazırlık sürecini anlatayım. Diğer kızlar da belki bu bilgilerden istifade eder. 5 yıllık evliyim, Ben 40, eşim 60 yaşında. Önce EVLAT EDİNME başvurusu yapmak istedik. Fakat evlat edinmede ebeveyn adaylarının yaş ortalaması alınıyor ve evlat edinilecek yavrunun yaşı ona göre belirleniyor. Bizim yaş ortalamamız nedeniyle malesef 11 yaş ve üzeri uygun bulundu. Biz daha küçük bir yavruya yuva olmak istiyorduk ve bu sebeple süreci durdurmak zorunda kaldık henüz daha başvuru aşamasında. Uzmanlar KORUYUCU AİLE başvurusu yapmamızı önerdi. Orada yaş kriteri farklı işliyor dendi. Biz de birkaç gün düşündükten sonra başvurmaya karar vererek kuruma gittik.
Başvuru online olarak da yapılabiliyormuş fakat İstanbul Bahçelievler'de bulunan birimi telefonla arayarak da randevu alabilirsiniz. Biz evlat edinme biriminden yönlendirildiğimiz için direkt o görüşmeye geçtik.
Sürecin başından sonuna kadar aynı uzmanla görüşme yapılmakta. Görüşmelere çift olarak gitmeniz gerekmekte. İlk görüşme ön bilgi alışverişiyle geçiyor. İkinci görüşme evrak teslim görüşmesi. Her görüşme arasında 3 hafta olması gerektiği söylendi ve görüşmeleri uzman o şekilde planladı bizim için.
İstenen evraklar internette liste halinde mevcut. Çoğu kolay temin edilebilir şeyler, tek yorucu olan hastane raporları. Bulaşıcı hastalık, psikolojik sağlık ve akciğer sağlığınızla ilgili rapor sunmanız isteniyor. Bu raporları her devlet hastanesi vermiyor. Biz iki ayrı hastaneye gittik (randevu almak da zor biliyorsunuz) Seyrantepe Araştırma Hastanesi ve Beykoz Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binası. Psikolog tarafından verilen raporu almak için 550 soruluk teste girmeniz gerekiyor eşinizle ayrı ayrı :) Ama amaç kutsal olunca çekilen çilenin de derdi olmuyor... Evrak listesini zaten uzman size verecek. Uzun uzun yazmayayım. Evraklar arasına ayrı ayrı birer de niyet mektubu koymanız gerekli. Hem sizi hem geçmişinizi hem de kararınızı etkileyen faktörleri öğrenebilmeleri için bir araç olabilir bunun amacı.
Her görüşmede biraz daha ilerliyorsunuz. Ama süreç hiç bitmeyecek gibi de geliyor bir yandan. Toplam 5 yüz yüze görüşme gerçekleştirdik biz. Başvuru, evrak teslimi, görüşme, ev ziyareti, son görüşme şeklinde. Ev ziyareti dışındakilerin tamamı kurumda yapıldı. Ev ziyaretinde öyle önceden hazırlanmış çocuk odası falan beklenmiyor. Öncelikle verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu sonra da evin bir bebek yada çocuk için uygun olup olmadığını inceliyor uzman. Önem verdikleri şey daha çok güvenlikmiş. Zaten çok kısa kaldı, 15 dakikada bitiverdi.
5. ve son görüşmeden sonra dosyanız evraklarınız yada kararlılığınızda bi eksiklik yoksa, tercihleriniz belliyse size artık dosyanızın kapatılacağı ve 1 ay içinde yapılacak kurul toplantısında kurula sunacağı söyleniyor. Kurul çeşitli uzmanlardan oluşuyor ve ailenizin hangi çocukla hangi çocuğun da sizin ailenizle uyumlanacağına karar veriyor. Bu kriterler şunlar olabilir: Çocuğun yaşı (Çift olarak sizin tercihiniz dışında sizin yaşınız ve dinamizminiz ile hayat akışınızın hangi yaş grubuna uygun olduğuna bakılıyor.) Uygun bulunacak yaşla eşleşmeniz gerçekleşiyor. (Biz ilk etapta 3-4 yaş bir kız çocuğu için başvurmuştuk fakat çeşitli nedenlerle son görüşmeye geldiğimizde bu çerçeveye bayağı esnettik. Nedenini yazacağım)
Şuan kurulu bekliyoruz. Bu ay sonunda kurulun toplanacağı ve bize uygun yaş grubunun bildirileceği iletildi. Ardından artık eşleşme beklenevek. Yani telefon bekleyeceğiz. Telefonda bize şu yaş şu cinsiyet şöyle bir dosyası olan yavrumuz var görüşmek ister misiniz? diye sorulacak. Eğer evet diyorsak gidip tüm dosyasıyla ilgili bilgi alacağız. Görme kararı bize bırakılacak. Görmek istiyorsak bir kısa süre içinde görmemiz için görüşme ayarlanacak. (3 yaş altı bebeklerde çok kısa sürede ailenin bakım ve gözetimine verilirken 3 yaş üstü için brkaç ön görüşme, belki dışarıda görüşme de ayarlanıyormuş.) Uzman bize 3 ayrı dosya için görüşme hakkınız olabilir ama sürekli o olmaz başka görüşme istiyoruz diyemez aileler şeklinde ön bilgi verdi. Sonra öğrendim ve hissetmeye başladım ki zaten görünce insan dönüp gidemez gibi... Öyle değil mi?
Şimdi basit kriterleri ileteyim.
Bekar olabilirsiniz. Yalnız yaşıyor olabilirsiniz. Varlıklı biri olmayabilirsiniz. Başka çocuğunuz olabilir veya olmayabilir. Yaşınız 40 altı yada 40 üstü olabilir. Bunların hiç biri engel değil. Amaç bir yavruya yuva olmak, onun kendini inşa edebilmesi için uzanan el olmak...
Koruyucu aile süreci sonsuza kadar aynı şekilde devam etmiyor. Bakım veren olarak 1 yıl dolduğunda evlat edinme başvurusu yapabiliyorsunuz. Eğer böyle bir süreç istiyorsanız tabi. Fakat burada biyolojijk ailenin onay vermesi yada 1 yıldır hiç bir şekilde iletişim kurmamış olması gerekiyor. Evlat edinme başvurus da kurum aracılığıyla ve mahkeme yoluyla gerçekleşiyor.
Ben henüz başvuruyu tamamladım. Kuruldan heyecanla haber bekliyorum. Ortalama 4 ay sürdü bu aşamaya gelebilmemiz. Şimdilik benden bu kadar.
Bu süreci paylaştığım güzel kalpler siz de yazarsanız güzellikleri çoğaltırız.
Sevgiyle...