Cemreciğim, ben seni çok iyi anlıyorum, ne demek istediğini de...Lisans eğitimi konusunda haklısın da yerden göğe kadar. Öncelikle lisans eğitimi kişiyi araştırmaya yöneltmelidir, buna kesinlikle katılıyorum. Meslek sahibi olabilmek için şarttır. Çünkü ilk-orta ve lise öğrenimi insana temel eğitimi verir, üniversite ise bakış açısı kazandırır. O yüzden aynı üniversite ve bölümden mezun olanların hepsi aynı kalitede olmaz, eğitiminin üzerine bir şeyler koyabilen her zaman öndedir.
Ama aöf'ye gelirsek; kitap dışı bir şey sormuyorlar, soramazlar. Sormuyorlar ama, gereksiz bir sürü bilgi soruyorlar. Nitelikli sorular öğrencinin başarı durumunu ölçer; sınavın amacı eleme değil, bildiklerini pekiştirme ve çalışan öğrenciyi bu bağlamda motive edici olmalıdır. Soru hazırlamak da bu nedenle bir sanat bana göre. Mesela gazelim ilahiyat eğitimi alıyor, yanılmıyorsam islam eserleri dersi vardır. Şimdi ona bir yapıyı tanıtırken ünitede, sınavda mesela o yapının dış boyası hangi renkti diye sorarsa bu onun ne işine yarayacak? Kitabı yalayıp yuttu, kendince bütün önemli yerleri tekrar tekrar okudu, detay da çalıştı ama bu ve bunun gibi sorularla dolu bir testte yapamadığı her soru onun emeğini alıp götürdüğü gibi moralini bozdu, diğer sorular karşısında şevkini kırdı. Keza ben bizim bölümden yukarıda bir örnek vermiştim, koskoca Fuzuli-Baki ünitesinden tek soru çıkmış, onda da Baki'nin medrese arkadaşını sormuşlar. Lisans eğitiminin elbette temel eğitimden farkı olacak, ama detay değil tamamiyle gereksiz bilgiler sorulan sorular var.
Ben örgünde okurken çoğu sınavımız defter-kitap açık olurdu. Çünkü sorular yoruma dayalıydı, eğer o dersi çalışmamışsan, dinlemediysen zaten kitap önünde de olsa o sorulara cevap veremiyordun. Aöf yoruma dayalı sorsa keşke, ama soramaz; uzaktan eğitim olduğu için bir sürü aksaklık çıkabilir. Ama hiç olmazsa verdiği bilgiyi harmanlatabildiği sorular sorabilir.
Verilen hizmet bu; doğru, biz de bunu gönüllü olarak kabul edip bu işin içine girdik. Ama bu demek değil ki eleştirmeyeceğiz, belki bize yetişmez ama sonrakiler bizden daha iyi bir eğitim alabilirler.
Ben de Ausencia gibi sistemden olumlu etkilenenlerdenim, normal şartlarda edebiyat akımları dersim kötü geçti; eski sistem olsaydı büyük ihtimalle notum vasat olacaktı ama şimdiki sistemle aa gelme şansı bile var çan sayesinde. Yani iyi not alamasam da ortalamamı yükseltebilir, ben de bunun adaletli olduğunu düşünmüyorum...