• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kötü karakteri kim seçer?

leyya88

teyzesinin birtanesiiii
Kayıtlı Üye
11 Ocak 2011
2.477
31
113
- Yurtdışı
Kizlar çok ama çok merak ettigim bir soru var, insanlar kendi karakterlerini veya huylarini kendilerimi geli$tirir? Yoksa dogu$tanmi gelen bir$ey bu? degi$tiremezmiyiz? Neden bazi insanlarin karakteri huyu güzel olurda bazilarinki kötü olur?

evet bu soruyu sorma sebebim hem merak hem karde$im, anlatayim bari..
kendisi 21 ya$inda, hiç bir kötü ali$kanligi yok okuldan eve, evden okula gider...

*hiçbir$eyden memnun kalmaz, ona sorsan $u anda aç susuz evsiz barksiz, o derece kötü anlatir ya$amini
*asla ödünç bir$ey alamazsin ondan, bir kalem dahil verince bile verdigine pi$ma eder
*mesela sen $öylesin veya $öyle oldu dersek hatta tüm aile derse yine kendini hakli çikarir, yemin et deriz etmez edemez
*bir sorunu olunca bizi suçlar hemen
*evde bir$ey eksik olsun demedigini birakmaz (mesela evde yumurta kalmadiysa "bizim evde ne zaman yumurta varki der) bu arada maddi durumumuz çok $ükür iyi
*inadimiza yapar her$eyi biz beyaz desek o kara der
*elinden bir $ey gelmez ama hep yaptigimiz yemekleri tatlilari ele$tirir, komik olansa bazen 2 tabak yer sonrada kötü olmu$ der..

daha neler neler bizi hayattan sogutuyor, bazen sabrimizi ta$iriyor annem beddua ediyor Allah sanada senin gibi bir kiz versin, dilin tutulsun, cehennemde yanasin... diye
onunla fazla muhattap olmuyorum bile çünkü biraz muhabbet etsek bir konuda illaki sorun çikiyor

evet bu yillardir böyle, ama ben bunu özel yaptigina inanmiyorum yada inanmak itemiyorum, onun karakteri böyle diyorum kendi kendime, sizce bu ne $imdi? karakterimi berbat yoksa ba$ka bir$eymi?

benim bildigim
genler de önemli
ve cevresel faktörlerde
bana cocuk doktoru böyle demisti bilgi sahibi olmak istiyordum bebegim icin daha hamileyken
belli bir karakterle dogar evet
bu yuzden genler önemli
ve aile cevrede buyuk rol oynar

Doğuştan gelen bir şey değil kesinlikle,herkes masum ve iyilik üzere doğar,sonradan bir sürü nedenden böyle olmuş olabilir ama düşünsene eğer değiştiremiycek olsaydık o zaman ahirette hesap diye bir şey olmazdı,veya Kuran-ı Kerim'de karakterle ilgili emirler olmazdı :34:
Bir de psikologların araştırmasına göre doğuştan gelen ve değiştiremeyeceğimiz 3 şey varmış,birincisi duygusallık ikincisi çevreye karşı duyarlılık mesela bazı insanlar bi kere bakmakla bir çok ayrıntıyı farkederler ya öyle,üçüncüsü de yavaş veya hızlı bir insan olması,bu da benim aklıma yattı açıkcası :34:

benim bildigim
genler de önemli
ve cevresel faktörlerde
bana cocuk doktoru böyle demisti bilgi sahibi olmak istiyordum bebegim icin daha hamileyken
belli bir karakterle dogar evet
bu yuzden genler önemli
ve aile cevrede buyuk rol oynar

cevabin için te$ekkür ederim, fakat bu kiz sülalede tek, neden ben diger karde$lerimle çok iyi anla$iyorumda onunla konu$mak dahil istemiyorum? ailemizin huzurunu bozan birtek o demekki genlerle ilgili

Doğuştan gelen bir şey değil kesinlikle,herkes masum ve iyilik üzere doğar,sonradan bir sürü nedenden böyle olmuş olabilir ama düşünsene eğer değiştiremiycek olsaydık o zaman ahirette hesap diye bir şey olmazdı,veya Kuran-ı Kerim'de karakterle ilgili emirler olmazdı :34:
Bir de psikologların araştırmasına göre doğuştan gelen ve değiştiremeyeceğimiz 3 şey varmış,birincisi duygusallık ikincisi çevreye karşı duyarlılık mesela bazı insanlar bi kere bakmakla bir çok ayrıntıyı farkederler ya öyle,üçüncüsü de yavaş veya hızlı bir insan olması,bu da benim aklıma yattı açıkcası :34:

cevabin için çok te$ekkür ederim, hiç ahireti dü$ünmemi$tim haklisin demekki insanlarin kendi elindede ama illaki genlerde etki yapiyordur, psikologlarin ara$tirmasi tam beni anlatiyor, duygusal, hizli ve detaylari gören biriyimdir

belki de kardeşin eve bu şekilde yansıtıyodur kendini...Ben çok gördüm öyle, misafirliğe gidersin anne yakınır ay çok yabani,odadan dışrı çıkmıyo sessiz sakin çok pısırık ay korkuyorum yarın bigün hayata atılcak napçak oğlum diye,çocukla muhatap olursun ki alakası yok,facesine girersin ortamın kralını yapmış çocuk :)
Evde huysuz olabilir kardeşin ,belki de kendince bi nedenden tepki gösteriyodur size ama bu dışarıda başka insanlara karşı da böyle olacak demek değildir ki...
en büyük örnek sevgilim...kendinden 8 yaş büyük ablasının bile giydiğine nereye gittiğine karışan,sevgilisiyle niye oraya baktın kim vardı orda kavgaları yapan,aşırı kıskanç bi insanken onu yontacak insanla (benle:) karşılaştı ve o pis huylarını tamamen bıraktı.Onun evinden çıkıp çok sevdiğim erkek arkadaşlarımın evine gidiyorum ve gık demiyo mesela,ya da tatil zamanları ayrıyken eski liseden erkek arkadaşlarımla buluşuyorum,resimlerimizi faceye atıyorum...başka şehre konsere gidiyorum,istediğimi giyiyorum ve bu sebeplerden bi kez bile kavga etmedik on ay boyunca :))

yanii insanlar değişir:)

kötü huyları var belliki kardeşinin ona yumuşak huyla yaklaşsanız olmuyormu biraz deneyin belki oda yumuşar sizlere karşı bide annenize söyleyin oğluna hiç bir şekilde beddua etmesin Allah muafaza

belki de kardeşin eve bu şekilde yansıtıyodur kendini...Ben çok gördüm öyle, misafirliğe gidersin anne yakınır ay çok yabani,odadan dışrı çıkmıyo sessiz sakin çok pısırık ay korkuyorum yarın bigün hayata atılcak napçak oğlum diye,çocukla muhatap olursun ki alakası yok,facesine girersin ortamın kralını yapmış çocuk :)
Evde huysuz olabilir kardeşin ,belki de kendince bi nedenden tepki gösteriyodur size ama bu dışarıda başka insanlara karşı da böyle olacak demek değildir ki...
en büyük örnek sevgilim...kendinden 8 yaş büyük ablasının bile giydiğine nereye gittiğine karışan,sevgilisiyle niye oraya baktın kim vardı orda kavgaları yapan,aşırı kıskanç bi insanken onu yontacak insanla (benle:) karşılaştı ve o pis huylarını tamamen bıraktı.Onun evinden çıkıp çok sevdiğim erkek arkadaşlarımın evine gidiyorum ve gık demiyo mesela,ya da tatil zamanları ayrıyken eski liseden erkek arkadaşlarımla buluşuyorum,resimlerimizi faceye atıyorum...başka şehre konsere gidiyorum,istediğimi giyiyorum ve bu sebeplerden bi kez bile kavga etmedik on ay boyunca :))

yanii insanlar değişir:)

kardesim huyundan vazgecmez, zaten fazla arkadasida yok, komsularimiza ters davranir hep bircok komsumuz sevmez onu oda zzten ne bileyim sanki ondan nefret edelim diye ugrasiyor insallah senin sevgilin gibi benim kardesimde degisir

kötü huyları var belliki kardeşinin ona yumuşak huyla yaklaşsanız olmuyormu biraz deneyin belki oda yumuşar sizlere karşı bide annenize söyleyin oğluna hiç bir şekilde beddua etmesin Allah muafaza

Onuda denedik canim bir seyi iyilikle güzellikle söyleyince asla kabul etmez hatta bagirip çagirip soyleyince biraz.daha iyi bu arada kardesim kiz. baslarda ergenlik dedik ama yillardir boyle 21 yas az degilki annemi o kadar kiriyorki oda beddua ediyor

kız mı??
bana okurken erkek kardeşin gibi gelmişti...
diyebileceğim tek şey şimdiki ortamını sevmediği:(
belki evden uzaklaşmak ona iyi gelir..Ne bileyim üniversiteye başka şehre gitse ya da KPSSyle bilmediği bi yere atansa,nazının kimseye geçmediği....
hem muma döner hem kıymetinizi anlar

kız mı??
bana okurken erkek kardeşin gibi gelmişti...
diyebileceğim tek şey şimdiki ortamını sevmediği:(
belki evden uzaklaşmak ona iyi gelir..Ne bileyim üniversiteye başka şehre gitse ya da KPSSyle bilmediği bi yere atansa,nazının kimseye geçmediği....
hem muma döner hem kıymetinizi anlar

Ya evet kiz, annem hep diyor bu kizla kim evlenir diye veya evlense bile ne kadar katlanir diye
ne bileyim yerinden memnun olmasa ben hayatta baska bir sehire gitmem üni okumak icin dermi? O diyor iste ama herseyde annemi ve baskalarini suçluyor mesela boyu biraz kisa ve diyorki annem beni bebekken iyi beslememistir yani anlatsam sayfalara sigmaz bazende sükrediyoruz ne kadar bize kötü davransada el kaldirmaz küfür etmez
karakteri böyle sanirim degistiremicez

leyya, size zararı olmuyormuş, kötü alışkanlığı, derdi tasası yok. Evden okula, okuladan eve gidiyormuş.

Yani bana göre düzelebilir huyları varmış.

Abla olarak anlayışlı olmalısınız..
Yanında olmasanız bile görmemezlikten gelmeyin kardeşinizi.

O takılıp dursun, şikayetçi olsun; geçer..

Sizinde yaşınız büyük değil sanırım, o da sizden küçük, haliyle normaldir bu yaşlarda.

leyya, size zararı olmuyormuş, kötü alışkanlığı, derdi tasası yok. Evden okula, okuladan eve gidiyormuş.

Yani bana göre düzelebilir huyları varmış.

Abla olarak anlayışlı olmalısınız..
Yanında olmasanız bile görmemezlikten gelmeyin kardeşinizi.

O takılıp dursun, şikayetçi olsun; geçer..

Sizinde yaşınız büyük değil sanırım, o da sizden küçük, haliyle normaldir bu yaşlarda.

evet hiçbir kötü ali$kanligi yok ama i$te bir zamandan sonra insan çok bikiyor tahammülüm ve sabrim kalmiyor daha anlatmadigim o kadar $ey varki, mesela

pazar günleri X hadi kalk sofra hazir hep beraber kahvalti edelim deriz yok hiç sesini çikarmaz, bu sefer bagiririz X kalk hadi saat 12 diye kapisina vururruz hiç cevap vermez, sonra bi sinirle kalkip niye yalan söylüyorsunuz? der biz ne oldu ne yalani dedigimizde saat daha 11.55 der!!!! tabi sinirlerimiz tepemize çikar dogal olarak, saatler sonrada biz sen 12 ye kadar yattin rahatsin deriz oda derki ben 8 de kalktim! iyide 8 de kalktin neden 15 defa seni çagiriyoruzda cevap vermiyorsun?

ya$i küçük degilki, 21 ya$inda, kendisini herkesle kiyasliyor, evimize bir akrabanin çocugu gelse tokat atar neden yaptin desek oda bana atti! der, ya$li bir kadin bi$ey yapsa, oda yapti bende yapiyorum der.....Allah ta sabir diliyoruz, ben kendim için degil annem için üzülüyorum zaten

Uzerine giderek istediginiz seyin aksini yapacaktir.
Bir kere cagrin sizde, niye diretiyorsunuz. Kalkmazsa bpasa gonlu bilir kahvaltiya beyefendinin tesrif etmesini beklemeyin.
Birde bir olay oldukdan hemen sonra olayi konusmayin,
biraz bekleyin sakinlesirse,
hadi kardesim konusalim diyip once onun olaya bakis acisini sorun,
olmasi gereken sey o muydu, ayni sey simdi olsa yine yaparmiydin? Sakin kafada olunca belki hayir diyebilir.
Dogru olan olayin halini izah edersiniz belki faydasi olur,..

Uzerine giderek istediginiz seyin aksini yapacaktir.
Bir kere cagrin sizde, niye diretiyorsunuz. Kalkmazsa bpasa gonlu bilir kahvaltiya beyefendinin tesrif etmesini beklemeyin.
Birde bir olay oldukdan hemen sonra olayi konusmayin,
biraz bekleyin sakinlesirse,
hadi kardesim konusalim diyip once onun olaya bakis acisini sorun,
olmasi gereken sey o muydu, ayni sey simdi olsa yine yaparmiydin? Sakin kafada olunca belki hayir diyebilir.
Dogru olan olayin halini izah edersiniz belki faydasi olur,..

canim kiz kardesimden bahsediyorum :) ne bileyim bende sinir oluyorum birtek pazar kahvaltisi ailece yapiliyor bizde oda gelmeyince, biz topladiktan sonra çikmasi sinir ediyor beni
aradan aylar geçse bile kendini hakli görüyor, sence bu dogrumuydu? diye sorunca tabiki diyor, onun için her$ey normal, tabi bencillikte var, bir örnek göstereyim
benim ehliyetim var onun yok, herhangi bir randevusu olunca ve onun o randevuyu almaya zamani yoksa ben telefon der alirim sonra ona derim $u gün $u saatte randevun var ben seni götürürüm o nasil cevap verir sizce "" aaa yokk ben o saatte kalkamam banane ben gelmiyorum, daha geç yokmuydu"" yani ben onun için erken kalkmayi göze aliyorum o yine bana söyleniyor neden daha geç almadin diye...

en başta söylemek istediğim şey,anneniz ona karşı beddu etmesin:20:
bir evlat ne kadar can yakarsa yaksın ,annenin ne kadar Allah katında kıymetli
olduğunu düşünürsek şayet söylediği bedduanın da önemini burda vurgulamış oluruz..
henüz genç,evet çok kötü belki....ama hiç derinine inmeyi denediniz mi?
nasıl bir sorunu var? böyle davranmasının altında yatan nedir diye?
beş parmağın beşi de bir değildir diye bir söz vardır,her ne kadar aynı
anne babadan olsakta bazen farklı farklı karakterlere sahip olabiliyoruz..
tü kaka diyip ne halin varsa gör,Allah sana senin gibi versin demek en kolayı belkide
önemli olan gencecik bir bireyi kazanmak değil mi?

en başta söylemek istediğim şey,anneniz ona karşı beddu etmesin:20:
bir evlat ne kadar can yakarsa yaksın ,annenin ne kadar Allah katında kıymetli
olduğunu düşünürsek şayet söylediği bedduanın da önemini burda vurgulamış oluruz..
henüz genç,evet çok kötü belki....ama hiç derinine inmeyi denediniz mi?
nasıl bir sorunu var? böyle davranmasının altında yatan nedir diye?
beş parmağın beşi de bir değildir diye bir söz vardır,her ne kadar aynı
anne babadan olsakta bazen farklı farklı karakterlere sahip olabiliyoruz..
tü kaka diyip ne halin varsa gör,Allah sana senin gibi versin demek en kolayı belkide
önemli olan gencecik bir bireyi kazanmak değil mi?

dü$ününce onun adina bende üzülüyorum neticede annemin duasini almami$ bir insan ama bazen sinirlari gerçekten zorluyor annem konu$uyor onunla sen neden böylesin diye nasilimki diyor toz kondurmuyor, biz 4 karde$iz ben küçüklügümüzden beri (annem anlati) çoçuklar arasinda ne zaman bir kavga olsa illaki içinde o karde$im oluyormu$ ve genelde yine kendini hakli çikarirmi$
ona sorarsan normal biri, di$ardann bakincada normal biri herkes nsever, ama yakindan taniyinca herkes bilir tersleyen biridir, misafir gelince odasindan anca birkaç saat sonra çikar bize neden bu geldi der....yakin kom$ularimizi hep nefret eder, neden nefret ediyorsun dedigimizde onlarda beni nefret eder der yani yine hatayi kendinde aramaz
beni $a$irtan, yakinlarda üni hakkinda konu$tuk eger ba$ka $ehir çikarsa diye, ama ben asla evden ayrilmam der, yani biraz içim rahatladi, en azindan sorun bizim evden kaynaklanmiyor yani bizlerden uzakla$mak istemiyor

bence doğuştan gelen özellikler temel kişiliği oluşturuyor.
dış faktörler bir ölçüde etkili tabiki.
istemedikleri bir durumla karşılaştıklarında,
ama bazı çocuklar ağlar, bazıları kırıp döker, bazıları siner bazıları kaçar vs.
daha çocukken bile belli başlı özellikler bariz şekilde gözleniyor.
kimisi paylaşır isteyince hemen verir elindekini,
kimisi vermez saklar kaçırır. falan filan.
kardeşin sizden farklı bir yapıda.
çocukluğundan beri de bu farklılığı yüzünden aranızda yalnız kalmış. dışlanmış.
siz dışladınız demiyorum. ama farklı olduğu için ister istemez dışarda kalmış.
beğenilmeyen eleştirilen belki diğer kardeşlerle mukayese edilen bir çocuk olmuş.
o da başka şeylerş beğenmeyerek eleştirerek kendi egosunu ayakta tutmaya çalışıyor.
sanki evde hepiniz birlikte o karşı tarafta gibsiniz.
ortada hiç de ciddi bir sorun ve kötülük yok.
bu kadar eleştirel tavırlar ve tepkiler göstermeyin.
annenin beddua etmesinin onu ne kadar yaraladığının farkındamısınız acaba.
büyük ihtimalle algıları ve hassasiyeti çok yüksek olduğu için böyledir.
daha da hırçınlaşacak ve ilk fırsatta sizden kaçıp gidecek.

bence doğuştan gelen özellikler temel kişiliği oluşturuyor.
dış faktörler bir ölçüde etkili tabiki.
istemedikleri bir durumla karşılaştıklarında,
ama bazı çocuklar ağlar, bazıları kırıp döker, bazıları siner bazıları kaçar vs.
daha çocukken bile belli başlı özellikler bariz şekilde gözleniyor.
kimisi paylaşır isteyince hemen verir elindekini,
kimisi vermez saklar kaçırır. falan filan.
kardeşin sizden farklı bir yapıda.
çocukluğundan beri de bu farklılığı yüzünden aranızda yalnız kalmış. dışlanmış.
siz dışladınız demiyorum. ama farklı olduğu için ister istemez dışarda kalmış.
beğenilmeyen eleştirilen belki diğer kardeşlerle mukayese edilen bir çocuk olmuş.
o da başka şeylerş beğenmeyerek eleştirerek kendi egosunu ayakta tutmaya çalışıyor.
sanki evde hepiniz birlikte o karşı tarafta gibsiniz.
ortada hiç de ciddi bir sorun ve kötülük yok.
bu kadar eleştirel tavırlar ve tepkiler göstermeyin.
annenin beddua etmesinin onu ne kadar yaraladığının farkındamısınız acaba.
büyük ihtimalle algıları ve hassasiyeti çok yüksek olduğu için böyledir.
daha da hırçınlaşacak ve ilk fırsatta sizden kaçıp gidecek.

canim haklisin bu hiç aklima gelmemi$ti, evet küçüklügünden beri hep bizden ayriydi, çünkü onunla oynadigimizda kavga çikardi, söylediklerinizi dikkate alip bugünden itibaren ona daha farkli davranacagim bakalim düzelecekmi

canim kiz kardesimden bahsediyorum :) ne bileyim bende sinir oluyorum birtek pazar kahvaltisi ailece yapiliyor bizde oda gelmeyince, biz topladiktan sonra çikmasi sinir ediyor beni
aradan aylar geçse bile kendini hakli görüyor, sence bu dogrumuydu? diye sorunca tabiki diyor, onun için her$ey normal, tabi bencillikte var, bir örnek göstereyim
benim ehliyetim var onun yok, herhangi bir randevusu olunca ve onun o randevuyu almaya zamani yoksa ben telefon der alirim sonra ona derim $u gün $u saatte randevun var ben seni götürürüm o nasil cevap verir sizce "" aaa yokk ben o saatte kalkamam banane ben gelmiyorum, daha geç yokmuydu"" yani ben onun için erken kalkmayi göze aliyorum o yine bana söyleniyor neden daha geç almadin diye...

O zaman kendi sorumlu olundugu seyleri kendi ayarlasin kendi gitsin.
O sizden kucuk diye onun butun isleri ustelemeniz onun sorumluluk duygusunu ogrenememesine yol acar.
Genelde ablalarda boyle bir piskoloji var, sen herseyini ayarlarsin genede yaranamaz.
Gitsin kendi isini kendi yapsin oyleyse, Sen neden dert ediyorsunki??
Randevuyu onun icin neden sen aliyorsun? Kendi dili yokmu? Kendisi alsin.

O zaman kendi sorumlu olundugu seyleri kendi ayarlasin kendi gitsin.
O sizden kucuk diye onun butun isleri ustelemeniz onun sorumluluk duygusunu ogrenememesine yol acar.
Genelde ablalarda boyle bir piskoloji var, sen herseyini ayarlarsin genede yaranamaz.
Gitsin kendi isini kendi yapsin oyleyse, Sen neden dert ediyorsunki??
Randevuyu onun icin neden sen aliyorsun? Kendi dili yokmu? Kendisi alsin.

çok haklisin canim zaten artik o konularda randevu falan olunca kari$mayacagim, ablalik duygusu i$te güya yardimci oluyorum yaranamiyorum, ama eger yaranamadigim her$eyi yapmamaya ba$lasam artik onun için hiçbir$ey yapmayacagim anlama geliyor, ne bileyim bende aramizin tamamen bozulmasini istemiyorum, ilerde evlenince karde$imi arayip dertlle$mek istiyorum, kavga etmemek için muhattap olmak istemiyorum bu yüzden

Back
X