Kozmetik ürünlerdeki kimyasal maddeler ve zararları

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.857
29.762
60
Kozmetik ürünlerde bulunan kimyasal maddeler, çok küçük miktarlarda bile olsa, uzun süreli kullanımda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.


Kozmetik ürünlerdeki kimyasalların zararları

Asla bozulmayan hazır gıdalar gibi, piyasadaki birçok kozmetik ürünün de içerdiği kimyasal maddeler nedeniyle insan sağlığına zararlı olabileceği konusunda önemli araştırmalar yapılıyor. İşte kozmetik ürünlerde en sık bulunan kimyasallar ve zararları:

Paraben nedir?
Methylparaben, butylparaben, ethylparaben ve propylparaben isimleriyle kozmetik ürünlerinin içinde yer alabilen paraben maddesi, bakteri oluşumu önleme özelliğinden dolayı, losyonlardan makyaj malzemelerine pek çok kozmetik ürünün içeriğinde bulunmakta.

2004 yılında İngiltere’de Dr. Philippa Darbre tarafından yayınlanan makaleden sonra, parabenin meme kanseri üzerindeki etkisi de konuşulmaya başlandı. Dr. Darbre makalesinde, 20 meme kanseri hastasından toplanan dokularda 20ng/g paraben biriktiğini tespit ettiğini açıklamıştı. Konuyla ilgili yapılan diğer çalışmalar da parabenin meme kanseri riskini artırdığına dair sonuçları destekliyor. Aynı şekilde 2006 yılında Japonya’da yapılan bir çalışma da, metilparabenin UV ışınlarına maruz kalındığında deride oluşabilen hasarları artırdığını ortaya çıkardı.

Ancak Türkiye’de de 2011 yılında yapılan bir açıklamada, parabenin zararlı olmadığı iddia edildi. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, paraben ile ilgili şunlara değinildi: “Parabenler insan vücudunda östrojen hormonuna benzer etkiler göstermektedir. Ancak bu etkileri, östrojenin binde biriyle 10 milyonda biri kadardır. İlaçta ve kozmetikte en çok kullanılan metil parabenin etkinliği, östrojen etkinliğinin 2 milyon 500 binde biri kadardır. İlaçlarda ve kozmetik ürünlerde bulunan miktarıyla (östrojene uzun dönemde yüksek doza maruz kalmaya bağlı yan etkileri de dahil) östrojenik etki göstermediği kabul edilebilir. Bu nedenle kanserojenik ve endokrin bozucu etki göstermesi beklenmemektedir. Ayrıca, parabenler ilaç veya kozmetik olarak kullanıldığında çok hızlı bir şekilde parçalanarak vücuttan idrarla atılır. Ağız yoluyla alındıklarında ise midedeki asit ortamı nedeniyle parçalanmaları yüksek olup kana geçen miktarı yok denecek kadar azdır.”









Kozmetik renklendiriciler - Sentetik boyalar nelerdir?
Ürün içeriğinde “FD&C” ile başlayarak yazılan (örneğin FD&C Orange 5 Lake benzeri) renklendirici maddeler genellikle petrolden elde ediliyor ve bazı kurumlar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalardan sonra bu maddelerin kesinlikle kanserojen olduğunu açıkladı. Bu sentetik boyaların içinde kurşun, alüminyum, baryum potasyum rujdaki renklerin akmasını ve etrafa bulaşmasını engellemek için sabitleyici bir madde olarak kullanılıyor.





Sodyum Lauryl Sülfat nedir?
Genellikle temizleyici ürünlerde, şampuanlarda ve banyo köpüklerinde kullanılan bu kimyasalın cilt ve saç üzerinde tahriş edici etkisi olabiliyor.

BHA ve BHT nedir?
Gıdalarda da katkı maddesi olarak kullanılan BHA&BHT, birçok kozmetik ürünün içeriğinde de koruyucu olarak yer alıyor. Yapılan araştırmalar, uzun süreli kullanımında alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini ortaya çıkardı.

Petrokimyasallar nelerdir?
Isopropyl alcohol (ya da isopropanol), metil alkol (methyl alcohol ya da methanol), buthyl alcohol (butanol), ethyl alcohol (etil alkol ya da ethanol) adıyla kozmetik ürünlerinin içeriklerinde rastladığımız petrokimyasalların böbrek, beyin ve solunum sistemi için zararlı olabileceği biliniyor. Özellikle deri yoluyla emilerek vücuda girdiklerinde uzun vadede oldukça zararlı etkileri mevcut.
hthayat.com
 
Sls herkesin bildiği ancak bazı maddeler varki sağlıklı olan maddeyi sağlıksıza çevirir.
SLES, ALES gibi isimlerin orta yerinde yer alan E harfi Etilen oksittir. etilen oksit çok ciddi zararları bulunan bir kimyasaldır.
Normal şartlarda AMMONIUM LAURYL SULFATE ewg sitesinde 1 ile derecelendirilir. Yani size toksik yönünden bir zarar vermez. ewg link
Ancak bunun gibi masum, hindistan cevizinden gelen köpürtücü ajana AMMONIUM LAURETH SULFATE ibaresi geldiğinde yani düşünün lauryl değil laureth oluyor sadece kelime o zaman anında madde kimyasala dönüşüyor çünkü içerisine etilen oksit giriyor. zarar derecesi ewg sitesinde de görebileceğiniz gibi yeşilden sarıya döner ve 1-3 derecesine yükselir puanı.
Yukarıda petrokimyasallar başlığı altında olan kısım çok minik maddeleri içeriyor. Mesela mineral yağ bazlı eklentiler bana göre bildiğimiz petroldür. Bebeklerin popo kremlerinde genellikle piyasada gördüğünüz çoğu marka kullanır. Kullanmayanlar zaten ambalaj üzerinde belirtir. Mineral yağ ne yapar? Cildin üzerinde bir tabaka oluşturur ver o tabaka sayesinde cildi kilitler. Siz cildim nemli aman bebeğimin poposu yumuşacık dersiniz aslında o maddenin verdiği bir histir bu.
Mesela Sodium Coco Sulfate öcü gözüyle asla bakmamalısınız. Hindistan cevizinden gene gelen bir köpürme amaçlı kullanılan maddedir. 1 yani en düşük kullanılan zarar puanındadır.
Ben sabun kullanıyorum sülfat yok demeyin lütfen. Sabunlarda kostik deterjanlarda kullanılan kimyasallar eklenilir. Bunlar saçlı deride kullanıldığında köpürür tamam ama size zarar verir.
 
Paraben için farklı şeyler söyleyen de var. Aslında bahsedildiği kadar kötü olmadığı, firmaların pazarlama stratejisi sebebiyle bu işe başvurduğu gibi. Paraben kullanılan bir ürünün raf ömrü 2 yılsa, paraben yerine başka koruyucu kullanıldığı zaman raf ömrünün 6 ay oluyormuş. Böylece ürünlerin tüketimi hızlanıyormuş. Ben de bunları internetten ekşi sözlükte falan okudum. Pazarlama şekilleri o kadar değişti ki artık neye inanacağımızı şaşırdık
 
X